Gombás, tejfölös tarhonyaleves

Találtam az interneten két olyan használt faládát, amikre mikor ránéztem, azonnal szerelembe estem, és tudtam, hogy ezekből a hernyókból csodálatos pillangót fogok varázsolni. Ugyan még életemben nem fúrtam, faragtam, csiszoltam és festettem, mégis úgy gondoltam, ez nekem menni fog. Tudtam, hogy a fát pácolnom kell majd, így rákerestem a nagy barkácsáruházak honlapjára, hogy onnan kiválasszam, amire szükségem van. Hát. Bevallom, nagyon hamar kétségbeestem. Olyan nagy volt a kínálat, és a lazúrokból is annyi van, hogy úgy döntöttem, előbb utánaolvasok annak, mit is jelent csiszolni, pácolni, mik az előnyök és a hátrányok. Előre láttam, hogy ezzel fogom tölteni az egész hétvégét, így már korán reggel elkészítettem az ebédet, egy kiadós levest, csodálatos ízekkel. Imádni fogjátok Ti is!

gombas_tejfolos_tarhonyaleves_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Csak 3 hozzávaló: forró csoki, jó keddre

Van, aki forrón szereti. Persze a forró csokit másként nem is érdemes. Forrón és krémesen, pudingosan. Már-már kanalazni kelljen, na az az igazi. Csak kiülünk kabátban a fagyos hidegben egy kellemes kávézó teraszára, pokrócot csavarunk a derekunk köré, kezünket melengetjük a forró csokis csészével, a csokiba pedig valami finom kekszet mártogatunk...

peppermint-hot-chocolate-6.jpg

És csak ülünk, elmélkedünk, beszélgetünk a hidegben, és pár pillanat múlva már nincs is hideg többé. :) Ha pedig nem kávézó, ugyanezt az élményt otthon, a teraszon vagy kertben is átélhetjük. Nem egy társasházban lakó ismerősöm tart téli összeröffenést az erkélyen a barátaival, ahol forralt bor és forró csoki mindig van. Például eszerint a recept szerint készítve:

Hozzávalók:

  • 3 csésze tej
  • 1 csésze tejszín
  • Egy nagyobb tábla félédes csoki vagy úgy 300 gramm csokipasztilla

A tetejére (ez el is hagyható)

  • Zsíros tejszín
  • Porcukor
  • Cukrozatlan kakaópor

 

peppermint-hot-chocolate-4.jpg
Keverd össze a tejet, tejszínt, és forrald lassú tűzön folyamatosan kevergetve, lehetőleg spatulával, hogy a tej a lábas alján se kaphasson oda. Húzd félre a tejszínes tejet a tűzről, add hozzá a darabokra tört táblás csokit vagy csokipasztillát, és keverd simára, míg a csoki teljesen el nem olvad. A tetejére verj habbá zsíros tejszínt némi keserű kakaóporral és porcukorral. A forró csokit öntsd azon melegében pohárba, jöhet rá nyomózsákból a tejszínhab. Ha van otthon pillecukrod, abból is tehetsz rá egyet. A mennyek ajándéka ez a forró csoki. Ez biztos... :) Ha pedig szeretnél trükközni forró csoki receptekkel, íme néhány könnyű elkészítési mód, hogy minden napra jusson egy ki nem próbált finomság.

4ed001231b87d7a9efdd478eaa282abb.jpg
Forrás: http://www.sugarhero.com és pinterest

 

Aranytojást reggelire!

Aranytojás csak a mesékben létezett. Eddig. Itt van ugyanis Orbi, aminek hála még aranytojást tojó tyúkra sincs szükségünk ahhoz, ha aranysárga tojást szeretnénk reggelizni vagy vacsorázni.

goldenegg.jpg

A masina éppen egy darab tojásnak ad kényelmes ülőhelyet. A "biztonsági övek becsatolása után", vagyis a kupak ráhelyezésével, és a gép bekapcsolásával következik a tojás számára az igazi kiképzés. Kiképzés, amely nyomokban hasonlít szerintem a Nasa űrhajósainak tesztjéhez, ahol 6-7, vagy talán még több G erő hat az utasra. Na, Orbi utasa prímán bírja ezt. A kör végére teljesen homogénre keveredik a tojás sárgája a fehérjével, melynek köszönhetően a teljes tojás halványsárga színű lesz. Főzés után pedig elkészül a tökéletes aranyszínű főtt tojásunk, amely kétségkívül mutatós darab lehet egy salátában. ;) A gépezet természetesen, mint minden valamirevaló dizájner konyhai kütyü, csodás színekben kapható, hogy minden konyhába megtaláljuk a megfelelőt...

goldenegg2.jpg

egg3.jpg

Forrás: Mashable

Tejfölös csirkecombok petrezselymes tésztával

Biztos vagyok benne, hogy annak, aki társasházban lakik, van legalább egy sztorija a szomszéddal folytatott kisebb-nagyobb összetűzésről. A költözések, vagy az átalakítások, vagy a hangos zene, futkosás, bulizás, egyéb okok miatt. Nekünk egy alsó szomszéd fura éjszakai szokása miatt alakult ki egy kis kellemetlenségünk. Ő ugyanis ezidáig gyakran éjfél, hajnali egy-kettő körül kezdett el sütni, de nem ám illatos süteményt, hanem zsíros húsokat. Ezt mindennap megismételte, és komoly kellemetlenségeket okozott ezzel a házban. A problémát nem is mi, hanem egy másik lakó rendezte, és szerencsére az éjszakai sütögetések mára véget értek. Ha pedig sütés, akkor most egy tejfölben sült sajtos csirkecombot ajánlok. Omlós, ízletes, finom. :-)

tejfolos_csirkecombok_petrezselymes_csavart_metelttel_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Japán tejes kenyér

A tej és a kenyér régóta jó barátok, nagyjából gyerekkorom óta velük kezdődik minden bevásárlócédulám, még ma is. Tuti, hogy mindkettőből van otthon, mindig.

milk-bread2.jpg

Nosztalgikus érzés fogott el, amikor megláttam ennek a japán tejes kenyérnek a főcímét a neten, mert valahogy úgy éreztem, végre a tej és a kenyér hosszú ismeretségéből valami egészen csodás született. Most ehhez képest kiderült, hogy a kenyérke tejporral készül, de ez nem vette el a kedvem, pláne miután kipróbáltam, és láttam: csodaszuper!

Hozzávalók:

  • 5 és 1/3 csésze liszt
  • 1 csésze tejszín
  • 1/3 csésze méz
  • 3 evőkanál tejpor
  • 2 evőkanál porélesztő
  • 2 evőkanál só
  • 3 nagy tojás
  • 4 evőkanál sótlan, szobahőmérsékletű vaj
  • Olaj spray
  • Nagy szemű só a szóráshoz

Kezd főzni az 1/3 csésze lisztet és 1 csésze vizet egy kis lábasban, folyamatos kevergetés mellett addig, míg sűrű paszta állaga nem lesz. Ez kb 5 perc. Add hozzá a tejszínt, a mézet, és főzd tovább, míg a méz teljesen fel nem oldódik. A keveréket tedd át egy dagasztóedénybe vagy a kenyérsütődbe. Add hozzá a tejport, élesztőt, sót, 2 tojást, és az 5 csésze lisztet. Gyúrd, dagaszd közepes sebességen kb 5 percig, hogy sima legyen. Jöhet hozzá egy darabka vaj, hagyd hogy elkeveredjen a tésztában, és csak utána add hozzá a következő darabot, majd a következőt. A tészta gyönyörű fényes, rugalmas legyen.

Olajozz ki vékonyan egy keverőtálat, és tedd bele a tésztát, fedd le, és kb 1 órán át pihentesd, amíg a duplájára dagad. Majd oszd kb 6 egyenlő részre a tésztát, lisztezett deszkán. Minden darabot vágj további 3 kisebb részre, és helyezd muffin tepsibe. Kicsit ismét keltetni kell, ez újabb 1 órát igényel. Majd a sütőt melegítsd elő 180-200 fokra. Kend be a tészták tetején a harmadik tojással, amit kis vízzel keversz el, majd nagy szemű sóval szórd be. Körülbelül 25-30 percig kell sütni, míg szép aranybarna lesz. Mielőtt kiveszed, hagyd kissé kihűlni a formában. Puha, lágy és eteti magát. Hát még engem. :)

milk-bread.jpg
milk-bread1.jpg

Forrás és fotók: http://rasamalaysia.com

Tejfölös, kapros sertéshús leves

Összerezzen az ország, ha leesik pár centi hó, vagy súlyos mínuszokra vált a hőmérséklet. A tömegközlekedési eszközök leállnak, a villamoshálózat elromlik, nincs megoldva a sózás, jégtelenítés. Nem értem, hiszen az évszaknak megfelelő idő van. Igen, fel kell öltözni. Ez már csak így van télen... és igen, előre fel kell készülni az utak tisztítására, és minden szükségesre azért, hogy ne álljon meg az élet egy kis hidegtől. Miért meglepetés minden télen a TÉL? Én nem aggódom túl a hideget. Készítek egy illatos, forró levest, majd bevackolom magam a kedvenc plédem alá... ;-)

kapros_serteshus_leves_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

A jövő háziasszonya? Itt a digitális szakácsnő.

Világújdonság a főzni nem tudóknak és a lustáknak, illetve mindenkinek, akik imádják a kényeztető kütyüket, na és persze megengedhetik maguknak ezt a fajta kényeztetést...

https_blueprint-api-production_s3_amazonaws_com_uploads_card_image_337151_9c907d6f-20d1-4aeb-ac99-4b520be75f23.jpg

A több mint 360 ezer forintnyi USA dollárért kapható digitális házi szakács a legtrendibbek konyhájába való: a Thermomix TM5 névre hallgató masina elsőre úgy néz ki, mint egy futurisztikus turmixgép, de annál sokkal több. Párolás, aprítás, dagasztás, sütés... és még számos funkció egyetlen gépbe tömörítve. A szlogenje szerint azoknak szánták, akik félnek a főzéstől, hm. Én inkább a készülék használatától félnék, egy fakanalat kevergetni kevésbé tűnik ördöngösségnek. :)

A Thermomix TM5 nagyon leegyszerűsítve valójában egy okos bázison álló tál, melybe mindenféle remek funkciót tápláltak, emellett keverők és spatulák a kiegészítői. Az érintőképernyőjén kiválaszthatók receptek levesektől a tésztákon át a desszertekig. Több mint 20.000 recept tölthető majd le hozzá. Csak beüti, hogy mit szeretne enni. A gép kéri a hozzávalókat, mi beletesszük, ő pedig elkészíti. Ennyi. Ha lenne három kívánsága, Ön ellőné az egyiknek ezt a gépet?

https_blueprint-api-production_s3_amazonaws_com_uploads_card_image_337164_d2372887-f0f9-46a6-a9d3-88ba6ca56456.jpg

https_blueprint-api-production_s3_amazonaws_com_uploads_card_image_337145_b9a45602-c48e-47db-82e6-66e6deded638.jpg

Forrás: Mashable

 

Cukorborsó pörkölt

A tiszta táplálkozás igényli, hogy otthon főzzünk, és tudjuk, mi válogassuk össze, hogy mi kerül az ételünkbe. Értékes szénhidrát, friss zöldség, fehérje, kiváló fűszerek. Az üdítőket is már messze elkerüljük, a legjobb a tiszta víz, esetleg a frissen facsart gyümölcs- vagy zöldséglevek. Igen, eleinte nehéz állandóan figyelni arra, mi a legjobb a testünknek, de idővel már azonnal észrevesszük a polcokon a legtáplálóbbakat, a piacokon a legegészségesebbeket. :D 

cukorborso_porkolt_kesz-700_1.jpgFotó: KockacZukor

Kókusztejes, gombás csirkeragu

Kiadós és tartós pihenés után nagy tervekkel, és nagyon bátran léptem új utakra. Elhatároztam: ha az élet is támogat, akkor ez a 2017. év nagyon más, nagyon új és szép lesz. :-) Nem tettem semmiféle fogadalmat, mert én abban hiszek, hogy semmi nem megy azonnal, és a változtatások, változások során jobb, ha önmagunkkal és a környezetünkkel is türelmesek vagyunk. Ugyanakkor a sült galamb nem repül soha magától a szánkba, vagyis folyamatosan tenni kell az álmainkért. Kívánom Neked kedves Olvasó, hogy Te is közelebb kerülj a célodhoz ebben az évben!


kokusztekes_gombas_csirkeragu_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Meggyes, túrós sült tészta

Éppen vidéken látogattam meg a szüleimet, és egy gyors édes, túrós tésztát akartam összedobni nekik, amikor Apukám lement a pincébe, és felhozott pár üveg befőttet. Amint megláttam az üvegeket, már tudtam, hogy akkor én most feldobom egy kicsit ezt a túrós tésztát. :-) Készítettem meggyszószt, és egy időre sütőbe dugtam minden hozzávalót. ;-)

meggyes-turos_sult_teszta_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Tésztafőzés, ahogy még nem láttad

Trend ABC néven új rovatot indítunk a Más Tészta blogon, az extravagáns konyhatechnika, az aktuális gasztrotrendek, legújabb konyhai kütyük iránt érdeklődők figyelmére számítva. Kezdjük is egy túúúúúl cuki összeállítással, néhány elképesztően szeretnivaló konyhai eszközzel, amelyekkel jókedvűbben, viccesebben telhet az brit tudósok szerint átlagosan napi nettó 1-1,5 óra konyhában eltöltött időnk. ;)

sub-buzz-20549-1482168273-1.jpg
A nagy kék bálna garantáltan csak a vizet szűri le. Az értékes tésztaszemek véletlenül sem csusszannak ki sehol, nem végzik a lefolyóban. Én még egy főzőkesztyűt a forró gőz ellen azért magamra vennék...

sub-buzz-21316-1482167982-1.jpg
Például ezt az állatmancsosat, amely örök gyerek háziasszonyok kedvence lehet, de ne csodálkozzanak, ha a gyerek időről időre kölcsön csórja a konyhából, mely esetre egy hagyományos főzőkesztyű jól jöhet tartalékba. ;)

sub-buzz-14622-1482256781-1.jpg
És hogy miként főzzük a tésztát? Egyértelműen egy ilyen gőzhajós edényfedő segítségével, amivel jól indul a főzés; csak a hajó el ne induljon...

sub-buzz-21121-1481916815-1.jpg
A tésztához a mártást nem lehetne bájosabb eszközzel simára keverni, mint ez a répaformájú habverő, amely a konyha egy kiemelt dizájneleme is lehet, ha jól látható helyre függesztjük.

sub-buzz-21706-1482180733-1.jpg
Variációk merőkanálra: ugye ismerős, amikor a fiókban hosszan kutatunk a megfelelő fém merőkanálért, és persze minden a kezünkbe akad, csak pont az nem. Ennek a problémának vége, ezek a mutatós merőkanalak mindig a pulton ücsöröghetnek, készenlétben várva a bevetést.

sub-buzz-23840-1482189882-1.jpg
A kifőtt tésztát egy ilyen harapós kedvében lévő dínókanállal pedig még könnyebben kiadagolhatjuk a tányérokba, majd jöhet a rá a szósz, és végül egy kis reszelt sajt...

sub-buzz-23355-1482189585-1.jpg
Gyerekveszély 2.0: nem lesz sokáig a miénk a rókás sajtreszelőnk, ha ezt megvesszük, de amíg a gyerek nem viszi magával a játék konyhájába, használjuk jókedvvel. :)

Forrás: buzzfeed.com

Paradicsomos, mozzarellás lepény

Nevezhetném ezt az ételt akár pizzának is, de a tésztája élesztő nélkül készült. Ezt a paradicsomos, mozzarellás változatot azért szeretem, mert nem kell túl sok hozzávaló az elkészítéséhez, mégis intenzív ízélményt biztosít. Egyszerű, mégis nagyszerű. Bármikor gyorsan megvan, és biztos ízleni fog a család minden tagjának. Még felmelegítve is jó enni. Nem hiányzik a tetejéről se a sonka, se a hús, se több zöldség. Ez pont ilyen egyszerűen "kerek". :)

paradicsomos_mozzarellas_lepeny_1_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

2017 első sonkája

Köszöntsük valami pazarral az újévet, már csak babonából is, hogy akkor hátha az egész évünk ilyen dőzsölős lesz. :) Úgy legyen! Kívánom mindenkinek! Sonkát főzni sokat rettegnek, mert nem olcsó mulatság, így kár lenne elrontani. Ez viszont elronthatatlan. Vörös áfonyát ugyan valamilyen jó kis kulináris boltban lehet ilyenkor fellelni, nálunk Wekerlén például egy ilyen a MÁSIK BOLT, ahol garantált, hogy minden kapható finomság extra különleges.

img_7219.jpg

Hozzávalók:

  • 2 csésze vörös áfonya
  • 1/4 csésze víz
  • 1/4 csésze méz
  • 1/4 csésze almaecet
  • 2 evőkanál dijoni mustár
  • 1/2 csésze barna cukor
  • 1/2 teáskanál cayenne bors
  • Egy nagyobb darab főtt sonka

 

cran-e1478679780502.jpg
Elkészítés:

Keverjük össze az áfonyát a vízzel, mézzel, és közepes lángon hevítsük. Időnként kevergessük, és főzzük 4-5 percig, míg az áfonya puhulni kezd. Ekkor adjuk hozzá a mustárt, ecetet, barna cukrot és a borsot. Főzzük  további 3-5 percig, míg a szósz szirupos lesz. Vegyük le a tűzről, és mixerrel pürésítsük, keverjük ki. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Kicsit pirítsuk, pörköljük meg serpenyőben a sonka minden oldalát, majd átlósan irdaljuk be. Kenjük be alaposan az áfonyás mártással, és mehet a sütőbe úgy egy órára. Közben folyamatosan locsolgasd, kényeztesd a mártással a sonkát. Mivel főtt, így nem fordulhat elő, hogy nyers marad, csak a finom ízeket szeretnénk beleédesgetni a belsejébe a sütéssel, locsolással. Ha van húshőmérőd, az segítség lehet, kábé akkor lesz jó, ha a húsba szúrva 60 fokot mutat. Tálalásnál szeleteld vékonyan, és locsold meg a maradék áfonyás mártással. BUÉK!

img_7224.jpg
Forrás: http://thefoodcharlatan.com

Tejszínes, kapros zöldségleves

Igen, szilveszter napjára ajánlom ezt a könnyű, de ízletes levest. Vacsoraidőre úgyis ismét jönnek a lakomák, az éjféli virslizés, a pezsgő és a sütemények, jobb, ha napközben nem terheljük túl a pocakokat. Ugyan rám már nem jellemző a szilveszteri bulizás, az éjfélt és a koccintást azért mindig kivárom. Az új év első perceiben felhívom azokat, akik nincsenek éppen velem, de fontosak, majd ágyba bújok. Én akkor szeretek szórakozni, amikor éppen azt kívánom, de a kötelező jellegű mulatás nem megy. Természetesen azoknak, akik a szilveszteri partikhoz szoktak, jó szórakozást kívánok! Boldog új évet! :)

tejszines_kapros_zoldsegleves_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Popcorn az Istenektől

Még nem voltam olyan szilveszteri buliban, ahol pattogatott kukoricát kínáltak volna, de idén én hívok át néhány vendéget, és bizony el fogom kezdeni ezt a trendet. Természetesen nem holmi natúr verzióval, hanem teszek bele némi csavart: egy részét vízgőz fölött felolvasztott fehér csokiba hempergetem, másik részére karamellt locsolok. Sőt, szerintem a karamellbe előzőleg aprított mogyorót is szórok, így mogyis-karamellás kukoricát rágcsálhatunk. A különféle ízesítésű csokoládékkal is extrább hatást kelthetünk: egy csilis csokit megolvasztva például, és a kukoricát beleforgatva egészen pazar ízorgiára számíthatunk. :)

caramelcorn2-1024x711.jpg

Karácsonyra pizzát

Összejön a karácsonyi ebédre a nagy család minden gyereke, és nem akarják megenni a párolt káposztát, a kacsát vagy halat? Miért ne készíthetnénk pizzát karácsonykor is? Ha a tésztát ötletesen „kiszabjuk”, és „feldíszítjük”, igazi ünnepi étket varázsolhatunk az asztalra. A karácsony lényege az, hogy az asztalról is mindenki azt vehesse le, amit igazán szeret. A pizza formája persze nem csak fenyőfa lehet. Készíthetünk hóember, vagy csillag formájú pizzát is, ez mindenkinek a kreativitásán múlik. :-)

karacsonyra_pizzat_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

süti beállítások módosítása
Mobil