Hajlamos vagyok megfeledkezni a tarhonyában rejlő lehetőségekről a sok egyéb tésztaétel mellett. Pedig méltatlan ez a bánásmód a kis tésztabogyókkal szemben, hiszen készíthető belőlük a köreten kívül ízletes tarhonyasaláta vagy édességek is. Most egy málnás-édes receptet hoztam nektek.
Fotó: KockacZukor
- 1 bögre Gyermelyi dörzstarhonya
- 2 db Gyermelyi tojás
- 1 dl zsíros tejszín
- 1 dl tej
- 3-4 ek málna lekvár
- fél bögre magkeverék (lenmag, szezámmag, napraforgómag, stb.)
- fél ek vanília aroma
- 3 ek vaj
- pár szem dió a díszítéshez
Elkészítés:
Vajon megpirítjuk a tarhonyát, majd hozzáadjuk a tejszínt, a tejet, és körülbelül ugyanennyi vizet. Hozzáadjuk a vanília aromát is. Lassú tűzön készre főzzük a tarhonyát. A tojásokat szétválasztjuk fehérjére és sárgájára, és a fehérjét konyhai robotgéppel kemény habbá verjük. A magkeveréket egy serpenyőben megpirítjuk. A tarhonyát összekeverjük a lekvárral és a magkeverékkel, - illetve amennyiben kóstolás után nem elég édes a keverék, adunk hozzá egy kis cukrot is, - majd a tojásfehérjét is finoman átforgatjuk benne. Egy vajjal kikent tűzálló tálba öntjük a masszát, és előmelegített sütőben készre sütjük. Az édes tarhonya tetejét magvakkal, dióval díszíthetjük. Kihűlés után szeletelve tálalhatjuk.
Jó étvágyat!
Készíts desszertnek édes töltött bucit is.
- KockacZukor -