Gesztenye csók

Az ünnepek nem csak a sültekről, és halról szólnak, de a rágcsákról és apró süteményekről is. A következő recept annyira egyszerű, hogy még akkor is gyorsan elkészíthető, ha a vendégek már nálunk vannak, de elfogyni látszik a sütemény, amivel készültünk. Az íze pedig mennyei. A vaj, a méz, a gesztenye ezt garantálja. Ne hagyd ki. :D

gesztenye_csok_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Főzőiskola: mézeskalács készítése

Az iskolában mézeskalács házikó szépségverseny lesz a héten. Feladták a leckét, mert nyilván nem hagyhatjuk ki, viszont este munkából hazaérve kissé bajos nekiállni. Ha az ember azonban ügyesen előre gondolkozik, és felosztja a munkafolyamatokat, könnyedén vállalható. Az első nap a sütésé, ehhez kínálunk most nektek egy kiváló, "lépésről lépésre" videót sztárszakácsunktól, Vomberg Frigyestől. Puha, finom mézes, gyorsan összedolgozható és kisüthető. A házikók összeállítását hagyom a második napra, a harmadik napon díszítünk. A negyedik napon pihen és szárad. Az ötödiken pedig be a suliba velük. :)

masteszta_fozoiskola_5.jpg

kali.jpg

Boros, gesztenyés csirkeragu

A karácsony hangulata ebben az évben még nem tudott megragadni. Talán túlságosan elfáradtam így év végére, és az ünnepet már csak a vizualizált pihenéssel tudom azonosítani. Az ajándékok beszerzése is inkább riaszt, semmiképpen nem szeretnék plázákba menni, sorban állni, tolongani. Így ezt is más úton szeretném megoldani. Csendre vágyom, lassúságra, családra. Simogató illatokra és ízekre, mint ez a gesztenyés csirkeragu. Imádom!

boros_gesztenyes_csirkeragu_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Cseresznyelekváros pitesüti

Ha a sütőtök az ősz fő sütihozzávalója, akkor legyen a cseresznye a télé! Lécci. Pontosabban a nyárról eltett, ízes, illatos cseresznyelekvár, amely a következő pitesüti tölteléke, tehát lelke is egyben. Hihetetlen, hogy amilyen egyszerűen elkészül, olyan csodás az íze, látványa.

cherry-pie-cookies-1.jpg

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze lágy vaj
  • 1/2 csésze lágy margarin
  • 2 csésze finomliszt
  • 3/4 csésze porcukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • cseresznyebefőtt
  • olvasztott tejcsokoládé

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Egy tálban add a vaníliát a vajhoz, keverd robotgéppel 30 másodpercig. Egy másik tálban szitáld össze a lisztet és a cukrot, majd add a vajhoz a keveréket. Keverd közepes fokozaton, vagy dolgozhatsz kézzel is, a lényeg, hogy szép sima tésztát kapj. Kis golyókat kell formálnod a  tésztából, és egymástól kissé távol helyezni őket sütőpapírral bélelt tepsire. Óvatosan nyomd meg az ujjaddal a golyók tetejét, épp annyira, hogy legyen hely bennük a lekvárnak. Kanalazz a mélyedésekbe a lekvárból, jusson egész cserkó is bele. Süsd 12-15 percig a sütiket, majd ha elkészült, hagyd hűlni néhány percig, és rácson hűtsd ki teljesen. Ha kihűlt, olvasztott csokival csorgasd meg a tetejét. Én habzacskóval szoktam, kivágom a csücskét, így szépen lehet rajzolni a kifolyó csokival, mintha cukormázzal írókáznál. Ha kihűlt a csoki, szépen rádermed a sütikre, utána tálalhatod.

cherry-pie-cookies-2.jpg

80b294111137dc15910c0d5564166e9c.jpg

Forrás: https://homemadehooplah.com és pinterest.com

Miniatűr sütivilág

A kislányom imádja a Sylvanian Families játékokat. Bevallom, én is kedvelem az apró bútorokat, kellékeket, a miniatűr műanyag konyhai eszközöket, picinke kukoricát és süteményeket, tejes dobozt. Annyira picik, hogy gyakran a porszívó áldozataivá válnak a szobában szétszóródott darabok. A napokban lettem figyelmes egy kétgyermekes anyuka, a japán Kiyomi munkásságára, ami abszolút ezt a Sylvanian világot juttatja eszembe. A hölgy kézimunkája valóságos csoda, hiszen incifinci macaronokat, fonott kalácsot, aprócska kuglófokat készít, és bútorokat is viktoriánus stílusban. A hangyányi macaronok látványa lélegzetelállító, csodálom a türelmét, a kézügyességét, a munkája szeretetét, egészen különleges művészet az övé, kattints Instagram oldalára, hogy lásd bővebben is.

handmade-miniature-art-japanese-artist-kiyomi-13-5a16dd0473d98_700.jpg

handmade-miniature-art-japanese-artist-kiyomi-40-5a16de92bdf8c_700.jpg

handmade-miniature-art-japanese-artist-kiyomi-42-5a16df652c2f9_700.jpg

handmade-miniature-art-japanese-artist-kiyomi-49-5a16dd7f6ecec_700.jpg

handmade-miniature-art-japanese-artist-kiyomi-9-5a16deb4d0e5c_700.jpg

Forrás: Boredpanda

Paradicsomos pulykaragu grillezett padlizsánnal

Könyökfájás? Miért venném komolyan? Nevetséges. Még rá is edzettem. Hiba volt. Hiba volt nem komolyan venni, és hiba volt tovább terhelni. Mára annyira fáj, hogy elaludni is csak fájdalomcsillapítóval tudok, és a hajam se sikerül copfba fogni, de még a pohár tartása is nehezemre esik. Csonthártyagyulladás. Pihentetni kell. Na, de hogy pihentessem a jobb kezem, ha jobb kezes vagyok, és mindenhez szükség van rá? Még jó, hogy tegnap már főztem egy finom pulykaragut..

ragu_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Leves és tészta az OSHO-ban

Hát nem tudom ki, hogy van vele, de én nem tudok leves nélkül élni. Van, hogy csak levesre vágyom, a szilárd étel pedig érdektelen marad mellette. Van, hogy a tiszta fehér, forró levesre áhítozom, a szürcsölés élményére, és van, hogy sűrű barna levesre, ami laktat, amitől tele lesz a gyomrom, ami gazdag, és szinte főételként fogyasztható. Ha pedig leves, akkor levestészta, aminek a sok fajtája is jelzi, milyen meghatározó számunkra a leveskultúra. Most be is ugrott az a vicces kérdés, hogy vajon az analfabétáknak is ugyanúgy ízlik-e a betűtésztával készült leves. ;-)  Na jó.. skip. :D

2017-11-20_14_33_19.jpg

Kókusztejes, parmezános karfiolleves – lépésekben

Nem adattam be magamnak az influenza elleni oltást, mert soha nem voltam influenzás, a szervezetem erős. Citromos vízzel kezdem a napot, iszom és eszem egészségesen, felöltözöm melegen. Úgy gondoltam, én nem betegedhetek meg. Arra viszont nem számítottam, hogy a munkahelyen ketten is egész nap köhécselnek, és máshol is torokfájósok vesznek körül. Egyik napról a másikra gyengültem le. Két napja pedig a plédem melege áll a lelkemhez legközelebb. Azért a meleg ízletes leves is nagyon jól esik.

kokusztejes_parmezanos_karalabeleves_kesz-600.jpgFotók: KockacZukor

Egészséges alternatíva csokimikulásra

Na, de mit "nassoljon" télapókor az, aki nem eszik/ehet csokimikulást vagy egyszerűen csak szeretne valami egészséges, alkalomhoz illőt tenni az asztalra? Friss piros-fehér zöldségekből egy kis leleményességgel kedves, piros sapkás fogás dobható össze akár vegetariánusoknak is, bár én karfiol helyett mini mozzarella golyókkal fogom elkészíteni. :)

Hozzávalók:

  • Piros pritamin- vagy kápia paprika
  • Karfiol apró rózsákra szedve és/vagy mini mozzarella
  • Szeletelt uborka
  • Mini paradicsom
  • Fekete olívabogyó
  • Kapros, joghurtos mártogatós

santa.jpg

Forrás: https://totallythebomb.com/

Sajtimádók adventi kalendáriuma

Adventi kalendár? Ugye neked is van idénre otthon? A gyereknek biztosan készítettél, de 2017-ben gondolj végre magadra is! Ha pár nappal le vagy maradva, az sem baj, itt egy igazi, neked való ínyenc kalendárium, már amennyiben szereted a különleges sajtokat. :) Még sablont is tölthetsz le hozzá. A csodás, tortaformát idéző sajt-kalendáriumban minden napra jut valami ínyencség: egyik napra Pápusztai, a másik nap márványsajt, a harmadik nap egy finom juhsajt? Van egy jó hírem: mivel ma már december 3-a van, egyszerre három ablakot kinyithatsz. :)

96644da5526b31d8_008d516c584f20c972e1d0_39176736_edit_img_pinterest_post_image_file_42825951_1481248466.jpg

b0aa96124b3ee9f7_12_days_of_cheesus_template.jpg

Forrás: https://www.popsugar.com/

Lecsókrémleves? Miért ne?

Nem szeretem a sorozatokat. Csak a Trónok harcát követem, de azt sem részenként, hanem évadonként, egy ültő helyemben. :-) Megbetegedtem. Eszembe jutott, hogy van a Terápia című magyar sorozat, amiről szintén lemaradtam, de nagyon dicsérik. Mégis lebeszéltem magam róla. A második pléd alatt töltött napomon viszont meggondoltam magam, és terápia-maratonba kezdtem.. :-) Csak a levesem elkészítése miatt bújtam ki a biztonságot adó takaróm alól.

lecsokremleves_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Hosszú túlórák után is főzz olyat, mint egy sztárséf

Mostanában egyre inkább híve vagyok a gyors és hatékony megoldásoknak. Teljes az elhavazás a munkahelyen év végéhez közeledve, rendszeres dolog a túlórázás is. Az élet otthon viszont nem állhat meg, és bizony előfordul, hogy pont akkor vendégek jönnek, amikor csak fél 8-ra esek haza az irodából. Na ilyen alkalmakra érdemes elővenni az ilyen recepteket, mint ez a sajtos-fokhagymás kenyér.

pull-apart-bread9.jpg

Látványos, így hiába végeztem vele kutyafuttában mindössze negyed óra alatt, mégis úgy tűnik, mintha átgondolt fogás lenne, melyet hosszas rákészülés előzött meg. Az én titkom marad, hogy valójában csak 20 perc és egy jó ötlet kell, hogy egy bámulatos vendégváró fogást készíthess.

Hozzávalók:

  • 1 szép ropogós, friss kenyér
  • Trappista vagy más jól olvadó sajt
  • Fokhagyma vaj (ehhez olvasztott vajat, fokhagymát, sót és friss petrezselymet apríts össze)
  • Petrezselyem apróra vágva

Egy éles késsel beirdalod a kenyeret a képen látható módon. A vájatokba sajtszeleteket helyezel, majd meglocsolod a fokhagyma vajjal, hogy mindenhol beigya a kenyér. A végén apróra vágott petrezselyemmel szóród meg. A kenyeret 15 percig sütöd 200 fokon fólia alatt letakarva, hogy a sajt megolvadjon, majd még 5 percig fólia nélkül, hogy szép piros pozsgás legyen a buci külseje. Igazi közösségépítő fogás, ha elkészült, csak ki kell tépkedni a finom sajtos-fokhagymás falatokat egymás után. :)

pull-apart-bread4.jpg

Forrás: http://www.recipetineats.com

Zöldbabos, paradicsomos, oregánós tészta fűszeres csirkefalatokkal

Elfáradtam így év végére. Már mindennap érzem magamban a feszültséget, egy pillanat alatt fel tudom húzni magam a munkahelyen. Vágyom a pihenést és kikapcsolódást, amikor nincs adminisztráció és határidő, meg fejetlenség. A legjobbkor jött a vezetői „parancs”, hogy a maradék szabadságomat év végéig vegyem ki. Azt találtam ki, hogy az év hátralévő pár hete alatt a hétvégéim három naposak lesznek, és csak négy napokat töltök a munkahelyen. Hozzá tudnék szokni az egész év alatt. :D  

kesz-700_1.jpgFotó: KockacZukor

15 perces almás tortillakosárka

Készíts almás pitét idéző csodás kosárkákat egyszerűen, tortilla lapok segítségével. Ugye nem is gondoltad volna, hogy süteménybe is használhatod? Pedig kiváló alternatíva!

Vajazd és fahéjas porcukrozd meg a tortilla lapokat, majd vágd őket négyfelé. Két darabot helyezz ferdén egymásra, és tedd muffin sütőformába. Nyomkodd bele. Süsd 8 percig. Az almát vágd apróra, citromlével csurgasd meg, majd jöhet a fahéjas porcukor ízesítésnek. Vajon párold puhára az almát, és kész is. A tortilla lapocskák sülés közben ropogóssá váltak, és átvették a muffinforma alakját, valódi kosárkák lettek. Töltsd a kosárkákba az ízes, lédús almát. Tálalhatod. Tejszínhabbal vagy karamellszósszal koronázd meg. Én is így fogok tenni. :)

c09dd3123d4a34153477f41e318f827a.jpg

Hozzávalók:

  • Natúr tortilla lapok
  • 1 evőkanál olvasztott vaj
  • 3 evőkanál fahéjas cukor

Az almás töltelékhez:

  • 3 nagy édes alma aprítva
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál fahéjas cukor
  • 1 evőkanál friss citromlé
  • Karamellmártás a tálalkáshoz

Forrás: https://tipbuzz.com/apple-pie-tortilla-cups/

Gesztenyepesztós tészta

Tényleg bárhonnan betoppanhatnak új emberek az ember életébe. És tényleg igaz, hogy amire az ember a gondolatait irányítja, amin agyal, ami igazán foglalkoztatja, ahova az energiái összpontosulnak, ott valami elindul. Valami megmozdul egyszer csak. Az én életembe az engem foglalkoztató témában kompetens emberek érkeztek innen – onnan. Megértettem, hogy az élet mit akar ezzel mondani, és ráléptem a „sárga útra”.  Megyek arra, amerre visz. ;-)

gesztenyepseztos_teszta_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Mikulásbot

25 dkg liszt, 17 dkg rama, 6 evőkanál cukor,1 narancs reszelt héja, fél teáskanál fahéj, 1 vanília kikapart belseje (ez lehet 1 csomag vaníliás cukor is), 1kevés dr oetker piros ételfesték Elkészítés:

A vajat kicsit megpuhítjuk (nem olvasztjuk meg). Egy tálba tesszük a lisztet, cukrot, vajat, a fahéjat, reszelt narancshéjat, vanília kikapart belsejét. Jól összegyúrjuk őket. Majd elfelezzük a tésztát, és az egyik felébe tesszük az ételfestéket, annyit hogy a színe megfelelően piros legyen. Összegyúrjuk, hogy mindenhol egyformán piros legyen



Olvass tovább: http://amiakonyhambolkikerul-hu.webnode.hu/news/mikulas-bot

25 dkg liszt, 17 dkg rama, 6 evőkanál cukor,1 narancs reszelt héja, fél teáskanál fahéj, 1 vanília kikapart belseje (ez lehet 1 csomag vaníliás cukor is), 1kevés dr oetker piros ételfesték Elkészítés:

A vajat kicsit megpuhítjuk (nem olvasztjuk meg). Egy tálba tesszük a lisztet, cukrot, vajat, a fahéjat, reszelt narancshéjat, vanília kikapart belsejét. Jól összegyúrjuk őket. Majd elfelezzük a tésztát, és az egyik felébe tesszük az ételfestéket, annyit hogy a színe megfelelően piros legyen. Összegyúrjuk, hogy mindenhol egyformán piros legyen



Olvass tovább: http://amiakonyhambolkikerul-hu.webnode.hu/news/mikulas-botok/

25 dkg liszt, 17 dkg rama, 6 evőkanál cukor,1 narancs reszelt héja, fél teáskanál fahéj, 1 vanília kikapart belseje (ez lehet 1 csomag vaníliás cukor is), 1kevés dr oetker piros ételfesték Elkészítés:

A vajat kicsit megpuhítjuk (nem olvasztjuk meg). Egy tálba tesszük a lisztet, cukrot, vajat, a fahéjat, reszelt narancshéjat, vanília kikapart belsejét. Jól összegyúrjuk őket. Majd elfelezzük a tésztát, és az egyik felébe tesszük az ételfestéket, annyit hogy a színe megfelelően piros legyen. Összegyúrjuk, hogy mindenhol egyformán piros legyen



Olvass tovább: http://amiakonyhambolkikerul-hu.webnode.hu/news/mikulas-botok/

 

25 dkg liszt, 17 dkg rama, 6 evőkanál cukor,1 narancs reszelt héja, fél teáskanál fahéj, 1 vanília kikapart belseje (ez lehet 1 csomag vaníliás cukor is), 1kevés dr oetker piros ételfesték Elkészítés:

A vajat kicsit megpuhítjuk (nem olvasztjuk meg). Egy tálba tesszük a lisztet, cukrot, vajat, a fahéjat, reszelt narancshéjat, vanília kikapart belsejét. Jól összegyúrjuk őket. Majd elfelezzük a tésztát, és az egyik felébe tesszük az ételfestéket, annyit hogy a színe megfelelően piros legyen. Összegyúrjuk, hogy mindenhol egyformán piros legyen



Olvass tovább: http://amiakonyhambolkikerul-hu.webnode.hu/news/mikulas-botok/

Hűvös, sötét estéken mi is lehet jobb, mint otthon kézműveskedni a gyerekekkel. :D De tényleg! Én szeretem. És ők is imádnak alkotni, ténykedni, színezni, faragni, mázolni, maszatolni, összefűzni, kifesteni. Sütni is szeretnek, mert ragadós, mert ők kutyulhatják össze, és az olyan felnőttes, elvégre mindenki enni fog az ő főztjükből. És bár egy ilyen közös anya-lánya sütés végén általában minimum 1 óra extra takarítási időre lehet számolni, mert kifolyt, kiszóródott, leesett, lecsöppent, odaragadt, stb. - mégis jó móka, pláne egy ilyen kedves, mesebeli, igazi gyerekfinomsággal, mint a Mikulásbot. :)

a6f21730b84b584e39a36f67d99b095f.jpg

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 17 dkg Rama
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 citrom vagy narancs reszelt héja
  • fél teáskanál fahéj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • Piros vagy barna ételfesték

Elkészítés:

A szobahőmérsékletű vajat összegyúrjuk a liszttel, cukorral, fahéjjal, reszelt citrom vagy narancshéjjal, vaníliás cukorral. Kidolgozzuk, majd elfelezzük a tésztát, az egyikbe piros ételfestéket keverünk. Annyit, hogy ne sápkóros, hanem csodásan élénk piros tésztát kapjunk. Közepesen vékony, hosszúkás rudakat hengergetünk belőlük, melyeket összefonunk, és bot alakban sütőpapíros tepsire helyezünk. Gyorsan megsül, kb 20-25 perc alatt 180 fokos sütőben. Imádnivaló az ünnepek várása, a gyerekeket tovább csigázhatjuk az ilyen kis mozzanatokkal. :)

Forrás: https://freshideen.com

25 dkg liszt, 17 dkg rama, 6 evőkanál cukor,1 narancs reszelt héja, fél teáskanál fahéj, 1 vanília kikapart belseje (ez lehet 1 csomag vaníliás cukor is), 1kevés dr oetker piros ételfesték Elkészítés:

A vajat kicsit megpuhítjuk (nem olvasztjuk meg). Egy tálba tesszük a lisztet, cukrot, vajat, a fahéjat, reszelt narancshéjat, vanília kikapart belsejét. Jól összegyúrjuk őket. Majd elfelezzük a tésztát, és az egyik felébe tesszük az ételfestéket, annyit hogy a színe megfelelően piros legyen. Összegyúrjuk, hogy mindenhol egyformán piros legyen.



Olvass tovább: http://amiakonyhambolkikerul-hu.webnode.hu/news/mikulas-botok/

25 dkg liszt, 17 dkg rama, 6 evőkanál cukor,1 narancs reszelt héja, fél teáskanál fahéj, 1 vanília kikapart belseje (ez lehet 1 csomag vaníliás cukor is), 1kevés dr oetker piros ételfesték Elkészítés:

A vajat kicsit megpuhítjuk (nem olvasztjuk meg). Egy tálba tesszük a lisztet, cukrot, vajat, a fahéjat, reszelt narancshéjat, vanília kikapart belsejét. Jól összegyúrjuk őket. Majd elfelezzük a tésztát, és az egyik felébe tesszük az ételfestéket, annyit hogy a színe megfelelően piros legyen. Összegyúrjuk, hogy mindenhol egyformán piros legyen



Olvass tovább: http://amiakonyhambolkikerul-hu.webnode.hu/news/mikulas-botok/

25 dkg liszt, 17 dkg rama, 6 evőkanál cukor,1 narancs reszelt héja, fél teáskanál fahéj, 1 vanília kikapart belseje (ez lehet 1 csomag vaníliás cukor is), 1kevés dr oetker piros ételfesték Elkészítés:

A vajat kicsit megpuhítjuk (nem olvasztjuk meg). Egy tálba tesszük a lisztet, cukrot, vajat, a fahéjat, reszelt narancshéjat, vanília kikapart belsejét. Jól összegyúrjuk őket. Majd elfelezzük a tésztát, és az egyik felébe tesszük az ételfestéket, annyit hogy a színe megfelelően piros legyen. Összegyúrjuk, hogy mindenhol egyformán piros legyen



Olvass tovább: http://amiakonyhambolkikerul-hu.webnode.hu/news/mikulas-botok/
süti beállítások módosítása
Mobil