Főzz a héjából, a szárából, a leveléből, a torzsájából

Gyerekkoromban imádtam, amikor Anyukám főzés közben megjutalmazott a káposzta friss torzsájával, fenséges csemegének gondoltam! Felnőttként viszont már ritkán jut eszembe, hogy a karalábé, a karfiol vagy a brokkoli torzsája, sőt, a zöldségek levágott zöldje is finom és felhasználható. Egyből repültek a kukába. Eddig. A napokban azonban utánanéztem, miként lehet hasznosítani őket, íme.

Érdemes felhívni a piacon az árus figyelmét, hogy ne vágja le a szerinte használhatatlannak vélt részeket, hanem tegye csak úgy mindenestől be a cekkerünkbe. Térjünk vissza nagyanyáink régi jó szokására, mert náluk bizony soha semmi nem ment veszendőbe a konyhában, mindenből varázsoltak valami jót.

carrots-3534181_960_720.jpg

Zöldség alaplé

A legésszerűbb módja a levágott részek újrahasznosításának, hogy fazékban összefőzzük őket. Remek levesalap lehet belőlük, vagy bármilyen zöldfőzelékhez adhatunk keveset az elkészült léből, a jobb íz kedvéért. Mehet bele répa zöldje, póréhagyma vagy mogyoróhagyma zöld része, káposzta torzsája, karfiol, brokkoli közepe. Kevés fűszer kell még bele, és halk lángon főzve rotyogtassuk kábé egy órán át, majd szűrjük le.

Savanyúság

A házi készítésű savanyúságokban simán elfér a zöldségek szára, torzsája egyaránt. A brokkoli, a karfiol fásabb részei is bátran mehetnek bele.

Retek levele

A retek levelét általában élből lekanyarintjuk a szupermarketben, és a szemétkosárba hajítjuk, pedig fontos rostokat, kalciumot, vasat és más nyomelemeket tartalmaz. Az új retek zsenge levelei friss zöldsalátákban is kiválóak.

Zöldhagyma szára

Óriási hiba, ha kidobjuk, mert csak apróra kell vágni, és minden ételből igazi gasztro különlegességet rittyent. Szimplán vajas kenyérre, pirítósra is szórhatjuk, vagy petrezselymes krumpli helyett zöldhagymás krumplit készíthetünk, kevés olaj hozzáadásával. A zöld rész azon túl, hogy finom, igazán egészséges is, mert gyulladáscsökkentő hatása van, csökkenti a vérnyomást és a fejfájást is képes enyhíteni.

Tökmag

Már bőven élvezkedünk a tökben, szerintem nincs gyerek, aki ne kérne legalább egyszer tökfőzeléket ebédre. A magjait - amelyet kanállal kikapargatunk, és régi újságpapírba csomagolva a kukába dobunk -, érdemes inkább megtartanunk, mert fontos magnéziumforrást pazarolunk el. Szárítsuk ki, és pörköljük meg házilag.

Dinnyehéj

Ejtsünk szót a várva várt görögdinnye héjáról is. Egyelőre még elég drága a dinnye kilója, és bizony elég rémisztő belegondolni, hogy a 2 kilós dinnyéből legalább fél kilónyi héj a kukában végzi, sok pénzünket nyelve el. Jó tudni, hogy a héj L-citrullin nevű aminosavat tartalmaz, amely enyhíti az izomfájdalmat. Gyümölcs smoothie-ba téve felturbózott reggeli ital készíthető vele.

Répalevél

A sárgarépa levelét is legtöbbször kihajítjuk vagy a komposztálóban végzi, pedig kár így kiszúrunk vele, mert fontos tápanyagforrás. Erőteljes íze miatt persze csak csínján bánjunk vele. A friss hajtásokat turmixba téve különleges ízhatásokat tudnak előhozni.

 

süti beállítások módosítása