Csak 3 hozzávaló: omlós vajas keksz

Hónapokkal ezelőtt új függőségem kezdődött. Kislányommal minden hétvégén elsétálunk a kedvenc reggelizőhelyünkre valami finomságért. Általában friss péksüteményt választunk a mindig változó, izgalmas napi ajánlatból, és forró csokit hörbölünk hozzá. Egyik nap viszont történt valami: házi vajas keksz érkezett a helyre, amelyet guszta üvegedényből kimérve, dekára lehet vásárolni.

butter-cookies3.jpg

Próbaképp vettünk néhányat. Gyanútlanul leültünk, csak mi, a forró csokijaink és a házi vajas keksz. Belekóstoltunk a kekszbe, és ott, azon a ponton valami megváltozott: szerintem visszavonhatatlanul rákattantunk mindketten. Porhanyós, puha, kellemesen édes, de nem túlságosan, lágy és valami olyan magához édesgetősen finom, hogy azóta a hétvégi forró csoki mellé reggelinek csak ezt választjuk. Egyetlen dolog változott: az alkalmanként vásárolt mennyiség, amely az óvatos néhány szemről mára 20-25 dekára emelkedett. Az ünnepek miatt most ki kellett hagynunk a megszokott reggeli kiruccanást, de vajas keksz elvonási tüneteink lettek, így gyorsan összedobtam egy skót recept szerint készülő, pofonegyszerűt, otthon. Amikor kisült és kihűlt, ugyanolyan áhítattal haraptunk bele, mint a boltban kaphatóra. Ez is isteni lett, akár le is cserélhetnénk a boltban kaphatót, de persze nem tesszük: a csajos reggelizés a kedvenc helyünkön az ünnepek után is közös pont marad. :)

butter-cookies2.jpg

Hozzávalók:

  • 2 csésze vaj (szobahőmérsékletű)
  • 1 csésze barna cukor
  • 4 csésze liszt

Elkészítés:

Géppel keverjük krémesre a vajat a cukorral, majd adagoljuk hozzá a lisztet is. Gyúrjuk masszává, majd nyújtsuk deszkán nagyjából másfél centi vastagra. Tetszőleges kiszúróval vághatjuk, majd papírozott tepsiben kb. 20 perc alatt készre sütjük, de a lényeg, hogy halvány világosra. Porcukorral hintsük meg finoman.

Forrás: http://rasamalaysia.com

 

Karácsonyi citromos, tejfölös pite

A karácsony és szilveszter nem csak a családokról, az ajándékozásról, a fenyőfáról szól, hanem nélkülözhetetlen részét jelentik a gyönyörűen terített asztalok, az illatos ebédek és vacsorák is. De miért hanyagoljuk el annyira az ünnepi reggeliket? Hiszen egy pohár kávé vagy illatos tea mellé csodálatos egy szelet kuglóf, esetleg pite elfogyasztása. Elvégre az ünnepek alatt szabad már kora reggel is bűnözni. Nemde? ;-) 

karacsonyi_citromos_tejfolos_pite_1_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Mézeskalácsos tiramisu

Boldogságban, szeretetben gazdag karácsonyt kívánok mindenkinek! És sok-sok finom fogást, a háziasszonyoknak kevés idegeskednivalót a karácsonyi menü miatt. :) Aki rutinos, már jó néhány nappal korábban megsütötte a nasi kínálat legjavát, én így vagyok például a mézeskalácsokkal. Idén tripla adagot készítettem belőle, mert karácsony estére mézeskalács tiramisuval örvendeztetem meg a szeretteimet.

gingerbread-trifle-33698_l.jpeg

Tavaly készítettem először, az ünnep végén, megmaradt mézeskalácsból. Óriási sikere lett. Gondoltam, idén már eleve így készülök, és sütök egy ráadás adaggal. A misu elkészítési módja a szokásos (én a Szarvasi Mascarpone dobozában lévő receptet használom évek óta). Annyi a különbség, hogy babapiskóta helyett mézeseket mártogatunk a kávéba. Készíthetjük klasszikus módon jénai tálban vagy óriási üvegkehelyben, az üvegtál falán átkukucskáló mézi figurákkal, esetleg pohárkrémként. Mindenhogy finom, mutatós, és ünnepi. Holnap reggel ezt a kukucskálós, bogyós gyümölcsökkel tarkított változatot készítem majd, mint az első képen. :)

Hozzávalók:

  • 250 gramm mascarpone
  • 3 tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 dl erős, hideg feketekávé
  • 2 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • mézeskalácsok
  • 3 evőkanál rum vagy amaretto likőr
  • a szóráshoz kakaópor

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat 2 evőkanál cukorral és vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a marcarponét, és ízlés szerint rumot vagy amarettót. Az egészet habos krémmé keverjük. A tojásfehérjét 1 evőkanál cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan a krémhez adagolva elkeverjük. Az előre lefőzött kávét kevés cukorral édesítjük, tehetünk bele némi tejet, rumot is. Ebben megúsztatjuk a mézeskalácsokat jó alaposan, majd tálba egymás mellé helyezzük. Egy réteg áztatott mézeskalács, egy réteg krém, majd így ismételjük, míg a krém utolsó részével befedjük az édességet. A korona szórt keserű kakaópor lesz, díszítésként pedig felhasználhatunk még néhány mézeskalácsot. Áldott karácsonyt! :)

2534ad48af48b43cf0db83d64fdcd25b.jpg

1d5793d1e12457edcdcfdcb1f11724a7.jpg

ea472d764025ff22c5618a0c02234ce1.jpg

Fotók:

http://asprinkleofthisandthat.blogspot.hu/

http://kuechenzaubereien.blogspot.hu/2011/12/weihnachtskuchen-im-glas.html

http://www.delish.com

http://www.womansday.com

 

 

Kukoricás, sonkás tészta

A karácsonyra én soha nem decemberben készülök. Nem bírom a belvárosi nyüzsgést, a dugókat, a plázák levegőtlen és lökdösődő tömegeit, így el is kerülöm mindezt. Nekem már ősszel, kora télen elkészülnek a kis csomagjaim, és decemberben már fél mosollyal a szám szélén nézem a stresszes, csomagokkal futkosó embereket. Én inkább kényelmesen vásárolok akkor, amikor még nincs feszült hajrá, a decemberi estéken pedig, amikor más a plázákban tolakodik, én nyugalmasan haza megyek, mindennap megfőzni a vacsit. :-)

kukoricas_sonkas_teszta_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Fedőneve: sétapálca nyalóka

...de ez csak megtévesztés, mert valójában egy kedves és látványos karácsonyi kekszről van szó. A piros-fehér csíkos sétapálca nyalóka az ünnepek elengedhetetlen dekorációs kelléke nálunk, és most az asztalra is teszünk belőle bőven; remélem, velem tartotok. :)

eff64480ff6f7147c37188cc9919f2fde3e957e0.jpg
Hozzávalók:

  • 1 csésze sótlan vaj, szobahőmérsékletű
  • 1 csésze porcukor
  • 1 nagy tojás
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 teáskanál mandula kivonat
  • 3 csésze liszt
  • 1/2 teáskanál só
  • Piros ételfesték

Elkészítés:

Keverd össze egy tálban a cukrot a vajjal, amíg krémes lesz, majd add hozzá a tojást, a vaníliát, és keverd tovább. Legjobb robotgépet használni a művelethez. Jöhet bele a só, és adagokban a liszt is. Ha kész, osszuk ketté a tésztát, az egyik felébe tegyünk piros ételfestéket, és alaposan keverjük ki. Legyen fényes, élénk piros a végeredmény, a tészta másik fele maradjon világos. Ha kész a két különféle színű tésztánk, 1 órát pihentessük hűtőben, mert könnyebb úgy formázni. Közben készítsük elő a tepsit, papírozzuk ki. A sütőt majd 180 fokra kell előmelegítenünk. Aztán egyenlő mennyiségű, kb diónyi darabot csípjünk mindkét színű tésztából, és nyújtsunk belőlük kis vékony rudakat. A két rudacska összetekerésével formázzuk meg a sétapálcákat. Így haladjunk, amíg a tészták el nem fogynak. Az elkészült pálcák mehetnek a sütőpapíros tepsibe, kb 10-12 percig kell sütni őket. Hűlés után azonnal fogyasztható, és vagy két hétig friss marad. De ugyan ki akarja addig nézegetni, azonnal megesszük mind. :)

2af2724afabce2b70b7ead879c041f52cc45fb06.jpg

cffa2d2d6d98147e6513b1ea42e2da8a9d1ef00c.jpg

Forrás: http://www.thekitchn.com

Meggyes muffin

Nemsokára itt a karácsony. El sem hiszem, hogy ismét eltelt egy év. Az én életemben meghatározó a 2016. év decembere, alapvetően meghatározza a következő évemet, és az egész életemet. Felesleges küzdeni a változás ellen, úgyis megtörténik, az egész életünk egy változás-sorozat, jobb hozzászokni. A változások mindig félelmetesnek tűnnek. Nem tudjuk, mi vár ránk, csak azt tudjuk, mit hagyunk hátra. Pedig a változás tele van újdonsággal, izgalommal, és miért ne lehetne sokkal szebb annál, mint ami eddig volt? Egy valami viszont biztos nem fog változni, és remélem, ennek örülnek a kedves olvasók: hogy én tovább főzőcskézek, és fotózok. ;-)

meggyes_muffin_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Vendégváró gombás korongok

Olyan jó, ha néhanapján meglátogatnak a barátok, és ez az időjárás pont alkalmas arra, hogy ha a négy fal között is, de összejöjjünk, és jót beszélgessünk. Természetesen a vendégeket ildomos megkínálni valami házi jóval, édessel, sóssal. Aztán előkerülhetnek a társasok, a régi videók és fényképek, majd a finom borok és rövidek. A sztorik kifogyhatatlanok, az emlékek végtelenek, és a nevetés örök.   

vendegvaro_gombas_korongok_1_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Hogy sose und meg az almás pitét

Életem első almás pitéje darabokra hullott, emlékszem. Kicsit akkor magam is atomjaimra estem a csalódottságtól, nem is tudom, mit ronthattam el. Azóta viszont már úgy gondolom, hogy almás pitét sütni mindenki tud, de aki nem, az a Receptajánlóban is talál útmutatót. :) Én itt és most rendhagyó módon nem egy receptet ajánlok hozzá, hanem egy különleges elkészítési módot. Ennél a verziónál nem a végén szeleteljük fel a kész süteményt, hanem kicsinyke pitécskéket gyártunk, ami bizonyosan időigényesebb eljárás ugyan, de mennyivel imádnivalóbb is!

caramel-apple-pie-cookies-2_1.jpg

A töltelék elkészítésénél kevés kukoricakeményítő mehet a masszába, hogy sűrűbb legyen, és biztosan ne folyjon ki. A tészta egyik felét kinyújtjuk, megkenjük baracklekvárral vékonyan, majd erre jön az almás töltelék (amelyben szebb, ha nincs szétfőzve az alma, hanem apró kockákban látható marad a sütiben). A tészta másik felével becsíkozzuk a tölteléket. Idáig szinte minden a hagyományos módon történik, ám itt előveszünk egy nagyobb pogácsaszaggatót, és kiszúrjuk a kis pitécskéinket. Mindet kivajazott, lisztezett tepsibe sorakoztatjuk, megkenjük tojással, és a szokásos módon sütjük. Ha elkészült és kihűlt, akkor porcukorral hintjük, vagy még melegen - fahéjas kristálycukorral. Álom!

caramel-apple-pie-cookies-steps.jpg

caramel-apple-pie-cookies-2.jpg

Forrás: http://omgchocolatedesserts.com

Barackos kocka

Többször volt mostanában a munkahelyi, év végi hajtás miatt, hogy hazaérve már nem volt erőm főzni, se mosni, se semmit csinálni. Bekapcsoltam a tv-t, de azt sem tudtam, milyen műsort nézek, szinte ébren aludtam, az agyam működésképtelen volt. Észrevettem ugyanezeket a tüneteket több kolléganőmön is, és kitaláltam, hogy ha mégis bírom még a munkaidő utáni második műszakot, akkor annyi ételt készítek, hogy abból viszek be nekik is az irodába, hogy ne csak a hideg szendvicseiket egyék. Mondanom sem kell, milyen hálásak voltak az ötletért. :D

barackos_kocka_kesz-700.jpgFotó:KockacZukor

Csak 3 hozzávaló: ehető adventi asztaldísz

Hetek óta készülődtem az adventre. Nálunk csak 'napi ajándéknak' hívják az adventi naptárat, amit december 1-jén az angyalka hoz. Bújtam a netet a legjobb ötletért, aztán jártam a kreatív boltokat a hozzávalókért, majd titokban hosszan dolgoztam esténként, altatás után a részleteken. Hogy tökéletes, varázslatos legyen minden, mire eljön az első decemberi nap. És megérte, mert boldogság volt, a kislányom szemében csillogást láttam és várakozást, ami minden fáradságot megér. Az advent szépségéhez idén egy ehető koszorú járult hozzá, mely csupán leveles tésztából, mini virslikből és egy tojásból áll. Ráadásként piros pritaminpaprika díszítéssel koronázhatjuk. :)

2012-12-12-crescent-wreath-wreath-580.jpg

A leveles tésztát kb. 20 egyforma, hosszúkás háromszögre vágjuk. Minden darabba csavarunk egy-egy minivirslit, és tojással lekenjük. Sütőpapíros tepsin koszorú formába rendezzük őket, szorosan összenyomva, majd tojással lekenjük. A tekercsek találkozásához is csurgathatunk a tojásból, hogy jobban összetapadjanak. 180 fokos sütőben pirosra sütjük, majd ha kész, díszes tányérra vagy deszkára tesszük, és például pritaminpaprikából ünnepélyes masnit formázunk rá. :)

2012-12-12-crescent-wreath-bow-580.jpg

Forrás: http://www.tablespoon.com

A Presto

Már november óta karácsonyi hangulat van a belvárosban. Eljött az ideje annak, hogy mi is körülnézzünk. Sajnos amilyen kíváncsian mentünk, annyira gyorsan távoztunk is. Nagyon sokan voltak, nagyon drága volt minden étel, ital és ajándéktárgy. Viszont a pocakunk korgott, így már útközben keresnünk kellett egy helyet, ahol ehetünk valami finomat. Éppen az Opera mellett jártunk, amikor megpillantottuk az A Presto-t, és be is tértünk.

2016-12-03_16_23_36.jpg

Gorgonzolás, cukorborsós masni

Mindig bajban vagyok az olyan ünnepekkel, mint a névnap, a Valentin nap, a Mikulás... Számomra ezek nem jelentős ünnepnapok, és emiatt nem is szoktam ajándékokat vásárolni, illetve ha mégis, akkor csak valami apróságot. Kellemetlenül is érzem magam, ha valaki mégis nagyobb meglepetéssel készül nekem. Persze ahány ház, annyi szokás; ahogy az ajándékok nagysága és értéke is. Szerintem a legfontosabb a mosoly, és annak kifejezése, hogy gondoltál a másikra, amit tökéletesen el lehet mondani egy finom vacsorával is, melyhez egy pohár bort kínálunk...

gorgonzolas_cukorborsos_masni_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Tejbegrízes télapók

Igen, tudom, hogy nincs eperszezon, ezeknek a cuki ötleteknek ez a rákfenéje. Epret jelenleg aranyárban lehet kapni, és az is inkább küllemében hasonlít az eperre, mintsem ízében, de annyira adja magát, hogy mi nem hagyhatjuk ki: lássunk néhány télapóra készíthető epres-cukiságot. Az elkészítési módok száma végtelen, a fontos, hogy légy bevállalós és kreatív! Én biztosan kipróbálom a következő hozzávalókból a tejbegrízes télapókat.

ea5cc9441430b47263ca3cb8977a8e19.jpg

Rumos almatorta

Így ősszel, amikor a sütőtök mellett a legsűrűbben fogyasztott gyümölcs az alma, végtelen változatban tudunk süteményt, pitét, szószt és egyéb nyalánkságot készíteni belőle. Én most egy rumos változatot dobtam össze, aminek a tésztája már nyersen is nagy sikert aratott. A fiúk imádtak belenyúlkálni a keverőtálba, jelezvén, hogy már nagyon türelmetlenek. A főétel elfogyasztása közben megsült, és illatozott körülöttünk, aztán nagyon hamar el is fogyott.. :D

rumos_almatorta_1_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Mini Miki pizza

Ha kisgyereked van, tartsatok pizzanapot Mikulás estéjén! Hogy miért? Mert cuki! Mert könnyű, így nem járhat virgács azért, mert esetleg nem lesz finom! Az lesz. :) Mert kis falatnyi adagok készülnek, és mert a gyerekkel együtt csinálni egy közös program, játék!

aba3c7c2-0f08-4efe-8941-74a744e3d1c2.jpg

Hozzávalók:

  • 400g búzafinomliszt
  • 6 g sütőpor
  • 1 tk só
  • 3 ek olívaolaj
  • 2 dl langyos víz
  • paradicsomszósz
  • reszelt sajt
  • bazsalikom
  • esetleg pesto, ha zöld "festékre" van szükséged a díszítésnél

Elkészítés:

Egy tálban összekeverjük a lisztet, sót, sütőport, hozzá az olívaolajat, és 2 dl vizet. Összegyúrjuk addig, míg nem ragad. Ha túl kemény, vízzel lágyíthatod. Kinyújtjuk, tetszőleges sütemény kiszúróval kivágjuk (karácsonyfa, mikuláscsizma, csillag, bármi lehet). Paradicsomszósszal megkenjük, sajttal megszórjuk (de nem ám akárhogy, hanem ügyelve a részletekre), esetleg kevés bazsalikommal, pestoval is díszítheted.

4c33a1f0-1824-45a3-ac94-ec79a815f336.jpg

2863c8b0-1630-48f9-8049-0e1032475f47.jpg

505acb0e-4710-4711-964a-07ed89a51536.jpg

Forrás: https://www.pillsbury.com

Perfetto Italian Kitchen

Nincs olyan ember, aki ne szeretné a kemencében sült lapos "kenyeret", vagyis a pizzát. A paradicsom, a bazsalikom, a hal és a sajtok az olasz gasztronómia építőkövei – ahogy azt a Perfetto Italian Kitchen weboldala bemutatja. A Perfetto egyrészről nyugodt étterem, másrészről egy gyors kiszolgálású hely, klasszikus olasz ízeket kínálva.

15078558_1462697630411032_505704665418639517_n.jpg

süti beállítások módosítása
Mobil