Nagyon felcsigázott engem ez a Sri Lanka-i kókusz keverék, mert a kókuszt eddigi életem során csak édesen ettem. El nem tudtam képzelni, milyen lehet a kókusz chilivel, hagymával, paradicsommal, citrommal. Annyira bizarrnak tűnt, hogy muszáj volt kipróbálnom. Pozitívan csalódtam, mert a zöldséges paradicsomlevessel - amibe kókusztej kerül - csodálatos párost alkottak. Igazi különlegesség ez a leves.
Fotó: KockacZukor
- 100 g Gyermelyi hosszú metélt
- 5-6 db paradicsom
- 2 dl paradicsomlé
- 1 db pritamin paprika
- 6 gerezd fokhagyma
- 2 db sárgarépa
- 60 ml olívaolaj
- 2 tk őrölt koriander mag
- 1 tk őrölt kömény
- 2 dl alaplé
- 125 ml kókusztej
- 50 g kesudió
- bors
- só
Kókusz keverék (angolul: coconut sambal; szárm.: Sri Lanka):
- 1 zacskó kókuszreszelék (ha lehet, akkor friss)
- 3 ek tej
- fél tk chili
- fél tk só
- csipet bors
- 1 lime leve
- 1 paradicsom kis kockákra vágva
- 1 kis lila hagyma finomra kockázva
Fotó: KockacZukor
Fotó: KockacZukor
Fotó: KockacZukor
Kókusz keverék elkészítése:
Minden hozzávalót egy tálban összekeverni.
Fotó: KockacZukor
Leves elkészítése:
A sütőt melegítsük elő 175 fokosra. A paradicsomot, paprikát, fokhagymát és a sárgarépát egy tepsire tesszük, megszórjuk sóval, meglocsoljuk olívaolajjal, és megszórjuk a fűszerekkel. Sózzuk és borsozzuk. Fóliával lefedjük, és hagyjuk sülni fél-egy órán át. Majd vegyük le a fóliát, és így is süssük a zöldségeket fél órán át.
A tésztát főzzük meg.
Fotó: KockacZukor
Ha megfőttek és sültek a zöldségek, tegyük egy lábasba őket, és egy konyhai turmixgéppel készítsünk pürét belőlük.
Fotó: KockacZukor
Fotó: KockacZukor
Adjuk hozzá az alaplevet, a paradicsomlevet és a kókusztejet. Keverjük össze a lábas tartalmát, és főzzük lassan, kevergetés mellett. Sózzuk és borsozzuk újra, ha szükséges.
Tálalásnál adjuk hozzá a tésztát, a kókuszos keveréket, és szórjuk meg kesudióval.
Fotó: KockacZukor
Vacsorára készíts egy könnyed mandulás pennét avokádókrémmel és kecskesajttal. :-)
Jó étvágyat!
- KockacZukor -