Kevergetem az illatos és ízletes csirkémet, és közben elveszek az ablakon túli látványban. Zuhog a hó kint... de úgy zuhog, hogy még nekem is megjött a kedvem a szánkózáshoz és hóember építéshez. Csodálatosan szép ilyenkor nemcsak a hófödte vidéki táj, hanem a hóval beborított, zsúfolt város is. :)
Van, aki forrón szereti. Persze a forró csokit másként nem is érdemes. Forrón és krémesen, pudingosan. Már-már kanalazni kelljen, na az az igazi! Csak kiülünk kabátban a fagyos hidegben egy kellemes kávézó teraszára, pokrócot csavarunk a derekunk köré, kezünket melengetjük a forró csokis csészével, a csokiba pedig valami finom kekszet mártogatunk... És csak ülünk, elmélkedünk, beszélgetünk a hidegben, és pár pillanat múlva már nincs is hideg többé. :) Ha pedig nem kávézó, ugyanezt az élményt otthon is átélhetjük. Nem egy társasházban lakó ismerősöm tart téli összeröffenést az erkélyen a barátaival, ahol forralt bor és forró csoki mindig van. Például eszerint a recept szerint készítve:
Hozzávalók:
3 csésze tej
1 csésze tejszín
Egy nagyobb tábla félédes csoki vagy úgy 300 gramm csokipasztilla
A tetejére (ez el is hagyható)
Zsíros tejszín
Porcukor
Cukrozatlan kakaópor
Keverd össze a tejet, tejszínt, és forrald lassú tűzön folyamatosan kevergetve, lehetőleg spatulával, hogy a tej a lábas alján se kaphasson oda. Húzd félre a tejszínes tejet a tűzről, add hozzá a darabokra tört táblás csokit vagy csokipasztillát, és keverd simára, míg a csoki teljesen el nem olvad. A tetejére verj habbá zsíros tejszínt némi keserű kakaóporral és porcukorral. A forró csokit öntsd azon melegében pohárba, jöhet rá nyomózsákból a tejszínhab. Ha van otthon pillecukrod, abból is tehetsz rá egyet. A mennyek ajándéka ez a forró csoki. Ez biztos... :)
Unokatesóm vegetáriánus. Amikor hazajött pár napra külföldről, mindjárt megkérdezte, hogy hova tudna elmenni ebédelni, vacsorázni, ahol vega kajákat ehet. Azon kívül, hogy ajánlottam neki klassz kis fővárosi helyeket, sütöttem a közös ebédünkre egy remek húsmentes lasagnet- is spenóttal, sajtokkal, mártással, és pirított fenyőmaggal... Isteni lett!
A vasárnap reggel nálunk a palacsintáé, mindig. Imádja a család. Legtöbbször a sima túrós, lekis, na meg a jó öreg Nutellás játszik. Ha már unjuk, amerikai palacsintára váltunk, majd visszatérünk a hagyományosra. Ha ismét megunjuk, a következő héten sütőben sült bécsi túrós palacsintát csinálok. Most jött el az a pillanat, hogy azt is meguntam, és sós palikat fogok készíteni, egészen pontosan összebarátkoztatom a bacont és a palacsintatésztát, mert a kettő együtt állítólag olyan jó, hogy leesik az áll!
Hozzávalók:
palacsintatészta sósan
bacon csíkok
Elkészítés: hagyományos módon készíts sűrű palacsintatésztát, csak hagyd ki a cukrot belőle. Amerikai palacsinta recepttel is kiváló, sőt azzal talán jobb, mert habosabb, vastagabb lesz a tészta. Tégy egy baconcsíkot a palacsintasütőbe, és pirítsd meg, majd csorgasd rá teljes hosszában a palacsintatésztát, és süsd meg mindkét oldalát. Isteni lehet, vasárnap tesztelem! Gyanítom, hogy a gyerek ettől még Nutellásat is fog követelni, ezért felkészülök lélekben, és édes palacsintatészta keverékben egyaránt. :)
A család eleinte idegenkedett a mentes süteményeimtől. Mindenki hozzá volt szokva a cukros, lisztes, krémes desszertekhez. Miután cukorbeteg lett egy családtag, mégis beadták a derekukat, és megkóstolták a sütikéimet. Azóta pedig már meg is kérnek, hogy készítsek a családi találkákra ilyet.
Tegnap volt az első munkanap. Én bizonyos szempontból vártam már egyébként, és ez a bizonyos szempont az, hogy az irodában meg tudom úszni az ünnepről megmaradt finomságok hívogatását... a munka mellé összedobtam ezt a detoxikáló turmixot is, hogy kitisztítson, új életre keltsen, és nekiállhassak a diétámnak. :)
A kurkuma gyulladáscsökkentő hatású, a fekete bors a kurkumin biológiai hasznosulását segíti, a gyömbér immunerősítőleg hat, és a sok-sok C-vitamin áldásos hatásai közismertek. Finom is, hívogatóan szépséges is, próbáld ki az alábbi összetevők összeturmixolásával.
Sajnos az ételek nagy része, bizonyos források szerint 1/3-a a hulladékba kerül. A háztartásokra, éttermekre egyaránt igaz ez a tendencia, és ez meghökkentő. Egy holland tervező, Elzelinde van Doleweerd ezt a problémát felismerve lépett színre, és ételmaradékok újrahasznosításával 3D printelhető ételpasztát, majd abból 3D nyomtató segítségével hosszan eltartható, dekoratív ropogtatnivalókat készít...
Az ünnepek előtt a sok munka, és az év végi hajtás miatt elmaradt a szokásos céges vacsora. Január elején tervezzük bepótolni. Az after party lehet nálam, úgy terveztem, hogy ezzel a rakott tésztával készülök a kollégáknak, a hosszúra nyúló beszélgetések mellé. ;)
Számot vetni a 2018-as évvel nagyon nehéz, mert olyan befejezések és lezárások éve volt, amikre nem jó emlékezni, és olyan új szereplők léptek be, és olyan hirtelen változtak meg dolgok, hogy még magamhoz sem tértem talán. A múlt év sűrű volt és érzelemdús, aminek a végén már csak pihenni vágyott a lelkem. Családi körben, csendben, nyugalomban, csodálatos süteményekkel, amiket lelkiismeretfurdalás nélkül fogyaszthattunk. Boldog új évet kívánok mindenkinek ezzel a csodás desszerttel!
Elképesztően ötletes szendvicstortát mutatunk nektek, amely kiválóan alkalmas az újév megünneplésére is! :) Fogadjunk, hogy sosem jutott volna eszetekbe. Magam is leragadtam a palacsintatortánál, pedig szendvicsekből is milyen finomat és kreatívat lehet alkotni. Nincs más dolgod, csak kitartóan rétegezni a számodra tetszőleges hozzávalókat ízlés szerint, és friss zöldekkel díszíteni. A szendvicstorta "fondantja" sajtkrém lesz, erre jöhet némi snidling, és más színes zöldségféle dekorációnak. Kész is! Cikkeket vágva nagyon jól látszik a rétegződés, ínycsiklandó a látvány, és biztosan minden falatban benne lesz valamennyi hozzávaló a maximális ízélmény érdekében. Próbáljátok ki! Elkészítési mód a videóban. És persze boldog új évet nektek! :)
Szilveszter éjjelén vagy másnap, ha virslit fogyasztunk, készítsünk hozzá egy színes tarhonyasalátát. Laktató, különleges, ízletes. :) Nem utolsósorban gyorsan készül el, és sült virsli mellett gusztusos látványt nyújt.
Az ünnepi nagy lakomák között, ha egy kicsit könnyebb fogásra vágysz, tökéletes választás ez az ízletes leves. Lehet, hogy kint szürke, hideg és ködös a táj, de ez a leves forrón elszürcsölve felmelegíti a testet és lelket is.
Sok anyukának meggyűlik a baja a válogatós csöppségekkel már egészen kicsi korukban is: szeretnék bejuttatni a gyerkőcbe napi 3x a szükséges zöldség, gyümölcs- és vitaminmennyiséget, de a kicsik kb két-háromféle ételt hajlandóak elfogyasztani. Egy amerikai anyuka arra gondolt, hogy 2 és fél éves kislánya amiatt válogatós, mert szeretne "nagylányosan" részt venni a döntési folyamatban, ami az ebéd vagy vacsora menüjét illeti. Ezért elég messzire ment: saját étlapot állított össze képekkel, ételféleségekkel, árakkal, mint egy étteremben. Állítása szerint megoldódni látszik a probléma, és sokkal szívesebben eszi meg a gyerkőc azt, amit ő maga választott... te anyukaként mit szólsz ehhez?
Más Tészta Facebook oldalunkon nemrégiben játékot hirdettünk, amelyben arra buzdítottuk az olvasókat, ajánljanak nekünk jól bevált, kedvelt karácsonyi recepteket. Nyertesünk, Rosta Zsuzsanna mézes puszedli receptjét készítettük el ígéretünkhöz híven. Mutatjuk, hogy sikerült: hát.... csodásan. :)
A szegfűszeg, a gyömbér és a fahéjas alma illata a karácsonyhoz tartozik. Imádunk mézeskalácsot lélegezni napokig, úgyhogy örülök minden új fahéjas receptnek, ami az utamba kerül. Ez most egy fahéjas krémsajtos karácsonyi keksz, amivel nincs sok cécó, éppen van rá annyi időm, amely az ajándékok csomagolása és a lakás feldíszítése között akad. :)
Hozzávalók:
Kb 110 gramm krémsajt, lágy
1/2 pohár sótlan vaj, olvasztott
1 és 1/2 csésze porcukor
1 tojás
1 teáskanál vanília kivonat
1/2 teáskanál sütőpor
Csipet só
1 és 3/4 csésze liszt
Kívülre:
1/2 csésze cukor
1 evőkanál fahéj
Egy nagy tálban keverjük össze a vajat a krémsajttal, majd lassan adjuk hozzá a porcukrot, és keverjük krémesre. Jöhet bele a tojás, vanília kivonat, só, és mindent addig keverjünk, amíg szépen össze nem áll, adagoljuk hozzá a lisztet is apránként. A kész masszát csomagoljuk fóliába, majd hűtsük egy órán át. A sütőt közben melegítsük elő 180-200 fokra, és sütőpapírozzunk ki egy tepsit. Mivel a massza nagyon puha lesz kivéve is, ezért kanállal kell kis gömböcöt képezned, amit aztán meghempergethetsz a cukros fahéjban. Ha megvan, minden gombóckát helyezz a sütőlapra, kissé nyomd le őket. Süsd 8-10 percig. Kivéve még mindig puhának tűnhet, de ha vársz 5-6 percet, kihűlve elér egy optimáis keménységet. Nagyon finom és omlós, próbáld ki. :)
Sokat gondolkodtam azon, hogy milyen új édességgel lepjem meg a családot az ezévi ünnepi vacsorán. Egy pohárkrémre esett a választásom. Mindenki szereti a savanykás ízeket, és a kanalazható krémeket, így azt hiszem, tökéletes.
Fotó: KockacZukor
Hozzávalók:
4 db Gyermelyi tojás
180 g vaj
150 g cukor
1,5 dl facsart citromlé
1 citrom reszelt héja
4 dl zsíros tejföl
60 g porcukor
2 citrom reszelt héja (1 a krémbe + 1 díszítéshez)
8 dkg szelelt mandula
7-8 db keksz összemorzsolva
Elkészítés:
A vajat, a cukrot és a tojást közepes lángon folyamatosan kevergetjük, míg szép, selymesen sima, homogén krémet kapunk. Amikor kezd sűrűsödni, akkor csurgatjuk csak hozzá a citromlevet, és hozzáadjuk a reszelt héját is. Amint besűrűsödött, a tűzről levesszük és megvárjuk amíg lehűl a citromkrém.
Összekeverjük a tejfölt a porcukorral és a reszelt citromhéjjal.
A szeletelt mandulát egy serpenyőben megpirítjuk. A kekszeket nagyobb darabokra törjük.
Egy formás pohár aljára szórunk a kekszből, amire merünk egy réteg citromkrémet, majd arra a tejfölös krémet. A pohár méretétől függően teszünk bele ebből több réteget is. A tetejét megszórjuk a pirított mandulával és a maradék reszelt citrommal.