Curry-s csirke pirított magvakkal

Ha családi hétvége - és végre magam mögött hagyhatom kicsit a főváros zaját - akkor irány az őszi erdő Tolnában és Baranyában, és azon belül is mondjuk Óbánya, a Váraljai parkerdő, vagy Máré vára, esetleg Sötét-völgy. Ugyan mára eleredt az eső, ha a következő hétvégéken még kisüt a nap, ki ne hagyjátok az ősz színeit és illatait. Persze ha már recept, és ebéd vagy vacsora, akkor a konyhai sütés-főzés illatától is tutira mosolyogni fog a család.

currys_csirke_piritott_magvakkal_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Főzőiskola: illatos rizs főzése

Akárhányszor nekiállsz a rizsfőzésnek, picit próbálsz módosítani a rizs-víz arányon, az ízesítőkön, a főzési időn, de még mindig nem tökéletes az eredmény? Kisfilmünkkel most éttermi minőségű rizst készíthetsz a családnak. Többé nem kell kísérletezned, nem kell beletörődnöd, hogy a rizsed száraz, rágós vagy épp tapadós, íztelen vagy vízízű lesz, mert a tökéletes illatos rizs készítésének titka a lenti videóban rád vár.

masteszta_fozoiskola_4.jpg

rizs.jpg

Őszi muffin körtével – lépésekben

A muffin egy olyan desszert, amiből végtelen variáció készíthető. Idény gyümölcsökkel, csokoládéval, aszalványokkal, sőt...  sós, sajtos, zöldfűszeres változatban. Én a minap szedtem össze a Balatonon a diófák alól a sok egészséges, nevető diót. Néha rám kacsintanak, és akkor egy maroknyit megtörök, megeszegetek. Imádom a magvaknak minden formáját, sós és édes ételben is. Az ősz egyik sláger gyümölcse a körte, amit szintén nap mint nap fogyasztok. Most egy körtés muffin receptet hoztam nektek.  

oszi_muffin_kortevel_kesz-600.jpgFotók: KockacZukor

Csoda körtés pite a Tészta Világnapjára

Október 25. a Tészta Világnapja, így mi is megünnepeljük, de nem egy hagyományos tésztaétellel, hanem egy nagyon gyors és látványos pitécskével, ami mindössze 30 perc alatt garantáltan elkészül, így egy fáradt szerda este sem tántoríthat el a kipróbálástól senkit.

korte.jpg

Hozzávalók:

  • Nem túl puha vilmoskörte 5-6 szem félbe vágva
  • Szegfűszeg
  • Cukor
  • Csomagolt leveles tészta
  • Tojás a lekenéshez
  • Szórásnak dió durvára törve
  • Vanília fagylalt vagy ínyenceknek kevés kék sajt

Elkészítés:

A félbevágott körtéket főzd elő pár perc alatt cukros, szegfűszeges vízben. Nem kell puhára. Ha eleve túl puhák a körtéid, az előfőzés fázisát kihagyhatod, ez esetben csak szórj majd némi őrölt szegfűszeget a vágott felükre. A körtéket a képen látható módon borítsd be leveles tésztával. Ha ügyes vagy, meg is formázhatod, hogy valóban körtére hasonlítson a bevonat, vághatsz neki kis levelet, barázdálhatod késsel. Tedd sütőpapíros tepsire a kabátkás körtéket, és kend le a tésztát felvert tojással. Süsd aranybarnára kb 12-15 perc alatt, majd vedd ki, és forrón tálald. Kanalazhatsz rá vanília fagyit, majd megszóród darált dióval, de tálalhatod fagylalt helyett kevés kék sajttal, amely finoman ráolvad a forró körtére. A diószórás ezen a verzión is megállja a helyét. Boldog Tészta Világnapját neked is! :)

e30bd39642875a1ebc2372006806a011.jpg

Forrás: http://www.sharemykitchen.com/

Csíííííz, itt a sajtos tea!

Food trendek jönnek mennek, most megint itt egy újabb, bizarr verzió, ami honnan máshonnan is indulhatott volna, mint Ázsiából, ma viszont már az Egyesült Királyságban is kezd elterjedni, ez pedig kérem nem más, mint a "sajt-tea". De nem ám arról van szó, hogy reszelt mozzarellát küldenek a cukor után a teánkba, hanem egy igazi krémes sajtréteggel vonják be a teát. Ízre állítólag finom, mintha sajttortát innánk, vagy itallá nemesült sajt-rudacskát, bár nem tudom, ez mennyire vonzó egyébként?

sajttea1.jpg

Forrás: Mashable

Fűszeres sült csirkecombok tésztasalátával

Én mindig mondom, hogy az élet csalafinta. Soha semmi nem úgy történik, ahogy azt elképzeljük, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne az elképzeléseinkhez és terveinkhez képest még jobb, ahogy végül alakul. Mostanában csak kapkodom a fejem, a legfurább ajtókon kopognak be újabb és újabb ismerősök. Persze van, aki be is csapja hamar az ajtót háttal nekem, miközben a múlt csenget ismét... Az élet izgalmas. Búcsúzzon el, aki nem fontos, és maradjon, akinek kell. :D

tesztasalata_sult_csibecombbal_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

"Nagyi-misu"

Anyósom szimplán "Nagyimisu"-nak hívja ezt a süteményt, a gyerek volt a keresztanya, természetesen. :) Csak nyomokban tartalmaz hasonlóságot a klasszikus tiramisuval, és pont ez a lényege, mert a drága hozzávalót, a mascarponét elhagyhatjuk belőle.

tiramisucirese28729.jpg(A fotó - ahogy szokták írni - illusztráció, mi jénaiban készítjük, de poharas desszertként is tökély.)

Plusz ez a verzió nem kávés, lévén rendre az unokának készül, hanem gyümölcsös: meggyes. Isteni finom. Egy üveges, magozott meggybefőtt kell hozzá (1. hozzávaló). A babapiskótákat (2. hozzávaló) a befőtt levébe áztatjuk, így pakolgatjuk egymás mellé egy jénaiba. Mascarpone helyett cukorral kikevert tejföl (3. hozzávaló) következik vékonyan (ámbátor cukrozatlanul is finom, krémesre kevert tejföllel, mert a meggy és a piskóta cukros), majd egy sor magozott meggy. Aztán újabb réteg meggylébe áztatott piskótával, majd édes tejföllel, meggyel folytatjuk. A tetejét pedig cukros tejföl zárja, esetleg némi meggylekvár izgalmas pettyezés formájában vagy reszelhetsz rá némi keserű csokit, de ez már csak hab a tortán. Hűtőben összedermeszt, kivéve kanállal gyorsan behabzsol. :) A tejfölt egyébként cserélni lehet felvert tejszínhabra is, de tejföllel valahogy krémesebb, ízesebb az egész.

Kép forrása: http://pasiunepentrubucatarie.ro

Citromos, búzadarás torta

Sok faanyagot használtam a lakás berendezése során, és nagyon sok olyan bútorom van, amit én festettem, vagy raktam össze. Legutóbb farönkökbe szerelmesedtem egy Balatoni hétvége során. Nem sokat gondolkodtam. Bár zuhogott az eső, én mégis pakolásztam őket a kocsi csomagtartójába. Elég furán nézhettem ki, ahogy egyesével felcipeltem őket a negyedikre... de azóta kiszáradtak, lekezeltem és festettem őket, és isteni pofásak lettek. Imádom a melegséget, amit nyújt a látványuk. :D

citromos_buzadaras_torta_kesz_2-700.jpgFotó: KockacZukor

Miért éppen almavaj?

Elmebaj. Miért kell almavajnak hívni egy zsírtól maximálisan mentes, gyümölcs pürét? Esküszöm, nem értem az amerikaiakat, de lendüljünk is ezen túl, mert akik már készítettek almavajat a klasszikus alma+fahéj+cukor hármasával, azoknak most itt egy kreatívabban kivitelezett, ízesebb, összetettebb verzió. Állagában továbbra is almapürére emlékeztet, de lehetőleg szemcsék nélkül, hiszen az elkészítés lényege, hogy lassan, hosszan főzzük a meghámozott, kimagozott, feldarabolt almát az ízesítőkkel, egészen addig, amíg nemcsak, hogy valószínűtlenül ízes lesz, hanem lágy, sikamlós is. Fogyaszthatod "vajként" kenyérre vagy kekszre kenve egy finom teához, kenheted tortalapra vékonyan, almalekvár jellegű tölteléknek, fahéjas-alma imádóknak pedig kiskanállal is ajánlom fogyasztani, csak úgy rá-rájárni esténként, lopva, tévénézés közben, igazán megédesíti az estét. :)

easy-apple-butter-recipe-1-of-1-3.jpg

Hozzávalók:

  • 4 kilogramm alma hámozva, apróra vágva
  • 2 csésze almabor
  • 1 csésze barna cukor
  • Pici só
  • 1 evőkanál friss citromlé
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • Szegfűszeg

Elkészítés:

Először keverd el az almát, almabort, cukrot és sót egy edényben, és főzd kb 20 percig, míg az alma puha nem lesz. Majd keverd hozzá a többi hozzávalót, és egyengesd el a keveréket egy tepsiben. Süsd 120 fokos sütőben legalább 2 órát, néha keverd meg. Akkor van kész, ha csodás, krémes, lágy. Tálald egy szép áttetsző üvegben, és várd meg fogyasztás előtt, míg langyosra hűl. :)

Forrás: http://www.foodnetwork.com

Végre egy jó ötlet: adventi kalendáriumba férfiaknak

A gumimacikat nem lehet nem szeretni. Persze tudjuk, hogy egészségtelen, hogy nem sok természetes anyagot tartalmaz, mégsem lehet egy-két szemnél megállni, ha az ember elkezdi csipegetni. Jó hír, hogy a legújabb gumimaci trend keretében új, különleges fajták jelentek meg. Már létezik cukormentes, izomnövelő/izomvédő macika, amely aminosavakkal van tele, így kiváltképp hasznos edzés közben/után, valamint szinte bármikor javallott.

mentes-suti-gumicukor.jpg

És ha még mindez nem lenne elég, az etsy.com egyedi kézműves termékek lelőhelyén alkoholos macikákra lehet bukkanni. Whiskey-s, rumos, boros macikák is vannak, ezt csak amiatt érdemes megjegyezni, mert közeleg az adventi időszak, és bizony férfiembernek olyan nehéz kreatív adventi kalendárt készíteni, pedig. Gyúrós súlyzó emelgetőknek az előbbi, pohár emelgetőknek pedig az utóbbi maciból rendelve 24 napra elég édes kedvesség kerülhet a kalendáriumba. :)

il_570xn_917154837_srda.jpg

il_570xn_909471053_9al4.jpg

Forrás: Peakshop és Etsy.com

 

Kókusztejes csirkeleves hosszúmetélttel

Csak határosan tudok türelmes lenni a körülöttem lévő emberekkel. :D Most éppen arra gondolok, hogy egy ideig jól elvagyok egy edzőteremben, de aztán besokallok a gépekre várakozástól, a női öltöző káoszától, a zuhanyzástól, felöltözéstől, átöltözéstől, stb. Ilyenkor elbúcsúzom a teremtől, és otthon folytatom a testmozgást – egész jó kis eszközeim vannak ehhez már. Tegnap viszont megtudtam, hogy egy jó minőségű – otthoni - cardiogépre olyan összeget kéne költeni, amit én most nem engedhetek meg. Így irány újra vissza a terembe. :/

kokusztejes_csirkeleves_hosszu_tesztaval_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Ananászos csirkeragu tésztával – lépésekben

Egy barátom keresett meg nemrég egy fotózás miatt. Azóta már el is kezdtük, sőt be is fejezzük nemsokára a közös projektet. Munka közben persze beszélgetünk, mesélünk egymásnak történésekről, élményekről. Legutóbb éppen egy színházi előadást dicsért nekem. Olyan lelkesen mesélt, hogy felkeltette az érdeklődésemet a Belvárosi Színház repertoárja iránt. Színházra vágyom, egy finom vacsorával előtte! :-)

6-600_5.jpgFotók: KockacZukor

Sütőtökös szélesmetélt

Két napig nem ment otthon a fűtés, szétfagytam. Persze nem volt 20 foknál hidegebb a lakásban, de mégis jeges volt minden tagom. Előkerültek a vastag köntösök, a mamuszok, a puha takarók, és a fázást elkerülendő, sokat tettem-vettem az őszi kertben. A lehullott falevelek összegereblyézése átmelegített, na meg ez a főétel is, amit egy délutáni forró fürdő után összedobtam. A receptért azonnal oda voltam, a képek látványa pedig ámulatba ejtett, és igen: az enyém is éppen így nézett ki, leszámítva a friss petrezselymet, mert az épp nem volt otthon . :)

creamy-pumpkin-alfredo-5-of-9.jpg

Hozzávalók:

  • Szélesmetélt tészta, melyet forró, sós vízben kifőzünk
  • 6 evőkanál vaj
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 csésze sütőtök püré (előzőleg megsütöttem sütőben)
  • Kevés szerecsendió
  • 1 dobozka főzőtejszín
  • 1/2 csésze parmezán sajt

Elkészítés:

Egy serpenyőbe vajat olvasztunk, és a fokhagymát megpirítjuk. Felöntjük tejszínnel, és belekeverjük a tökpürét, parmezánt, szerecsendiót. Ha túl sűrű a keverék, kevés vízzel hígítjuk. Mehet bele a kifőtt tészta, szépen átforraljuk vele. Tálaljuk, friss petrezselymet szórhatunk rá, és még egy kis reszelt parmezánt a tetejére. Valami álomszerű. :)

creamy-pumpkin-alfredo-9-of-9.jpg

Forrás: https://www.yellowblissroad.com

Paradicsomos, mozzarellás palacsintatorta

A palacsintatészta egy olyan alap, amit nagyon sokféle variációban lehet elkészíteni. Izgalmassá tehető színezékkel, elkészíthető hajtogatva vagy tekerve, falatokra vágva, egybesütve vagy klasszikusan, krémmel leöntve vagy csak töltve. Tölteni pedig bármivel lehet, akár édes, akár sós. Én most paradicsommal kevertem a tésztát, és mozzarellával, bazsalikommal töltöttem.

paradicsomos_palacsinta_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Csak 4 hozzávaló: sajtkrémes-pirosbogyós pitécske

A minap borsóleveshez kerestem fagyasztott borsót a mélyhűtőben. Természetesen a legalján volt, így mindent ki kellett pakolnom, hogy előhalásszam. De nem is bántam, így legalább átnéztem, mi lapul odabent. Így jutott eszembe, hogy van még egy adag juhtúróm is lefagyasztva, így kivettem azt is a másnapi reggelihez, körözöttnek. Plusz a kezembe akadt egy csomag leveles tészta is, amelyből az alábbi pitécskéket azonnali felindulásomból össze is dobtam.

tante2.jpg

Hozzávalók:

  • Leveles tészta nagyobb korongokra lyukasztva
  • Lekvár (én ribizlilekvárt használtam)
  • Krémsajt
  • Tojás

Elkészítés:

A körformára vágott tésztára darabka natúr krémsajtot teszünk, majd egy fél kanálka dzsemet. A tészta szélét körben vízzel benedvesítjük, majd pontosan ráillesztünk egy ugyanolyan korongot. Szépen befedjük, tojással lekenjük. Közepén lyukat vágunk a gőz távozásának. Előmelegített sütőben szép színűre sütjük. Tadaaaam, ennyi lenne. :)

tante3.jpg

tante1.jpg

Forrás: hasonló receptet találsz a Tasty oldalán, ahonnan a videót is lőttük, mely az elkészítést mutatja be.

Madal, a vegán étterem

Az Országházat mindig csodálattal szemlélem. Tekintélyt parancsoló, méltóságteljes épület, a magyar zászlóval, amit békésen simogat a szellő. Ma sok kis fényképezőgépét kattogtató emberke vette körül, bringások tekertek el mellettem, a villamos kényelmesen csúszott el előttem, idilli volt.

2_37.jpg

Gyönyörű napsütéses őszi nap volt ma. A Madal ablakain átcsillogott a napfény, és ahogy beléptem, máris az az üzenet fogadott, hogy „love, and you will be loved”. Mosolyogtam.

1_37.jpg

süti beállítások módosítása
Mobil