Szombat reggel arra eszméltem, hogy minden barátom, családtagom nyaral vagy messze van tőlem, és senki nincs a fővárosban, akivel találkozhatnék kicsit kikapcsolódni. Mivel egy hét múlva én is elutazom a Balatonra egy kis pihenésre, üres óráimban felforgattam a lakást, és kitakarítottam még azokat a fiókokat és polcokat is, amikről eddig talán nem is tudtam. :) Öt-hat órányi munka után csak leülni vágytam, de legalább már illatozott a tiszta lakás az édes bucitól, amit takarítás közben összedobtam. :D
Fotók: KockacZukor
- 3 db Gyermelyi tojás
- 2 ek Gyermelyi búzafinomliszt
- 5 dl tej
- 3 ek cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 100 g vaj
- 250 g tehéntúró
- 100 g gyümölcs
- 8 db zsemle
- 1 citrom leve
Elkészítés:
A zsemlék tetejét vízszintesen levágjuk, és kiszedjük belőle a puha belét.
A tejet egy lábosban feltesszük főni. A tojásokat sárgájára és fehérjére választjuk.
A tojások sárgáját simára keverjük a cukorral, vaníliás cukorral, liszttel és 4-5 kanál tejjel, majd ezt a keveréket a forrásban lévő tejhez keverjük, és addig kevergetjük, amíg az elkezd sűrűsödni.
A tojás fehérjéket kemény habbá verjük, majd a tejes keverékhez forgatjuk.
A masszát hagyjuk kicsit hűlni, és aztán összeforgatjuk a villával összetört túróval, a citrom levével és a választott aprított gyümölccsel.
Ezt követően a megolvasztott vajjal megkenjük belülről a zsemléket. Ezután megtöltjük a zsemléket a túrókrémmel, és rátesszük a zsemlesapkákat is. A zsemléket kívülről is megvajazzuk. Előmelegített sütőben lassan készre sütjük. Tálaláskor vaníliás porcukorral hintsük meg.
Egy másik kedvenc édességünk a szilvás, fahéjas clafoutis. Próbáld ki te is!
Jó étvágyat!
- KockacZukor -