Bakonyi csirke tésztával

A síelők alig várják már a havat, a hegyek tetején napozást, és a fővárosi karácsonyi vásár is látogatható már, de az ősz és tél programjai inkább a fedett helyeken szervezett koncertek, a mozi, a téli fesztiválok. December 3-án az Alma Együttes tart mikulás koncertet, december 16. napján Fábián Juli és a Zoohacker, örök rajongója vagyok a Dumaszínházasoknak, akik egészen a karácsonyig fellépnek, a mozikban kiváló filmeket játszanak, a Fővárosi Nagycirkusz varázslatos csodavilágot álmodott a karácsonyi porondra, de otthon is lehet sorozat-maratonokat rendezni, például a Kártyavár című filmsorozatot végignézve. :D No és persze lehet otthon sütni, főzni, és finomakat enni! :D

bakonyi_csirke_tesztaval_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor 

Mákos keksz

Még csak november van, de a főváros már karácsonyi lázban ég. Minden évben túl korainak tartom ezt az őrületet, bár az illatok és fények azért az én lelkemnek is jól esnek. A hétvégén egy bevásárlóközpontban jártam, ahova autóval akartunk elmenni. Olyan sokan voltak a belvárosban az utakon és aztán a plázában, hogy már most biztosan tudom, hogy az ünnepek utánig csakis BKV-val megyek be a városba, és nagyon messze elkerülöm majd ezeket a centrumokat. Kifejezetten stresszes volt parkolót találni, és eljutni az üzletig, amire szükségem volt. A közeledő ünnep ezen részét kifejezetten utálom. Egy mákos keksz viszont helyrebillenti bármikor a lelki egyensúlyomat. ;-)

makos_keksz_1_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Narancsos sütőtök krémleves

Sokféle sütőtök krémlevest készítettem már, de ami után megnyaltam mind a tíz ujjamat, az ez a recept. Van a levesben kókusztej, narancs, gyömbér, garam masala, répa, tök. Gyönyörű a színe, ínycsiklandó az illata. Kiültem egy pléddel az erkélyre elszürcsölni. Sőt. Még forralt bort is készítettem mellé. :D Igazi őszi, lelket melengető leves! Imádat!

narancsos_sutotok_kremleves_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Hóember répaorrok fokhagymás-vajasan

Tegnap só-liszt gyurma hóembereket készítettünk otthon. A kislányommal minden évben meglepjük valami handmade ajándékkal a család tagjait, télapókor és karácsonykor is. Kicsinyke hóembereket formáztunk, hogy sokra jusson a só-liszt keverékből, így a végére egy egész kis sereg kerekedett. A karjainak szegfűszeget szúrtunk a testébe, kalapot majd kartonból készítünk, a szemeket, gombokat felfestjük fekete festékkel, amint a gyurma teljesen megszárad. Az orrán sokat tanakodtunk. Még LEGO Olaf orrát is kölcsönvettük próbából, de aztán inkább zsülienre vágtunk egy répát, és mindenki kapott egy rövid répacsíkot a szája fölé. Apropó. Ha már répa, isteni fűszeres grillezett répareceptet találtam, idesüssetek.
roasting-carrots.jpgHozzávalók:

  • néhány sárgarépa, melyet nagyobb darabokra vágunk
  • 4-5 evőkanál vaj
  • 4 gerezd vágott fokhagyma
  • 1/4 teáskanál só, ugyanennyi őrölt bors frissen
  • Némi apróra vágott petrezselyemlevél tálaláshoz:

Elkészítés:

A répát tisztítsuk meg. A sütőt melegítsük elő nagyjából 200 fokra. Egy serpenyőben hevítsd fel a vajat, majd add hozzá a fokhagymát, és pirítsd barnára. Majd a megtisztított répát forgasd meg benne alaposan. Helyezd el a répát gondosan egymás mellett egy tepsiben. Sózd, borsozd, és locsold rá a maradék vajas-fokhagymás öntetet a serpenyőből. Ezután told a sütőbe 25 percre, vagy amíg a répa megpuhul. Ha kivetted, friss, tépkedett vagy apróra vágott petrezselyemmel díszítheted. Önmagában is isteni, de egy szimpla natúr, grillezett husival tálalva egészséges ebédnek is tökéletes. :)

garlic-butter-carrots.jpg

Forrás: diethood.com

Ananászos, tejszínes csirke csavartmetélttel

Elkezdett hiányozni a mozgás, amiből olyan sok volt nyáron. Most már a hideg miatt nem lehet bringázni, a sok meló miatt jelenleg nincs arra időm, hogy egy edzőterembe elmenjek, így ha van egy szabad órám, itthon próbálom meg pótolni a végtagok és izmok megmozgatását. Szerencsére van ellipszis trénerem és egy jóga matracom, amin úgy tekerem ki magam, ahogy akarom. ;-) Természetesen az ősz és tél alatt sokkal nagyobb odafigyelést igényel az is, hogy mozgás hiányában mit eszünk. Én semmiképpen nem szeretnék a következő nyárra úszógumikat, így odafigyelek a hideg hónapok alatt is arra, hogy mit eszek.

ananaszos_tejszines_csirke_tesztaval_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Anya almás pitéje

Sokszor írok arról, hogy mekkora felüdülés hazamenni egy-egy hétvégére, hosszú hétvégére a szüleimhez, testvéremhez vidékre. Igazi kikapcsolódás, amikor apukám halászlevet készít, anyukám süteményt, a tesóm mesél, az unokahugim pedig huncutkodik körülöttünk. Az ősz csodálatos színeket varázsolt az erdőkre, a fákra, a földekre, és bár hűvös a szél, ragyog a nap. Imádom a sütőtököt mézzel, a sálban és napszemüvegben napozgatós ejtőzéseket, és az őszi bújócskázást a három éves királykisasszonnyal. Pihenés gyanánt pedig befalni anya almáspitéjét; mennyei!

anya_almas_piteje_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Fahéjas tökmag házilag

Az úgy volt, hogy a gyerek kitalálta, hogy ha már Helloween tököt faragunk, süssünk tökmagot otthon. Remek ötlet! Végülis óriási sok kedvem volt a tökből kikanalazott trutyiból kiválogatni a magokat, de a gyerek kérése szent: megtettem.

pumpkin-seeds-2.jpg

Sült paradicsomleves kagyló tésztával

Nagyon lelkesen kezdetem el csinálni egy öt napos léböjt és rozskenyér tisztító kúrát. Az első nap még könnyedén ment. A másodikon már kicsit kedvetlenebbül ettem a rozskenyeret. A harmadikon már nasira vágytam... és a legnehezebb nap a negyedik volt. Egyrészt, mert nem szeretem azt a levet, ami a negyedik napra esett, és már nagyon untam az üres kenyeret. Az ötödik napon már csak arról álmodoztam, milyen fűszeres ételt eszem majd a kúra után legelőször, ami nem megterhelő, de azért ízes. Az egyik fogás ez a sült paradicsomleves lett.

sult_paradicsomleves_kagylo_tesztaval_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Friss tojás-e a friss tojás?

Könnyen kiderítheted a lenti ábrán látható apró trükkel. Az eljárás talán nem ismeretlen sokak előtt, de ebből a verzióból szinte napra pontosan megsaccolható a tojásunk életkora. Vegyük hát most elő a spájzból a tojásokat!

fres.jpg

Tojásos tészta reggelire

Az embernek mindig jelzi az élet, ha változásra érett meg az idő. Valamikor nagyon sokáig tart ezt észrevenni, máskor pedig nem akarunk a nyilvánvalóról sem tudomást venni. Az élet viszont nem tágít, és addig bökdös minket, amíg már nem tudunk a jelenlegi helyzetben tovább élni, és megtesszük a lépést... vagyis megtennénk, ha legalább egy kicsit támogatna az új úton való elindulásban. De nem. Az új ösvény se tiszta és csillogó sárga út Óz birodalmába, hanem egy ködös, buckás valami, amiből mindössze pár centit látok magam előtt. Ami e pillanatban legyen a konyha, hisz alig keltem fel, máris korog a gyomrom. :D ;-)

tojasos_teszta_reggelire_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Pasta Bar

A hétvégén olyan igazán őszies ősz volt. Kicsit hűvös, mégis simogató, napsütéses, zöld, bordó és barna színű, napszemüveges, sálas, kesztyűs, friss és tiszta. Meg is beszéltem a barátnőmmel egy szombati talit, sétát, dumcsit, ebédet és mozit.

2_29.jpg

Padlizsános, gombás penne

Sokat olvasok, de soha nem otthon, egy pléd alatt vagy a lakás csöndjében, hanem a metrón és bkv buszon. Annyit utazom, hogy érdemes magammal vinni az e-book-omat, mert nagyon sok könyv elfogy így menet közben. Ugyanakkor, amikor a könyvek alapján készült filmeket nézem meg, mindig csalódás, amit látok, pedig minden alkalommal izgatottan várom a mozit. Aztán rájövök, hogy a filmek soha nem tudnák visszaadni azt a világot, amit én a fantáziámban megalkotok az egyes szereplőkről, világukról, személyiségükről. Kíváncsi lennék arra, hogy képes lennék-e én egy filmet elkészíteni, szereplőket válogatni, a jeleneteket megrendezni, és, hogy ez tetszene-e a közönségnek is. Talán egy gasztrotémájú filmet kéne forgatnom... az igazán én lennék. :D

padlizsanos_gombas_penne_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Mandarin tököcskék

Halloween tájékán elárasztják az internetet az ötletesebbnél ötletesebbnek vélt receptek, de a legtöbbjük szerintem túl van lihegve kissé. Egyik másik már cseppet sem étvágygerjesztő, persze értem, hogy vicc: de a levágott ujjaknak kinéző virsli, a tál vérnek tűnő bólé az én asztalomon biztosan nem kapna helyet. Nem úgy, mint ez az ötlet, amely szerintem nagyon cuki. Olcsón összedobható dekoráció, és nem utolsósorban egészséges "fogás", a mandarin tököcske. Gyerekekkel lehet egy suli utáni esti program az előállítása, mutatós az asztalon, nem fogjuk horrorfilmben érezni magunkat az elkészítése közben, mégis átélhetjük a Halloween-csodát. :)

mandi.jpg

Magos kevert desszert

Idén nem utaztam el külföldre, nem pihentem tengerparton, nem jártam be messzi földek városait. Ez a „kiszakadás” nagyon hiányzik, mert csak ilyenkor tudok igazán ellazulni. Csak ha más kultúrkörbe kerülök, ha mások az utcák, a közlekedési eszközök, az ételek, a szokások, az emberek, a zene, az életstílus, stb. akkor tudok igazán magam mögött hagyni stresszt, gondot és mindent, ami az életemet jelenti. Ezzel egyidejűleg pedig belépni egy másik életbe, amelyben a létezés egyetlen célja: a töltődés és öröm. Remélem, jövőre újra lesz alkalmam távoli vidékekre utazgatni és fotózni... addig pedig itthon kalandozom, az ízek világában...

magos_bogres_1_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Karfiolleves

A hétvégén húsmentes ételeket készítettem: finom, illatos és meleg karfiollevest, sült tököt mézzel csurgatva, és fokhagymás sült édesburgonyát sajtos mártogatóssal. A desszert se maradhatott ki. A magvas bögrés édességhez forró teát és kakaót tálaltam. Elbringáztam jógázni, és pléd alá kucorodva filmeztem. Végre egy igazán pihenős hétvége... :)  

karfiolleves_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Csak 3 hozzávaló: pillecukor muffin

Emlékeztek még azokra a finom "békebeli" pillecukorkákra, amiket régen lehetett kapni? Átlátszó celofánban voltak a kis téglatestecskék, darabonként csomagolva. A narancs és a citromsárga színű volt a kedvencem. Jézusom, esküszöm fizikai fájdalmat érzek, ha rá gondolok, mennyire ennék most. Milyen jó volt beleharapni azokba a kis porcukorral hintett párnácskákba, hmmmm... Azt hittem, már nem is kapható, mígnem a minap volt alkalmam egy kórházi büfében újra találkozni vele! Mondhatom, egészen felemelő viszontlátás volt, egyből kettőt lecsúsztattam belőle! :)

smores-bites-52.jpg

Ennél a cuki pillecukor muffinnál viszont nem azzal, hanem a mostanság igen elterjed fehér hengerecske formában kapható pillecukorral kell dolgozni, amely egy nagyon gyors és bűnös nyalánkság. A pillecukron kívül 180 fokra melegített sütőre van szükségünk, muffintepsire, valamilyen vajas, morzsálódó kekszre (én Győri Édes zabfalatokat használtam), vajra és tejcsokira. A muffintepsi mélyedéseit enyhén kivajazzuk. Vajjal, esetleg cukorral összedolgozzuk a zúzott kekszmorzsát, és teszünk minden mélyedés aljába belőle. Jól lenyomkodva. 4-5 percig elősütjük. Kivesszük, és ha kihűlt, egy-egy kocka csokit teszünk minden kekszes alap tetejére, majd egy félbevágott pillecukorral borítjuk be. Ismét vissza a sütőbe. Innen már csak kb 2 percig sütjük tovább, míg a csoki elolvad, és a pillecukor is "életre kel". Kivéve pihentetjük 15 percig, porcukros kakaóval meghinthetjük, és azonnal fogyasztjuk, de szerintem ezzel nem lesz gond. :)

Hozzávalók tehát:

  • pillecukor
  • tejcsoki
  • vajas keksz (és némi extra vaj)

smores-bites-collage-1.jpgsmores-bites-collage-2.jpg

turtle-smores-bites-6b.jpg

Forrás: http://thefirstyearblog.com

süti beállítások módosítása
Mobil