A tésztavilág egyik legbizonytalanabb műfaja a tészta, mint köret. Vajon melyik húshoz, milyen tészta illik köretként? Jobb-e vagy legalább olyan jól működik-e, mint a rizs, illetve a krumpli. A bélszínhez pl. nagyon jól működött a fodros nagykocka.
A tésztavilág egyik legbizonytalanabb műfaja a tészta, mint köret. Vajon melyik húshoz, milyen tészta illik köretként? Jobb-e vagy legalább olyan jól működik-e, mint a rizs, illetve a krumpli. A bélszínhez pl. nagyon jól működött a fodros nagykocka.
Nótóriusan érzékeny növény, gyakorlatilag mindenkitől azt hallom, hogy egy hét alatt kinyiffan otthon. Én átültettem egy jócskán túlméretezett műanyagcserépbe, és úgy hálálta meg, hogy egész ősszel növögetett, legalább négyszer teljesen leszüreteltem, és az első havakat is kibírta. Vajon kibírja-e tavaszig? Ha kibírja, készítek belőle korianderpesztót, amit már rég kinéztem magamnak. Hát nem volna csodálatos, ha ennek a fura levélkének a keserű, aromás mesés ízét egy sűrű krémben el lehetne kapni? A korianderrel az az egy baj, hogy minden falatban keresni kell az ízét, ert nincs elég teste, de ha krémmé tesszük, akkor ő lehet a király.
Amerikában nagy kultusza van a filmekből ellesett alternatív spagetti-recepteknek. Kezdve a Keresztapával, melyben az egyik kövér maffer paradicsomos spagettit készít cukorral és egy liter vörösborral miközben jól el is mondja a receptet, egészen a 2003-as idióta Elf című komédiáig, ahol a bárgyú főhős tájékozatlanságból egy csomó M&Ms gólyócskát, pillecukrot, táblacsokit és cukorszirupot tesz a spagettijére, és még ízlik is neki.
Az Elf spagetti nagy sláger lett az ami tinédzserek körében, rendszeresen utánozzák, versenyeket rendeznek, finomítják a receptet. Sajnos a filmrészletet nem lehet beágyazni, de ezen a linken meg lehet nézni >>> - csak erős idegzetűeknek.
A Keresztapából számtalan rész megnézhető a Youtube-on,de azt a spagettisat képtelen voltam megtalálni! Az Elf-spagettit akkor sem főzném meg, ha vasvillával kényszerítenének, de a keresztapásra hajlandó vagyok, ha valakinek sikerül megtalálnia a filmrészletet.
Én már annyi tésztát főztem, és annyit beszéltem róluk, hogy nem igazán maradt kedvenc tésztám. Viszont ez most nem is olyan érdekes, mert jelenleg az a kérdés, hogy Neked, azaz Magyarországnak, melyik a kedvenc tésztaétele: elindult a nagy tésztacsata!
A hidegre való tekintettel egyre jobban izgatnak a kalóriadús fogások. Horasz az első hímnemű bloggerünk, tőle eddig még nem idéztünk, de ennek a hús+pasta kombónak nem tudtunk ellenállni.
Az utolsó klasszikus receptem. Pár éve Máltán jártunk és az derült ki, hogy az egész szigeten nem tudnak egy rendes ételt elkészíteni, csak a legbüdösebb, zsírosabb kikötői kajáldákban. Ennek a jellegzetes fajta büfének a legérdekesebb fogása egy ezüstpapírból hajtogatott tálkában érkező penne volt piros, húsos raguval, a tetején pedig zsíros, sült hájastésztával. A piros, húsos ragu maga volt a kultúrsokk: bolognai ragu arab fűszerekkel.
Pizza pastával? Vagy pizzafeltét tagliatellén? Őrültségnek hangzik, de Dolce Vita bevállalta. Hatalmas rutin és kreativitás kell az ilyen határátlépésekhez.
Szokott valaki egyedül étterembe járni? Én most megtettem. Szörnyű unalmas, pláne ha az ember kettesben marad egy feszült pincérrel.
Amikor tejet vagy bort veszünk, számos olyan kritérium áll rendelkezésünkre, melyek alapján kiválaszthatjuk a nekünk legkedvezőbbet, vagy az objektíve legjobbat. A tojás vásárlásánál szinte semmiféle kapaszkodónk nincs. Akkor mégis mi alapján válogassunk?
Egy 2009-es film - Cloudy with a Chance of Meatballs (magyarul: Derült Égből Fasírt) durva spagettis jelenete. Annyival súlyosabb, mint egy sima tornádó, hogy húsgombóc is van benne.
Egy biobolt kirakatában láttam meg ezt a zacskó zöld tésztát, és megragadott a spagetti-szálak egészen esendő ormótlansága, ami valahogy szépen elmondja az egész koncepció kézműves jellegét.
A legkényesebbnek hitt fűszernövények képesek novemberben feltámadni, mintha csak erre vártak volna. Az én korianderem egész nyáron csak vegetált, most azonba büszkén feszít a barna menta és a teljesen elfeketedett, halott bazsalikom mellett. Fűszeres Eszter a majorannával járt így. Ilyenkor alapmozdulat, hogy gyorsan learatjuk, és feldolgozzuk, hátha egy hét múlva ő is végképp elfagy.
A Káldi Gyula utca egészen közel van a Deákhoz, az Andrássyhoz és a Királyhoz is, jórészt mégis csendes, alvó utca, de azért akad benne egy vendéglátóhely: ez A Pizzás Lounge.
Tényleg! A sztrapacska. Eddig ezt a fajta tésztát teljesen elhanyagoltuk. Lila Füge rendet tesz a sztrapacskát övező rendetlenségben.