Májas torta

Tortaformában nemcsak édes ételeket lehet készíteni, hanem sósakkal is érdemes kísérletezni. A legismertebb a csirkemellel és sok-sok sajttal készített változat, de én ugrottam egy nagyobbat, és csirkemájjal, tojással, hagymával, metélőhagymával, fűszerekkel készítettem egy klassz, „kenyér mellé valót”...

200708-2.jpgFotó: KockacZukor

Liszt nélküli, mogyoróvajas piskóta

Liszt nélküli piskóta? Elsőre hitetlenkedve olvastam, de a bizonyítékot is láttam, mi több, kóstoltam, és tényleg létezik! Mindössze három hozzávaló, na meg egy nagyobbacska bögre kell az elkészítéséhez, és nem: liszt valóban nem. És ami jó benne, hogy habkönnyű, puha lesz. Ha van otthon mogyoróvajad, cukrod és tojásod, azonnal elő a bögrével, és dobd össze! :)

3-ingredient-flourless-peanut-butter-mug-cake-29_1.jpg

3-ingredient-flourless-peanut-butter-mug-cake-34_1.jpg

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál mogyoróvaj (krémes)
  • 1 evőkanál + 1 teáskanál fehér kristálycukor
  • 1 nagy tojás

A hozzávalókat csak kutyuld össze, amíg a tojás teljesen el nem keveredik, és a tészta sima, homogén nem lesz. Majd töltsd bögrébe, és süsd mikróban 1 percig. Tadaaaam! :)

Forrás: http://kirbiecravings.com/

Villámgyors medvehagyma krémleves

Medvehagyma szerelem van nálam, mindig. Vagyis egyetlen szombat délutánon medvehagymás rizotto, pogácsa, és leves is készült a konyhámban. :D Ez a leves gyors, egyszerű, és mennyei fincsi! Kezdők is lehengerelhetik vele a párjukat vagy a családot!

200428-2.jpgFotó: KockacZukor

Barackos varázsszőnyeg

Őszibarack, végre! Egyetlen ok, amiért várom a nyár végét. Főleg, amikor igazi szörcsögős példányokat kapni, amelyek bizsergetően mézédesek és leválnak a magról... hmm...

9666828293_a2ff388cb3_c_2.jpg

Na, ezek azok a barackok, amelyek nem a legjobbak a lenti barackos varázsszőnyeghez, sokkal inkább keményebb darabokat vagy kajszit érdemes választanunk hozzá, amelyekből még szép szabályos, vékony gerezdecskék vághatók. Ha pedig elkészült, meglátjátok, miért hívják varázsszőnyegnek: mert repülni tud, egyenesen a szánkba! :)

Hozzávalók:

  • barack vékony gerezdekre vágva
  • leveles tészta
  • tojás

(+1 hozzávaló: édesítőszer, ha nem elég édesek a barik)

bari_2.jpg

A kiegyengetett, kisimított leveles tésztát végigpakoljuk szép sorjában a barackgerezdekkel, majd körben megkenjük a tésztaszéleket tojással. Kevés barna cukrot szórhatunk a barik tetejére, jól is néz ki, kicsit rápirul és édesebb is lesz. Süssük előmelegített forró sütőben (kb 180 fok) úgy 15 percig. Ha elkészült a naaaagy szőnyeg, vágjuk fel kisebbekre, és hűlés után fogyasztható is...

Forrás: justataste

Mocktailok trendje

A fiatalabb generáció egészségtudatosságának növekedésével függ össze az alacsony alkoholtartalmú és az alkoholmentes koktélok elterjedése, melyek mocktail névre hallgatnak. Ezek lényege tehát, hogy a vitalitás kérdését szem előtt tartva nem magas alkoholtartalmú whiskeyt vagy vodkát tartalmaznak, hanem komlótartalmú pezsgővizet vagy különféle gyümölcsleveket.

pineapple-rum-punch-recipe-sangria-cocktail2.JPG

Akik egyébként sem fogyasztanak alkoholt, számukra biztosan ismerős megoldás az is, ha nyáron, bort tartalmazó fröccs helyett édes mustot húznak fel jéghideg szódával. És egy klasszik mocktailt is ajánljunk, ananászlé és sárgadinnyelé házasításából.

  • 1 dl ananászlé
  • 1 dl sárgadinnyelé
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 kk cukor

Egy shakerbe töltsük az ananászlevet, a sárgadinnyelevet, a citromlevet és a cukrot. Mehet bele jég is. Jól rázzuk össze, majd tölthetjük is pohárba.

Te maradsz az alkoholtartalmú koktéloknál vagy követed a mocktail trendet?

Forrás: https://blog.birdsparty.fr

Spenót golyócskák

Spenót és parmezán. Csúcsszuper kombó, és ha még golyócskában is van kisütve, mártogatható is egy fokhagymás szószba, hmmm... akarom!  :D Mert nem csak a húsgolyók lehetnek ínycsiklandóak, finomak, különlegesek. Kóstold meg ezt a húsmentes alternatívát. :)

200724-2_1.jpg

Fotó: KockacZukor

Élet az Aperol spritzen túl: gasztrokalandozz proseccóval!

Fedezd fel a prosecco titkait északolasz koktélokkal, pompás csemegékkel az aperitivo fellegvárából, bónusz: a „sgroppino al limonéhoz” elengedhetetlen citromszörbet lényegére is fény derül.

sgroppino5.jpg

Nyári karfiolsaláta

Nincs is jobb egy könnyű, de ízletes, és főleg egészséges salátánál. A citrom savanykássá teszi, a tojás teltebbé, a zöld fűszerek és a sonka fűszeresebbé, ízletesebbé. Szerintem még ma készítsd el. :)

200726-2_2.jpg

Fotó: KockacZukor

Brie sajtos-áfonyás párnácska

Csak három hozzávaló. Néha ennyiből is lehet nagyot alkotni a konyhában. Mert nem mindig a bátor fűszerhasználat, a felhasznált alapanyagok sokfélesége adja az étel különlegességét. Néha éppen attól lesz kuriózum egy fogás, hogy sikerül megtalálni azt a lehető legkevesebb számú alapanyagot, amelyek íze, állaga együtt olyan harmóniát hoz létre, amire álmunkban sem gondoltunk volna.

4-ingredient-blueberry-goat-cheese-phyllo-turnovers-cookin-canuck-10.jpg

Ez a kis sajtos-áfonyás párnácska az egyik legjobb példa erre. Mindössze réteslapra, brie sajtra és áfonya mártásra van szükség hozzá. A friss brie sajtnak kellemesen vajas az állaga, íze enyhén gombás-mogyorós. Kiválóan passzol hozzá a legtöbb gyümölcs, itt most áfonyával házasították, remekül! Ebben a receptben már használtunk brie sajtot különben.

Hozzávalók:

  • 1 csomag réteslap
  • Olaj
  • 1 kerek brie sajt, 18 cikkre vágva
  • áfonya mártás vagy chutney

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 190 fokra. Terítsd egy sima felületre a réteslapokat, rétegezz egymásra három lapot. Mindegyik réteget kend meg vékonyan olajjal vagy használj olajsprayt. Ha kész vagy, vágd fel az egymásra helyezett lapokat a lenti képen látható szerint csíkokra, és így haladj a töltéssel is. Minden darabba egy picinke brie sajt és egy pötty lekvár kerül. Majd hajtsd félbe a tésztát, hogy egy háromszöget kapj. Vágd le a kész párnácskát, majd töltsd és hajtsd a következőt. Az elkészült darabokat helyezd sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd aranybarnára, kábé 12-15 perc alatt. Ropogós, különleges ízvilágú vendégváró sütikéket kapsz.


Melegen, frissen a sütőből kivéve a legjobb. :)

Forrás: Cookincanuck

 

Mennyei tíz perces kagyló

Amikor a kisfiam hajnali ötkor már csiripel, akkor kilenc óráig jellemzően minden házimunkát elvégzek, és közben főzök is valamit. Ugye, ismerős? :) Nyilván nem egy hosszú főzést igénylő marhának állok neki, vagy egy pepecselős tortát készítek, de biztosan valami jót. :-) A finom ebéd után pedig csak a fiamé vagyok, irány a természet, egy klassz játszótér (például a Kalóz Játszótér Csepelen ;-) ), de legalább is a nagyszoba játszószőnyege...

200725-2.jpg

 Fotó: KockacZukor

Gyors és könnyű snack: cukkini chips

Sós ropogtatnivalók. Általában mind hizlal, mert szénhidrátban, zsírban, sóban gazdag rágcsákról beszélünk. Na, de most itt egy kímélőbb alternatíva; cukkini rajongók előnyben. ;) A minap feküdt két kisebb példány a hűtőmben, és épp valami tévézős nasira vágytam, az egyik kedvenc sorozatom, A mentalista új epizódjának kísérőjeként.

bakedzucchinichips_2_1.jpg

A reklámszünetben gyorsan megmostam a cukkiniket, majd hajszálvékony szeletekre vágtam uborkagyaluval, és sütőpapírra tettem. Vékony rétegben befújtam olívaolajjal, és sóztam (persze csak finoman), aztán betoltam a sütőbe. Mire elkészült, sajnos vége lett a filmnek, mert kellett neki több, mint fél óra, hogy pirospozsgásra piruljon. De szerencsére két részt nézhettem egyszerre, így Patrick Jane és Teresa Lisbon következő kalandjai közben már kedvemre ropogtathattam. :)

Hozzávalók:

  • Cukkini
  • Olívaolaj

nevteleneeee_1.jpg

Forrás: wishfulchef.com

Krémes cukkini

Gyerekkorom óta az egyik kedvenc ételem a rántott cukkini tartármártással. Anyukám mindig együtt ránt csirkecombot, gombát és cukkinit, és mi a mai napig degeszre esszük magunkat belőle. Édesapám kertjéből kaptam két friss cukkinit. Nem volt kedvem panírozni, és valamilyen szószos ételre vágytam. Finom tésztafeltét lett belőle. Elhoztam nektek is a receptet.

200723-2.jpgFotó: KockacZukor

Tojást, máshogy, és ebédre!

A tojás egy olyan csoda, amivel szinte végtelen számú ételt tudunk készíteni, ami szinte nélkülözhetetlen alapanyaga a süteményeknek, és ami még hasznos, egészséges étel is. Ez pedig azt is jelenti, hogy nem feltétlenül csak reggeli készíthető belőle, hanem akár egy gazdag főétel is, és nem csak tojássaláta köretként. Most egy olyan receptet hoztam, ami természetesen ízlés szerint bátran variálható.

200703-2.jpgFotó: KockacZukor

Kiszabadultunk a karanténból – egy pizzériáig jutottunk

8_28.jpg

Korona után sokáig nem volt elég bátorságom újra étterembe menni. Illetve olyan helyre, ahol sokan, közel vannak egymáshoz. :-)

Savanykás-édes mentes – lépésekben

Múlt héten szülinapi ebédre voltunk hivatalosak. Hatalmas eszem-iszom, dínom-dánom, melynek okán majd kipukkadtunk estére. A sok-sok desszert utáni héten újra megkívántam az édességet, de most már a vonalaimra is odafigyeltem, és cukor nélkül készítettem el. :-)

200619-kesz-2.jpgFotók: KockacZukor

A jövő étele: tücsök és bogár?

A világ távoli országaiban sok helyen úgy vélik, hogy kiváló proteinforrás, tele ásványi anyagokkal, értékes aminosavakkal, és sok vitaminnal. Nem is idegenkednek a fogyasztásától, hiszen elkészítve ropogós, ízes csemegét kapunk. Sőt, a gyerekek fejlődését is elősegíti, ha naponta elrágnak néhány sült bogárkát. Nos, e nézet egyre elterjedtebb a világban, és bizony már idehaza is elérhetők egzotikus fűszerezéssel felturbózott, ehető ízeltlábúak, néhány kulináris különlegességet felvonultató boltban és webshopban. Te hogy viszonyulsz az ilyen jellegű fogásokhoz? ;)

grasshopper_plate-1296x728-header.jpg

Forrás: Mashable