A nyár paradicsomszósza evör

A tészták világában az minősít valakit a legjobban, hogy hogyan áll hozzá a paradicsomos tésztaszószhoz. Az alapvető magyaros ügyetlenkedés hagymával, szalonnával kezdi és végül trappista sajt forgács alá temeti. Idén nyárra végre én is megtaláltam a saját ikonikus paradicsomos szószomat. Igaz, annyira jó, hogy kicsit elgondolkoztam, hogy ezt már nem kellene megírni, mert akkor mások lesznek belőle gazdagok. :)
 san-marzano-tomato-sauce-2-768x1152.jpg
Általában nem finomkodok, leírom, hogy mit hogy csináltam, aztán mindenki próbálja utánam csinálni, ha akarja, de ezúttal elkezdek formalizálni. Amit ugyan beletettem, de később feleslegesnek bizonyult, vagy olyan mozdulat, ami csak rám jellemző, ezúttal nem kerül be a receptbe. Így is van olyan összetevő, amit nem tudok pontosan körülírni. Persze formalizálhatok bármilyen radikálisan, az biztos, hogy bizonyos alapvető dolgokat nem lehet mellőzni. Tehát akkor kezdj bele ebbe a receptbe, ha van otthon tűrhető szűz olívaolaj, édes, keleties csilikrém/szósz, illetve friss bazsalikom és menta.
 
Olívaolajon – nem kell a legfinomabb, lehet brutál, rusztikus is – megfuttatom a zúzott fokhagymát, majd mielőtt odakapna, beleöntöm a darabolt paradicsomkonzervet, majd kanalazok rá pár kanál sűrítményt, egy kevés édes csilikrémet, főzővizet, majd kb. 5 percig forralom. A vége felé borsot, kevés koriandert török és szerecsendiót reszelek rá, és csipetnyi indiai fűszert teszek hozzá (curry vagy tandoori-fűszerkeverék, lehet por, levél, paszta, stb – valószínűleg más indiai is jó: a különféle indiai fűszerkeverékek alapanyagai közt sok az átfedés). Aztán elzárom és gáláns adag vajat dobok rá – olvadjon bele. Végül egy nagy csokor finomra és durvára vágott bazsalikomot és mentát. Összekeverem és frissen kifőtt tésztára öntöm. Lehet spagetti, makaróni, nekem most tagliatelle lett, de pennével is működne.

Éles, édes, energikus; kirobbanó paradicsomíze van, a végén a menta tökéletes üdítő citrusos módon összefogja az ízek háborúját, és egyfajta kielégítetlenséget hagy maga után, amitől csak egy következő falattal lehet csillapítani – eteti magát.

Ez tehát az idei nyár megfellebbezhetetlenül legkirályabb pastája – kár, hogy senki nem versenyzett velem, mert utcahosszal vertem volna a többi versenyzőt. :)


Hozzávalók a paradicsomszószhoz:

  • olívaolaj
  • 5 gerezd fokhagyma
  • darabolt paradicsom
  • paradicsompüré
  • indiai fűszerek – curry, tandoori
  • koriander, bors
  • édes csili
  • bazsalikom
  • menta
süti beállítások módosítása