Mediterrán tojássaláta télen is

Télen is, bár az időjárás már inkább tavaszias. Ennek én nagyon örülök, hiszen napsütés-függő vagyok, de abban már nem vagyok biztos, hogy a természetnek, a növényeknek és állatoknak is ennyire szimpatikus ez a furán alakuló időjárás. Na, de a konyhába visszatérve... Tojást enni mindig jó, hiszen E-vitamint, A-vitamint, vasat, cinket tartalmaz, a tojás fehérjetartalma fenntartja az izom funkcióit, lelassítja az izomcsökkenés mértékét, hosszantartó teltségérzetet eredményez, csökkenti a vérnyomást, a szívbetegségek kialakulásának lehetőségét, és még sorolhatnám. Dobjuk fel különleges ízekkel, és fogyasszuk gyakran! :)

200128-2_1.jpg

Fotó: KockacZukor

Itt a felháborítóan finom csirkefalat!

Májjal láttunk már ilyet, meg aszalt szilvával, de akármilyen banálisnak tűnik, csirkemellel még soha nem követtem el, hogy baconbe tekerjem. Eddig! Felháborítóan egyszerű és finom, és akik félnek a csirkemelltől, mondván, száraz lehet, őket különösen buzdítom arra, hogy elkészítsék. :) A csirkemellet aprókákra kockázod, sózod, borsozod, majd beletekered baconbe. Ennyike.

csiek_1.jpg

Egy normál szelet bacon (ha szeleteltet veszel, márpedig...) három részre vágva pont jó. 1/3 szelet bacon épp ideálisan körbeér egy kis darabka pipihusit. A recept szerint a "göngyöleget" barna cukorba kell forgatni (na jó, legyen), és így így sütni rácson kb 45 percig, vagy amíg a bacon pirult és ropogós lesz. A rács alá érdemes alufóliával bélelt tepsit tenni, hogy kíméld magad a sütés utáni sikamikálástól. Szeretnéd mutatósabban tálalni? Akkor szórj rá friss, aprított petrezselymet is. Ha megkérdeznéd, mi lenne az utolsó fogás, amit életem utolsó napján....... na jó nem, ez nem az, de mondjuk a munkahét utolsó napján a legszívesebben ennék: hát ez lenne az. :)

eress_1.jpg

Forrás: www.jocooks.com

Sötét süti

Ti is gondoltok nyáron a télre, és készítetek lekvárokat, raktok el fagyasztóba gyümölcsöket, zöldségeket? Olyan szuper, amikor a hideg hónapokban elővehetem a tököt vagy babot, a paradicsomlevet vagy savanyúságokat. Ma az áfonya került sorra, és készítettem vele egy jó kis ,"sötét" sütit. Sötét, mert a kakaó és az áfonya is azok. Milyen jó elveszni ezekben a mély színekben, és a finom ízekben. :)

200128-2-2.jpgFotók: KockacZukor

Gasztrovaganza kókusszal nemcsak Valentinoknak

Merülj el a kókuszszuflé lágy habjaiban, kápráztass extravagáns gasztroélménnyel! És ha a Valentin-nap nem a Te világod: ismerd meg a kókuszt, az istenek ajándékát, Ganésa és Siva kedvencét, 2020 egyik gasztrosztárját.

cocco04.jpg

Sütemény bundás kenyérből

Tessék. Még egy pofonegyszerű ötlet, de fogadjunk, hogy sokaknak nem jutott volna eszébe. Pedig mennyire adja magát, hogy újragondoljuk a bundás kenyeret! Mert ez a lenti recept tulajdonképpen ezt csinálja, ínycsiklandó, kreatív édességet csinál gyerekkorom kedvenc reggelijéből. :)

cinnamon-sugar-french-toast-bites-1_1.jpg

Hozzávalók:

  • néhány vastag szelet fehér kenyér
  • 1/3 csésze tej
  • 2 tojás
  • vaj
  • fahéj
  • cukor

Elkészítés:

A legalább másfél centis vastagságú kenyérszeletek héját vágd le körben, majd kockázd fel a szeletet. Egy tálban keverd el a tejet a tojással és a sóval. Egy másik tálban pedig fahéjat, kristálycukorral. Egy serpenyőben kevés vajat (kb 1 evőkanál) hevíts fel, majd dobd bele a kenyérkockákat, amelyeket előzőleg a tojásos keverékben megforgattál. Segíts a kezeddel, hogy a kockák minden oldala egyenletesen megpiruljon. Majd ha megsült, repítsd a kis bundás kenyérkockákat a cukrozott fahéjba, és hempergesd meg. Ezzel az elegáns hempergetéssel máris kész a különleges desszert, amit akár szerelmetes kedvesednek is kínálhatsz ágyban reggeliként, Valentin napon. :)

cinnamon-sugar-french-toast-bites-2.jpg

Forrás: http://www.recipetineats.com

Csirkemáj tahinivel, póréhagymával és mango chutneyval - lépésekben

A tegnapi vacsit ma is emlegetjük, olyan finom lett. A címet folytatva, a csirkemájas, póréhagymás, tahinis, mango chutneys tésztát sok-sok citrommal locsoltam meg. Pikáns, különleges lett. A tahini finomra őrölt szezámmagból készült sűrű állagú massza, amit keleti ételek alapanyagaként alkalmaznak. Te főztél már vele?

200206-10-2.jpg

Fotó: KockacZukor

Tésztatrend: gyufametélt

Lehetséges, hogy önmagában nem eget rengető a felfedezés, amit tettünk, de számunkra minden esetre újdonságot jelentett egy igazán finom marhahúslevesben a gyufametélt. Húslevest általában cérnametélttel vagy csigatésztával szoktunk enni, és személy szerint az utóbbit sokszor jobban kedvelem, mert testesebb, tartalmasabb, mint a cérnametélt.

gyufa.jpg

Legutóbb vásárláskor mintegy ötletszerűen vettem a gyufametéltből, ami rövidebb és vastagabb, mint a cérnametélt, és ennek következtében, legalábbis szerény véleményem szerint finomabb is, mint előbb említett levestészta párja. Nyilván vannak hívők, akik azt mondják, hogy egy hagyományos húsleves cérnametélttel az igazi, és persze váljék egészségükre, de én mindenesetre mostantól gyakrabban fogok a gyufára szavazni, amit levestészta ide vagy oda, szintén picit al dentére érdemes főzni, hogy ne főjön teljesen szét, mire a levesbe kerül, hogy érezzük is, hogy ott van, amikor esszük.

A levesbe egy nem túl nagy darab marhalábszár került (tudom, hogy nem éppen takarékos alapanyag, éppen ezért nem volt túl nagy, de) egy kis csonttal és velővel a közepén igazán jó ízt adott a levesnek, ami zellerrel, sárgarépával, fehérrépával és krumplival együtt olyan jó sűrűre főtt, (persze sok petrezselyemmel és egy kis ételízesítővel) hogy háromszor is utána lehetett hígítani a levet, és három étkezésre elég volt négy embernek.

Te mihez szoktál gyufametéltet választani?

Masnis húsgolyók

Ültesd magad mellé a gyerkőcöt, és kreatívkodjatok a konyhában, töltsetek együtt minőségi időt, nevessetek, beszélgessetek. A kis húsgombóc golyócskákból és masni tésztából felnőtt, és gyerek számára is ízletes falatokat rakhattok össze. Szószból  válasszatok olyat, amit a kicsi is megeszik – sajtszószt, paradicsomszószt, kaporszószt, chilis vagy akár gyümölcsös szószt. 

200129-2.jpg

Fotó: KockacZukor

Egy titokzatos világsztár

A spagetti carbonara (vagy szénégető spagetti) eredete körül annyi a vita, hogy parlamenti vitanapot lehetne rendezni róla (az olaszokat ismerve ez nem is lenne annyira meglepő...), egy biztos: egyike az olasz konyha emblematikus darabjainak. A rövid történet mellé adunk két receptet is.

8c37390e742b750a0304c4ebe5cb2194.jpg

A spagetti carbonara eredete a legendák homályába vész, tulajdonképpen csak apokrif változatok léteznek, és nem lennénk meglepve, ha ez már nem is nagyon változna a jövőben.

Gyorsan felvázoljuk a legelterjedtebb mítoszokat.

A szénégetők

Noha tipikus római ételről beszélünk, az egyik verzió szerint a carbonara az Appenninekben élő szénégetőktől származna, akik munka után a parázsló faszénen dobták össze ezt a nagyon egyszerű, de laktató ételt. Spagetti helyet pennét használtak, mert az könnyebben összeáll a tojással és a sajttal.

A bors

Egy másik változat szerint az étel a nevét csak közvetve kapta a szénégetőkről. Nem ők találták ki, de nagyon népszerű volt a körükben, illetve egy alteória szerint a sok feketeborstól kapott kicsit füstös színt és erről nevezték el.

A II. világháború

A második világégés több elméletben is felbukkan (így alighanem lehet benne valami). Az egyik változat szerint amikor a szövetséges csapatok 1944-ben felszabadították Rómát a jórészt tojásport és bacont ellátmányba kapó katonák és a tésztával még viszonylag ellátott helyiek összedobták, ami jutott és így született meg a carbonara.

Egy másik változat szerint a német megszállás idején sok római középosztálybeli család menekült vidékre, egészen pontosan Ciociaria tartományba, ahol a tésztát tojással, disznózsírral és pecorino sajttal készítették. A háborút követően aztán a rómaiak hazatértek és vitték magukkal a megkedvelt étel receptjét, igaz, kissé átalakítva.

Akad még pár történet, de ezek java része nehezen vehető komolyan. Kedvencünk az olasz gasztronómia egyik alapművében, az Il nuovo cucchiaio d'argento című szakácskönyvben szereplő sztori, mely szerint az ételt eredetileg fekete tintahallal készítették és a színéről kapta a nevét (azaz olyan fekete, mint a kőszén).

Az igazság azonban valószínűleg az, hogy ez az egyszerű, de fantasztikusan finom étel hosszú ideje létezett a vidéki konyhában, és csak arra várt, hogy a római konyha felfedezze és világhírűvé tegye.

És akkor az ígért receptek két személyre:

  • 300 gramm spagetti
  • 4 tojás
  • bacon

A tésztát sós vízben megfőzzük. (Megjegyzés: a sós víz magasabb hőfokon forr, ráadásul a só nem csak ízt kölcsönöz a tésztának, de másképp is fő tőle, szóval egy kis sőt mindenképpen érdemes a vízbe tenni.)

Közben a bacont felszeleteljük, és ízlés szerint ropogósra pirítjuk. A tojás fehérjét és sárgáját felverjük, kis borssal megbolondítjuk

Amikor a tészta megfő (kóstoláskor ne feledkezzünk meg arról, hogy egy kicsit még főni fog, szóval ezen a ponton még jobb, ha egy kicsit nyers), leszűrjük és hozzáadjuk a sülő baconhöz. Hozzáadjuk a tojást és a legkisebb lángon egy-két percig összesütjük.

  • 200 gramm spagetti
  • 3 tojássárgája és 1 fehérje
  • bacon
  • reszelt kecskesajt

A fentiekhez hasonlóan elkészítjük a tésztát és a bacont. Elkülönítjük a tojások fehérjét (ebből csak az egyiket használjuk fel) és sárgáját, borsozzuk, majd hozzáadjuk a sajtot. Amikor a tészta kész, hozzáadjuk a baconhöz, de nem sütjük tovább. Hozzáadjuk az összekevert tojást, majd addig keverjük, amíg szép egyenletesen beborítja a tésztát.

Jó étvágyat!

(Fotó: Pinterest)

Tészta petrezselyem pesztóval és sült paradicsommal

A petrezselyem serkenti az immunrendszer működését, javítja az emésztést, segíti a máj működését, élénkíti a vesék működését, és tisztítja is azokat. Soroljam még a jótékony hatásait? Ellenállóbbá tesz a súlyos betegségekkel szemben, csökkenti a gyulladásokat, erősíti a csontokat. Ne legyünk restek használni, és ne csak, mint levesbetétet vagy díszítő elemet!

200128-2.jpg

Fotó: KockacZukor

Lasagne "süti"

Akár lasagne-ből is lehet például cupcake vagy muffin. Ezek a kreációk bizony nem édesek, éppen az a pláne bennük, hogy sós, tésztás kedvenceinkből is lehet akár ilyen formátumú falatokat is készíteni, csak egy kis kreativitás kell hozzá.

lasagna_cupcakes_cim.jpg

Így vendégvárónak vagy válogatós gyerekeknek is feltálalható, vagy ha az ember elég tudatosan fog hozzá, és nem eszik belőle meg rögtön hatot, akkor akár diétához is jó lehet, hiszen kétségtelenül kisebb adagok, mintha egy tányér lasagne-nak állnánk neki.

A dolog kétféleképpen valósítható meg, az egyik, hogy a tradicionális lasagne-t készítjük el, rétegezve, csak kicsiben, cupcake formában. A másik, hogy kibéleljük a formát a (kifőtt) tésztával, és belekanalazzuk a tölteléket, így amikor kivesszük a formából, a kezünkben is tarthatjuk a kis tésztasütit. Fontos még, hogy persze a megfőtt vagy kinyújtott tésztából köralakokat kell szabdalni, hogy illeszkedjenek a formába. Ugyanezt rétestlapokkal is el lehet készíteni, bolognai-s töltelékkel, gazdagon sajtszórással a tetején. Gusztusos, ötletes, finom. :)

Tökös süti – VIDEÓ blog

A sütőtököt felhasználjuk sütve, krémleves formájában, de sütemény alapanyagaként is. Magját pörkölik, a magból étolaj nyerhető. A sárga tök minden része hasznos, egészséges.  Az őszi sütőtökös, tojásos salátám után most egy illatos téli sütőtökös desszertet készítettem nektek.

200112-2.jpg

Fotó: KockacZukor

VIDEÓ

Abbahagyhatatlan pogi

Hogy mivel töltsük a januári, februári ködös, nyirkos napokat? Olvassunk sokat. Mióta újszülött babámat látom el, alig van erre időm, vagyis felértékelődött a könyveimmel töltött idő. Nem, nem a forró habos kakaós, vastag zoknis, pléd alá bújós romantikus világban kell most elképzelni engem, hanem kontyban, a lisztes macinacimban, ezt a túrós, újhagymás, füstölt sajtos pogácsát tömve magamba a könyvem felett. :) Addig, amíg a gyerek alszik, és a második tepsi is kisül.

200121-2_1.jpg

Fotó: KockacZukor

MÁK Bisztró

Igen, már nagyon sokat írtak róluk, nagyon szépeket. Ezt most én is folytatom :D, csak „hétköznapiul”, és nem egy étel vagy étteremkritikus barokkos és cizellált mondataival.

0.jpg

VIDEÓ - Paradicsomos, tojásos tarhonya bacon ropogóssal – videó blog

Ugye milyen ritkán készítesz tarhonyás ételt? Pedig méltatlanul elhanyagolt tészta, hiszen ezt is lehet édesen és sósan is elkészíteni. Főételként, köretként, egytálételként. Most egy szaftos, de ízletes, színes, ropogós receptet hoztam nektek.

190724-2.jpg

Fotó: KockacZukor

VIDEÓ - Lazac dió öntettel és céklás színes salátával

Kosztolányi Dezső: Karácsony

Ezüst esőben száll le a karácsony,
a kályha zúg, a hóesés sűrű;
a lámpafény aranylik a kalácson,
a kocka pörg, gőzöl a tejsűrű.

Kik messze voltak, most mind összejönnek
a percet édes szóval ütni el,
amíg a tél a megfagyott mezőket
karcolja éles, kék jégkörmivel.

Fenyőszagú a lég és a sarokba
ezüst tükörből bókol a rakott fa,
a jó barát boros korsóihoz von,

És zsong az ének áhítatba zöngve…
Csak a havas pusztán a néma csöndbe
sír föl az égbe egy-egy kósza mozdony

Boldog, békés karácsonyt kívánunk minden kedves olvasónknak!

191121-2_1.jpg

Fotó: KockacZukor