Mexikói cukkini hajók

Jön a jó idő, lassan érdemes vízpartra menni, napozni, kirándulni, csónakázni, evezni. A csónakázás eszméletlen kikapcsoló és feltöltő időtöltés. Ha módodban áll csendben, nyugis tavon evezni, úgy az igazi, ha a természet megnyugtató hangjaira figyelhetsz közben. Alig várom, én minden évben járok. :) Addig is, amíg előkerülnek a csónakok, a konyhában élem ki csónakázási vágyamat, és elkészítem ezeket a mexikói cukkini hajókat.

mexican-zucchini-burrito-boats-5_thumb.jpg

Hozzávalók:

  • 4 nagy cukkini
  • 1 fekete bab konzervkukorica lecsepegtetve
  • 1 csésze főtt barna rizs
  • 1 csésze salsa szósz vagy paradicsomszósz kis borssal, sóval, chilivel fűszerezve
  • 1 piros kápiapaprika, maggal és kockára vágva
  • 1/2 vöröshagyma, kockára vágott
  • 1/2 csésze morzsolt kukorica (konzerv)
  • 1 jalapeno paprika, maggal és kockára vágva
  • 1 evőkanál + 1 teáskanál olívaolaj
  • 2 teáskanál kömény
  • 1 teáskanál chili por
  • 1/2 csésze friss koriander, apróra vágva
  • só ízlés szerint
  • 1 csésze reszelt cheddar sajt

Elkészítés:

Vajazz ki eg serpenyőt, majd tedd félre. A cukkiniket vágd fel hosszában, majd vájd ki a belsejüket és szépen öblítsd ki tiszta vízzel. Enyhén olajozd meg őket, majd tedd mélyedéssel felfelé a kivajazott tepsibe egymás mellé. Kissé sózd meg a belsejüket. Ez után hevíts olajat serpenyőben, add hozzá a hagymát, paprikát, főzd 3 percig. Tedd hozzá a rizst, kukoricát, babot, salsa vagy paradicsomszószt, chili port és a köményt. Keverj el mindent, és főzd további 5 percig, majd tedd félre a tűzről az edényt. A sütőt 200 fokra melegítsd elő. Keverj ¼ csésze koriandert és sót a masszához, majd a kész tölteléket oszd el a cukkinik belsejében. Szórd meg mindet sajttal, és fóliával  lefedve süsd 25 percig, majd a fóliát levéve további 5 percig. A sajt szép buborékos és aranybarna lesz, amikor elkészül. A tetejét a maradék friss korianderrel szórd meg tálaláskor.

mexican-zucchini-burrito-boats-_thumb.jpg

Forrás: https://www.livingrichwithcoupons.com

Tepsis tojás hétvégi reggelihez

Imádom a pirított toast kenyér illatát, imádom megkenni vajjal, majd szendvicset készíteni, rajta ennek a tepsis tojásnak egy szeletével. Imádom a lassú és lusta, ráérős szombat vagy vasárnap reggeleket.

190312-2.jpgFotó: KockacZukor

Immunerősítő tavaszi répasaláta

Észrevetted magadon mostanában, hogy a tavasz miatt jobban kívánod a zöldségeket? Egyszerűen jó és feltöltő erejű, ha a nehéz köreteket könnyed párolt zöldségre cseréljük, szívesebben fogyasztunk ilyenkor friss zöldfűszereket, salátákat is. Kutatások a karotinok immunerősítő hatását igazolták, ezért tavaszi újraéledéshez válaszd ezt a répának köszönhetően béta karotinban, a szezámmag jóvoltából pedig extra ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag répasalátát.

carrots-4-1.jpg

Hozzávalók:

  • 1 csokor sárgarépa
  • 2 evőkanál méz
  • 10 dkg szezámmag
  • kókuszvaj

A szezámmagot üres serpenyőben pirítsd meg, majd tedd félre. Kókuszvajon megpirítod a karikákra vagy vékony csíkokra vágott sárgarépát, majd rászórod a pirított szezámmagot, végül az egészet egy evőkanál mézzel megcsorgatod, hogy a méz szervezetre jótékony hatásait is élvezhesd ebben a pompás salátában. A látványt tovább fokozhatod, ha az új répát egészben hagyod. Akár kevés őrölt gyömbért is szórhatsz rá. :)

carrots-3-768x562.jpg

Forrás: www.livingsmartgirl.com

Brunch, mert megérdemlem

Brunch. Késői reggeli. A legjobb. Hosszú reggeli alvás, kényelmes készülődés, majd kiszolgálnak reggelire.

5_39.jpg

Szardellás, bogyós tészta

A mai napig képes vagyok ámulni és csodálkozni azon, hogy néhány hozzávalóval, nagyon rövid idő alatt milyen kiváló ételek készíthetőek. A mai rohanó világunkban, amikor 24 óra nem elég egy napban, akkor a legjobb választást jelenti egy-egy ilyen recept elkészítése vacsira vagy ebédre a családnak.

190322-2.jpgFotók: KockacZukor

Grillezett gombakalapok kecskesajtos, avokádós tésztával - Videó

Nem attól lesz igazán jó az étel, ha azt hosszadalmasan kell készíteni, bonyolult lépésekben összerakni, nehezen beszerezhető hozzávalókkal kell dolgozni. Egy egyszerű és gyors tészta recept is lehet kitűnő és laktató. Ha nem hiszed, járj utána. ;-)

190311-2_1.jpg

Fotó: KockacZukor

Hozzávalók:

  • 150 g Gyermelyi VitaPasta szarvacska tészta
  • 1 rúd puha kecskesajt
  • 2 érett avokádó
  • 1 citrom levele
  • 1 kk füstölt chili pehely
  • fél csokor friss petrezselyem
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3-4 ek tej
  • 8 nagy fej grillezhető gomba

Elkészítés:

A tésztát kifőzzük. Az avokádót a citromléve, a kecskasajttal, a chilivel, a petrezselyemmel, a fokhagymával, tejjel, sóval, egy turmix gépben összeaprítjuk. A krémes állag elérése a cél. A tésztát keverjük össze a sajtos avokádó krémmel. A fokhagymás fűszervajjal megkent hatalmas gomba kalapokat helyezzük olajjal megkent grill lapra, és süssük ki mindkét oldalát. Enyhén sózzuk. A tésztát a gombával tálaljuk. Kitűnő ízek együtt. 

Jó étvágyat!

Készítettél már citromos tarhonyafelfújtat? Ha még nem, akkor próbáld ki ezt is! :-)

-KockacZukor-

Serpenyős mézes citromos csirke spárgával

Finom és kímélő ebéd vagy vacsora lehet ebből a pillanatok alatt előkészíthető serpenyős csirkéből, melyhez tényleg mindent csak egy tepsibe kell dobálni, és hagyni, hogy a sütő végezze a munkát helyettünk. Szinte csak egyetlen serpenyőnyi mosatlanra kell számítanod, ha ezt a családi kedvenc sült pipit választod, mely kiválóan illik a diétás, tudatos étkezésekbe is így a bícsszezon közeledtével. A tökéletes ízkombinációt a méz, citrom, fokhagyma adja, melyet spárgával egészítünk ki. Ha a spárgát nem kedveled, helyettesítheted karfiollal, cukkínivel, brokkolival vagy zöldbabbal is, de burgonyával és rizzsel sem ördögtől való. A serpenyőben összegyűlt fűszeres, ízes pörkanyagokat tartalmazó szaftot mindenképp használd fel mártásként tálaláskor.

honey-lemon-chicken-asparagus-image-24.jpg

Hozzávalók:

  • Olívaolaj a sütéshez
  • csirkemell filé, csont nélkül és bőr nélkül
  • 1/3 csésze citromlé, frissen facsart
  • 1/4 csésze méz
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál fokhagyma, apróra vágva
  • 2 evőkanál petrezselyem, frissen apróra vágva
  • ½ teáskanál őrölt fekete bors, ízlés szerint
  • 4 csokor spárga, fás végek eltávolítva
  • 1 citrom, szeletelve

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. A serpenyőt vagy tepsit sütőpapírral béleld ki, és permetezz olívaolajat 
az aljára. Rendezd el a csirkemelleket, sózd, majd tedd félre kicsit. Keverd össze a citromlét, mézet,
szójaszószt, fokhagymát, petrezselyem felét, sóval és borssal. Öntsd a mézes citromos keverék
háromnegyedét a csirkemellekre. Rendezd a citromszeleteket a tetejükre, szükség esetén extra
sóval és borssal turbózd fel. Fedd le fóliával, süsd 20 percig, míg a csirke átfő. Majd a fás végétől
megtisztított spárgát helyezd a csirke köré. Ha ínyenc van, a spárgát baconba is tekerheted.
Öntsd a maradék mézes citromos levet a spárgára, és sózd, borsozd is. Tedd vissza a sütőbe,
hogy megpirítsd, már fólia nélkül. Akkor van kész, mire a csirke szép aranyszínű lesz, és a spárgák
megfőnek. Díszítsd a maradék petrezselyemmel tálaláskor.

Forrás: https://cafedelites.com/

Kedvencem, a francia tojásleves

A levesek azóta léteznek, amióta az ember. Vannak népek és nemzetek, akik kevésbé, és vannak olyanok, mint a magyarok, akik gyakorta és szertartásszerűen fogyasztják a levest. Én sem tudom nélkülük elképzelni az életemet, a vasárnapi ebédet, és rendszeresen készítek is újabb és újabb receptek alapján.

190312-2_1.jpgFotó: KockacZukor

Tányérművészet

Egy török édesanya a kislányával elkötelezte magát a tányérművészet mellett: közösen csodálatos, de tényleg bámulatba ejtő kompozíciókat készítenek. Tányérjaikon az ételek nem csupán ízletesek, hanem varázslatosan szépek is. A kis mesevilágok egytől egyik finomságokból vannak kirakva, ügyesen kitalált gondolatmenet szerint, aprólékosan. Instagram oldalán százféle remek ötletet találsz az ételek művészivé tételére. Te próbáltál már hasonlót?

b17b0f0303ebdd264e80705d59d9f848.jpg

1_52.jpg

2_51.jpg

3_45.jpg

4_43.jpg

5_40.jpg

6_34.jpg

 

Forrás: Instagram

Zúzapörkölt tésztával

Egy igazán magyaros étellel készültem most, amit utoljára néha nagymamám asztalánál ettem utoljára. A nagyszülők és szülők már kicsi gyerekként a csirke belsőségekhez szoktattak minket, így imádjuk levesben, de önálló pörköltként is. Manapság egyre kevesebben készítenek, pedig kár lenne elfelejteni ezeket a finom fogásokat. Próbáld ki te is ezt az ízletes, hagyományőrző receptet!

190308-2.jpg

Fotó: KockacZukor

Marinált sült hagyma

Egyre több a vega ismerősöm, és bár én eszem húst, de gyakran megkívánom a zöldségközpontú étkezést. Vannak időszakok, amikor napokig csak salátákra, grillezett zöldségekre vágyom. Egy ilyen szakaszt élek most is, ezért különösen megörültem ennek a lassan sült hagymának, mert igazi különlegességnek tartom. Belül hihetetlenül aromásak, szaftosak, karamellizáltak, átjárják a csodás fűszer ízek, tényleg rendkívüli fogás, és nem is bonyolult elkészíteni. Grillezett camembert sajtot ajánlok mellé.

hagyma.jpg

Elsőként be kell pácolni a félbe vágott hagymákat az alábbi összetevőket tartalmazó páclébe, fóliával letakarva, egy éjszakára a hűtőben.

  • 1 csésze víz
  • 1 csésze vörösborecet
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 teáskanál apróra vágott friss rozmaring
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál fekete bors
  • csipetnyi pirospaprika pehely

Majd a páclé megmarad, a hagymákat felfordítod, és egy-egy kocka vajat teszel mindegyikre, majd kevés friss rozmaringot. A sütőben 200 fokon 1 órán át süsd vagy addig, míg szép barnásra nem pirul.

 

Forrás: https://keviniscooking.com

Sült édes kifli - lépésekben

Már érzem a sütőben piruló kiflik illatát, és alig várom, hogy beleharaphassak ebbe a ropogós édes fogásba. Ha nem vigyázok, és telhetetlen vagyok, akkor már forrón neki állok... és tutti, hogy megégetem a szájpadlásomat.. Na, de ha egyszer olyan finom. :D

190305-4-2.jpgFotó: KockacZukor

Cukkini piknik muffinok

És akkor még egy piknik étek recept a Mástészta piknik napokra, ez pedig legyen egy cukkini muffin, amely egészséges zöldségekkel, sajttal, tojással készül; akár teljes étkezésnek is kiváló, szuper a gyerekeknek, és piknikre is tökéletes dobozolni való.

zucchini-picnic-muffins-1-of-2017-3.jpg

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 1 csésze főtt rizs
  • 70 g tetszőleges reszelt sajt (3/4 csésze)
  • ½ hagyma apróra vágva (50 g)
  • 175 g reszelt cukkini (kb. 2 cukkini) 
  • 50 g pirított bacon kockára vágva (elhagyható)

Elkészítés:

Öblítsük le a tojásokat, majd verjük fel egy tálba. Adjuk hozzá a többi összetevőt, jól keverjük össze. Ha kívánod, fűszereket is hozzáadhatsz, sót, borsot, de ha erősen ízesített sajtot használsz, akkor az nem is szükséges. A muffinformákat aztán kivajazod, és belekanalazod a masszát, amelyet 20-25 percig sütsz 180 fokon. Ennyi. Ugye, milyen egyszerű?

Forrás: https://mykidslickthebowl.com

A piknikezés trendje

A piknikezés az utóbbi években egyre trendibbé válik újra, hiszen a rohanó városi mindennapokban sokan alig várják, hogy egy kis csendre bukkanjanak valahol a zöldben. Nem csak romantikus, kettesben ajánlatos időtöltés, hiszen barátokkal is remek hangulatban telhet, és a gyerekek is igazi kalandnak élnek meg egy ilyen kiruccanást. Csak egy nagy pléd kell hozzá, és némi finom falat, amelyet a természet lágy ölén eszegethetünk. Kirándulunk, szabadban játszunk, előkerülhet a focilabda, lehet fára mászni, virágcsokrot gyűjteni, békákat keresni, bújócskázni. A kütyüket, telefont szigorúan kikapcsolni! Maximum egy közös kép készítése férhet bele. :) Mi amellett kampányolunk, hogy a piknik legyen újra divatos időtöltés, és téged is buzdítunk arra, hogy az első meleg márciusi hétvégéken mozdulj ki. Hamarosan nyereményjátékot hirdetünk egy csodaszép piknik kosárért a Facebook oldalunkon, ezért kifejezetten megéri piknikre hangolódnod az alábbi képeket nézegetve. Kövess bennünket. :)

ab8e56c91ab92cd93ebd8c86fd830ad4.jpg

2aa027c3e41aff3a25712616b01f71c9.jpg

51c443882a854bf79a184b279db82454.jpg

81cc7f3d771c7d604ef72ccad436db20.jpg

b5aa9b545cf9d63609b4ee65b10f8616.jpg

b4e4997c07fed69294d230c5638bceb3.jpg

Forrás: Pinterest

Fokhagymás tészta érlelt marhasonkával és gombával

Már többen mondták, hogy a Zöld Könyv című film nagyon jó, nézzem meg. Miután az elmúlt napokban Oscar díjat is kapott, úgy döntöttem, napsütés ide vagy oda, nekem látnom kell. Ha pedig program barátokkal, akkor kössük össze ezt a progit egy finom ebéddel, majd egy sétával a Duna parton. De szép szombat! :-)

190302-2.jpg

Fotó: KockacZukor

Lencse chips

Folytatva piknik étkek ajánlónkat, ezúttal egy nagyon izgalmas rágcsálnivalót ajánlunk nektek: magas fehérjetartalmú, gluténmentes, magas rosttartalmú, vitaminban gazdag, egészséges ropogtatnivaló. Gyorsan elkészül, mehet is a piknikkosárba! :) Édes paradicsomos az alapízük, aromás bazsalikommal, emellett gyulladáscsökkentő kurkuma is van bennük. Háromszög formájuk miatt nachos-ra hajaznak, és csodafinomak! Bár vörös lencsét kell használni a receptben, a kis chipsek narancsos színét a kurkuma, a paradicsompüré és a paprika adja.

tomato-basil-lentil-chips-1024x1024.jpg

Hozzávalók:

  • 140 gramm vörös lencse
  • 4 evőkanál paradicsompüré
  • 1 karika vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál füstölt fűszerpaprika
  • 1/2 teáskanál kurkuma
  • 1/2 teáskanál cayenne bors
  • 2 evőkanál almabor
  • 1 evőkanál juharszirup
  • csipet só és bors
  • 180 ml víz
  • 1 evőkanál szárított bazsalikom

A lencsét áztasd éjszakára sós vízbe. Öblítsd le, majd tedd turmixgépbe. Tedd bele az összes hozzávalót, majd turmixold pépesre. Öntsd a keveréket zsírpapírral bélelt tepsibe, szépen egyengesd el vékonyan az alján. Süsd 190 fokon, kb 30 percig. Vedd ki, hagyd állni 10 percig, ha megsült. Majd vágd csíkokra, aztán háromszögekre. A kész chipseket süsd újra további 5-10 percig szárazra 170 fokos sütőben. Elképesztő egy ötlet! :)

Forrás: https://www.nestandglow.com

süti beállítások módosítása
Mobil