Impresszum

Felelős kiadó:

Gyermelyi Zrt

Felelős szerkesztő:

Havasi Kft

Havasi:live Kommunikációs Ügynökség Kft.

1025 Budapest, Szépvölgyi út 36.

tel.: (06-1) 326-0626, (06-1) 326-0130

Felelős kreatív igazgató:

Havasi Raymond

havasi.raymond@havasi.co.hu

Felelős szerkesztő:

Szilvás Krisztina

szilvas.krisztina@havasi.co.hu

 

A blogon megjelenő anyagok a Gyermelyi Zrt szellemi tulajdonát képzik, kivéve az internetről creative common alapján felhasznált illusztrációk.

Reggelik a CrossFit Openre

Elindult a CrossFit Games Open. Aki tudja, miről van szó, olvasson tovább, mert nekik mutatunk 3 hasznos és okos reggelit, hogy jobban sikerüljenek a WOD-ok. A megfelelő táplálkozás itt is kulcskérdés. Figyelni kell a bevitt tápanyagokra, a magas fehérjebevitelre, természetesen minőségi szénhidrátra is szükség van, hiszen minden erőt bele kell adni egy-egy feladatba. Aki délutánra időzíti a 18.2-t, reggelire próbálja ki valamelyik verziót, de akár rendszeresítheted is, mint CrossFitter napindító étkezés - a Gamestől függetlenül. 

"Clean"

fbeb92b7a978cd3a_paleo-bowl-main.jpg

Az elsőnek a "Clean" nevet adtam, hiszen valóban "felvételről" van szó, tápanyagfelvételről, ami még tiszta is. Az omega-3 zsírsavakban és fehérjében gazdag, alacsony szénhidráttartalmú, 335 kalóriás reggeli kevesebb, mint 10 percet vesz igénybe, és eszméletlen látványos is. Feltölti a reggeledet, na meg téged is, ebédig simán kibírod, és izmaid is kapnak minőségi táplálékot.

Hozzávalók:

  • 2 friss tojásból tükörtojás
  • 2 vékony szelet füstölt lazac
  • 1/2 csésze ruccola
  • 1/4 érett avokádó kockára vágva
  • fél citrom leve
  • őrölt bors

"Muscle Up"

0ce05ce6_metabolism-smoothie.jpg

Kalciumban gazdag görög joghurt (elvégre szükség van az erős csontokra is), fehérjebomba és minőségi zsírok a mandula és canellini bab jóvoltából, naná, hogy Muscle Up lett a neve! Brokkoli, ami könnyű de tápláló szénhidrátforrás, és némi immunerősítő C-vitamin by eper. Fahéj is van benne, ami fokozza az anyagcserét. Kb 345 kalória egy ilyen kombó, 30 gramm fehérjével, és 8 gramm rosttal, ami nem rossz választás.

Hozzávalók (mindent turmixolj össze):

  • 1 poharas natúr görög joghurt
  • 8-10 szem mandula
  • ¼ csésze bab (konzerv)
  • ¼ csésze brokkoli rózsáira szedve
  • 1 csésze eper
  • ½ csésze zöld te
  • 1 teáskanál lime
  • ¼ teáskanál fahéj


"Snatch"

2e5d90d7_egg-avo-main_1.jpg

Ez a reggeli gyakorlatilag mindennel szakít, ha már Snatch. A cukorral, a nagy mennyiségű szénhidráttal (bár önmagában az a CrossFittereknek nem jó, így például némi pufirizst elrágcsálhatsz mellé). Fehérje és omega 3 támad benne viszont, abból bőséggel, érett avokádó és néhány főtt tojás az alapja, kevés friss petrezselymet szórj még rá, gyorsan kész van, finom is.

Forrás: https://www.popsugar.com/

 

A mindent beFEDŐ

Havonta hány tekercs alufóliát vagy folpackot használsz el különféle edények betakarására, amelyeket a hűtőbe teszel? Légy őszinte magadhoz, biztosan túl sokat. Óriási találmány ez a minden tálra ráilleszthető, rugalmas fedő, amely tökéletesen passzol, és nem engedi át a szagokat, az ételt pedig frissen tartja, és mivel nincs szükség különféle fóliák pazarlására, így a környezetünket is kíméljük vele. :)

a02e564928ce12c0ecb0f0a7d85135a4_original.jpg

Forrás: mashable

Almás, zöldséges tésztasaláta sült csirkecombbal

Megnyílt Budapesten a Bodies 2. kiállítás a Vam Design Centerben. Hatalmas tárlat, izgalmas, látványos, nagyon kíváncsi voltam rá. Valószínűleg nem mindenki tudja befogadni mindazt, amit nyújt, de aki nem idegenkedik az emberi test "mélységeitől", annak mindenképpen ajánlom. A kiállítás megtekintése után maradjatok a belvárosban, és keressetek egy jó éttermet, egyetek valami különlegeset, beszélgessetek, kényeztessétek magatokat. :-)

almas_zoldeges_tesztasalata_sult_csirkecombbal_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Trattoria Pomo D' oro - egy tradícionális olasz étterem

Nagyon kíváncsian látogattam meg az éttermet. Érdekelt, vajon mit nyújt majd nekem... üres lesz, tartalom nélküli, vagy túl sok, túl nehéz az összhatás, esetleg pozitívan csalódok, és lelkesen távozhatok majd.

Ugyan az étteremben töltött idő és beszélgetés valaminek a végét hozta el, egy újabb változást az életemben, az étterem hangulatából ez nem vett el.

2_41.jpg

Meleg barna színek, tökéletes helykihasználás, kedves és figyelmes személyzet, kellemes olasz háttérzene, és a legfontosabb - kiváló ételek.

A hely tele volt, elöl is, a hátsó részben is, élt, dobogott a szíve. A borom kellemesen elbódított, az ételeinkre várva elrágcsáltuk a grissinit.

6_26.jpg

3_34.jpg

4_34.jpg

Rendeltünk zellerkrémes bárányhúst, és kacsahúsos tésztát. Egyszerűen mennyei ízeket kaptunk, bár a méretek inkább a női pocaknak kedveztek, a férfi bendő valószínűleg többet is be tudott volna fogadni.

7_19.jpg

1_41.jpg

Az étlap különleges és változatos, a borlap végtelen, pohár és üveges borokat is lehet kérni.

5_29.jpg

Nagyon jól éreztem magam, a kiszolgálás, az étel, az étterem hangulata adott, vissza fogok még térni.

Foglaljatok asztalt, ne hagyjátok ki az étterem nyújtotta élményt.  

 

Elérhetőség:

http://pomodorobudapest.com/

Telefonszám: +36-1-302-6473
Info: info@pomodorobudapest.com 

Asztalfoglalás: reservation@pomodorobudapest.com

Nyitva tartás: Hétfő – Vasárnap:  12:00 – 0:00

Budapest, Arany János utca 9.

 

- KockacZukor -

Grízes, túrós, barackos kocka

Sok évvel ezelőtt már jártam hangmeditáción, hangfürdőn. Nagyon jó emlékek maradtak meg bennem róla. Meghirdettek egy közelemben lévő jógateremben is nemrég egy ilyen foglalkozást, és annyira megörültem, hogy pár percen belül már jelentkeztem is rá. Az egy órás meditációt gong és hangtálak által kibocsátott rezgésekben töltöttük. Annyira lelazított, hogy aztán komoly koncentrációt igényelt haza autókázni, mert időbe telt visszatérni a fizikai síkunkra. :D

kesz-700_2.jpgFotó: KockacZukor

Szalámis sajtroppancs

Ó, hát ez nagyon jóóó! A sajtchipset ugye már ismerjük, én is sütöm rendszeresen, de ezzel a kis pofon egyszerű trükkel fordítunk rajta egyet, és egy igazán frappáns nasit/snack ételt kapunk. Az eredeti recept pizzának mondja, ami számomra is erős túlzás, de végülis majdnem mindent tartalmaz, csak pizzatésztát nem. :) Viszont ebből kifolyólag legalább szinte szénhidrátmentes (leszámítva a paradicsomszószt).

keto-pizza-chips.jpg

Hozzávalók:

  • Csípős vastagkolbász
  • Füstölt sajt
  • Mozzarella sajt
  • Parmezán sajt
  • Olasz fűszerek (oragano, bazsalikom)
  • Paradicsomszósz

Sütőpapírral bélelt tepsin dolgozunk. Vékony szelet vastagkolbászokat helyezünk két-három centi távolságra egymástól. Majd egy halom reszelt sajtot kupacolunk a tetejükre, összekeverve a füstölt, a mozzarella és a parmezán fajtákat. Sütőbe toljuk, és megsütjük. A sajtok szépen elterülnek, és pirosra sülnek. Kivéve hagyjuk kihűlni. Ha teljesen kihűlt, levesszük a papírról, és olasz fűszerrel kevert paradicsommártásba tunkolva fogyaszthatjuk. :)

pizza-chips.jpg

Forrás: https://moscatomom.com

Végre itt a "ne pazarolj" kanál

Ha hétvége, akkor Nutella és nassolás, nálunk ez elmaradhatatlan. Sajnos a férjem is imádja, így valóságos közelharc alakul ki érte. Volt már olyan, hogy egész péntek éjjel arról álmodoztam, hogy szombaton ébredés után azonnal nekiesek egy üvegnek, csak úgy kanállal. Aztán amikor a konyhába csoszogtam köntösben, ért a fájó felismerés, hogy éjjel #azuramm befalta előttem. Már csak az üveg oldalán maradt némi, hagyományos szerszámmal kikaparhatatlan mennyiség. Ilyenkor rendre a kukában landol az üveg, és kisebb perpatvar alakul ki, pedig én nem is ennék sokat belőle valójában, mindössze néhány kanálkányival kibékülnék. Nekem szóló találmány így hát ez az utolsó cseppig kikaparó kanál, feltétlen be kell szereznem egyet, és neked is ezt javaslom, ha szeretnél - nemcsak Nutellából - minden, üvegben lévő cseppet felhasználni.

maxresdefault_2.jpg

 

Gombás, fokhagymás, paradicsompürés penne

Holnap elutazom. Na nem túl messze, de visszatérek az egyetem-városomba, Szegedre, ahol már olyan rég jártam, hogy már  nem is tudom, mikor is.. :-) Meglátogatom a „ló farát”, remélem be tudok menni az egyetemre, feleleveníteném szívesen az emlékeimet. Barátnőzök, gyerekezek, lazulok, alig várom. Pakolnom kell, nemigen van időm bonyolult főzőcskéhez most. De az alábbi recept olyan gyors és annyira finom, hogy ezt még elkészítem ma vacsira.  

gombas_fokhagymas_paradicsompures_penne_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Gyümölcsnap

Mennyei színkavalkád, csodás frissesség. Ez a téli vitaminbomba kiváló a fáradt, szürke időtől szomorkás testünk felélénkítésére, egy kis töltekezésre. Gyűjtsd be a hozzávalókat, készítsd el ezt a látványos gyümölcssalátát jó nagy mennyiségben, és fogyaszd kedvedre 6-7 részletben elosztva a nap folyamán. Üdítően fog hatni egész lényedre. :)

2_40.jpg

Hozzávalók:

  1. 8 szem mandarin vagy narancs, hámozva, felvágva
  2. 4 szem alma (lehetőleg 2 savanykásabb és 2 édes fajta)
  3. 4 érett kiwi, hámozott és kockára vágott
  4. 4 banán, hámozott és kockára vágott
  5. 1 és 1/2 csésze gránátalma, morzsolva

Csak keverd el a hozzávalókat. Öntetnek keverd össze egy citrom levét, 2 evőkanál darálatlan mákkal, 1/4 csésze olívaolajjal, és 3 evőkanál mézzel. Gyümölcsnapra fel! :)

1_40.jpg

Forrás: http://www.heavenfoodie.com

Citromos, cukorborsós, tejfölös halleves – lépésekben

Múlt hét vasárnap járt nálam egy fotós barátom, aki egy vizsgamunkájához kért segítséget ételfotózás témában. Hozott sós és édes "ételmodelleket", és én próbáltam rávezetni arra, hogy mi is áll jól ezeknek a modelleknek a képi világ, a kivágás, a fények, a kellékek szempontjából. Annyira lelkes lett, hogy úgy búcsúzott: ezt tanítanom kéne, és hogy ő erre valószínűleg rá fog kattanni. Igazat kellett adnom neki. A foodstyling és fotózás szerelemmé válhat. ;-)

7-kesz-600.jpgFotók: KockacZukor

Whirlpool okos app: Abból főz, amid van

Számos recept ajánlj ötleteket néhány konkrét hozzávaló alapján. Örülünk az ilyesminek, mert praktikus, hiszen nem kell külön bevásárolnunk egy-egy főzés előtt. De egy olyan applikáció, amely megmondja, hogy a saját hűtőnkben található ételekből mit tudnánk gyorsan összeütni, az a csodával határos. Vagy mégsem? A Whirlpool legújabb alkalmazása, a Yummly éppen ezt a varázslatot hozza el a te konyhádba is. Azonosítja a fellelt hozzávalókat, receptet ajánlj, az elkészítést pedig lépésről lépésre instruálja. Már csak egy okos sütő kell hozzá... Próbáld ki. 

whirlpool-ces-2018-7.jpg

Sárgarépás, lenmagos tészta

A szezámmagolajat mindössze fél éve kezdtem rendszeresen használni. Először csak salátákhoz kevertem, de aztán rájöttem, hogy a húsok, főtt-sült zöldségek ízének is erős karaktert kölcsönöz. Annyira megszerettem, hogy már rajta van a havi bevásárlólistámon, hiányzik, ha nincs a háztartásban. Egy nagyon egyszerű receptet mutatok most nektek, aminek az egyik hozzávalója a szezámmagolaj és a lenmag.

repas-lenmagos-szezamolajos_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Főzőiskola: farsangi fánk készítése

Sokaknál kritikus pont a farsangi fánk, mert vagy kőkemény lesz vagy nem lesz szép szalagos, vagy tocsog az olajban, és még sorolhatnánk, hol lehet elrontani. Talán te sem mertél még nekivágni, de most segítünk rajtad, és az idei farsangra elkészítheted életed első tökéletes fánkjait lépésről lépésre séfünk segítségével, a Más Tészta főzővideójában. :)

masteszta_fozoiskola_7.jpg

fanki.jpg

Cukkinis, petrezselymes tócsni

Amikor a hó végre leesik, a lakótelep összes gyereke kiözönlik a szabadba. Az utca másik oldalán lévő dombon szánkóznak, hógolyóznak, hóembert építenek. Én is emlékszem a nagy havazásokra a gyerekkoromból. A Prikk-lejtőn csúsztunk és másztunk, jégcsapokat szopogattunk, és amíg teljesen ki nem hűltünk, haza se mentünk.
A telek fehérek voltak, és napsütésesek.

cukkinis_petrezselymes_tocsni_kesz-700.jpg

Fotó: KockacZukor

Marinált narancsszeletek rizspudingon

Mára egy kis tejberizst gondoltam estére. Semmi extra, de finom habosat, tejszíneset, krémeset. Valamivel azért feldobom: marinált naranccsal. Csináld velem. :)

rislo_8296.jpg

Hozzávalók:

  • 100 gramm rizs
  • 200 ml víz
  • ¼ teáskanál só
  • 500 ml tej
  • 1 rúd fahéj
  • 150 ml tejszín
  • ½ teáskanál vanília kivonat vagy 1 vanílilarúd kikapart belseje
  • 1-2 evőkanál porcukor ízlés szerint

A rizst feltesszük főni a vízben, sóval egy lábasban. Forraljuk fel, majd 10 percig pároljuk fedő alatt. Adjuk hozzá a tejet, fahéjat, és főzzük alacsony hőmérsékleten, néha meg-megkevergetve. Teljesen puhára. A tejszínt kissé verjük fel a cukorral, vaníliával, majd adjuk a rizshez óvatos mozdulatokkal.

rislo_8320-2.jpg

Tálalásnál jöhet rá a marinált narancs:

  • 100 ml víz
  • 90 gramm cukor
  • 2-3 darab szegfűszeg
  • 1-2 evőkanál rum (elhagyható)
  • 2-3 hámozott, karikázott narancs

A vizet, cukrot, fahéjat forraljuk fel, majd 6-8 percig fedő alatt főzzük. Levéve várjunk picit, míg kissé besűrűsödik. Tegyük bele a rumot, ha szeretnénk. Hagyjuk kihűlni. Mehetnek bele a narancsszeretek, és hűtőben letakarva hagyjuk marinálni kb két órát, ezalatt átpácolódnak a narancsszeletek. Tegyük a rizsre a narancsszeleteket, kevés ízes szafttal együtt, valami csoda. :)

Forrás: http://www.callmecupcake.se

süti beállítások módosítása
Mobil