Fagyasztható-e a tészta?

Bár a legfinomabb akkor, amikor frissen elkészül, mégis lefagyasztható a tészta, amiből így könnyű hétköznapi vacsora is lehet. Más kérdés, hogy érdemes-e lefagyasztani, hiszen olyan gyorsan megfő?

tészta fagyasztás előtt.jpg

Az igazságtalanul megvádolt tészta

Az utóbbi években az elhízásért gyakran okolják a tésztát, pedig annak rendszeres fogyasztása jóval korábbról eredeztethető, mint mióta az elhízás és a cukorbetegség népbetegség lett. A legjobb cáfolat természetesen a tészta hazája, Olaszország, ahol az elhízottak aránya az egyik legalacsonyabb Európában.

tészta_1.jpg

Hogyan főzzünk tökéletes tésztát?

Noha egy tésztablogon ez alapkérdésnek tűnhet, azért nem árt időről időre átvenni a tökéletes tésztafőzés tudományát. Mert tudományról van szó, és őszintén szólva olyan sok a téveszme, hogy a magunk részéről szívesen oszlatjuk.

fővő tészta.jpg

Hiánycikk lesz az olívaolaj?

Legalábbis a spanyol az lehet, de az biztos, hogy jó eséllyel drágulni fog. A spanyol olívatermesztők szerint ugyanis az idei termés a tavalyinak mindössze a 20 százaléka, így nagyjából annyira lesz elég, hogy a belső piacot ellássa.

olíva.jpg

Vihar a bolognai körül

Ahogy ígértük, álljon itt egy kis ízlelőbimbó izgató írás arról, hogy milyen is az igazi bolognai. Csirkemáj vagy pancetta? Vörös- vagy fehérbor? Hogyan készíthető el a tökéletes bolognai szósz? A miként akár háborút is képes kirobbantani.

bolognai.jpg

Szósz és forma együtt jár?

El merünk-e szakadni mondjuk a bolognai és spagetti párosítástól vagy a milánói és makaróni duettjétől vagy ez már egy kisebb szentségtöréssel ér fel? Ragaszkodunk a klasszikusokhoz, vagy azt főzzük, amit szeretünk, esetleg éppen azzal a tésztával, ami otthon van?

tagliatelle alla bolognese.JPG

A világ legdrágább tésztája

Az ember már csak olyan (különösen, ha szereti a hasát), hogy szívesen költ a minőségi ételekre. Legalábbis egy bizonyos határig... Az az étel, amit ma bemutatunk, alighanem túllépett ezen a határon.

cím.jpeg

Házi tészta: ember a gép ellen

Vajon valóban szükség van-e tésztagépre egy jó otthon készült tésztához, vagy kezdőként elég lehet egy gyúródeszka és egy kis erőfeszítés? Némi próba után kiderült: majdnem mindegy, de talán érdemesebb kézzel nekiesni.

tésztagép.jpg

Old McDonald és a pizza farm

Az „Old McDonald had a farm" sort talán még az is ismeri, aki nem tud angolul. Az öreg McDonaldnak volt egy farmja, amin aztán különböző állatok iákoltak, ugattak és nyávogtak sorban. De mi van akkor, ha nem egy hagyományos gazdaságról, hanem egy PIZZA FARM-ról van szó?

cím_1.jpg

Így ettünk mi – Taverna Dionysos

Talán kissé távolról indulunk neki a mai posztnak, de érdemes velünk tartani, mert nem lesz minden tanulság nélkül való. Aki azt gondolja, hogy Görögországban a gazdasági válság miatt törtek ki a zavargások, az súlyosan téved. Sokkal inkább azért, mert elmentem Budapest egyik legjobb és legelismertebb görög éttermébe – és képes voltam tésztát rendelni. Hogy mi lett ebből, az azonnal kiderül.

cím_1.JPG

Ezt jól kisütöttük - pizza

Az ünnepek idején sem tagadtuk meg önmagunkat és nekiálltunk pizzát sütni. Jó, nem karácsonykor, de a két ünnep között. Már régen terveztük, és bár nem túlságosan időigényes, de valahogy a hétköznapok darálójában nem jutott rá idő. Most viszont belevetettük magunkat.

8. kész.jpg

Így ettünk mi - Don Pepe

Szeretjük az extrém kihívásokat, így aztán gondoltunk egyet és bementünk a Gyöngyösi úti Tescóba, azon belül is a Don Pepébe és rendeltünk. Ért minket meglepetés? Hát nem.

cím.JPG

Autó, repülő, ágyú tésztából

Egy orosz művész egész izgalmas kedvtelésnek hódol (a mi szempontunkból mindenképpen), ugyanis egészen fantasztikus dolgokat készít – tésztából. Megmutatjuk, milyen egy tésztaautó, tésztarepülő vagy éppen tésztaágyú.

cím.jpg

Így ettünk mi – Bécsben

Nemrégiben az osztrák fővárosban jártunk, és ha már arra vitt jó sorunk, a lendületes mászkálás közepette betévedtünk egy Vapianóba is. Érdekes tapasztalatokkal gazdagodtunk.

Vapiano bejárat.jpg

Egyél tésztát Karácsonykor!

Elképesztő lendülettel közeleg a karácsony, ideje megtervezni, mi kerüljön az ünnepi asztalra. Terveink szerint ebben próbálunk majd több posztban is segíteni. Ma belevágunk a közepébe, jöjjön hát a Linguine Mare Chiaro szósszal!

Linguine Mare Chiaro.jpg

Félre a fogyókúrával!

Ha tészta, akkor egyből Olaszország, esetleg a Távol-Kelet jut az ember eszébe – írtuk legutóbbi posztunkban, ahol megpróbáltunk szembeszállni ezzel a sztereotípiával, bemutatva pár, talán kevéssé elterjedt, de finomnak tűnő tésztaételt. Ma ismét kirántjuk villánkat és kalandozunk tovább, Egyiptomtól egészen Oroszországig.

Spaetzle, német 2.jpg

süti beállítások módosítása