Ramenka, „a szürcsölde”

Szürcsöldének neveztem el a helyet, hiszen mást se csináltam itt az első ebédem során, mint szürcsöltem: a leves levét, a tésztát, a fafülgombát, a zöld leveleket. Na jó. A húst és rákot nem szürcsöltem, mégiscsak volt tehát, amit rágtam és haraptam. ;-) Mindenesetre az első alkalom igencsak vicces volt. Bénáztam a nagy fakanállal, a pálcikákkal, közben pedig nevettem, és éreztem, hogy ez most valami új végre, és biztosan sokáig bennem marad az élmény.

1_25.jpg

Spárgás, camembertes penne

A Magyar Nemzeti Galériában jártunk, és megnéztük a Picasso kiállítást. Az alkotásai nem kerültek hozzám közelebb. Minden festmény előtt volt valami, amivel nem tudtam megbarátkozni. Vagy a színek voltak sötétek, vagy a képen szereplő arc nem tetszett vagy a végtagok ábrázolása... vagy, vagy, vagy... Mígnem egyszer csak egy olyan rajzához értem, ami egy férfit és szamarat ábrázolt. A képet egyetlen megszakítás nélküli vonallal rajzolta meg, és én döbbentem álltam addig a kép előtt, amíg a szemem végigvezettem a vonalon. Éreztem, ahogy egy icipicit végre megértettem belőle. Zseni volt. Kétségtelen. A következő recept pedig zseniálisan finom! ;-)

spargas_camambertes_penne_1_kesz-700_1.jpgFotó: KockacZukor

Almás gombóc

Tavaly nyáron Badacsonyban járva egy utcai árus bácsitól vásároltam egy fügefa csemetét. A füge, amit kaptunk kóstolóba, mézédes volt és puha, ízletes. Akkor én úgy döntöttem, nekem lesz fügefám, bár kertem az nincs. Kicsit kétkedve néztek rám a velem kirándulók, és bevallom, én is féltem, hogy nem éli majd túl a telet az erkélyen. És láss csodát. A kis fa a tavasszal elkezdett rügyezni, már öt levelet ki is hajtott, és növekszik. Igazi büszkeségem a szépség. Milyen apró dolgok is örömet tudnak szerezni az embernek! :D Mint ezek az pici, édes almás golyók! ;-)

almas_gomboc_1_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Mac and cheese

Ez a makarónis, sajtos tésztaétel így magában is fogyasztható, de lehet alapja egy még gazdagabb változatnak. Adhatunk hozzá sonkát vagy éppen gombát. Fűszerezhetjük zöldekkel vagy turbózhatjuk színes zöldségekkel. A lényeg a krémessége és a sok sajt. Te mivel gazdagítanád még a tésztát?

mac_and_cheese_1_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Mogyorós brownie

Életem első brownie-ja isteni finomra sikerült, de sajnos, mire kihűlt, kőkemény lett. Annyira mérges lettem, hogy másnap reggel neki is álltam újra elkészíteni. A második próbálkozásra finom is lett és puha is maradt, kellemesen ragacsos belsővel. Mivel tejszínhabbal, vagy vanília fagylalttal, esetleg eper öntettel gyorsan fogy, így azóta rendszeresen készülő édesség itthon. :D

mogyoros_brownie_1_kesz-700.jpg

Fotó: KockacZukor

Csak 3 hozzávaló: töltött pestos tojás

Mindenféle töltött tojást imádok, a kedvencem a juhtúrós, snidlinges változat, amelyhez mindössze három hozzávaló kell, és tudok egy másikat is, amelyik szintén remek alternatíva lehet, mutatom:

parmesan-pesto-deviled-eggs-1c3.jpg

Magos rúd

Minden hétvégén édes süteményt sütök.. itt volt az ideje egy kis ropogós snack-nek is. Megkértem a párom, hogy porszívózzon és mosson fel, amire higgadtan azt felelte, hogy 'oké'. A válaszhoz csapott mosolyon még meg is lepődtem, de amikor még túl is teljesítette magát, tényleg tátva maradt a szám. Időközben én elkészítettem a padlizsánkrémet, és a sajtos, magos stanglikat. Este jöhetett a házi mozizás. ;-)

magos_rud_2_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Amerikai palacsinta banánnal

A hétvégi reggeleken szeretjük kényeztetni magunkat. A pizsit, hálóinget nem vetjük le, egy jó mese előtt esszük meg a kiadós reggelit, és azután még pihegünk kicsit... bár előfordul, hogy addigra már a dél is közeleg. A minap habos kakaóval és banános amerikai palacsintával kedveskedtem magunknak, mert nem csak a manóméretűek szeretik ezeket a finomságokat. :-)

amerikai_palacsinta_2_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Csak 3 hozzávaló: kézműves fagyik vasárnap féláron!

Az áfonya idehaza sajnos meglehetősen luxus árkategóriás termék, jómagamnak is csak néhányszor van hozzá szerencsém az év során. Amikor már finom édes, és annyira nem kerül vészesen sokba sem, érdemes többet venni belőle, és lefagyasztani. Mert bármikor dönthetünk úgy, hogy gyors áfonyás fagyit készítünk! Hasonló, banán alapú fagyit csináltunk már, most gyakoroljuk a metódust. :)

blueberry-ice-cream-900.jpg

DiétABC

A táplálék allergiások egyre növekvő számban, az egészséges életmód követői, a diétázók, szerintem mind-mind annak örülnének legjobban, ha nem kéne nézegessék az élelmiszerek leírásait, hanem egyszerűen csak az szerepelne rajtuk, hogy „mindenmentesek”. Én már egy ideje azzal kísérletezek az otthoni főzőcske során, hogy ezt megvalósítsam, illetve tényleg a szervezetet legkevésbé megterhelő élelmiszereket vásárolom.

Nemrég találtam rá a DiétABC-re a 3-as Metró Ecseri úti megállójától két lépésre. Kicsit aggódva mentem be az üzletbe, mert bár nem jártam náluk ezelőtt, tudtam, hogy ha nagy a kínálat, és mindent megtalálok egy helyen abból, amit rendszeresen használok, akkor a pénztárcám kiürülhet...

1_24.jpg

Vaníliás, túrós, barackos lasagne

Itt a tavasz, lassan a nyár is, és ha jó az idő, legszívesebben folyamatosan tó partján, a természetben lennék. Túrázunk, biciklizünk. Egy régebbi kerékpáromat készülök eladni, mert már nincs rá szükségem, de nem voltam felkészülve a hirdetés iránt érdeklődő „mindenféle” emberek stílusához, így néha megrökönyödöm fél mondatokon is. Pedig ha a cél lebeg a szemünk előtt, és az, hogy a meghirdetett árut eladjuk, akkor bizony muszáj lesz néha nyelni kettőt... már csak az időközben frissen megsült édes lasagne illatától is. :)

vanilias_turos_lasagne_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Tejszínes, sajtos, ananászos csirke

Láttam egy beszélgetést a BBC Earth Tv csatornán, amiben David Attenborough a 89. születésnapján az amerikai elnökkel beszélget környezet- és természetvédelemről, és növények, állatok sokféleségéről. Teljesen odaragadtam a képernyő elé. Amikor bemutatták közben Attenborough életének munkáit, rájöttem, hogy a legújabb filmjeit nem is láttam még, és a 3D technikával, modern kori grafikával elkészített alkotások még a felnőttek számára is izgalmasak. Klassz családi programnak ígérkezik ezek közös megnézése.

tejszines_ananaszos_sajtos_csirke_1_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Paradicsomleves csicseriborsóval

Éppen csak kifogtuk a zuhik előtti jó időt, amit – természetesen – kirándulással töltöttünk. Most nem egyedül mentünk, hanem egy 35 fős csoportban. Az útvonal Badacsonytördemici indulással a Bujdosók 427 db lépcsőjén fel a Tördemici kilátópontig, majd a Ranolder-kereszthez, onnan át a Kisfaludy-kilátóig, majd le a Rózsakőhöz, és Badacsonyi pincesorokra, ahol megpihenhetünk, és megkóstoltuk a tanúhegyek borait. Este, amikor hazaindultunk már esett az eső. Hazaérve a forró leves testnek, léleknek is jól esett.

paradicsomleves_csicseriborsoval_1_kesz-700.jpg

Fotó: KockacZukor

Zöldséges gofri

Azért, hogy a gyerkőc reggelijét feldobjuk, és megszerettessük vele a zöldségeket, a gofrit kivételesen ne édesen, hanem sós változatban készítsük el. Feltétként olvaszthatunk rá reszelt sajtot, de tehetünk rá tejfölt vagy kőrözöttet is. Aztán indulás egy nagyobb kirándulásra, mégpedig a Hámori-tóhoz Lillafüredre, és a Lillafüredi kisvasúthoz! Ha érdekelnek a Lillafüredi látnivalók, nézz körül ITT.

zoldseges_gofri_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Csak 3 hozzávaló: gyors csokis mogyifagyi

Idén már megettük az első fagyikat, az április eleji nyári napokon. Az megvan, hogy teljesen mindegy, én milyen ízűt választok, a gyerek végül mindig el akarja cserélni az ő hupikék törpike gombócát az enyémre? Így gyakorlatilag egész nyáron hupikék színű fagyit nyalhatok. Lemondóan beletörődtem, már nem is küzdök ellene. Ám pár hete, egyik vasárnap kimenőt kaptam, Nagyiéknál volt a kicsi, így magunkra maradtunk Apával, és végre volt esélyünk, hogy olyan ízű fagyit együnk, amilyet csak akarunk. Ráadásul házi készítésűt, ami villámgyors is.

fagyi.jpg

Málnás, mascarponés szelet

Ha már sok-sok éve viseljük ugyanazt a frizurát, akkor egyszer csak elkezd foglalkoztatni minket, hogy milyen más fazon állhatna még jól. Más szín, más hossz? Aztán nagyon eltökélten bele is vágunk ebbe az újba, közben félünk is, mert a sok év alatt azért csak megnőtt ez a haj, csak szerettük viselni. Mikor időpontot foglalunk a fodrásznál, már jelez a gyomrunk, hogy talán ezt mégsem kéne... aztán mikor már ott ülünk a fodrásznál, minden terv elillan, remegünk és csak valami aprócska változtatást engedünk meg magunknak, ami az üzletet elhagyva ugyanúgy fáj, mintha az egész sörényt átszabattuk volna... Vigasztalódjunk! Ez a málnás süti tökéletes társ lesz a lelki felépülésben. ;-)  

malnas_szelet_1_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

süti beállítások módosítása
Mobil