A ramen egy különlegesen sűrű leves, amelyre igaz, hogy több benne a tészta, mint a lé. Kis képes ramen történettel szolgálunk ma, és talán még az is kiderül, valóban a hosszú élet titka-e ez az étel.
A ramen (más néven noodle), vagyis a japán tésztával készült sűrű leves, általában egy alapléből áll, amit gyakran szójaszósszal is ízesítenek. Természetesen mindenféle betét lehet benne, hús és zöldségek, valamint persze a lényege, a jó sok tészta.
Több a tészta, mint a leves. Mindezek az információk persze azoknak jelentenek újdonságot, akik nem Naruto rajongók, mert ott a főhős kedvenc étele a ramen. A kínai tészta 1910-ben érkezett meg Japánba (nyitóképünk).
1958: az instant leves éve
Ezt követően majd fél évszázadig kellett várni a következő mérföldkőre, az viszont igencsak jelentős volt. 1958-ban ugyanis a tajvani születésű üzletember Momofuku Ando feltalálja az instant tésztát Oszakában.
Az úriember 96 éves koráig élt, minden nap evett rament, azt mondta ez a sós fogás a hosszú élet titka. Az orvosok és a dietetikusok erre a kijelentésre nem reagáltak.
1971: Amerika behódol
A nagy kulturális áttörés: 1971-ben az USA-ban is piacra dobják az instant tésztát. Az első időszak eladásai elég gyengék, talán a rossz névválasztás, „Oodles of Noodles" miatt (az oodle a szlengben műpéniszt is jelent), ám amikor átnevezik Cup of Noodles-é, minden rendbe jön.
1994: az első múzeum
Az első ramen múzeum 1994-ben nyílik meg Jokohamában. A dolog érdekessége, hogy gyakorlatilag újrateremtették a 1958-as Tokiót.
2004: luxusétel lesz
2004-ben David Chang megnyitja az első Momofuku Noodle Bart New Yorkban, ami utat biztosít a ramennek az exkluzivitás felé. Olyan ételből, amit csak akkor eszünk, ha nincs más normális kaja otthon, olyanná válik, amit olyan étteremben árulnak, ahol minimum egy hónapra előre kell asztalt foglalni.
2008: címszerep Hollywoodban
Innen már csak egy lépés volt a „hollywoodi sztárság", erre egészen pontosan négy évet kellett várni. 2008-ban egy Brittany Murphy-film, Ramen Girl (magyarul Könnyes leves) „címszereplője" lesz.
Legalább ennyire fontos, hogy ebben az évben már 94 milliárd csomag tészta fogy a világon évente.
2013: A digitális ramen
Ami persze vicc, de csak félig, hiszen a ramen hazaért. Az egykori instant leves technológiai újítása a mobilkorszakban körülbelül úgy néz ki, hogy már kapható olyan edény, amely megtartja a mobiltelefont, hogy ne kelljen magányosan fogyasztanunk.