Amerikai tésztakaland

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy kipróbálhattam egy amerikai tésztabárt. Mivel gondolom, nem lesznek túl sokan, akik követnének erre a konkrét helyre, így leginkább a hangulatra és például a „Carbonara tészta másképpen"-re szeretném helyezni a hangsúlyt, ami akár ötletet is adhat egy finom, picit a megszokottól eltérő fogáshoz.

1_6.jpg

A bolognai a legnépszerűbb

Egy brit felmérés szerint legtöbben állandóan ismétlődő ételeket esznek, nagyjából öt fogás rotálódik, így van, amiből egy hétre kétszer is jut. A listát a bolognai spagetti vezeti, utána jönnek a sültek, a kolbász és krumplipüré.

teszta_bolognai_spagetti_1047255_4803.jpg

Mókás tészták Halloweenre

Ahogy a tökfaragás, úgy a Halloween ünnep is egyre inkább beszivárog boszorkányaival, szellemeivel, csontvázaival. Persze mivel Magyarországon nincsenek gyökerei, így a jelmezes bulik és a cukorkakéregetés még nem igazán terjedt el. Ha másként is gondoljuk a Mindenszentek és a Halottak napjának megélését itthon, nem baj, ha egy kis móka, még ha borzongós is, vegyül az egyre borongósabb őszbe.

hw.jpg

Tonhalas tésztavariációk

Nemrég készítettem hirtelen felindulásból újfent egy tonhalas tésztát, egy kis rozmaringgal és aszalt paradicsommal megbolondítva, csak hogy ne legyen unalmas. Erre találtam egy hasonló hangolású receptet, amit úgy gondoltam megosztok veletek.

tonhalas_aszalt paradicsomos.jpg

Így ettünk mi – Stex

Lassan szokásunkká válik, hogy olyan helyeken eszünk tésztaételeket, amelyek nem erre specializálódtak. Mai áldozatunk a fővárosi József körúton található Stex étterem és söröző, ahová igazságtalanul későn tértünk be egy hétköznap éjszaka.

étterem cím.jpg

Pizza művészet

Egy manhattani galéria egész megnyitóját a pizza témájának szentelte. A Marlborough Broom Street Galéria csupa pizza által inspirált művészeti alkotást állított ki. A kurátorok azért ezt a témát választották, mert a pizzát szinte mindenki szereti, a közös kedvenc pedig képes összehozni az embereket.

pizza 1_1.jpg

Így ettünk mi – Külvárosi Kávéház

A Külvárosi Kávéház egy nagyon sajátságos hangulatú hely Újpesten. Ha valaki csak arra téved, a környékről és a kávéház külsejéről aligha gondolná, mi várja odabent. Természetesen tésztát ettünk, érzéseink vegyesek.

bejárat.jpg

Színorgia

Arra gondoltam, készítek egy jó zöldséges tésztát, mert mostanában elég sok húst ettünk. Ugyanakkor nem akartam, hogy az ízvilágból kimaradjon a husi, ezt a problémát egy kis pirított baconnal oldottam fel. A színkavalkád pedig a színes tésztára és a szintén többféle zöldséges összetevőkre utal.

20130924_133855.jpg

Még néhány szó a paradicsomról

A paradicsom bármilyen változatban darabosan vagy pürésítve rengeteg tésztaétel alapvető összetevője. Nem egyszer szóltunk már róla különböző összefüggésekben. Most még néhány praktikus tudnivalót szedtünk össze.

paradicsom_fóliázva.jpg

Fregola zöldséggel

Ha valakinek elsőre nem lenne ismerős, ne lepődjön meg. A fregola nem a gyakran használt tészták közé tartozik. Ez a tésztafajta Szardíniáról származik, és talán leginkább a tarhonyához hasonlítható. Ugyanúgy kis gyöngy formája van, de már elkészítéskor megpirítják és úgy csomagolják. Durumlisztből készül.

Kiválóan használható tésztasalátába is. Egy érdekes receptet találtam, amiben zöld babbal, mazsolával és mentával házasítják, így igazán frissítő köret lehet, akár grillételek mellé, legyen az hús vagy például padlizsán vagy cukkini.  

fregola1.jpg

Így ettünk mi – Wasabi

Házhoz rendelni mindig trükkös dolog, hiszen szinte lehetetlen kihívás elé állítja az éttermeket az, hogy az étel elkészülte után sok-sok perccel kerül asztalra. Így kellene friss gasztronómiai élményt produkálni. Nézzük, a Wasabinak sikerült-e!

cím_11.jpg

Így ettünk mi – Degesz étterem és pizzéria

Kíváncsiak voltunk, vajon a Balaton mellett a csúcsszezonban lehet-e jó áron megfelelő tésztaételt enni. Választásunk a balatonakarattyai Degesz étterem és pizzériára esett, és nem csak azért, mert közel van a fővároshoz, hanem mert egész jókat hallottunk róla.

Degesz.jpg

Így ettünk mi – Leonardo és a tenger gyümölcsei

Horvátország egyike a magyarok kedvenc nyári úticéljainak, ami nem meglepő, hiszen közel van és – bár olcsónak nem neveznénk – kigazdálkodható árak várják a nyaralókat. Arra voltunk kíváncsiak, vajon van-e jó olasz(os) étterem Trogir környékén. Jelentjük, van.

Leonardo cím.jpgEgy estebéd azért is jó döntés, mert nincs nagy tömeg

Vitás kérdések a tészta körül – dobjuk fel!

Ahogy az ember nézegeti a szószokat, a tésztafajtákat, a sajtokat, a főzési módszereket, ahogy az ízlések és pofonok, így ezek is nagyon különbözőek, és mindenkinek megvan a tuti tippje és módszere. Ezeket néha érdemes megfogadni, máskor érdemes saját magunknak is kísérletezni, vagy egyszerűen elindulni a „kotta" szerint, aztán a végén lesz belőle valami más.

szószos tészta.jpg

Így ettünk mi – Bobis pizzéria

A múltkor arról írtunk, hogyan jutottunk el alapos terepszemlét és előzetes kutatásokat követően a Trogir melletti Okrug Gornji legjobb étterembe. Rendkívül pozitív tapasztalataink után úgy gondoltuk, belevágunk a sűrűjébe és kipróbálunk egy trogiri éttermet is, méghozzá ad hoc alapon, előzetes tájékozódás nélkül.

étterem.jpg

A spanyolok és a tészta: kincs, ami alig van

Tulajdonképpen a nagy rejtélyek egyike, hogy miért nem terjedtek el igazán Spanyolországban a tésztaételek. Minden adott volt hozzá, és mégis: aki járt már Spanyolországban (vagy éppen most ott nyaral), az alighanem meglepve tapasztalja, hogy a szokásos olasz spagetti-pizza tengelyen kívül (azok is általában felejthetők) hiányoznak a helyi specialitások.

cím canelons.jpg

süti beállítások módosítása