Fordított karamellás banántorta

A feje tetejére állítjuk ezt a napot ezzel a tortával, ami édes, karamellás, szaftos, ínycsiklandó, és persze banános! :) A minap döbbenten fizettem alig 300 forintot egy óriási fürt, súlyos, illatos banánért a Tescoban. A remek vételnek akkor nagyon megörültem, de két nap múlva hegyekben állt a túlérett banán a konyhában. Csináltunk banánturmixot, banánfelfújtat, és még banános kekszet is, de mégis maradt néhány, ezért vasárnapi tortaként ezt a receptet kotortam elő, és sütöttem meg.

bananalo_9955.jpg

Hozzávalók:

  • 65 gramm sózott vaj
  • 125 gramm kristálycukor
  • 3-4 érett banán

A torta alapjához:

  • 200 gramm finomliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/4 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál  őrölt gyömbér
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • 125 gramm lágy, sózott vaj
  • 180 gramm kristálycukor
  • 2 nagy tojás
  • 150 ml görög joghurt

bananali2_9885-2.jpg

Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Bélelj ki egy kapcsos, kör alakú tortaformát sütőpapírral. A torta banános részéhez olvaszd meg a vajat, és keverd el a cukorral 2-3 percig közepes lángon, míg a cukor megolvad. Ha megvan, öntsd a formába, egyengesd el, majd szeleteld rá a banánt. Jöhet a torta alapja: ehhez keverd el a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót, gyömbért, fahéjat egy tálban. Egy másik tálban a vajat a cukorral, amíg szép fényes lesz. Add hozzá  tojásokat. Aztán jöhet a lisztes keverék, és végül a joghurt is szépen elkeverve. A tésztát öntsd a banánok fölé a formába, simítsd el. A forma alul kicsit csepeghet, így érdemes alátenni valamit, amikor sütőbe helyezed. Süsd kb 45-50 percig, tűpróbáig. A tortát elkészülte után hagyd teljesen kihűlni, majd így fordítsd meg. Csodásan néz ki, és álom finom. Jó étvágyat. :)

Forrás: http://www.callmecupcake.se

Ételek a mennyből

Samira Kazan, az AlphaFoodie alapítója órákig képes bíbelődni egy-egy ilyen csodaszép szivárványos kompozícióval. Smoothie alapú reggelik, egészséges főételek, desszertek, mesébe illő kekszek is találhatók Instagram fotói között, melyekről szerénység lenne csupán azt állítani, hogy művésziek. Samira új dimenzióját nyitotta meg a food style-nak, ezeket az álom kompozíciókat nézegetve arra gondolunk: a mennyországában bizonyosan ilyen fogások várnak majd az asztalnál. :)

brkpj1nbrdc-png_700.jpg

baivuwfldrs-png_700.jpg

bpmfoged5rm-png_700.jpg

bubhnxefg2g-png_700.jpg

bxufv9blvji-png_700.jpg

bym5tnkfojz-png_700.jpg

d200dcb8-37e6-4ede-a762-692e8d006060-59f1e5ccf06a1_700.jpg

img_3196-59f1e60289d8e_700.jpg

Forrás: Boredpanda

Sajtos, mákos kréker

Túl a nagy evéseken, túl a családlátogatásokon, az ajándékbontáson, túl a szilveszteri partikon, az új évben újra tervezhetünk, elindulhatunk új utakon. Én amondó vagyok, hogy merjünk, változtassunk, soha nem késő. Ami viszont eddig is beváltotta a hozzá fűzött reményeket, amivel adtunk mosolyt, szeretetet, gondoskodást, azt vigyük tovább: süssünk, főzzünk, töltsük meg az éhes pocakokat! :-)

sajtos_makos_kreker_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Pirítós csoda

Kinek van meg az a kép, hogy: karácsony, bejgli, töltött káposzta, mindenhol ezerféle finomság, de téged épp ledönt a lábadról egy kiadós gyomorvírus? Ennek "köszönhetően" az ünnepeket idén mínusz három kilóval zártam... még most sem vagyok százas, napok óta a pirítóskenyér a barátom, üresen. Holnap reggeltől kicsit variálom, marad a kenyér, és a pirítás, de jön rá egy kis sajt (sima trappista) és tojás is, az alábbi fényképes recept szerint. :)

bb7cf12ed1a159af818f75250ff22b25.jpg

798b56b779d83dbaf3e72dfb058aee83.jpg

Forrás: http://crazyadventuresinparenting.com/2014/06/cheesy-baked-egg-toast.html

Pasta Bazár - olasz tészták háza

Soha nem fogom elfelejteni a Toscana-ban töltött nyaralásokat. Pínea ligetek, végtelen és színes dombok, azok tetején a tipikus toszkán épületegyüttesekkel, gazdaságokkal, a szűk, macskaköves utcákat, spalettás házakat, a naplementéket és béka brekegést. A pizzát, a paradicsomos kenyérlevest, az Aperolt, a fagylaltot. Nem fogom soha elfelejteni Vinci városkáját és a mellette elterülő olajfaligeteket sem. Aki még nem járt Toscanában, kezdje el szervezni az utat a következő tavaszra, nyárra vagy őszre, mert garantáltan felejthetetlen élmény lesz a számára.

2017-12-11_13_57_30.jpg

Újévi almaleves – lépésekben

Nagyon sokáig nem szerettem a gyümölcslevest. Se hidegen, se melegen.. Egészen addig, amíg otthon, egyedül, magamnak elkészítettem ezt az almalevest. Melegen jobban szeretem enni. A levest el lehet készíteni cukormentesen édesítőszerrel, és laktózmentesen a megfelelő tejszínnel és tejföllel is. A leves nem csak finom, de az alma és a fűszerek ünnepi illatokat varázsolnak a konyhába, lakásba. Kicsik, nagyok kedvence. :-)

unnepi_almaleves_kesz-600.jpgFotók: KockacZukor

Boldog újévi szendvicstorta

Elképesztően ötletes szendvicstortát mutatunk nektek, amely kiválóan alkalmas az újév megünneplésére is! :) Fogadjunk, hogy sosem jutott volna eszetekbe. Magam is leragadtam a palacsinta tortánál, pedig szendvicsekből is milyen finomat és kreatívat lehet alkotni. Nincs más dolgod, csak kitartóan rétegezni a számodra tetszőleges hozzávalókat ízlés szerint, majd az összeállt, négyzet alapú emeletes szendvicsből tortaformát vágni, akár egyszerű papírlap-sablon segítségével. A szendvicstorta "fondantja" sajtkrém lesz, erre jöhet némi snidling, és más színes zöldség díszítésnek. Kész is! Cikkeket vágva nagyon jól látszik a rétegződés, ínycsiklandó a látvány, és biztosan minden falatban benne lesz valamennyi hozzávaló a maximális ízélmény érdekében. Próbáljátok ki! Elkészítési mód a videóban. És persze boldog újévet nektek! :)

8966_1.jpg

856966.jpg

Forrás:FoodiesofSA

Újévi édes ropogós

A karácsony után - azt hiszem - mindenki belefáradt a sok sütésbe és főzésbe. Most mégis jön a szilveszter, és hacsak nem előfizetett programon veszünk részt, akkor még egy nekifutásra szükség lesz a konyhában. Ajánlom nektek ezt az édes keksz receptet, főleg azért, mert nagyon egyszerű, mégis fincsi, nem igényel különleges hozzávalót, és gyorsan elkészül. Boldog új évet! Jövőre találkozunk!  :)

ujevi_edes_ropogos_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

"Piros szőnyeg" palacsinta

Két ünnep közötti időszak... igazán ünnepi, pláne, ha az ember a jól megérdemelt, kényeztető szabiját tölti. Az ilyen remek és bizony ritka esemény piros szőnyeget érdemel, amit most palacsinta formájában fogok a konyhába/számba gördíteni. :) A palacsinta nálunk egyébként is bevált reggeli, mákos, diós, fahéjas, lekváros, túrós és nutellás, ezek állnak a képzeletbeli menükártyákon. Az íz ennél a vörös változatnál is választható, de annyira adja magát hozzá egy igazi, hamisítatlan piros gyümölcslekvár, hogy a többi ízvariációt ezúttal nem is ajánlom fel az otthon lévőknek. :)

red-velvet-pancakes-edit4-srgb_1.jpg

Hozzávalók:

  • 2 csésze liszt
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 1 zacskó sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • Kevés só
  • 2 csésze tej
  • 2 evőkanál ecet
  • 1/2 csésze cukor (vagy édesítő ízlés szerint)
  • 2 nagy tojás
  • Vörös ételfesték
  • 2 teáskanál vanília kivonat
  • 1/3 csésze sózott vaj olvasztva

A tetejére csorgathatod: krémsajt és porcukor keveréke.

Elkészítés: keverd össze a nedves összetevőket, majd egy másik tálban a szárazakat. Elegyítsd a kettőt, és sütheted vékonyan olajozott serpenyőben a helyes kis palacsintaköröket. :) Tálalásnál töltsd színes piros lekvárral, és csorgasd meg az egészet édes krémsajtos öntettel. Jó étványat a reggelihez!

Forrás: https://www.cookingclassy.com

Szilvalekvár, mint saláta dresszing

Elkészítettem, gusztusosan tálaltam, majd odavittem az uramnak, és azt mondtam neki viccesen: "5000.- lesz a számla, uram." :D Mert valóban, ilyen fincsi fogást ettem én már jobb helyeken ennyiért. Jót nevettünk a dolgon (persze nem kaptam meg az 5000-est utána, ezt sérelmezem), aztán befaltuk egy pillanat alatt. Frissítő volt, könnyű étek vacsorára, és spontán jött a gondolat, hogy anyukám szilvalekvárjával csepegtessem meg a salátát. Remek ötlet volt, bátran használj te is szilvalekvárt dresszingként! :)

hihi_1.jpg

Hozzávalók:

  • Camembert sajt felvágva
  • Parenyica sajt felvágva
  • Koktélparadicsom
  • Rukkola
  • Bébi spenót
  • Szilvalekvár
  • Pirítós kenyér vajjal, fűszersóval hintve

25353257_2119734334720440_115386706_o.jpg

 

Hústorta almás-fahéjas tészta körettel

Mindig úgy tervezem a szabadságaimat, hogy nagyon pihenni fogok. De annyira és olyan nagyon, hogy újjá is születek közben. Aztán persze soha nem jön ez össze. Mindig eszembe jut, hogy a szabadság alatt mi mindent intézhetnék. Ha pedig külföldre utazom, akkor reggeltől estig megyek és megyek, és rácsodálkozom a világra, inspirálódok, aztán ágyba zuhanok. Hol van az a hely és környezet vajon, ahol teljesen ki tudnék kapcsolni, és legalább két-három napig el tudnék engedni mindent, ami miatt nem tudok nyugton maradni?

hustorta_almas_tesztaval_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Nagyon csokis kuglóf

Az ünnepi hangulathoz számomra már az ébredés kellemes lassúsága, a pizsamás reggeli, a kávé szürcsölése a fenyőfa alatt is hozzátartozik. Imádom, hogy sehova nem kell sietni, hogy megengedhetem a tutyiban csoszogást, és már reggel a finomabbnál finomabb édességeket. Ha pedig kávé, akkor ehhez tökéletesen passzol majd egy nagyon csokis kuglóf. Imádom!

nagyon_csokis_kuglof_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Karácsonyfa keksz

Végre tudom, mit fogok sütni szentestére! Juhuuu! Mondjuk ez jó hír, lévén holnapután már 24-e. De jobb későn, mint soha, ráadásul valami nagyon cukit találtam. Remekül fog mutatni a karácsonyi asztalon. :)

gallery-1480710802-christmas-tree-cookie-stacks4-lr064.jpg

Hozzávalók:

  • 3/4 csésze sótlan, szobahőmérsékletű vaj
  • 1 csésze cukor
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 teáskanál mandulakivonat
  • 2 és 1/4 csésze finomliszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/4 teáskanál só

A krémhez

  • 1 csésze vaj
  • 4 csésze porcukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 2-3 evőkanál víz vagy tej
  • Zöld színű ételfesték
  • Cukorgyöngyök, cukorcsillag

Elkészítés:

Melegítsük a sütőt 180 fokra, és tegyünk sütőpapírt egy tepsire. Keverjük össze a vajat, cukrot, amíg szép sima, habos massza lesz. Mehet bele a tojás, és a vanília, valamint mandula kivonat. Egy külön tálban keverjük össze a száraz összetevőket, majd mehet bele a nedves hozzávalókhoz. Szép sima tésztát kell kevernünk. Kinyújtva három méretű tésztát kell kiszúrnunk: kisebbet, közepeset és nagyobbat. Ehhez három különféle méretű pogácsaszaggatót használtam. Szép világosra sütjük kb 7-8 perc alatt. Néhány perc pihentetés után rácson hűtsük őket. Arra ügyeljünk, hogy külön süssük az egyes méretű kekszeket, mert eltérő a sütési idejük a méretükből fakadóan. A hűlés közben lehet kikeveni a krémet: a vajhoz a porcukrot szépen elkeverni, hozzá a vanília kivonat és a pici tej vagy víz. mehet bele a zöld ételfesték, csodás árnyalatra törekedj. Ha megvan, habzsákba töltöd, pici csillagcső véggel nyomhatod a kekszekre. Minden rétegen legyen egy kevés: alulra kerül a legnagyobb keksz, rá a krém, majd a közepes méret, erre is mehet a krémből, legfelülre a picike keksz kerül. Erre is nyomunk krémet szép csúcsosan, hogy minél inkább emlékeztessen karácsonyfára. A még lágy krémre szórhatjuk a díszítő cukorkákat, és a fa tetejére a csúcsdíszt. J Ha megsütöd, töltsd fel a fotót róla, nagyon kíváncsi vagyok.

Forrás: delish.com

Vörösáfonyás túrótorta – lépésekben

Lassan itt az év vége, pár napon belül karácsony. Ideje elkezdenünk azon gondolkodni, hogy milyen finomságok kerüljenek az asztalra a családnak és vendégeknek vagy, hogy mit vigyünk magunkkal vendégségbe. :-) Nem feltétlenül kell minden édességnek nagyon bonyolultnak és hosszadalmasan készülőnek lenni. Néha a legegyszerűbb a legfinomabb. :-)

vorosafonyas_turotorta_kesz-600.jpgFotó: KockacZukor

Cipősdoboz akció cukormentes répás muffinnal

Még a gyerek oviskorából maradt meg a szokás: hogy minden évben adományozunk mi is játékokat a Cipősdoboz akció keretében. Nagy izgalommal válogatjuk, dobozoljuk, a kislányom rajzot, üzenetet is készít, aztán becsomagoljuk, és eljuttatjuk az egyik gyűjtőállomásra. Még nem késő, van pár napod, hogy te is adj, mert adni - szerintem - sokkal jobb, mint kapni. :) A készülődés közben összeütöttük a gyerek kedvenc répatortáját ezúttal muffin formában, mert úgy praktikusabb, jobban kézre áll, ami miatt én gyakran választom a muffin formát a piskóta-jellegű sütemények készítésekor. Cukormentes változatban készítettem el, kivéve azokat a darabokat, amelyekre a lánykám cukormázat csurgatott. :)

25488890_2126971260663414_1332593359_n.jpg

Hozzávalók:

  • 20 deka reszelt répa
  • 20 deka liszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 deci olaj
  • 2 felvert tojás
  • Édesítőszer ízlés szerint
  • Cukormentes baracklekvár

A lisztet összekevered a száraz hozzávalókkal, majd jöhetnek bele a nedvesek: az olaj és a tojás. Én az eredeti recepthez 2 evőkanál cukormentes baracklekvárt is kevertem. A krém mehet a kapszlival bélelt muffinformákba, majd 180 fokon tűpróbáig sütjük. A "gyerek" verziónál a cukormázhoz egyszerűen porcukrot kevés vízzel elkevertünk, és piros ételfestéket tettünk bele.

25551284_2126971337330073_527264922_o.jpg

A pitesütés új dimenziója

A seattle-i Lauren Ko állítólag kicsivel több, mint egy éve süt. A pitéit elnézve azonban ez elég hihetetlennek tűnik. Bitang nehéznek tűnő geometriai megoldásai láttán nem tudom, hogy meg merném-e kóstolni, vajon finom is a sütemény, nehogy tönkretegyem alkotásait. Egy biztos, lassan 100 ezer követője lesz Instagramon, úgyhogy valódi trendet csinált kreatív pitesütés-ötletével. Továbbiak a lenti videóban.

intricate-pies-lauren-ko-1.jpg

beautiful-pies-lauren-ko-lokokitchen-8-5a1fb4441efcb_700.jpg

art-pies-lauren-ko-0-768x768.jpg

Forrás: boredpanda

süti beállítások módosítása
Mobil