Jellemzően cukkinivel főzök, a padlizsán ritkábban kerül a konyhámba. Most viszont volt két szép lila zöldségem, és valamivel fel kellett dobni. Hát került bele minden jó, mi szem-szájnak ingere.
Fotó: KockacZukor
- 2 db Gyermelyi tojás
- 2 db padlizsán
- fél kg sertés darált hús
- 1 db kis doboz tejföl
- 100-150 g reszelt trappista sajt
- 1 db tv paprika
- 1 db paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss petrezselyem
- 1 ek őrölt piros paprika
- 1 tk szárított bazsalikom
- negyed tk szerecsendió
- 2 ek étolaj
- 2 ek olívaolaj
- bors
- só
Elkészítés:
A padlizsánokat hosszában félbe vágjuk, a végeit levágjuk és besózzuk, hagyjuk 20 percen át állni. Közben a hagymát, fokhagymát, paprikát, paradicsomot, és petrezselymet megmossuk és aprítjuk. A padlizsánt 20 percen át sütőpapíron belsejével lefele fordítva sütjük. Közben az étolajon megdinszteljük a hagymát, fokhagymát, paprikát és paradicsomot, majd hozzáadjuk a darált húst, és fehéredésig főzzük, sütjük. Sózzuk, borsozzuk, belerakjuk a pirospaprikát is, és negyed órán át főzzük. A padlizsánt kivesszük a sütőből, megfordítjuk, és kikaparjuk a magos belét, úgy hogy maradjon egy centi hús a héja mellett. A darált húshoz keverjük a padlizsán kikapart húsát és a tojást, összekeverjük, és ha szükséges sózzuk. A tepsi aljára olívaolajat öntünk, a húsos keverékkel megtöltjük a padlizsán hajókat. Két deci tejfölt összekeverünk egy tojással, a bazsalikommal, sóval, borssal, petrezselyemmel, szerecsendióval. A darált húsra merjük, végül a reszelt sajttal megszórjuk.
Készre sütjük.
Jó étvágyat!
Készítsünk együtt zúzapörköltet is!
-KockacZukor-