India, mint vezető olívaolaj-gyártó?

Spanyolország babérjaira pályáznak az indiaiak. A BBC hírei szerint mindenesetre egyre több olajfaliget sorakozik Indiában, Rádzsasztán sivatagos nyugati részén. A tervek szerint a betakarítás után, szeptemberben meg is kezdődne az olívaolaj előállítása.

olíva_fa.jpg

A "fűszerek királya" - fűszertörténet folytatás

Múltkor már írtam egy kisebb „értekezést" a bazsalikomról, most jöjjön egy másik fontos dolog, ami a szószok ízéhez az egyik leggyakoribb, és szinte nélkülözhetetlen összetevő: a fokhagyma és a bors.

fokhagyma_bors_oregano.jpg

Olasz tészta szlovén módra

Július második fele a nyári szabadságolások csúcsa, aki csak teheti, útnak indul, hogy kipihenje az egész évi fáradalmakat (előre is). Hogy ez miként kerül egy tésztablogra? Nos, arra gondoltunk, megnézzük, a magyarok kedvelt nyaralóhelyein mire számíthat az, aki hozzánk hasonlóan imádja a tésztaételeket.

kikötő.jpg

Édes tészta

Eddig aránylag keveset foglalkoztunk az édes tésztákkal, mert ugye egy mákos, diós tésztáról nincsen nagyon mit írni, mert egyszerű, azon múlik mit is szórunk rá, de lehet a dolgot ennél egy kicsit jobban is cifrázni.

lasagna_edesseg2.jpg

Milyen állatból jön a tészta?

Egy friss brit felmérés szerint az angol gyerekek több étel származásával nincsenek tisztában. A Brit Élelmezési Alapítvány (BNF) 27.500 általános iskolást kérdezett meg, akiknek 34%-a azt gondolja, hogy a tészta állati eredetű, majdnem harmada azt, hogy a sajt viszont növényi alapanyagokból van. Míg negyedük a halrudacskáról (bár a nevében is benne van) úgy véli, hogy csirkéből vagy disznóból készült.

tesztas kutya.jpg

Kedvenc tésztafűszereink eredete - Bazsalikom

Amikor tésztaételt készítünk, az egyik elmaradhatatlan fűszernövény, amit felhasználunk a bazsalikom. Mindjárt erről is szólok részletesebben, de előtte egy kis történeti kitekintés a fűszernövények megjelenésére, felhasználásának mibenlétére.

bazsalikom.gif

Miért féltünk a paradicsomtól?

Egy tésztás blogon a paradicsom mint elmaradhatatlan szószkellék fontos szerepet kap. Így az sem véletlen, ha egy ilyen érdekes kultúrtörténeti cikk akad az ember kezébe, azt szeretné megosztani a paradicsomot bármilyen formában kedvelő olvasóközönséggel.

paradicsom.jpg

Éjszakai tészta

Ha egy buli vagy egy hosszú túlóra után valami finomra vágyunk, akkor alighanem a tészta kitűnő választás. A titka a dolognak pedig az, hogy nagyon gyors és egyszerű legyen. Akár csak egy tisztán tészta fogást, de akár egy mini menüt is összehozhatunk.

pasta night 2.jpg

Kitört a tésztagate

Vannak országok, ahol az az ember benyomása, mintha a hatóságok jó dolgukban már nem tudnának mivel szórakozni. A legfrissebb példa Kanada, ahol a „pasta" szó okozott botrányt.

tésztagate tulajdonos cím.jpg

Pazarlás ellen: praktikus tésztafőző eszközök

Nyilván senki sem szereti, ha pocsékba megy a tészta, így aztán érdemes használni olyan eszközöket, melyek segítenek a pazarlás elleni harcban. Akad olyan, amellyel egyszerre többfélét főzhetünk, egy másik pedig az adagolásban segít.

adagoló edénnyel.jpeg

Spagetti inspirálta különlegességek

Persze lehet, hogy csak az én fantáziám nem szárnyal elég szabadon, de álmomban sem gondoltam volna, hogy a spagetti mi mindenre inspirálhatja világszerte az embereket. Itt egy kis gyűjtemény a jobbnál jobb ötletekből.

Telefontok cím.jpeg

Így ettünk mi – Castelsardo

A Castelsardót nem érdemes a magyarországi éttermek listáján keresni, ugyanis Bornemben található. Rajtunk kívül álló okokból (konkrétan üzleti úton...) keveredtünk e belga városba, és ha már ott jártunk, természetesen megkóstoltuk, miként is készítik itt a tésztát.

hattyúcsomag.JPG

Össznépi tésztanap és fél tonnás tésztás doboz

Legutóbb, amikor arról írtam, hogy hogyan is szeretné felkelteni egy nemzetközi szervezet a gyerekek figyelmét, érdeklődését az egészséges étkezésre, a főzésre és persze a tésztára, ígértem, hogy néhány olyan országot is megnézünk ebből a szemszögből az oktatási tematika alapján, amelyeket kevésbé gondolunk tésztaevő területeknek. Folytassuk hát világ körüli utunkat!

perzsa tészta.jpg

„Tésztatekerő tányér” és adagolós tésztacsipesz

Ha az ember még nem tudja, mi hiányzik a boldogsághoz, akkor egészen speciális eszközökkel vértezheti fel magát, hogy tökéletes profizmussal közelíthessen a tésztaevés élvezetéhez.

Tekerős tányér3.jpeg

Tészta a világ gyermekeinek

Legalábbis az egyik nagy nemzetközi tésztaszervezet szeretné felkelteni a világ gyerekeinek érdeklődését az étkezés, a főzés és persze a tészta iránt. Ehhez még oktatási útmutatót is készítettek, ami négy leckéből áll, megtanítja a gyerekeket az egészséges étkezésre, néhány egyszerű receptre és felvilágosítja őket a világ különböző népeinek tésztaételeiről.

Pasta for Children.jpg

Angyalhaj tészták keleten és nyugaton

Az angyalhaj tészta a rizstésztához hasonlóan fehéres és nagyon vékony, hosszú tészta, a különbség, hogy nem rizslisztből készül. Az egyik lehetőség, hogy shrimp-pel, citromos-tejszínes szósszal készítjük.

angyalhaj tészta.jpg

süti beállítások módosítása