Zöldségkrémes tarhonya

Szombat reggel végre lustálkodhattam az ágyban, nem kellett hajnalban kiugrani, és munkába indulni. Egy késői reggelit beszéltem meg egy barátnőmmel a Wekerle telepen, a Kós Károly téren, természetesen „A másik boltban” vásárolt reggelivel és kávéval. Régen jártam már Fábinál, de most is olyan természetes volt az üzletbe betérni, mintha mindig is életem része lett volna. A barátnőm és a kislánya üdítő társaság voltak a hűvös, de napos őszi délelőttön, jobban nem is kezdődhetett a hétvége. :)

zoldsegkremes_tarhonya_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Csordultig Nutellával

Bár kedd van, én friss, saját készítésű kuglófot reggeliztem. Vasárnap dobtam össze a lenti recept alapján, és csudajóra sikerült. Mivel a család fele kirándult a hétvégén, így alig fogyott belőle, na de most a hét elején a reggeliknél bepótoljuk, és energiától telve, endorfin hormonoktól duzzadtan, Nutellás kuglóffal indítjuk a hétköznapokat. :)

egadfge.jpg

Hozzávalók:

  • 4 db tojás
  • 1 dl tej
  • 1 dl napraforgó olaj
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg finomliszt
  • 0.5 csomag sütőpor
  • margarin és liszt a kuglóf forma kikenéséhez
  • Nutella a töltelékhez
  • olvasztott csoki a mázhoz

Elkészítés:

A tojások sárgáját a cukorral elkeverjük, majd bele a tej az olajjal, végül a liszt és sütőpor. A tojások fehérjéből habot verünk, és óvatosan adagoljuk a lisztes keverékhez. Mehet is a kivajazott-kilisztezett kuglóf formába, és 180 fokon tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt, kivesszük a formából. Kettévágjuk. Az alsó feléből kikanalazzuk a piskóta belsejét, mintha tököt magoznánk ki. (A kiszedett piskótát némi csokikrémmel, kevés rummal, és tejszínhabbal somlói jellegű extra nasiként elfogyaszthatjuk). A mélyedést megtöltjük Nutellával. Ráhelyezzük a kuglóf levágott tetejét, majd olvasztott csokival megcsorgatjuk. Én mandulapelyhet már nem szórtam rá, hogy ne hizlaljon. :P :D Több napig ugyanolyan friss, imádnivaló finomság marad. :) 

chocolate-filled-cake.jpg

Forrás: http://wonderfuldiy.com

 

     

    Trendvacsora vízesésben

    A családunkban ősszel sokat ünneplünk. Születésnapok, névnapok, évfordulók követik egymást. A szüleim 39. házassági évfordulójára a kedvenc éttermünkbe mentünk, ahová évről évre ebből az alkalomból. Épp ott mesélt nekem a bátyám egy távoli, vízesés mellé épült étteremről valahol a Fülöp-szigeteken. És valóban létezik, talán a 40. házassági évfordulóra itt kéne összehozni a családot. A Villa Escudero üdülőhelyhez tartozó étteremnek egyik fala vízesés, és a víz az éttermen keresztül folyik végig, a vendégek lába alatt, akik a fillippinó konyha legjobb fogásait fogyaszthatják a különös élmény közepette.

    wfr011-950x633.jpg

    tourists-enjoying-at-labassin-waterfall-restaurant-in-philippines-201606-1465821448.jpg

    Forrás: http://www.blessthisstuff.com/stuff/culture/food/waterfall-restaurant-philippines/

    Tökkrémes, sajtos sült tészta

    Egy olyan fotós közösség tagja vagyok, akik ugyan ritkán találkoznak, de akkor nagyon örülnek egymásnak. Ezeken az estéken mindenki egyszerre osztana meg mindent, ami történt vele időközben, egyszerre kérdezne, érdeklődne. De a legjobb, hogy együtt nevetjük végig ezt a pár órát. A csoportot mindig én próbálom időben és térben azonos pontra irányítani, ami a nagyon különböző életek miatt nem könnyű feladat. De megéri, és hálás vagyok a csapatért. Természetesen mindig kérdeznek az ételfotózásról, ami továbbra is igaz szerelmem. :-)

    tokkremes_sajtos_sult_teszta_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

    KÜLÖNClegesség: citromos tészta

    Imádni fogod ezt a citromos tésztát. Önmagában is vagy köretként egy finom hal, esetleg grillhús mellé. Már a neve is milyen valószínűtlenül jól cseng: CITROMOS TÉSZTA! Összeférhetetlennek gondolod? Különcnek, netán ehetetlen ostobaságnak? Bízz bennünk, próbáld ki a receptet, és bebizonyítjuk, hogy finom. :)

    lemon-garlic-pasta-3-600x900.jpg

    Hozzávalók:

    • Spagetti
    • 1 evőkanál olívaolaj
    • 4 gerezd fokhagyma zúzva
    • Kevés bors
    • 2 citrom leve (kb 1/3 csészényi)
    • 1 csésze zöldség alaplé
    • 1 és 1/2 csésze zsíros tejszín
    • 1 csésze parmezán sajt reszelve

    Elkészítés:

    Az olajon kezd el kicsit pirítani a fokhagymát, majd add hozzá a zöldséglevest, a citromlevet és a tejszínt, melegítsd/forrald alaposan össze, kb 10 perc alatt. Ha kész, húzd le a tűzről, sózd, borsozd. Add hozzá a parmezán sajtot, és hagyd, hogy a sajt beleolvadjon. keverd át, öntsd a kihűlt tésztára, és már kész is a vegetáriánus fogás, de ha husira vágysz, gyorsan dobj össze mellé néhány szelet grillezett pipit. A tésztát megszórhatod friss, apróra vágott petrezselyemmel zárásként. :)

    Forrás: https://www.shugarysweets.com

    Laktóz-, és cukormentes almás, túrós, diós rakott tészta – lépésekben

    Barátnőm megkért, hogy a közös csajos, Balatonos hétvégénkre olyan ételeket készítsek, amelyek húsmentesek, laktózmentesek, és cukormentesek. Valójában a kérést nem volt nehéz teljesíteni, mert én is szívesebben eszem azt, ami nem terheli meg a szervezetemet, vagyis készítettem már jó néhány "mentes" ételt. Ugyan a hús fogyasztásáról én nem mondtam le, egy hétvégén azért tudok élni nélküle. :D Szuper recepteket találtam ki, és még egy tésztás édesség készítésére is maradt időm.

    laktoz-_es_cukromentes_rakott_turos_lepesekben_kesz_-600.jpegFotók: KockacZukor

    Az ősz első masnitésztája

    Csodás őszi színekre komponáljunk színben passzoló tésztaételt vacsorára. Egy kis melegség mindenkinek jól esik, amikor már a fűtést be kell kapcsolni, és finom, ahogy beborít a puha takaró. Lássuk az ősz első masnitésztáját, ahogy nálunk készítettük.

    repasmasni.jpg

    Hozzávalók: 

    • fél kg édes sárgarépa, karikákra vágva
    • 5 gerezd fokhagyma
    • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
    • tengeri só
    • frissen őrölt fekete bors
    • 1 teáskanál szárított kakukkfű
    • kétharmad bögre tejszín
    • egyharmad bögre reszelt parmezán
    • plusz pár teáskanálnyi a tálaláshoz
    • fél kg masnitészt
    • fél-3/4 bögrényi a tészta főzővizéből

    Elkészítés

    Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A répakarikákat egy mély tálban forgassuk össze az olívaolajjal, pár csipet sóval, a frissen őrölt borssal és a kakukkfűvel. A befűszerezett répát tegyük tepsibe és süssük 45-50 percig. Ekkor vegyük ki, villával nyomkodjuk szét, keverjük át, majd újra tegyük vissza és süssük addig, amíg teljesen lágy, karamelles nem lesz. Amikor a répa átsült, vegyük ki a sütőből. Főzzük ki a masnitésztát sós vízben „al dente”, a csomagoláson lévő instrukciók szerint. Amíg a tészta fő, elkészítjük a tejszínes répakrémet. A tészta főzővizéből tartsunk meg másfél bögrényit. Egy mély tálban, turmixgéppel vagy konyhai mixerrel keverjük ki a sült répát a fokhagymával, a tejszínnel és a parmezánnal, amíg püré-állagú nem lesz. A megfőtt és leszűrt tésztát borítsuk rá a tejszínes répapürére, folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a tészta keményítőben gazdag főzővizét, amíg a végeredmény selymes, krémes nem lesz. Reszelt parmezánnal és ízlés szerint egy kis petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk. Finom és mutatós. :)

     Forrás: http://www.recipe-diaries.com

    Sushi a banánfa gyümölcseiből

    Új őrület van kibontakozóban. A sushit hagyományosan tenger gyümölcseiből, rizzsel készítik. Desszertként is fogyaszthatók makik, ilyenkor mangó vagy barackdarab kerül az édes rizskorong közepébe. Újabban nagy trendje kezdődött, hogy partikon, baráti összejöveteleken pálcikával egyenek egy bizonyos, banánkarikákból készült édességet, amely már ezúton fel is vette a "banán sushi" nevet. Hogyan készül? Friss banán felkarikázva, körben mogyoróvajba, mogyorókrémbe vagy sűrű cukormázba mártva, majd tetszés szerint cukorkákba, olajos magvakba, csokiforgácsba hempergetve. Figyelem: a pálcika feltétlen szükséges az érzéshez. :)

    c528054c00dd1183dbc1d99595bba858.jpg

    0a0be2fe65ce641952ae50ea8a01c6ea.jpg

    e363040ea55cb1864fa2f01f9d203872.jpg

    4082c1e2ca01a7da0b113e2ae8b93999.jpg

    10e2cf5b21062b756aa0b6b3eb073109.jpg

    Fotók: Pinterest

    Spenótos karalábéleves csipet tésztával

    Ez az ősz nem az az ősz, amit vártam. Ez nyirkos és vizes, és hűvös és szürke. De nem színes és csillogó, illatos és simogató, mosolygós és mesélő. Vagyis túl korán jött ez a négy fal közé ragadás. Ma próbafűtést is tartottak nálunk, pedig én még nyitott ablaknál alszom. Ha pedig elkezdődött a lakásban pléddel és teával begubózós időszak, akkor illatozzon a konyha, és melegítsen fel egy finom leves. :-)

     spenotos_karalabeleves_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

    Gyógymód a link barátnők ejtette sebekre

    Újra egy péntek, amikor valamelyik barátnőm lemondja az előre tervezett holnapi közös programot. Ti hogy viselitek a hasonló helyzeteket? Én egyre kevésbé tolerálom, ahogy öregszem. Sőt, ma konkrétan mérges lettem, így a csajos este helyett magányos bánat-falatozás lesz ma. Valami legyen már, ami felvidít a nagy csalódásra. :) Ami megnyugtató, hogy édesburgonyából fogom készíteni, ami alacsonyabb glikémiás indexe miatt kevésbé bűnös, mint a sima krumpli. Gyönyörűek ezek a hosszú vékony, ropogós burgonyarudacskák... ha belegondolok, már nem is bánom annyira, hogy velük kell töltenem a péntek estét a barátnőm helyett. :)

    crispy-sweet-potato-fries-with-avocado-coriander-dip-sideview-800x1125.jpg

    Hozzávalók:

    • 500 gramm édesburgonya
    • 2 evőkanál olaj
    • Kevés liszt
    • 1/2 teáskanál köménymag
    • 1/2 kávéskanál chilipaprika
    • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
    • 1/2 teáskanál só

    Hámozzuk meg, és vágjuk egyenletes, vékony csíkokra az édesburgonyát. Fontos, hogy egyformák legyenek, amennyire lehet, így egységesen sülnek majd. Mossuk meg hideg vízben, majd alaposan szárítsuk meg tiszta konyharuha segítségével. Itassunk le róla minden nedvességet. Majd a 2 evőkanál olajat masszírozzuk be kézzel a krumplicsíkokba, hogy mindenhova vékonyan, de egyenletesen jusson. A krumplikat sütőpapíros tepsire helyezzük, szépen elegyengetve. A liszt, köménymag, chilipaprika, fahéj keverékének kábé felét szitáljuk a krumplira sülés előtt, majd 200 fokos sütőben kezdjük el sütni. Nagyjából 30 perc kell neki, félidőben egyszer átforgathatjuk a burgonyát, és a fűszerkeverék másik felét is ráhinthetjük. A sülés végén megsózzuk az isteni édesburgonya csíkokat.

    crispy-sweet-potato-fries-ready-for-baking-800x1200.jpg

    Készítsünk hozzá avokádós mártogatóst, az alábbiak pürésítésével, összedolgozásával. Mit nekem barátnőzés, jöjjön a finomság. :)

    • 1 érett avokádó
    • 2 evőkanál lime juice
    • 1/4 csésze friss koriander
    • 1 gerezd fokhagyma összenyomva
    • tengeri só
    • bors

    Forrás: https://www.lazycatkitchen.com

    crispy-sweet-potato-fries-with-avocado-coriander-dip-topview-800x1200.jpg

    Laktóz-, és cukormentes almás, diós desszert

    „Az ősz a kedvenc évszakom. Szeretem, amikor a levelek vörösbe és narancsba fordulnak. Gyönyörű látványt nyújtanak a holdfényben, és elképesztő változáson esnek át. A tavaszi és a nyári zöldellés csak árnyéka a fák igazi valójának, ez a buja színvilág igazi csoda, és minden áldott évben bekövetkezik, amikor az éjszakák egyre hidegebbek lesznek. Mintha ezekkel a tüzes színekkel kárpótolnák, hogy eltűnik a meleg.” – J. R. Ward

    csokis_bananos_dios_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

    Sütőtökös puszedli

    Nálunk kéthetente sül friss mézeskalács. Télen-nyáron is. De ha épp nem kalács, akkor puszedli. Imádja a gyerkőc, és elkészíteni is klassz időtöltés együtt. A minap megint előjött a kérés, hogy süthetnénk. Ezúttal viszont nem voltam hajlandó, hanem összeszedtem a gyermeket, és elmentünk a piacra sütőtökért. Hazaérve a mézespuszihoz hasonló, de mégis más, ízes, lágy, omlós sütikéket készítettünk, üdvözölve a nem várt, de mégis csodás őszi évszakot. Természetesen cukormázzal. Nem volt panaszkodás, hogy nem mézest vettem ki a sütőből, sőt, szerintem egy időre leváltja majd a régi kedvencet. :)

    famous-soft-glazed-pumpkin-cookies-5-680x1024.jpg

    Hozzávalók:

    • 1 csésze szobahőmérsékletű vaj
    • 2 csésze fehér cukor
    • 1 csésze barna cukor
    • 2 tojás
    • (Tömörítve) 2 csésze sütőtök elősütve
    • 1 teáskanál vanília
    • 4 és 3/4 csésze liszt
    • Sütőpor
    • Szódabikarbóna
    • Fahéj
    • Csipet só
    • tojásfehérje
    • porcukor

    Elkészítés:

    Keverd el a cukrot a vajjal, majd mehet bele a tök és a vanília is. Egy külön tálban szórd egybe a lisztet a sütőporral, szódabikarbónával, fahéjjal, sóval. Kissé forgasd át őket, majd keverd el a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókkal. Sütőpapíros tepsire halmozz kis kerek kupacokat a tésztából, és süsd ki a kekszeket 180 fokon 10-14 percig. Finom illatos lesz, innen lehetsz biztos benne, hogy már kész, és kiveheted. Ha egy kis szegfűszeget is teszel a tésztába, még jobban hasonlít a mézeskalácshoz, de a máz garantáltan hozza a dejavu érzést, melyhez a porcukrot simára kell keverned tojásfehérjével. Csorgasd a kihűlt kekszekre, és várd meg, míg megdermed. Isteni édesség. Próbáld ki. :)

    famous-soft-glazed-pumpkin-cookies-3-683x1024.jpg

    Forrás: http://chocolatewithgrace.com

    Szilvás, fahéjas clafoutis

    Egy reggel úgy döntött az egyik fogam, hogy mindenféle előzetes jelzés nélkül megreped, és a fele kiesik. Hú, de pipa voltam... tudtam, mi következik. Azóta a pénztárcám tartalmának nagy részét a fogorvosomnál hagyom. Mert ha már egyszer elmentem hozzá egy fog rendezése miatt, akkor tegyünk rendbe mindent... például azt a csúnya régi amalgám tömést is ki kéne cserélni. Imádott szilvás clafoutisomban is van cukor, de esküszöm az elfogyasztása előtt, után és közben is fogat mosok majd ;-), csak egy ideig fogorvosi rendelőt ne lássak.

    szilvas_fahejas_clafoutis_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

    Uborkás szendvics a jövőből

    Általános iskolás koromban emlékszem, mindig elcseréltem a száraz májkrémes szendvicsemet a padtársam kígyóuborka szeletektől kissé szottyos, téliszalámis zsömléjére. Sosem értettem, miért akar valaki ahelyett az isteni uborkás szendó helyett májkrémeset enni, de hát egyen, én nem álltam a boldogsága útjába. :) Azóta szinte minden szendvicsbe szeletelek uborkát, mert pont azt szeretem, hogy kissé elázik tőle, valamint kap egy jellegzetes friss ízt minden hozzávaló az uborkától, pláne egy-két óra összeérés után. Nagyon megörültem ezeknek az újragondolt uborkás szendvicseknek, mert magamtól sosem jöttem volna rá erre az ötletre, és még kenyérféle sem kell hozzá, tehát abszolút diétásnak mondható. :) A lenti videóban négyféle variációt mutatnak be erre a különlegességre, a magam részéről téliszalámit, trappistát, majonézt fogok tenni bele - már csak úgy nosztalgiaképpen is. :)

    ubi5.jpg

    Sonkás-sajtos:

    ubi2.jpg

    Mozzarellás-paradicsomos:

    ubi1.jpg

    Füstölt lazacos:

    ubi4.jpg

    És egy meglepetés, a videóból kiderül:

    ubi3.jpg

    Forrás: Tasty

    Bundázott hal mentás zöldborsókrémmel – lépésekben

    Mostanában úton-útfélen London "jön velem szembe". Könyvben, újságcikkben, hirdetésen. Londonban élt és élő emberek, a mellettem zajló beszélgetés is Londonról szól, plusz az unokatesóm – aki Londonban él – éppen ma írt. Hívogat a város. :D Legutóbb, amikor kint voltam, és egy napra leruccantunk a tengerpartra, természetesen nem maradhatott ki a „fish and chips”, amiből nekem pont elég a hal és zöldborsópüré, a krumplit már nem tudom általában megenni. Úgy gondoltam, most elkészítem itthon is.

    bundazott_hal_mentas_cukorborsopurevel_kesz-600.jpgFotó: KockacZukor

    A CH-mentes biztos, hogy diétás?

    A legegyszerűbb módja még mindig, CH-mentes sajtos krékert sütni, ha a reszelt sajtot csak simán kupacokban megsütöd a sütőben. Kissé szétfolyik, és azonnal ropogós lesz, bár sokan túlsütik, és kesernyéssé válhat. Na, ennek megakadályozására javasolt például az alábbi verzió, amelyben mandulaliszt is van, így egy krékerhez sokkal jobban hasonlító, minimális (mindössze néhány gramm) szénhidrátot tartalmazó nasit kapunk. De azért ne bátorodj fel nagyon, a kalóriatartalma sajnos ettől még mindig igen magas, hiszen a sajt és a mandula is zsírokban gazdag, ami grammonként 9 kalóriát jelent! Ezt gyakran elfelejtik a paleózók is (azok a paleózók, akik fogyni vágynak), pedig lehet, hogy jobban járnának némi szénhidráttal, mintsem a zsíros maglisztekkel - mármint össz kalóriában. Ketogén diétát folytatóknak ideális elsősorban a CH-mentes diéta, valamint ez a CH-mentes sajtos kréker, és persze mindenkinek, akik szeretik a finom "sósságokat".

    1_36.jpg

    Hozzávalók:

    • 2 csésze reszelt sajt (cheddar, trappista vagy akár füstölt sajt is lehet)
    • 1 csésze mandulaliszt
    • 50 gramm krémsajt
    • 1 tojás
    • 1/2 teáskanál só
    • 1 teáskanál morzsolt rozmaring

    Elkészítés:

    Keverd el a reszelt sajtot a krémsajttal, és add hozzá a lisztet is, melegítsd az összetevőket kb 1 percig mikróban (tűzhelyen is lehet, ha nem bírod a mikrót, de akkor ügyelj a folyamatos kevergetésre). Ha szépen összeolvadt, keverd simára, amennyire tudod. Várd meg, míg nagyjából kihűl, mielőtt a tojást hozzáadod. A tojás után mehet bele a só és a rozmaring is. Gyúrd sima tésztává, majd nyújtsd ki vékonyra, lisztezett lapon. Ha nem igazán keverhető vagy nyújtható, a mikrós melegítés segíthet. A nyújtáshoz használj zsírpapírt, ezt tedd a tészta és a nyújtófa közé, mert ragadós. Ha szép lapos lett, vágd apró, egyforma négyzetekre. 200 fokos sütőben 7-8 perc kell neki, ne legyen túl sötét semmiképp.

    3_31.jpg

    4_29.jpg

    Forrás: https://www.isavea2z.com

    süti beállítások módosítása
    Mobil