Békönös palacsinta placsni

A vasárnap reggel nálunk a palacsintáé, hétszentség, hogy nem úszom meg. Imádja a család. Legtöbbször a sima túrós, lekis, na meg a jó öreg Nutellás játszik. Ha már unjuk, amerikai palacsintára váltunk, majd visszatérünk a hagyományosra. Ha ismét megunjuk, a következő héten sütőben sült bécsi túrós palacsintát csinálok. Most jött el az a pillanat, hogy azt is meguntam, és sós palikat fogok készíteni, egészen pontosan békönös palacsinta placsnit.

8_12.jpg

Hozzávalók:

  • palacsintatészta sósan
  • bacon csíkok

Elkészítés: hagyományos módon készíts sűrű palacsintatésztát, csak hagyd ki a cukrot belőle. Amerikai palacsinta recepttel is kiváló, sőt azzal talán jobb, mert habosabb, vastagabb lesz a tészta. Tégy egy baconcsíkot a palacsintasütőbe, és pirítsd meg, majd csorgasd rá teljes hosszában a palacsintatésztát, és süsd meg mindkét oldalát. Isteni lehet, vasárnap tesztelem! Gyanítom, hogy a gyerek ettől még Nutellásat is fog követelni, ezért felkészülök lélekben, és édes palacsintatészta keverékben egyaránt. :) 

9_14.jpg

Forrás: http://yumexpert.com

Paradicsomos, padlizsános penne ricotta golyócskákkal

Az ablakon se szeretek kinézni ebben a szutyok időben. Vagyis marad a négy fal... és a konyha, ahol varázsolhatunk valami istenit; a kényelmes kanapé, egy meleg pléd, egy pohár finom bor, és egy-két isteni film, ha már a könyveimet is mind kiolvastam. :D Legyen az egyik film A képzelet ereje című, a másik mondjuk A könyvelő, és ajánlom még a Café de Flore címűt is; mindhárom értékes perceket ígér a tévé előtt.

paradicsomos_padlizsanos_penne_ricotta_golyocskakkal_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Csak 3 hozzávaló: anti-Valentin finomságok

Mi nem szeretjük a Valentin napot. Nem értjük a jelentőségét, mármint azon túl, hogy nyilván sok mindent el lehet adni e főcím alatt. Viszont szeretjük a párunkat, ráadásul az év mind a 365 napján, és nem igénylünk semmilyen plüss szívecskét vagy más giccses ajándékot sem, hogy ezzel bizonyítsa, viszont szeret bennünket. :) Egy dolgot imádunk azonban a Valentin napban, azok pedig a pink és piros, cukorkás "csajos" édességek, amelyeket a kislányommal évről évre elkészítünk. Nem várunk vele a szerelmesek világnapjáig, hanem egy évben többször is nekiállunk kreatívkodni valami finomságot; talán így fejezve ki anti-Valentin napiságunkat a világ felé. :)

pretzel-hearts-recipe-3.jpg

Hozzávalók:

  • ropi perecek
  • fehér csokoládé
  • ételfesték, díszítő cukorkák

Elkészítés: egyszerűen megolvasztjuk vízgőz felett a fehér csokit, majd tetszőleges, például pink ételfestékkel színezzük. Bevonjuk a színezett fehér csokival a sós pereceket. Rácsra tesszük, megszórjuk díszítő cukorkákkal, ha szeretnénk, és hagyjuk megszáradni. Létezik egy karamellás verziója is, ahol darabka karamellt olvasztunk a ropi perec üregeit kitöltendő, majd ha megszilárdult, a perecet félig olvasztott csokiba mártjuk, és végezetül szintén cukorkákkal dobjuk fel. 

pretzel-hearts-recipe-long1.jpg

pretzel-bites-step.jpg

pretzel-bites-2.jpg
Forrás: http://www.crunchycreamysweet.com

Rozsdás aknafedél csoki Valentin napra!

Igazán rendhagyó Valentin napi édességötlettel rukkolt elő egy japán Twitter felhasználó, aki rozsdás aknafedél formájú csokis édességet álmodott meg. Hogy miként kapcsolódik az aknafedél a szerelmesek ünnepéhez úgy egyébként, arról nincsenek információink. A @38beem felhasználó nevű kreátor oldalán nyomon is követhető a különös édesség elkészülésének teljes menete, bár sajnos japánul, úgyhogy érdemes lejjebb görgetni a magyar megfelelőjéért. :)

https_blueprint-api-production_s3_amazonaws_com_uploads_card_image_377371_b37c10eb-5f1e-4f30-884b-029d714ef6cc.jpg

Elsőként aknafedél alakú szilikonformát gyártatott ötletének megvalósításához, majd nekilátott a további munkálatoknak. Az egy dolog, hogy csokival kiöntötte az elkészült formát. Meg kellett álmodnia azt is, mitől fog aszfalt jelleget kapni az aknafedél környezete. Ehhez különféle módokon használt fel bambuszt, többféle színű tésztát készítve el. Ezekből a tésztákból hozta létre az aszfalt kekszmorzsát, amelyre az aknafedél csoki kerülhetett. Hogy élethűbb legyen a kompozíció, kakaóport használt, amely rozsdaként funkcionált a művön. Az, hogy vajon trend lesz-e a furcsa ötletből, egyelőre kérdéses, a fogadtatás vegyes volt: többen szimplán lemarházták az ötletgazdát, másoknak tetszett az új fajta őrület, és szívesen meglepnék párjukat Valentin napon egy aszfaltkekszre ültetett rozsdás aknafedél csokoládéval. Te melyik táborhoz tartozol?

c39g9slvcaetvlo.jpg

6_19.jpg

8_13.jpg

23_1.jpg

https_blueprint-api-production_s3_amazonaws_com_uploads_card_image_377371_b37c10eb-5f1e-4f30-884b-029d714ef6cc.jpg

Forrás: https://twitter.com/38beem

Garnélás kókuszleves

Ha a garnélát csirkehús áron lehetne kapni, akkor sokkal gyakrabban enném. Sőt. Annyira szeretem, hogy biztosan hetente főznék vele. Gondolom, ezzel nem vagyok egyedül. Néha engedjük meg magunknak, lepjük meg vele a családot. Nem csak az íze miatt, hanem mert kevés zsírt és energiát tartalmaz, sok benne a fehérje, a vas és a B12-vitamin, telítetlen zsírsavakkal teli, gyulladáscsökkentő hatása van. A kókusz, a keleti fűszerek pedig mosolyt csalnak a szájak szélére. Különleges, emlékezetes ízélményt nyújtanak. :-)

garnelas_kokuszleves_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Kakaós szívtekercs

Ezt a túrós kakaóst többször megsütöttem már. Garantáltan sikerül, a hozzávalókat elég csak összegyúrni hozzá, nincs macera. Az imént láttam egy blogon ezt a szívecske ötletet, amelyet a közelgő Valentin nap alkalmából elkészíthetsz te is. Mivel az eredeti recept kelt tésztás, és azzal nincs kedvem vesződni, ismét visszanyúlok a jól bevált túrós alapú tésztához, amit fent belinkeltem. A töltelék lehet kakaó vagy cukrozott fahéj is. A lényeg a csavarásban, a formázásban van, na meg egy apró koktélcseresznyén vagy akár egy szem magozott meggyen, amely a szív formát segít kialakítani, és sütés közben megtartani. Ínycsiklandó, szerelmetes ötlet. :)

heart-shaped-cinnamon-rolls.jpg

heart-shaped-cinnamon-rolls1.jpg

Fotó forrása: http://rasamalaysia.com

 

Narancsos, mákos nudli lépésekben

Amikor kicsi lány voltam, a nagymamám nagyon sok mákos édességet készített nekünk. Volt egy mákültetvénye, és emlékszem, mindig mi ráztuk ki a mákot a száraz növényfejekből. Nagymama korára a nagyi már tökéletesre fejlesztette a tésztakészítési tudományát, és nem volt egyetlen olyan általa készített étel sem, ami ne lett volna túl jó, túl finom. Még a legegyszerűbb édes ételekből is repetáztunk. Nem is tudom, milyen bűbájt tehetett az ételeibe, amivel elvarázsolt minket. Talán a szeretet volt az a plusz hozzávaló. A határtalan szeretet...

makos_nudli_kesz-600.jpgFotó: KockacZukor

Csak 3 hozzávaló: lasagne tekercsek

Jól hangzik valóban, bár lehet, hogy kissé csalatkozni fognak azok, akik azt gondolták, megúszható 3 hozzávalóból egy lasagne. Mi kérünk elnézést, bár a cím viszont nagyon is indokolt, mondjuk miért: ebben a receptben ugyanis nem az elkészítésre, hanem a kivitelezésre helyezzük a hangsúlyt, így a közkedvelt étel teljesen új és izgalmas arcát ismertetjük meg.

lasagna-roll-ups10-srgb_1.jpg

Lendüljünk is át a bolognai alap elkészítésén, és egyben tanuljuk meg, ha bizonytalankodtunk volna: a bolognai és a milánói alap közötti különbség az, hogy a bolognai darált hússal készül, míg a milánóiban az nincs, helyette viszont gomba és sonka bőven kerül bele.

Hozzávalók:

  • bolognai alap
  • lasagne tészta
  • reszelt sajt

Elkészítés:

Előfőzzük félkészre a tésztalapokat, majd derelyevágóval szép cakkos csíkokra vágjuk. Rámerjük a bolognai alapot, némi reszelt sajtot, majd tekercseket készítünk. A tekercseket tepsibe sorakoztatjuk. Kanalazunk rájuk a bolognai szószból, majd további reszelt sajttal meghintjük, majd addig sütjük, míg a sajt olvadni, pirulni kezd.

lasagna-roll-ups-step1-srgb.jpg

lasagna-roll-ups-step5-srgb.jpg

Forrás: http://www.cookingclassy.com

Bacon és pirítós a jövőből

Kenyérpirító a legtöbb háztartásban megtalálható, mert bár piríthatnánk a kenyeret a sütőben vagy grillrácson is, esetleg kevés vajjal egy serpenyőben, de mégis kialakult igényünk van a pirítóra a hétköznapokban, mert egyszerű és kényelmes. És akkor most felébredhetne a vágyunk ez után az imádnivaló baconpirító iránt is; az én szívem mindenesetre már megdobbant, többször. <3 Ez a kifejezetten a tökéletesen ropogós bacon sütésére szánt készség felfogja a lecsöpögő zsírt, hasonlóképp, mint a kenyérpirító morzsatálcája a lehulló kenyérmorzsákat, szóval én azt mondom: ahol van kenyérpirító, oda baconpirítót is feltétlenül javasolunk! :)

89.jpg

masb.jpg

És ha már a kenyérpirítókat emlegettük: a fejlődés itt sem áll meg, ma már okostelefonra kapcsolható pirítót választhatunk. Finomhangolhatjuk a sütés mértékét, eltárolhatjuk kedvencként a számunkra legfinomabb pirítóst eredményező pirítási időt, melyeket bármikor könnyedén visszakereshetünk. Véletlenül sem történhet meg, hogy a kenyér nem lesz kellően átsülve vagy szénné ég, ami magamat ismerve elég megnyugtatóan hangzik egyébként...

griffintoasterlede.jpg

342871_2_800.jpeg

342871_5_800.jpeg



Forrás: Mashable

Fahéjas, bundás alma

Jártatok már Siklóson a fürdőben? Ha nem, akkor érdemes párosban vagy barátokkal, gyerekkel is elmenni kicsit lubickolni. Amikor se csodaszép fehér hó, se meleg napsütés, amikor ilyen szürke a világ, akkor egy wellness, egy fürdő, szauna garantáltan felvidít, ellazít. Bár a fahéjas, bundás alma frissen, ropogósan a legfinomabb, egy dobozkában ezt is vihetjük magunkkal, és előhúzhatjuk a fürdőben is, ha megéhezünk. :D

bundas_alma_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Zöldségszószos csirke tésztával

Tegyél be egy kis Vivaldit, pucold meg a zöldségeket, vágd vékony csíkokra a húst, készítsd elő a habarást, vedd elő a szükséges edényeket. Ha egyszer csak jönne az ún. flow élmény, azért arra vigyázz, hogy ne a legélesebb késeddel próbáld Vivaldit vezényelni. Tudom, hét közben a dolgozó nő és férfi nem meditálni „használja” a főzést, de engedd, hogy egy-egy hétvégén élmény és művészet lehessen a konyhában ügyködés. Esküszöm, az íze is más lesz az ételnek, ha tele rakod örömmel, szeretettel, figyelemmel, kiegyensúlyozottsággal. ;-)   

zolsegszoszos_csirke_tesztaval_1_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Hot dog VS corn dog

A hétvégén végre Ikeában jártunk, ezer éve nem jutottam ki. A vásárlás végén persze a szokásos rutint ezúttal is hoztuk: kávé és a mindig isteni Ikeás hot-dog, ami változatlanul remek színvonalú, finom. Nem ígér többet annál, mint ami. Viszont abban remek, ami. És mindezt csak 120 forintért, ami a hülyének is megéri, hát még... bár az Ikeás hot-dogot sosem tudnám megunni, ma mégis újítok otthon, ezzel a kukoricás bundás virslivel, amely CORN DOG néven fut. A félbevágott virslik kifli vagy molnárka helyett sűrű kukoricalisztes tésztában vannak megúsztatva, majd forró olajban kisütve. Remekjó! Próbáltad már? Te hot-dog vagy corn-dog párti vagy? Szavazz! :)

1_29.jpg

Hozzávalók:

  • Virsli
  • 1/2 csésze finomliszt
  • 1/2 csésze kukoricaliszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 tk sütőpor
  • 1,5 csésze tej
  • Só és bors ízlés szerint

A hozzávalókat keverd el, hogy jó sűrű tésztát kapj. A félbevágott virsliket szúrd mini sütő nyársra vagy hurkapálcákra, majd forgasd meg a tésztában, hogy mindenhol körülvegye. Süsd forró olajban addig, míg szép aranybarna lesz. Kivéve papírtörlőn itasd le a felesleges olajat, majd tálald mustárral, ketchuppal, majonézzel vagy készíts sajtszószt, chilis szószt ízlés szerint. :)

mini-corn-dogs-5.jpg

Forrás: http://www.jocooks.com

Építészeti remekművek a sütőből

Valószínűleg nem lenne szívem megkóstolni ezeket a mesterien dizájnolt sütemény költeményeket, amelyeket Dinara Kasko, ukrán művész álmodott meg. Dinara bravúrosan használja a geometriai alakzatokat, építészeti trendeket a konyhában. A sütemények egytől egyig, mintha sci-fi épületek lennének, hihetetlen élek és sarkok, elképesztő formák, valószínűtlenül sima felületek, érthetetlenül pontos díszítés. Azt mondja, senki ötletét nem szeretné leutánozni, hanem csak valóban újat alkotni, szerintünk ez sikerült. Bámulatos lenne egy Rákóczi túrós vagy egy lúdláb torta hasonló "köntösben" megálmodva, ha vannak még javaslataid, küldd el nekünk, feltétlenül továbbítjuk Dinarának kísérletezésre. :)

architectural-cake-designs-patisserie-dinara-kasko-06.jpgarchitectural-cake-designs-patisserie-dinara-kasko-013.jpgarchitectural-cake-designs-patisserie-dinara-kasko-015.jpgarchitectural-cake-designs-patisserie-dinara-kasko-04.jpgarchitectural-cake-designs-patisserie-dinara-kasko-019.jpgarchitectural-cake-designs-patisserie-dinara-kasko-026.jpgarchitectural-cake-designs-patisserie-dinara-kasko-07.jpg

Videójában egyik tortakülönlegességének elkészülését is bemutatja, a film igen látványos, érdemes megnézni, annyit elárulunk, hogy 3D nyomtató is van benne...

Forrás és további alkotások a művésztől: Dinara Instagram oldala

 

 

Meggyes tejpite

Provence-ban ahány boulangerie (pékség) mellett elmentünk, annyiba be is tértünk, vagy az ablakon kukucskáltunk befelé, tátott szájjal, mint a gyerekek. Csilingelő nevű édességeket és sósakat kóstoltunk, úgy ettünk, mintha soha többé nem ehetnénk majd belőlük, még a könnyünk is kicsordult örömünkben. Igen, nyilván ezek az emlékek már mesévé avanzsálódtak, de az biztos, hogy új, addig ismeretlen süteményeket ehettünk. Az egyik ilyen édesség egy vaníliás, kemény, pudingszerű desszert volt, aminek itthon nem találtam meg a receptjét, egészen addig, amíg ezzel a tejpite recepttel nem találkoztam. Miután megsül ez az édesség, a sok tejtől pudingszerűvé válik. Beleharaptam, és már bújtak is elő a szebbnél szebb emlékek. :D

meggyes_tejpite_1_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Karfiolsnack

Ma péntek, a szokásos heti naaagy, közös filmnézés napja a gyerekkel, ahol állandó vendégünk a pattogatott kukorica. Többféle formában próbáltam már variálni, de kezdem unni még így is. A gyerek persze tántoríthatatlan kukoricazabáló. Én viszont mára ezt a karfiolsnacket fogom elkészíteni a mai mozihoz, mert ropogós, tehát a "rágcsa" érzet abszolút megvan, mégis ízes, fűszeres, izgalmas, más. Többféle fűszerrel lehet kísérletezni, én most az alap boros-sós verziót készítem. Próbáld ki te is. ;) 

roasted_cauliflower_bites.jpg

Hozzávalók:

  • 1 kisebb fej karfiol
  • olívaolaj
  • bors
  • vagy tetszőlegesen más fűszerek

Elkészítés:

A karfiolt tisztítsd meg, és szedd apró rózsákra, a kemény szárát vágd ki. Az olívaolajat sózd, borsozd ízlésednek megfelelően, majd forgasd meg benne jól a karfiolrózsákat, hogy körben befedje a keverék. Tedd tepsibe, és süsd aranybarnára 200 fokos sütőben, ez úgy egy óra nagyjából. Közben forgasd meg néha. Ha kisült, szórhatsz még rá extra sót, mártogathatod ketchup-ba, majonézbe, vagy készíthetsz hozzá sajtos mártogatóst, de minden nélkül is finom. Ha grillfűszerrel ízesíted, kb olyan lesz az íze, mint a Kentucky csirkeszárnynak, akkor meg már rossz nem lehet. :)

cauliflower_french_fries_recipe.jpg

Forrás: http://www.thegunnysack.com

Budapest első "spagettigombócdája"

Igen. Spagettigombóc. A Mamma Sferico üzletvezetőjének elmondása szerint a tulajdonosban megszületett az ötlet, aztán összeült Serényi Zsolttal, a Tetovált Séffel, aki segített megalkotni a gombóckákat, majd kóstoltattak, teszteltek, és aztán megnyitottak.

2017-01-20_15_21_47.jpg

2017-01-20_15_19_54.jpg

Milyen egyszerű gondolat, és milyen nagyszerű: a tésztát apró darabokra törik, összekeverik sertés-, marha-, csirkehússal vagy lazaccal – illetve árulnak vega változatot is –, majd tojás segítségével gombócokat formálnak belőle, és kisütik.

Persze ezt a folyamatot neked nem kell kivárni, előtted már a kész gombócok sorakoznak, azokból választhatsz. Ne ijedj meg, nem lesz kemény és ehetetlen a tészta. Kívül éppen csak finoman ropog, belül puha a gombóc. Bár az eddigi kritikák szerint a gombócok meghatározó ízét a szószok adják, szerintem önmagukban is ízletesek, sőt, imádnivaló falatkák. A szószok persze színessé teszik az ízvilágot, ez kétségtelen. Választhatunk tejszínes spenót, vadas, édes curry, francia sajtmártás, távolkeleti hoisin, olasz paradicsomszósz, stb. közül. Van tizenhárom féle mártásuk, amiből ott helyben egy időben mindig hatot kínálnak. Az én kedvenc kombóm a csirkés spagettigombóc – curry szósz – pirított mogyoró - koriander, és a lazacos spagettigombóc – francia sajtmártás voltak. Kérhetsz kis adagot, amiben öt darab, vagy nagy adagot, amiben hét gombóc van. Helyben is megeheted, de csomagolnak is neked, és magaddal viheted.

2017-01-20_15_15_56.jpg

2017-01-20_15_16_11.jpg

2017-01-20_15_16_34.jpg

2017-01-20_15_21_08.jpg

2017-01-20_15_21_32.jpg

2017-01-20_15_15_36.jpg
Az üzletvezető és az eladó hölgy is nagyon kedves és türelmes volt, látszott rajtuk, hogy egy olyan kis csapat, akiknek tényleg szíve ügye a hely, a vevő, a portéka. ;-) Bár egy kicsit csúsztak a nyitással, még 2016-ban, év végén pezsgőt nyitottak, és most, mint fiatal vállalkozás várják a vendégeiket. Nagy terveik vannak, amiknek van is létjogosultsága a fővárosi gasztro világban. A jó ötlet, a kiváló ízek, a kellemes tálalás, a vidám és lelkes csapat mindig szívesen fogadott szín a palettán.

A tésztáik durum tészták, és egy adag lazacos gombóc olasz paradicsommártással mindössze 500 kcal, vagyis az egészséges életmód követői se idegenkedjenek tőlük. :-) A tésztagombócok mellett lehet kérni rizsgombócot is, ugyanilyen szósz feltétekkel.

2017-01-20_15_19_02.jpg

2017-01-20_15_18_07.jpg

2017-01-20_15_19_33.jpg

2017-01-20_15_17_50.jpg

Irány a "spagettigombócda", kóstold végig a kínálatot!

Elérhetőség:

Mamma Sferico

1053 Budapest

Múzeum krt. 41.

Nyitva:

Minden hétköznap 11-18 óra között.

https://www.facebook.com/mammasferico/

- KockacZukor -

süti beállítások módosítása
Mobil