Apró fortélyokkal igazán különlegessé tehetjük a legegyszerűbb tésztaételeinket is. Ilyen az, hogy a pirított diót, pirított kenyérmorzsával keverjük, és ebből egy ropogós feltétet kapunk, vagy az, hogy tojással keverjük össze a tejszínt és egy erősebb sajtot, ami krémesebbé teszi a tészta szószát. Íme egy mennyei, ízletes recept kéksajttal, gombával és dióval.
- 150 g Gyermelyi VitaPasta orsó
- 2 db Gyermelyi tojás
- 1 csokor friss petrezselyem
- 120 g kéksajt
- 2 dl főzőtejszín
- 1 szelet kenyér
- 4 nagy fej gomba
- 3 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- 1 citrom
- 1 marék dió
- só
Elkészítés:
A tésztát sós vízben megfőztem, egy kevés olívaolajat adtam hozzá.
A petrezselymet aprítottam. A kéksajtot villával apróra nyomkodtam, és egy kis tálban összekevertem a tejszínnel és két tojással. A dió nagyobb részét durva darabokra vágtam. A kenyeret – én egy szeletelt magos kenyér egy szeletét használtam fel – megpirítottam pirítósban, majd robotgéppel apróra daráltam. Egy kis serpenyőben a tört diót pirítottam, majd hozzákevertem a kenyérmorzsát is.
A gombát megtisztítottam, szeleteltem, és egy serpenyőben olívaolajon, tört fokhagymán pirítottam. Kivettem a gombát a serpenyőből, és beletettem a tejszínes keveréket, amihez hozzá öntöttem a megfőtt, leszűrt tésztát, és összeforraltam. Hozzákevertem a szeletelt gombát, egy kevés petrezselymet. Sóztam.
A tésztát citromlével meglocsolva, friss petrezselyemmel és a diós ropogóssal megszórva tálaltam.
Jó étvágyat!