A pite egy olyan csodálatos találmány, amit annyiféle formában lehet elkészíteni, ahány ház, konyha és nagymama vagy édesanya. A pitét tölthetjük édesen és sósan, készíthetjük zöldségekkel vagy tölthetjük húsokkal. Fogyaszthatjuk melegében és akkor is, ha már kihűlt. Kiváló vendégváró vagy pikniken kínálható étel. A pite formája is variálható. Készíthetjük úgy, hogy nincs teteje, és készíthetjük különleges fedésekkel is. Mindenkinek a kreativitására és idejére, no, és persze az ízlésére van bízva, hogy a pitéje milyen lesz.
Fotó: KockacZukor
- 200 g Gyermelyi búzafinomliszt
- 3 db Gyermelyi tojás
- 100 g teavaj
- 2x450 g vegyes gomba
- 200 g baby spenót levél
- 2 dl főzőtejszín
- 100 g feta sajt
- 1 fej vöröshagyma
- olívaolaj
- bors
- só
Elkészítés:
A lisztet, és egy csipet sót összekevertem, és a vajat belemorzsoltam. Adtam hozzá egy tojást, és négy evőkanál vizet, majd tésztát gyúrtam belőle. Egy darab sütőpapírban betettem a hűtőbe 20 percre.
Ezután vékonyra kinyújtottam, és egy kivajazott, lisztezett tortaformába helyeztem. Először az alját illesztettem bele, majd a széleket. Villával megszurkodtam, és 180 fokra előmelegített sütőben pár percig elősütöttem.
A hagymát kockáztam, és olajon dinszteltem, majd a megtisztított és aprított gombát is hozzáadtam.
Sóztam és borsoztam. Addig főztem, amíg a gomba összeesett és a leve nagy része elfőtt. Ezután a spenótot kevertem hozzá.
Miután a spenót összeesett, hozzákevertem a tojásokkal összekevert tejszínt. Pár percig főztem együtt az ízeket.
A gombás, spenótos keveréket a tésztára mertem, és megszórtam a kockázott fetával.
Betettem a sütőbe, és lassan készre sütöttem.
Miután megsült, vártam, hogy hűljön kicsit, és csak ezután szeleteltem.
Jó étvágyat!
Ha készítenél egy jó kacsamájat hagymalekvárral, akkor kattints IDE.
- KockacZukor -