Szénhidrátmentes vacsi

Az édesburgonya után 38 éves fejjel kötöttem szorosabb barátságot az avokádóval is. Igen, maradi vagyok az ízek, hozzávalók dolgában, elnézést kérek. :) Találtam viszont egy roppant egyszerű avokádós mártogatós receptet, amit azóta többször elkészítettem.

avokado.jpg

Ettem már kígyóuborka szeletekkel is, ahogy ajánlják, de pirítósra kenve is isteni, sőt, már tortilla chipset is tunkoltam bele, "bűnös" napon. :) A recept ijesző módon "fat bomb" névvel illeti, mondjuk az avokádó valóban gazdag zsírokban, de nem kell félni tőle, mi folyton diétázó nők legtöbben egyébként is a szénhidrtáttól rettegünk, annak pedig bizony híján van. :) 

Hozzávalók:

  • 1 érett avokádó
  • 1 csésze zsíros krémsajt
  • 2 evőkanál bazsalikomos pesto
  • 1/2 csésze parmezán reszelve
  • Só, bors ízlés szerint

Forrás: https://ketodietapp.com

Cheddar sajtos zabropogós füstölt chilivel – lépésekben

Végre napsütés, végre tavasz. Remeteszőlősön madárcsicsergésre kelve, nyilván csak a természet lehetett az irány. Ha pedig erdő, akkor a sétát érdemes összekötni egy kis állatsimogatással a Budakeszi Vadasparkban, majd egy finom ebéddel a Stadt vagy Gesztenyés nevű éttermekben Budakeszin. És hogy legyen nálunk menet közben is egy kis rágcsálnivaló, süssünk cheddar sajtos zabropogóst, amit magunkkal tudunk vinni. :)

1804407-2-kesz.jpgFotók: KockacZukor

Egészség, minőség: hétköznapi csúcsgasztro Vomberg Frigyessel

Több mint tíz éve zajlik hazánkban a gasztroforradalom: összesen öt Michelin-csilllag Budapesten, Bocuse d’Or sikerek, világszínvonalú tudás, kreativitás, választék. Bár sokszor halljuk, lehetetlen a fine diningot a mindennapok szemüvegén keresztül nézni, mégis feltesszük a kérdést: profitálhatnak a csúcsgasztronómia eredményeiből azok, akik csupán igényes táplálkozásra törekszenek a magánéletben, a családban, és erre szeretnék tanítani gyerekeiket is? Vomberg Frigyes séf, gasztroszakértő, a Bocuse d’Or hazai csapatainak szakmai trénere szerint nem a csillivilli konyha a lényeg, vagy hogy főzelékből mosolygós arcocskákat rajzoljunk a gyereknek…

mae-mu-pvclb-ihhyy-unsplash.jpg

Bacon illatú sampon?!

A denveri székhelyű Einstein Bros gyorsétteremlánc sajt és bacon illatú samponkollekcióval rukkolt elő. És a hír igaz. "Sajnos" már mind elkapkodták a fanatikus rajongók, akik minden bizonnyal annyira imádják a sajtot és a sült szalonnát, hogy szívesen illatolják azt naphosszat frissen mosott hajukon. :)

bacon-wrapped-cheese-sticks-9a.jpg

https_blueprint-api-production_s3_amazonaws_com_uploads_card_image_740482_74f6dd0d-b942-48fa-b8e2-102a3116adcc.jpg

Forrás: mashable és kirbiecravings.com

Helló hétvége, helló chilis reggeli

Helló szombat, helló tavasz! Úgy szeretnék egy isteni reggelit, és úgy szeretném, ha valaki ágyba hozná nekem. Kérek szépen mellé tejeskávét, langyosat! Mesét szeretnék nézni a reggeli közben, és pizsiben szeretnék maradni. Hogy mit ennék reggelire? Valami jófajta, ízletes, ropogós és tápláló péksüteményt, amit paradicsomos, chilis, gorgonzolás tojásba mártogathatok. ;-)

180406-2.jpgFotó: KockacZukor

Függő lettem: édesburgonya chips

38 éves vagyok, megkóstoltam az édesburgonyát. Miért vártam ezzel idáig? Ez itt a kérdés. Meg az, hogy miért nem készítettem soha, pedig a világ egyik legegyszerűbb, önmagában is ízes, egészségesnek számító körete; amolyan tudatos választás a hagyományos burgonya helyett. Csak megpucol, felkarikáz, és némi előkészítés után a sütőbe tol. Ennyi. Azt mondod, nem nagy ügy, ez csak egy sima sült krumpli? Én meg azt mondom, óriási dolog minden ízében, amit nyújt. :)

Kevés olajba mindössze sót és frissen őrölt borsot keverj (lehet bele őrölt kömény is, de elhagyható). A karikázott burgonyát megforgattam a fűszeres olajban, majd tepsibe helyeztem, és a sütőbe toltam. Miután csodás barnás-sötétnarancs színűre pirult, kapros mártogatóst kevertem ki mellé tejföl, kevés víz, kapor, só és bors hozzáadásával, jelentem: soha többé nem akarok hagyományos kolompért látni, új szerelmem az édesburgi. <3

sweetpotatochips-1-683x1024.jpg

Forrás: https://www.thewholesmiths.com

Kolbászos, csirkés, krémes egytálétel - vlog

Csotrogány kis öreg kocsimra szinte úgy tekintek, mint családtagra. Viseli a szélsőséges időjárást, az én vezetési stílusomat, a dugókat, a hamis éneklésemet. Azokon a napokon, amikor épp nem vezetek, és csak áll az utca szélén, az ablakból is kinézek rá, hogy lássam, rendben van-e. Sajnos nemsokára eléri a futott kilométereinek határát, és el kell kezdenem megkeresni az utódját. A netes autóböngészés mellé kísérőnek milyen finom is lesz a lenti tésztaétel! Készítsd el velem! :)

kesz-logo-800_3.jpg

Fotó: KockacZukor

Petrezselyem pesztós tészta sült csirkemellel

Az aktív életet élők, a rendszeresen sportoló, edző emberek életének meghatározó része a táplálkozás. Nem mindegy, hogy mit és mennyit. Az egészséges, minőségi, tiszta életmódba maximálisan belefér a tészta, persze mértékkel. A csirke által biztosított fehérje mellett a tésztát nagyon sokféle pesztóval ízesíthetjük. Most pesztó alapnak mogyorót és petrezselymet választottam. Isteni finom lett a tésztám.

petrezselyemes_mogyoros_pesztos_teszta_sult_csirkemellel_kesz_logo-800.jpgFotó: KockacZukor

Helló húsvét, helló tavasz

Ahogy kisütött a nap, egyre több zöldséggel és gyümölccsel dolgozom a konyhában. Kevésbé vágyom a nehéz ételeket, sőt mostanában mindig csak egy falat valamire vágyom. Régen készítettem tésztasalátát, és amikor itthon kipakoltam a bevásárlószatyorból a gyönyörű retkeket, amiket vásároltam, máris tudtam, mi készül majd belőle. A fitt ebédem 15 perc alatt elkészült, és imádtam.

kesz_logo-800_3.jpgFotó: KockacZukor

Thai Spicy 9

Március elején végre kitavaszodott... végre elővettem az átmeneti kabátokat és félcipőket, és olyan boldogan fogadtam a napsütést. Sajnos a tavasz születése abbamaradt, és március közepére ismét elkezdett havazni, ismét hideg lett, ismét elővehettem a télikabátom és csizmám, ismét sapkát kellett húznom... és ismét nagyon utáltam a hideg és esős belvárost.

A Thai Spicy Nine étterembe az eső és hideg elől menekültem be. Éreztem a bensőmben növekvő feszültséget a szél által kifordított esernyőm, az arcomat harapdáló hideg, és a szemüvegemet beterítő eső miatt.

4_35.jpg

Mindenmentes húsvéti torta – lépésekben

Nagyon aggódtam amiatt, hogy vajon húsvétkor milyen idő lesz... esik-e majd a hó, és még mindig nyolc réteg ruciban és csizmában járunk-kelünk, vagy megérkezik, és marad is a tavasz, napsütéssel és madárcsicsergéssel. Hogy a húsvétot a családdal tudjuk-e kint a szabadban, a kertben tölteni, vagy bent ragadunk a négy fal között. Úgy tűnik ebben az évben a tél átadta a helyét a melegnek, ami nyújtózik, nyújtózkodik, és próbálgatja az erejét már. :-)

kesz_logo-800_1.jpgFotók: KockacZukor

"Hulk" muffin

Tegnap volt a 'Spenót világnapja', de még alaposan a vonzáskörzetében vagyunk, hogy megünnepelve az alkalmat, készítsünk egy brutális zöld, "Hulk' névre hallgató spenótos muffint. A színe tényleg elég erős, ízre viszont édes, kellemes csalódás lesz, egy pillanatig se idegenkedj tőle, imádni fogod. :)

spinach-muffins-final-1.jpg

Száraz összetevők:

  • 2 csésze búzaliszt
  • 1 és 1/2 teáskanál fahéj
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/4 teáskanál só

Nedves összetevők:

  • 3/4 csésze tej     
  • 1/2 csésze méz     
  • 1 nagy banán     
  • kb 170 gramm spenót
  • 1/2 csésze sótlan vaj
  • 1 nagy tojás     
  • 1 teáskanál vanília kivonat

Elsőként keverd össze a száraz hozzávalókat. Majd a nedves összetevőket robotgéppel pürésítsd. Elegyítsd a nedves és száraz részt, hogy megkapd a kész sütimasszát. Töltsd muffinpapírral bélelt süfőformákba, és süsd tűpróbáig, de kb 15-18 percig 180 fokon.

spinach-muffins-hand-2.jpg

Forrás: https://www.superhealthykids.com

Goodbye, rántás: gasztroforradalom a magyar menzán?

Mi a „szupermenzás” borsófőzelék és a rántott hús titka? Hogyan befolyásolják gyermekkorunk ízei a felnőttkori egészséget? El lehet kerülni a „kihipózott” élelmiszeripari termékekeket? Mitől, és mitől mégsem „új” a reform menza? Csúri Csabával, a Hungast beszerzési igazgatójával a Hazai Alapanyagok a Magyar Menzán (HAMM) program kapcsán beszélgettünk.

hannah-tasker-zbkh8g4_yye-unsplash.jpg

A kreativitás finom hozzávalói

Olyan jó gyereknek maradni, és felnőttként is játszani az étellel néha. Talán te is szoktál a betűtésztából szavakat kirakni, ha paradicsomlevest eszel vagy nyáron a meggymaggal távolbalövősdit játszani az udvaron, miközben a barátnőddel beszélgettek. :) Van, akit művészileg varázsol el az étellel való játék, Helga Stentzel például vicces képi megoldásokban gondolja újra a különféle étel alapanyagokat, hozzávalókat. Igazán impozáns a tárlata, Instagram oldalán simán elbogarászhatsz hosszú percekig, míg a reggeli kávédat behörbölöd indulás előtt. :)

bbpgj4cbt9e-png_880.jpg

bb12a8nbjyi-png_880.jpg

bto28pghtph-png_880.jpg

bwfzuasb1dw-png_880.jpg

bvxvyoch-lj-png_880.jpg

bwlsknohc5s-png_880.jpg

bwqhdbnhred-png_880.jpg

bzwf6lzb7pc-png_880.jpg

grape_crop-5a86b4b3861f6_880.jpg

i-like-creating-visuals-stories-with-food-5a86d1788ccec_880.jpg

i-like-creating-visuals-stories-with-food-5a86d22c1674b_880.jpg

i-like-creating-visuals-stories-with-food-5a86d2515d17e_880.jpg

i-like-creating-visuals-stories-with-food-5a86d2cb198be_880.jpg

Forrás: Boredpanda

Zöldséges, kókusztejes, csirkés ragu pennével

Eljutottam arra a pontra, amikor a testem megálljt parancsolt. Olyan sokat dolgoztam és aztán munka után is dolgoztam, jöttem és mentem, intézkedtem, hogy az egyik nap hazaérve összerogytam, este nyolctól egészen másnap délig aludtam. De még ez se volt elég a szervezetemnek. Megbetegedtem, és napokig vízszintesbe kényszerültem. Szünetet és megálljt kért a testem, ha már a fejem nem tartott egyensúlyt és mértéket. Gyógyító ebédre volt szükségem.

kesz_logo-800.jpgFotó: KockacZukor

Péntek 23: a brokkoli szerencsenapja

Péntek huszonharmadika lesz az új szerencsenapom, eldöntöttem. Vagyis sokkal inkább a hűtőmben napok óta árvátlankodó brokkolimé, ami sehogy sem akart ételformát ölteni. De ma, péntek 23-ára, legnagyobb szerencséjére találtam egy gyors receptet, ami egy csapásra megoldotta a dilemmámat: van otthon 200 gramm füstölt sajtom és egy szép nagy brokkolim, mit főzzek belőle? Három hozzávalós tepsis finomságot kerekítettem, ami "bájdövéj" szénhidrátmentes is. A brokkolit rózsáira szedtem, kicsit előfőztem, majd kevés olajon tepsibe rendeztem, és ráreszeltem a sajtot. Sóztam, kis borssal hintettem. Kevés fokhagymát is tehetsz mellé a tepsibe, ha szereted, de elhagyható. A sajt krémesen ráolvad a brokkolira, ami még roppanós marad. Nagyon finom. Több és többféle sajttal még nagyobb malacod lesz, hogy ezt eheted. :)

broccoli-cheese-rice-one-pot-a.jpg

broccoli-cheese-rice-one-pot-2a.jpg

 Forrás: https://www.the-girl-who-ate-everything.com

süti beállítások módosítása
Mobil