Dinnyekocsonya saját héjában

...és még mindig dinnye! Dinnye rogyásig! Élvezzük ki, amíg lehet, pár hónap múlva már csak sírhatunk utána. Találtam egy klassz ötletet tavalyról, aminek igaz, hogy a a vizuális élményen túl nem sok köze van a görögdinnyéhez, mégis hozza a fílinget, és bármilyen nyáresti partit, baráti összejövetelt feldobhatunk vele. Az sosem árt, ha a házigazda kreatív megoldással rukkol elő, és hát ennél kreatívabbat, minthogy dinnyehéjra ültetve szolgáld fel gyümölcskocsonyát - nem lehet könnyű kitalálni.

enhanced-10044-1404252527-76.jpg

Hagymás, articsókás masni

A szabadságnak csak egy része telt napsütésben és igazi, nyári melegben. A második fele inkább tavaszias volt. Nem bánkódtunk. A hét első fele megadta a vízparti pihenés, úszás és kerti grillezés lehetőségét, a nap erejének visszahúzódásával viszont bringázhattunk és kirándulhattunk kedvünkre. Így szinte a felhőknek köszönhettük a hajózást, az éttermek meghittségét és különlegességeit, illetve az otthoni begubózós, pléd alá bújós, cseresznye- és dinnyefalós, filmezős estéket. Amikor a következő nap a reggeli helyett ebéddel kezdődött - mert a korgó gyomor felkelés után azonnal meleg ételre vágyott - akkor gyorsan kellett azt elkészíteni. Úgy, mint a következő receptet is...  

articsokas_masni_1_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Fesztivál rágcsák, hogy legyen erőd bulizni

Ha fesztiválra készülsz (a Sziget Fesztivál épp kezdődik), talán nem elsősorban az jár a fejedben, hogy egészséges kajákat egyél, miközben önfeledten bulizol. Mert általában mindig van sör, meg energiaital, meg csoki vagy ropi az ilyen helyeken, a többi pedig nem számít, csak a zene és a hangulat a lényeg... Pedig ha csomagolsz magadnak néhány minőségi rágcsálnivalót arra a pár napra, jobb kedvűbb és fittebb leszel majd, jobban bírod a táncot és a pörgést hajnalig, ez fix.

music-festival-healthy-snack-ideas.jpg

A dinnye reinkarnációja

Imádom a dinnyét. Teljesen konkrétan a görög (!) görögdinnyét. Egész télen utána sóvárgok. Nyáron másra nem is igen vágyom, csak hogy végre valahára édes, lédús piros dinnyeszeletkéket majszolhassak, ofkorsz hogy makulátlanra magozva. A legjobb a mag nélküli közepe.

1-variety-of-melons-to-make-melon-ice-cubes.jpg

Paca portrék, folt tájképek, avagy maszatművészet mesterfokon

Giulia Bernardelli számára másként telnek az álmos, kávéra váró reggelek, mint más halandók számára. Neki a kávé nem a magához térés eszköze, hanem művészeti kellék, amiért nem kell a messzi művészellátóig sétálni, csak a közeli konyháig. A 27 éves olasz művész Bolognában szerzett diplomát a Szépművészeti Akadémián, és szenvedélye, hogy minden kiömlő csésze kávéba belelát valamit. A spontán fröccsenések és kávéfoltok az asztalon mind egy-egy kompozíció, egy tájkép, egy portré alapjai.

spilled-food-art-giulia-bernardelli-25.jpg

9 heves, jeges finomság, ha beüt a forróság

Amire szükséged lesz, az mindössze néhány jégkrém készítő forma, az alábbi remek ötletek egyike, és egy kis türelem, míg jegessé dermednek az összetevők. Ha nem szeretnél külön formákat vásárolni, bármilyen kiürült mini joghurtos dobozkába töltheted a hozzávalókat, akár egy kis műanyag kanalat fagyasztva pálcikaként a közepébe. Nekünk a málnás az abszolút kedvencünk, de menjünk csak szép sorban végig, az összesen.

1. Mangós-zöld teás pálcikás: mindössze 30 perc és 5 hozzávaló szükséges hozzá, ami mango, zöld tea por, kókusztej, citromlé és édesítőszer. Az elkészítését a link alatt találod.

mango_zold_tea.jpg

Csokis marhapofa, tévés műsorvezető-módra

Jómagam a Viva TV-s szereplésére emlékszem vissza, mint elsők közötti. Láthattuk autós műsorokban, majd vezette többek között a Csillag születiket is Ördög Nóra mellett, de sokan az M1 Borvacsorájában zárták a szívükbe. Nehéz sorsú, reményvesztett családok álmait is valóra váltotta, az Álomépítőkben. Aztán, amikor nem műsort vezet, akkor kellemesen búgó hangját többnyire rádióreklámokban halljuk viszont. És, hogy miként viszonyul az ország egyik közkedvelt televíziós műsorvezetője a gasztronómiához, és mégis hogyan kerül csoki a marhapofára, most kiderül...

unnamed.jpg

A hét 7 zsírégető igazsága

Ha új hét indul, akkor mindig érdemes új esélyt adni az életmódváltásnak. Nyilván a hét közepén is, de a hét eleje mindig jó sansz a tiszta lapra. Még javában belevághatunk ugyanis egy S.O.S zsírégetésbe, hogy kicsit jobban érezzük magunkat a bőrünkben, illetve a fürdőruhánkban. És itt most valami furmányos, új, nyakatekert fogyókúrás módszernek kéne következnie, de nem ez jön. Hanem néhány valóban hatékony élelmiszertípust javaslunk a spájzból, amelyekkel érdemes barátságba elegyednetek.

fuoco-1.jpg

Karalábé leves

A minap vettünk két fej zsenge karalábét, és csíkokra vágva, három-négy féle mártogatóst készítve mellé, nyersen rágcsáltuk el őket az esti filmezés közben. Élveztük, ahogy roppan a fogunk alatt, azt, hogy zamatos és lédús. Eltelt pár nap, és a közértben ismét elkezdett velem szemezni egy példány. Nem tudtam ellenállni, és vásároltam belőle újra két kis fejet. De most leves készült belőle, cukorborsóval és fűszerekkel.  

karalabe_leves_kesz_700.jpgFotó: KockacZukor

Feltalálták a dinnye kenyeret!

Forrásaink szerint a világ eddigi talán legfurcsább kenyerét készítették el egy tajvani pékségben. Jimmy péksége szerint találmányuk igenis zseniális, mert nyáron, amikor a gyerekek étvágya egyébként csökken, ezzel a különös dinnye-kenyérrel rá lehet majd bírni őket az evésre.

square-watermelon-bread-jimmys-bakery-taiwan-4.jpg

Majtényi pincészet – Balatonlelle

Amikor Nagyapám elhatározta, hogy a Balatonon épít egy nyaralót, először Balatonlellén kezdett el telket keresni. Sajnos a neki tetsző ingatlanok a vízparttól nagyon távol estek, így a nézelődést átette Balatonszárszóra. Egy apró utcácskában kezdett el építkezni, és a család azóta kényeztetheti magát itt a magyar tenger mellett minden nyáron és tavasszal, vagy amikor épp kedve tartja.

Mi lassan egy hete élvezhetjük, hogy reggelente a millió madárka, a napsugarak, és a nyári szellő keltenek minket. Az utca csendes, néha egy-egy kutya ugat, és vakkant egy halványat. Az udvari diófa alatt üldögélve, a méhek zümmögésére és a falevelek csilingelésére koncentrálva még a fejem is el tud csendesedni, és két-három nap után kaján vigyor ragad az arcomra... önkéntelenül. ;-)


21m.jpg

Spárgás, rokfortos spagetti

Kellemes kis környezetben élünk, tiszta utcákkal, nyugodt emberekkel. Bár messze vagyunk a városközponttól, érdemes ennyit utazni hazáig, hiszen itt reggelente madárcsicsergés ébreszt. Igazán elégedett vagyok. A minap azonban, lefekvés után felriadtam. Nyáron az ablakok éjszaka nyitva vannak, hogy járjon a levegő. Sajnos ezúttal a friss levegővel hangok is bekúsztak hozzánk. Kétségbeestem. Az egyik szomszédunk horkolása olyan éles, mintha velünk egy szobában feküdne. Nekem különösebb problémám nincs a horkolással, mert elalszom a ritmusára. Ha az a párom horkolása. Na, de ez az ember egy idegen! Mindenfélét kitaláltam, hogyan lehetne vele közölni, hogy ezt kezeltetnie kéne a társasházi közösség érdekében, de azt hiszem, ilyet nem illik... forgolódtam még egy darabig, de nem bírtam visszaaludni, ezért felkeltem, és nekiláttam ennek a finom fogásnak. :)

spargas_rokfortos_spagetti_kesz_700.jpgFotó: KockacZukor

Tészta: így veszik majd, mint a cukrot

A csomagolástervezés aranykorát éljük. Fiatal tervezőművészek ötletesebbnél ötletesebb módját találják ki annak, szerintük miként kellene a polcokra, a vásárlók elé kerülnie a különböző tésztafajtáknak. Legtöbben fiatal korukból, friss, újszerű látásmódjukból adódóan a humor irányába indulnak, de vannak, akik letisztult, kifinomult megoldást választanak, mint a Kultúrmetélt rovatban nemrégiben bemutatott design tojástartók tervezői is.

f7420ce1856db8f9330daf80238fd87e_1.jpg

Karfiolos, kolbászos orsó

Budapesten a nyár néha a négy fal között telik. Nem mindig tudunk kiszabadulni a forró városból, néha itthon is van tennivaló. A lakás sötét, minden redőny leeresztve. Olyanok, mint pajzsok a hőség ellen. Ettől függetlenül sül a sütőben a barackos mákos bögrés süti. Az illata már összekapaszkodik a mosott ruhák friss illatával. A napok lassúak, kényelmes a játék, a filmezés, a beszélgetés, a barkács munka, az olvasás. A pocakok még ebben a hőségben is megéheznek azért, vagyis neki kell állni az ebédnek is, még a délutáni szieszta előtt. ;-) 

karfiolos_kolbaszos_orso_kesz_jpg_700.jpegFotó: KockacZukor

CH csökkentett tészta camembert sajttal, spenóttal

Még egy hét munka, és végre egy kis pihenés következik. Úgy osztottam be a szabadságokat, hogy minden nyári hónapra jusson egy hét kikapcsolódás. Annyira vágyom már a „semmittevést”, hogy a tömérdek és nehézkes munka után a vízpart és a fáinak illatát érezzem, és vágyom a szellőt, a fröccsöt, a napolajat, a szalmakalapot, a napszemüveget, és hogy elveszthessem az időérzékemet. Az étkezések a nyaralások alatt leginkább gyümölcsből állnak, de azért valami könnyedet néha ilyenkor is összedobok.

szenhidrat_csokk_teszta_kesz_700.jpgFotó: KockacZukor

Apák napi superman süti

Nálunk múlt héten tartották az oviban, de hivatalosan június harmadik vasárnapja az Apukák napja, amelyről már itthon is évek óta megemlékeznek. Na, kezeket fel, kinek van szuper apukája? Nekem! :) És a kislányomnak is, ezért ő is megérdemli ezt az igazi, szuper apukáknak járó Superman sütiit, aminek lépésről lépésre bemutatjuk az elkészítését. (Forrás és fotók: Pinterest.)

superman-cookies-sweetsugarbelle.jpg

süti beállítások módosítása
Mobil