Spagettit kívánsz, de kerülöd a tésztát gluténérzékenység vagy diéta miatt? Látványra tökéletesen hozza a spagetti érzetet, és bár ízre ugyan más, de abszolút különleges élmény a zöldségspagetti, amely egyre elterjedtebb a hazai éttermekben is. Készítheted cukkiniből, tökből, padlizsánból, és mivel ezek viszonylag natúr ízű zöldségek, így bármivel megbolondíthatod kedved szerint. A legegyszerűbb, ha friss, fűszeres ricottát morzsolsz rá. A zöldségspagetti előállításához speciális eszköz is rendelkezésre áll már, itt megrendelheted az egyiket pl.
Csodás színek, friss, egészségtől kicsattanó zöldségek, mi kellhet több egy ilyen magával ragadó pitéhez? Nézd ezt a látványt, szerintem fantasztikusan ínycsiklandó, hazafelé az első dolgom lesz beszerezni a hozzávalókat a közeli termelői piacon. ;)
Hozzávalók:
2 tojás
200 gramm ricotta túró
kevés reszelt parmezán sajt
némi őrölt szerecsendió
só
kevés morzsolt mozarella sajt, én reszelt cheddart teszek bele helyette
oregano
A fenti hozzávalókat keverd el, ez lesz a pite finom túrós, fűszeres krémje. A piteformát leveles tésztával béleld ki, töltsd bele az aljába a ricottás keveréket, majd jöhetnek a tarka zöldségek: zöldséghámozóval vágj hajszálvékony csíkokat padlizsánból, cukkiniből, sárgarépából, tökből, amit találsz a piacon. Egyenletesen tekergesd fel a zöldségcsíkokat, majd tedd a zöldség-spulnikat szépen egymáshoz közel. Keverd a színeket, így lesz igazán üde az eredmény. Kend le olívaolajjal az egészet, majd előmelegített sütőben süsd kb 50 percig, 180-200 fokon.
Már nagyon régen vágytam kipróbálni azt, hogy tudok-e, jól esik-e, leköt-e a festés. Így vettem egy vásznat, vettem négy színben festékeket, otthon mindent kicsomagoltam, és nekiestem. Természetesen minden apró lépés újabb kérdéseket vetett fel bennem technikákról, sorrendről, máshogyanról, de a flow elkapott, és újabb ötletek születtek bennem. Imádtam! Annyira elragadott az alkotás, hogy megfeledkeztem az ebédről is. Természetesen a pocakom jelzett, de csak kicsit megcsúszva, délutánra készült el ez a finomság. :D
WOW! És megint WOW! Imádom az ilyen pofonegyszerű újdonságokat, próbáljuk is ki! Mi kell hozzá? Csak kifőzött masnitészta, amit papírtörlőn megszárítunk. Aztán olajban csodás aranyszínűre pirítunk. Ha kész, papírtörlőn lecsepegtetjük, mehet rá só, kevés fokhagymapor, parmezán, és készíthetsz mellé tetszés szerint mártogatóst, csípős sajtszószt vagy kapros-joghurtos verziót. Magában sem vétek elropogtatni, annyira eteti magát. Na és téged is. ;)
Végre egy kis esti kimenő. Végre egy kiülős éjszakai program, és végre egy kis rosé vagy éppen roséfröccs - a nyár elmaradhatatlan „kelléke”. Egész nap futkostam, főztem, logikáztam; megérdemlem a kikapcsolódást. A napi teendőkbe, menet közben is belefért ez a gyorsan elkészíthető, ízletes ebéd. Lehet, hogy mielőtt este elindulok, még egyszer belekanalazok majd. :D
Isteni édes, óriási vörös szőlőszemeket vettem tegnap hazafelé. Úgy másfél kilónyit. Nyilván fél óra alatt be tudtam volna tolni az egészet szépen sorban, mert mézédes és roppanós. A felét valóban el is pusztítottam gyorsan, a maradékot pedig szemenként félbe vágtam, kimagoztam, és félretettem a vacsorához.
Pizzatészta hozzávalók:
2–2,5 bögre liszt
2/3 bögre meleg víz
2 evőkanál étolaj
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
2 teáskanál porélesztő
A meleg vízben feloldod a porélesztőt, és beleteszed a cukrot. Ezután jöhet a többi hozzávaló, a lisztet apránként kell adagolni. Meglátod, lehet, hogy nem is kell bele mind. Ha összeállt, pihentesd kb. 5 percig. Addig kapcsold be a sütőt 200 fokra, és készítsd el a feltét hozzávalóit...
Mert a pizzafeltét itt a kuriózum, jó étvágyat hozzá: :)
A vaj, gomba és fokhagyma együtt annyira nyerő íz-hármas, hogy ha ezt még parmezánnal és császárszalonnával is tupírozzuk, akkor nincs akit - már az illatával - ne lehetne levenni a lábáról. Hát mit is mondhatnék még? Irány a konyha, varázsoljunk! :D
Van az az állapot, amikor úgy érezzük, hogy a munkában is kiégtünk, a sport sem dob fel, és az alkotási láz is alábbhagyott. Én nagyon elveszettnek éreztem ebben az állapotban magam, és kétségbeesve kerestem a megoldást erre a lelki és szellemi fáradtságra. Majd egyszer csak – a virágaim locsolása közben – rájöttem, hogy el kéne engedjem picit az aggódást, és hagynom kéne, hogy a csendben találjon meg engem újra a lelkesedés, kreativitás és öröm. :-) Szerencsére a konyhában mindig beindul a fantáziám. :-)
Hogyan alakítsd át akár királyi udvarba illő, látványos, extra desszertté a hétköznapi palacsintát? Egy remek ötlettel, némi kézügyességgel, és persze mézédes eperrel, amelyből most gazdagon válogathatsz a piacokon. Az első hozzávalót, a remek ötletet máris szolgáltatjuk. :)
Hozzávalók a tésztához:
2 csésze liszt
1/4 csésze olvasztott vaj
3 evőkanál cukor
3 egész tojás
3 és fél csésze tej
A tej kivételével keverd el a hozzávalókat, majd ha mindent összemixeltél, adagold poharanként a tejet is. Szépen keverd el, mígnem teljesen sima palacsintatésztát kapsz. Hogy makulátlan textúrája legyen, szűrd át a masszát. Pihentesd 30 percig. Közben a krémhez keverj el 250 gramm natúr krémsajtot 3 evőkanál cukorral, robotgéppel. Mehet bele 1/3 csésze tejszín, mellyel szép habosra, krémesre keverd. A 30 perc pihi után süss világos palacsintákat a tésztából, majd hagyd őket kihűlni. Vágd kb 3 centi széles csíkokra. A csíkokat kend meg a krémsajtos keverékkel vékonyan, majd szeletelt eperrel rakd ki úgy, hogy az eper túllógjon a tészta tetején. Tekerd fel, majd tekerd hozzá a többi csík palacsintát ugyanúgy megkenve, eperrel gazdagítva addig, amíg egy csodás gazdag tekercset kapsz. Ezt helyezd tortaformára, kívülről még tapassz rá krémsajttal megkent palacsintacsíkokat, szórd meg porcukorral, és szeletelheted is. Csodás látvány, és ha a krémet behűtöd előtte, frissítő is. :) Mentalevéllel díszítheted. A videóban láthatod lépésről lépésre. ;)
Sajnos vagy nem sajnos, sokan eszünk munka közben, a billentyűzet fölé hajolva. Van, akinek egy egész havi ebédmenüje olvasható le a betűk közé potyogott morzsákból. Hogy lehetne ezen felülkerekedni? Hát egyértelműen úgy, ha megesszük magát a klaviatúrát is! Végre itt a gofrikészítő, amellyel a munkamániásoknak evés közben sem kell lemondaniuk a számítógépről, sőt, ennek a billentyűzetnek kifejezetten jót tesz, ha rácsöpög például egy kis lekvár, mert finomabb lesz tőle. :)
Igen tudom, a vasárnap reggelt a habos kakaó és az édes péksütemény tenné igazán szexivé.. ;-), de mi van, ha valaki diétán van, vagy csak ennél egészségesebben kezdené a napot? Természetesen erre is van megoldás! Én a hétvégét most egy nagy bögre laktózmentes tejjel készült kávéval, és ezzel az avokádós tojássalátás pirítóssal kezdtem. :D Mert a kényeztetést megérdemlem.. :D
A minap is grillezéssel zártuk a napot a kertben, csak úgy családilag, amelyhez az utolsó pillanatban csatlakozott, váratlanul a szomszéd anyuka is a másfél éves kisfiával. Hosszan mesélt róla, milyen elfoglalt, mennyire nincs ideje semmire a kicsi mellett. Örömmel újságolta viszont, hogy szuper 5 perces vendégváró falatokat sütött nemrégiben a családnak. Olyat, amire épp tudott szakítani néhány kósza pillanatot. És ennyi valóban elég volt rá, úgyhogy kedves kisgyermekes anyukák: íme, próbáljátok ki. :)
Hozzávalók:
Csomagolt leveles tészta (létezik belőle light verzió is)
Paradicsom karikákra vágva
Olívaolaj
Fokhagyma (de elhagyható)
Só, bors
Bazsalikom
A tésztát egyforma négyzet alakúakra vágod, megkened olívaolajjal, majd teszel mindegyikre egy karika paradicsomot. Bazsalikommal szórod (lehet szárított is), sózod, borsozod (ez volt eddig 5 perc összesen), és mehet a forró sütőbe kb 15-20 percre. Ez alatt a 20 perc alatt ismét tudsz a babádra koncentrálni. :) Kész is!
Soha nem gondoltam volna, hogy eddigi életem legjobb paradicsomlevesét egy fém tálcán viszem majd az asztalomhoz, és egy papírpohárból kanalazom ki. A Bellozzo-ban, az Oktogonon valami fenomenálisan isteni paradicsomleves készül. Ott van benne tényleg a paradicsom! Mennyei!
Tegnap lementünk kora délután a Dunához egy sétára. Annyira meleg volt, hogy már pár lépés után a vizet érinteni és árnyékra vágytunk. Igazi nyár fílingben ittuk a limonádét, tollasoztunk, vagy az eget bámultuk... élveztük a madárcsicsergést. Vittem magammal desszertet, amit lelkiismeret furdalás nélkül majszolhattunk hason fekve a plédünkön. Szép nap volt! :-)
Ha már május elején nyár van, akkor mi lesz majd júliusban és augusztusban? Már most úgy érzi a szervezetem, hogy nyaralnia kéne! Imádom a napot és a meleget... no, és persze az évszaknak megfelelő könnyű, de tápláló ételeket. :)
Egy kis ételművészeti tesztre hívunk benneteket. Zseniális fejtörőt állított össze a Buzzfeed.com, ahol meg kell tippelni, vajon egy absztrakt festmény részletét látod-e a képen vagy egy kifröccsenő étel közeli fotóját. :) Jó kis hétvégi játék, próbáljátok ki a fenti linkre kattintva, mi 100%-ot értünk el. ;)