Trükkös konyha 1. rész

Ha egységnyi lisztet ugyanannyi mennyiségű, darabokra tördelt sajttal összedarálunk, pillanatok alatt kész a liszt puhaságú reszelt sajtunk a pogácsába. Ilyen és ehhez hasonló régimódibb vagy trendibb konyhai trükkök ezrei keringenek az interneten. De vajon melyik működik valóban a gyakorlatban? A legjobb teszt, ha kipróbáljuk őket, mint mi az alábbi hét - számunkra még nem ismert - praktikát, ami tényleg ígéretesnek látszik! Oszd meg velünk, neked bevált-e! Szavazz a képek alatt.

6342710-banana-1472023494-650-a7d82b7f7e-1484149902.jpg

1. Egy csokor banánt frissen tarthatsz, ha száránál műanyag fóliával tekered körbe. Kevésbé barnulnak meg a banánok, és tovább megőrzik természetes nedvességtartalmukat.

6343210-sub-buzz-17888-1468271649-1-1470286405-650-542b88cf9b-1484149902.jpg

2. Hogy ne legyen sírós élmény a hagymapucolás, több babona kering, de mi egy újat teszteltünk: permetezz friss citromlét a deszkára, és a késre használat előtt.

6343560-sub-buzz-30982-1468270318-9-1470286281-650-52c5ac800b-1484149902.jpg

3. Ismerős? Néhány nap alatt a kibontott müzli, gabonapehely átnedvesedik a dobozában, és szaknyelven mondva: punnyadt lesz. Nos, ha így jártál, szórd sütőlemezre a pelyhet, és süsd 10-15 percig, hogy újra ropogós legyen!

6343460-sub-buzz-13419-1468269474-1-1470286124-650-910fa845fa-1484149902.jpg4. Na ezt nem bírom elhinni, hogy valakinek ne működjön, hiszen a képen is látható, hogy remek ötlet! Szúrj át egy papírtányért a robotgép keverőin, és így használd a gépet, ha maszatos krémet kevergetsz. Nem köpködi össze így a pultot, vagy mint néha nekem: a csempét. :/

6343410-sub-buzz-13457-1468271396-2-1470285920-650-897efdf1c3-1484149902.jpg

5. Ha csak az avokádó felét használod fel, tedd dobozba, és tégy mellé egy gerezd hagymát, hogy frissen tartsd.

 6342810-1-1472019881-650-cdee5c5ff6-1484149902.jpg

6. Leves elsózás ellen is hallottunk már egyet és mást, de ez új, és nekünk tetszik! Tégy egy félbevágott burgonyát az elsózott levesbe, és főzd tovább 10 percig. A burgonya magába szívja a felesleges sót.

6343360-sub-buzz-13490-1468270115-1-1470286184-650-5b4d1c4ba6-1484149902.jpg

7. Ha több napig akarsz frissen  tartani spenótot a hűtőben, tedd dobozba, és rétegezd konyhai papírtörlővel. Így megakadályozod, hogy nyálkássá váljanak a levelek, és a zöld színük is tökéletes marad.

Forrás: brightside.me

Vaníliás, túrós copfocska a sütőből

Bejutottam egy olyan előadásra, amire túljelentkezés volt, de a meghívottak és a téma annyira érdekeltek, hogy nem hagyhattam ki a jelentkezést. Egy héten keresztül vártam a válaszra, ami vasárnap késő este érkezett meg. A téma természetesen a gasztro világ, az étel – ember kapcsolata. Nagyon várom a holnapot, remélem olyan beszélgetéseket hallgatok majd végig, amik adnak nekem valamit útravalóul. :-) A következő recepttel őszintén szuper a kapcsolatom, imádom ezt az édességet. ;-)

vanilias_turos_copfocska_a_sutobol_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Sós vajjal készült csokis keksz – lépésekben

A horoszkópok a 2017. évre olyan sok változást ígértek, amik hihetetlennek tűntek, és mosolyogtam is rajtuk. Nem kellett volna mosolyognom, mert az év még el sem kezdődött, de már változások következtek, majd egy-két hónap után jött a következő sorsfordító történés. Újra elolvastam azokat az éves horoszkópokat, de már nem nevettem rajta, csak csodálkoztam. Kíváncsian várom az év folytatását. :-)  

kesz10-600.jpgFotó: KockacZukor

A lábáról levett nő vacsorája

Uraim, szem nem marad szárazon, ha az alábbi csokorral lepik meg kedvesüket nőnap alkalmából. Ajánljuk azoknak, akik konyhatündérek, és azoknak is, akik nem. Akik szeretnek kreatívan gondolkodni és ajándékozni. Akik szeretnék látni, milyen gyermekien boldog tud lenni valójában a lábáról levett nő... ;)

tulip-tomatoes-5-450x600_1.jpg

Hozzávalók:

  • 10-12 szem nagyobb koktélparadicsom
  • Ugyanennyi szál friss metélőhagyma
  • Krémsajt
  • Szárított vagy friss, apróra vágott bazsalikom
  • Só és bors

Elkészítés:

A paradicsomokat megmossuk, és csúcsosabb végüknél keresztben bevagdaljuk őket. Egy kisebb kanállal óvatosan kikapargatjuk a belső részt, magokat. Egy kis tálkában összekeverünk krémsajtot ízlés szerint fűszerezve sóval, borssal, bazsalikommal. De csinálhatjuk juhtúróval vagy körözöttel is. A paradicsomok átellenes végénél lyukat fúrunk. Akkorát, hogy a metélőhagyma feszesen beleilleszkedjen. Valamennyi paradicsomba beleszúrjuk a hagymaszálakat, majd megtöltjük a paradicsomokat a krémmel, és csokor formában egy szép tálra rendezzük. Pirítóst kínálunk mellé. Egy finom bort. És a meghatódottság miatt: zsebkendőt. Boldog "láblevevős" nőnapot mindenkinek! :)

tulip-tomatoes-2-600x450.jpg

tulip-tomatoes-3-600x450.jpg

tulip-tomatoes-4-600x450.jpg

tulip-tomatoes-1-600x450.jpg

tulip-tomatoes-5-450x600.jpg

Forrás: http://afewshortcuts.com

Hollywoodi celebkonyhák

Mindig mondják, hogy az Oscar gálák a filmeken kívül a ruhakölteményekről is szólnak. A világon semmilyen más eseményen nem vonul fel ennyi kiemelkedő dizájner darab, így a kíváncsi és kritikus szemek miatt a divattervezőknek évről évre nehéz valami kiemelkedőt kreálni. Mi gasztroblogként természetesen nem a ruhákkal fogunk foglalkozni, sokkal inkább érdekel bennünket a hollywoodi hírességek konyhája! Milyen "szerény" főzősarokban ütik össze a reggeli tojásrántottát, és sütik a karácsonyi bejglit. Persze a dollármilliókat érő celeb otthonokba elképesztő konyhák dukálnak, akkor is, ha az illető sztár adott esetben az életben nem fordul meg benne, maximum csak, hogy egy pohár vizet igyon a méregdrága csapjából... Nézegesse most meg velünk a filmcsillagok konyháit!

julia-roberts-k-660.jpgJulia Robets

tom-cruise-1-660-4.jpgTom Cruise

renee-zellweger-660-1.jpgRenee Zellweger

sean-penn-01-660.jpgSean Penn

sarah-jessica-parker-660-36.jpgSarah Jessica Parker

oprah-house-660.jpgOprah Winfrey

jennifer-lopez-600x450-21.jpgJennifer Lopez

dominic-west-660-1.jpgDominic West

Forrás: People.com

Almás tócsni

Amikor Anya a munkából hazaért, mi, tini lányok mindig kirohantunk hozzá és még be se lépett az ajtón, már nyüzsögtünk körülötte. Imádtuk, amikor azt mondta, hogy almás tócsni lesz a vacsi. Fáradtan, nyűgösen is elkészítette nekünk. Gyerekként nem vettük észre, hogy néha kicsit hagyhatnánk pihenni. Hogy mit jelentett minket tűrni, rólunk gondoskodni, csak akkor fogtuk fel, amikor már mi is felnőttünk, és már minket kezdtek nyúzni a manó méretűek. :-)

almas_tocsni_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

A másik (a legjobb) bolt

Mielőtt elindultam volna a Wekerlén működő csemege üzletbe, rengeteg kérdés fogalmazódott meg bennem. Össze is írtam néhányat, amelyek mentén kifaggathatom kicsit a boltvezetőt, érdeklődhetek, eligazítást kérhetek. Ehhez képest Fábi (a tulajdonos, Willmann Fábián) - miután hellyel kínált - azonnal bevont az üzletben zajló belső átalakítási, frissítési, tökéletesítési terveibe, és mintha én is a család része lennék, megoszthattam a saját véleményemet a döntésre váró kérdések kapcsán.

2017-02-24-14-50-55.jpg

2017-02-24-14-51-36.jpg

2017-02-24-14-51-49.jpg

Gombás, baconos, tejszínes tészta

Ha egyszer valaki megkérdezné tőlem, hogy mi a legjobb étel a világon, akkor azt válaszolnám, hogy a vajas pirítós. :-)  A legegyszerűbb ízek a legmaradandóbbak, pedig fűszerimádó vagyok; rajongok a különleges, erős fűszerezésű fogásokért. Mégis. Ha gyorsan kell készíteni valami laktatót, és olyat, aminek az elfogyasztása közben libabőrös leszek, akkor tejszínt, vajat és fokhagymát fogok használni. Ha ehhez hozzáadunk egy adag gombát, parmezánt és tésztát, akkor garantáltan nagyszerűt teszünk majd le az asztalra.

gombas_baconos_teszta_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Frissíts narancsos muffinnal!

Könnyű, omlós és friss. Görög joghurt és sok-sok reszelt narancshéj adja a lelkét ennek az isteni citrusos muffinnak, ami így készült: a minap végre amolyan igazi, lédús narancsra sikerült bukkannom a piacon, muszáj volt valami istenit kezdenem vele, mert több kilót is vettem belőle. A nagy részét este, vacsora után megeszegettük a gyerekkel, és jutott belőle a reggeli dzsúszba és smoothieba is, de gondoltuk, ebéd utánra is kerüljön valami narancsos finomság, így jött a süti ötlete. Aztán rábukkantunk egy remek receptre, amin kicsit módosítottunk, hogy számunkra tökéletes legyen. A kicsi a suliba vitt belőle, én a munkába. Apának pedig nem hagytunk (de pszt). ;)

skinny-orange-muffins-recipe.jpg

Hozzávalók:

  • Másfél csésze liszt
  • 2/3 része cukor vagy édesítőszer (mi eritritet választottunk)
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/3 csésze olaj
  • 2/3 csésze görög joghurt
  • 1/3 csésze tej
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál frissen reszelt narancshéj

Elkészítés: A sütőd melegítsd elő 180 fokra. Keverd ki a lisztet a cukorral (édesítővel), sütőporral és sóval egy kis tálban, majd tedd félre. Habverővel dolgozd el az olajat a görög joghurttal, tejjel, tojással és a narancshéjjal, majd jöhet bele a lisztes keverék. Elegyítsd, majd adagold a masszát muffin kapszlikba, én mini méretűeket használtam. Süsd aranybarnára, majd várd meg, míg kihűl. Tehetsz rá narancsos mázat, melyet porcukorból, narancsléből keverj ki, és csorgass a muffinokra. Végül kevés reszelt narancshéjjal szórd meg, mielőtt a cukormáz megkötne. Eszméletlen jó.

9_16.jpgForrás: http://www.momontimeout.com

Konyhakiállítás 2017.

Izgalmas programot ajánlunk jövő hét végére. A közelgő Konyhakiállításon az egész napos konyhatervezési tanácsadás mellett 2017 legújabb konyhabútor trendjeit és dizájner bútorait is megtekintheted. Lesznek szuper nagy- és kisgépek a jövőből, sőt, profi séfek is. Válogathatsz gyönyörű porcelánokból és edényekből, és rengeteg konyhai trükköt, praktikát leshetsz el a bemutatókon. Az eseményre érdemes regisztrálni is ezen a linken. Mi kíváncsian és izgalommal várjuk! :)

16425882_1373114252709755_2333033275472275222_n.jpg
9_17.jpg

Tonhalas, rukkolás tésztasaláta

A hetek olyan sok munkával telnek, hogy alig várom a hétvégét. A hétvégét, amikor majd kipihenhetem magam, amikor majd „semmitteszek”, ejtőzök, kényeztetem magam. Hát... a valóság sajnos soha nem így néz ki. A hét utolsó két napja is folyamatosan munkával telik, hiszen amit hét közben nem tudtam elintézni, azt ilyenkor kell. Vasárnap estére pedig azt kívánom, hogy bárcsak most jönne a hétvége... amikor pihenek is. Tegnap azért este kilenc után sikerült az ellipszis trénerre is felállnom, és kicsit megmozgatnom magam. Nem elég 24 óra egy napba.

tonhalas_tesztasalata_2-700.jpgFotó: KockacZukor

Házi hambi zsömi 2x1 óra alvással

Van egy kedves ismerősöm, aki minden héten eszméletlen finomságokat süt, és posztol Facebookon. Nem holmi "két perc alatt összeütök valamit" jellegűt, hanem - mint kommentként írni is szokta - délutánokat tölt a konyhában, mire elkészül velük. Persze jön is cserébe az elismerés: nem győzik dicsérni az ismerősök az elkészült, többnyire pékipari remekműveket. A kétgyerekes anyuka néha kalácsot dob össze, de olyat, ami megszólal. Máskor saját kifliket készít a reggelihez (és hangsúlyozom, mindemellett még 3 fogásos ebédeket is tesz az asztalra). Nem is olyan régen hamburgert ettek, amihez saját bucit sütött ofkorsz. Na, ez volt az a pont, ahol iszonyú irigy lettem. Elhatároztam, hogy ez nem mehet így tovább, ezúttal nem veszek zacskós szezámmagos édes bucit a Teszkóban, hanem magam is sütök zsömit a hambihoz. Még jó, hogy épp a kezem ügyébe került egy remek recept hozzá... ha csak fele ilyen szép lesz, mint a képeken, én is posztolom. :)

homemade_hamburger_buns_2_1.jpg

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál langyos tej
  • 1 csésze melegvíz
  • 2 teáskanál élesztő
  • 2 és fél evőkanál cukor
  • 1 és fél teáskanál só
  • 2 nagy tojás
  • 2 és fél evőkanál olvasztott vaj
  • Kicsit több mint 3 csésze liszt
  • 1 teáskanál szezámmag

Elkészítés: Azt mondja. Egy nagy tálban keverjük össze a tejet, vizet, élesztőt és a cukrot. Hagyjuk picit langyos helyen, hogy buborékossá, habossá váljon. Majd adjuk hozzá a sót, egy tojást, vajat és két csésze lisztet. Addig keverjük, míg összeáll. Jöhet a további liszt, apránként. Labdává gyúrjuk addig, míg enyhén ragacsos hatású lesz, de azért szépen formázható. A tésztalabdát tegyük olajozott tálba, majd fedjük le, és egy órán át pihentessük, míg a kétszeresére dagad. Miután megkelt, kissé átgyúrjuk, és tizenkét egyenlő cipócskát formázunk belőle. Helyezzük papírozott vagy szilikonlappal bélelt tepsibe, és hagyjuk pihenni, kelni újabb egy órát át (vagy míg kétszeresére nő). Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A maradék tojást verjük fel, és ecsettel kenjük meg a zsemléket, majd szórjuk meg szezámmaggal. Egy serpenyőben tegyünk vizet a sütő aljába, így süssük a bucikat úgy 15 percig, szép aranybarnára. Nem gyors recept, de ha hozzátesszük, hogy a 2x1 óra pihentetés alatt mondjuk én is pihenek, alszom egyet (kétszer egyet), míg „megkelek”, akkor egészen kibírhatónak tűnik. :)

homemade_hamburger_buns_3.jpg

Forrás: http://www.thebakerupstairs.com

Korianderes, kesudiós tészta garnélával – lépésekben

A harmincas éveimre eljutottam oda, hogy már jobban érdekelnek a barkácsboltok sorai, mint a plázák emeletei. Már csak kényelmes ruhát viselek, nem a divatosat. A meleg csizmákat veszem, és nem a csiniket. A borból csak a minőségi, az ételből az egészséges. A sminkből az egyszerű, a bútorból a funkcionális és minimál. Az idő múlásával minden átalakul, és ez boldoggá tesz. A konyha sem a robotolás helyszíne már, hanem a bűbáj készítésé. ;-)

6resz-_kesz_koranderes_kesudio_teszta_garnelaval-600.jpgFotó: KockacZukor

De mi a csoda az a tölcsérfánk?

Nem kimondottan fánk ez az édesség, inkább valamiféle bő olajban kisült, csorgatott palacsintasütinek mondanám, de elkészítését egyre több helyen kapcsolják a farsangi időszakhoz a csörögefánk mellett, így talán ez lehet az oka az elnevezésnek. Számtalan módon készíthető el, és fogyasztható, csak néhányat említsünk, és mutassunk meg képben.

f294e53a1511f582e80a7ccc6ff385fd.jpg

Tradicionális formája, amikor kerek lappá csorgatva sütik ki. De lehet pálcika formaként mártogatni valamibe, készítettek már belőle tortát, teszik muffin tetejére absztrakt (és finom) dekorációnak, tehetünk a frissen kisült, forró példányok tetejére vaníliafagyit és karamellöntetet, de simán porcukorral gazdagon megszórva vagy lekvárral, mogyorókrémmel is isteni. Ha szeretnél valami újat idén a szokásos - ám persze továbbra is kedvenc farsangi fánk mellé -, készítsd el ezt az édességet. :)

funnel-cake-fried-recipe-3.jpg

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • kevés sütőpor
  • 3 dkg porcukor
  • 2 csipet só
  • 1 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 dl tej

Elkészítés: a hozzávalókat csak keverd simára, kábé sűrű palacsintatészta állagúra, majd a keveréket töltsd nyomózsákba. Vágj kb fél centi átmérőjű lyukat a zsák csücskébe, és nyomd a tésztát tetszőleges formában bőséges, forró olajba. Addig süsd mindkét oldalát, amíg aranyszínű lesz. Frissen tálald.

9_15.jpg

c989420dce571c87442d2e48aa1149ee.jpg

bbecd24e4fa851e661048f00c8f09efe.jpg

Forrás:

thestayathomechef.com

http://themomwho.com/

speedbumpkitchen.com

kevinandamanda.com

pepperbowl.com

tablespoon.com

Ahogy még senki nem látta Donald Trumpot

Hemzseg az internet a Donald Trump mémektől. Talán ez, talán más volt az oka, hogy Pavlo Bondar ételportrék készítés közben az amerikai elnököt is megformázta. Méghozzá apróra vágott kaporból. Mesterien kanyarintotta, aprította, illesztette a kaporszálakat, hogy az eredmény tökéletes legyen. Minden kifigurázástól mentes, művészi portré. Aztán itt nem állt meg, hanem csokoládéból Beyonce arcképét is megalkotta, majd Lady Gaga következett különféle gyümölcsökből. Hogy a sorba hogy illeszkedett Van Gogh, arról nincs információnk, de az ő képmása kenyérből és teafüvekből készült el. A művész állítása szerint az ételek sokkal izgalmasabbak képalkotáshoz, mintha szimpla festékeket használ az ember, hiszen jelentősége van az anyaghasználatnak is. Ahogy a videóban is látható, a számos ételfajtát rengeteg módon lehet alkalmazni a képek elkészítésénél, melyek száradás után is máshogy néznek ki, mint alkotás közben. Ebben rejlik az irányzat érdekessége. A fiatal művész egyébként sokkal inkább trendkövető, mint egy új trend létrehozója, hiszen ez a műfaj már régóta létezik, mi is írtunk róla korábban.

trump.jpg

gaga.jpg

gogh.jpg

Forrás: Mashable

Barackos-mákos kocka

Hiányoznak már a tavaszi és nyári gyümölcsök. Hiányzik a napsütés, már unom a tíz réteg ruhát, a kabátot, és a csizmát. Februárban és márciusban egyre türelmetlenebb vagyok, legszívesebben már zöld falevelekre, virágillatra kelnék. A télire elrakott befőttek és a savanyúságok is fogynak már, a kamra is a természet megújulására vár. :)

barackos-makos_kocka_kesz_1-700.jpgFotó: KockacZukor

süti beállítások módosítása
Mobil