Céklatrend

Cékla, a bíborgömb. Céklarépának vagy vörösrépának is nevezik. Európával még a rómaiak ismertették meg, azóta használjuk nemcsak konyhai alapanyagként, hanem gyógynövényként is. Főként káliumban gazdag, de A-, B- és C-vitamintartalma is kiemelkedő, remek antioxidáns forrás épp ezért. KockacZukor is szereti használni az ételeiben, mert nemcsak finom, hanem csodás színe miatt igazán látványos, jól fotózható, mutatós étel lesz belőle. Például csirkecombot is főzött már tarhonyás céklasalátával. Csodás fotókat készített a cékla hummuszról az alábbi recept kitalálója is, egészen kedvet kaptam én is ehhez a gyönyörű bíbor színhez...

247521_samsonite_american_tourister_colora_spinner_76_28_lila_1.jpg

Ha neked is kedvenced ez a szín és céklarajongó vagy, készítsd el! :) Az alap hummuszt már egyre gyakrabban készítjük itthon is, csicseriborsóból készül ugye, és leginkább finom szendvicskrémek lesznek belőle. A cékla hummusz alapja is a csicseriborsó, amit céklával bolondítunk meg. 

Cékla hummusz

Hozzávalók 6-8 adaghoz:

  • 1 doboz konzerv csicseriborsó
  • 1 üveg tahini (ami szezámmag-vaj, és bio boltokban például kapható)
  • 1 citrom kifacsart leve
  • fokhagyma
  • só, bors
  • olívaolaj
  • és hát persze a cékla, egyből két fej belőle

A céklát süsd meg sütőben kockákra vágva, kevés olajjal. Majd ha megpuhult, akkor kezdheted az étel összeállítását. Persze használhatsz előre csomagolt, főtt céklát is, és akkor egyszerűsíted a dolgod. :)

A leggyorsabb, ha minden hozzávalót turmixgéppel összedolgozol, krémesre pürésítesz. Keverés közben adagolj hozzá némi vizet, hogy ne túl sűrű, püré állagot kapj. A színe álomszerű lesz, készülj fel! :) Ha kész, tehetsz rá pirított diót vagy pirított fenyőmagot is, és fetasajttal, pirítósra kend, de pászka vagy abonett tetején is fincsi. ;)

beethummus2_1.jpg

Forrás:

bloglovin.com

Pinterest.com

süti beállítások módosítása