Tésztasaláta melegen

Van az úgy, hogy az ember feje felett összecsapnak a hullámok. Amikor mindent egyszerre kéne intézni, amikor a munka és magánélet összeér, amikor nincs egy szusszanásnyi idő se, amikor valahogy mindenki egyszerre talál meg, és minden sürgős, és közben a saját életet is élni kéne, bár már azt sem tudom, hogy az mi is. És ha még mindez nem elég, a fogorvos számát is kereshetem elő... más már nem is hiányzik. Pihenni vágyom. Egy finom vacsira egy pohár borral, csenddel.

tesztasalata_melegen_1_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Sajtos-túrós házi kréker

Amikor a férfi a házban már egy hete csak szerel, és az összes szoba, helyiség kábelekkel, fúróval, kalapáccsal, izével, bigyóval meg kütyüvel van tele, és már nincs egy szabad asztal- vagy kanapéfelület egyetlen szobában sem, ahova én is le tudnám tenni a kis dolgaimat, akkor felmegy bennem a pumpa. Sajnos az egy hete tartó melót nem tudom helyette megcsinálni, mert nem is értem, hogy mi ez a zűrzavar. Inkább beköltözöm a konyhába - persze csak miután onnan is kitelepítem az ott ragadt csavarhúzót, ragasztókat és szerszámos láda tartozékokat – és készítetek egy isteni sós rágcsát. Mindenképpen készítsétek el Ti is, nagy sikere lesz. :)

sajtos-turos_hazi_kreker_1_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Zabos, csokis ropogós

Olvastam a minap egy blogbejegyzést, amit nagyon korrekt, felelősségtudó, intelligens cikknek tartottam, de az azt követő kommentek megdöbbentettek. Annyira sok volt a hozzászólás, hogy magam elé kaptam egy tál kekszet, és majszolgattam, majd azt vettem észre, hogy magamban duruzsolva kommentálom a kommenteket. Szerencsére egyedül voltam, senki nem vette észre, de hogy ne folytassam, egy újabb kekszet nyomtam a számba. Talán nem kellett volna befalnom a fél tányért... de hát olyan fincsi volt, és olyan jól esett.

zabos_csokis_ropogos_1_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

A Halloween tök, ha épp nem ijesztő

Ti már kiválasztottátok az idei Halloween tököt? Én azelőtt nem foglalkoztam ezzel, de az oviban hozzászoktatták a gyereket, így azóta igényli, hogy farigcsáljunk ijesztő tökfejet. Tulajdonképpen kedvelem már jómagam is, jó kis izmosító elfoglaltság, amikor odakint sötét van, és esik az eső, kvázi játszózással úgysem üthetjük el az estét.

603760eb5f63a1e2cfca627e060c1275.jpg

Idén ehhez a mártogatóshoz is tervezek kibelezni egyet, annyira guszta a tálalása, nézd csak. Nem mellékesen a mártogatós is finom, szinte bármilyen kekszet jól esik beletunkolni.

Hozzávalók:

  • sült sütőtök
  • barna cukor
  • sütőtök fűszer
  • lágy krémsajt
  • sűrűre vert tejszínhab (30%-os tejszínből)

A hozzávalókhoz direkt nem írtam mennyiségeket, mert ezerféle kombináció van a neten, én érzésre csinálom. Kóstolgatom, teszek bele még egy kis ezt, egy kis azt. Elrontani nem lehet, hiszen csupa finomság már önmagában is minden alkotóelem. Ha összeállt a krém, tedd kis tálkába, mely éppen belefér a kivágott tökbe. Abban tálald. :)

pumpkin-pie-cheesecake-dip-1.jpg

Forrás: http://www.anightowlblog.com

 

Hagymalevest bármikor

Az egyik napról a másikra betegedtem meg. Tüszős mandulagyulladás, fülgyulladás és minden, ami ezzel jár. Beszélni és felállni is nehezen ment, amíg a fejem jobban nem lett. Infralámpáztam, inhaláltam, antibiotikumot szedtem, több zacskó zsebkendő elfogyott, liter számra a mézes tea. Az ételek ízét nem éreztem, tényleg csak a "táplálék" funkciójuk maradt meg. Három nap fekvés után battyogtam ki először a konyhába, és készítettem egy nagyon gyorsat, egészségeset és finomat, aminek végre az ízét is éreztem. Hagymalevest bármikor jó enni, számomra gyógyhatású... :-)

hagymalevest_barmikor_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Csak 3 hozzávaló: tojásos toast kosárkák

Volt idő, amikor kenyérsütőt vettem, és saját magam keverte lisztkeverékből sütöttem bucit, kalácsot, zsömlét. Aztán eljött az az idő, amikor úgy nagyjából mindenféle kenyérről leszoktunk, különféle diéta okok miatt. Manapság pedig megint visszajött az életünkbe a kenyér, de toast formában, abból is próbálok szénhidrát csökkentett verziót választani. Egyszerű is, tartós, friss az érzete napok múltán is.

haha.jpg

Tudom, hogy tartósítószer, meg adalék, meg E, meg minden, de valahogy ez vált be. Abból is a negyed kilós, ami nagyjából 4-5 nap alatt fogy el. Nem eszünk belőle tehát sokat, így ennyi E nem árthat talán. :) A minap találtam egy érdekes videót, hogy készül a toast kenyér a gyárban, és nem tántorított el a fogyasztásától. Nyilván egy friss házi, parasztkenyér serclijénél nincs finomabb. :) Toast kenyér alapú három hozzávalós reggelit találtam a napokban, amit én ma vacsoraként fogok tesztelni. Tarts velem. :)

Hozzávalók:

  • néhány szelet toast kenyér
  • tojás
  • sonka és /vagy sajt tetszőlegesen
  • némi só

Spriccelj kevés olajat a muffinsütő mélyedéseibe, és béleld ki toast kenyérszeletekkel, melyekből előzőleg egy bögre segítségével köröket szaggatsz. Tégy bele apróra vágott sonkát, és/vagy sajtot, majd verd fel a tojást, sózd meg, és töltsd rá. Némi petrezselyemmel felturbózhatod. Süsd sütőben, míg a kenyér széle kicsit megpirul, és a tojás megsül. Jó étvágyat. :)

3_-quiche-toast-cups-looks-so-fun-to-make-30-super-fun-breakfast-ideas-worth-waking-up-for-.jpg

Forrás: listotic.com

Lazacos, krémsajtos masni

Holnap műszaki vizsgára megy az autóm. Ezzel egyidőben kellett befizetnem a jövő évi kötelező biztosítást, a súlyadót, és olajcserére, légszűrő cserére, fékbetét és féktárcsa cserére is szükség volt. Így minden együtt már egy tetemesebb összeg, amin éppen mérgelődöm, de ha jobban belegondolok, olyan jó, hogy van a Pözsi (mert hogy beceneve is van a Peugeot-nak). Életem első kicsi autója csak csendben tűr és szolgál, bár kárt nem szoktam okozni neki. Sokszor segít Pözsi a vacsik és ebédek hozzávalóinak hazaszállításában. Ez így történt most is. :-)

lazacos_kremsajtos_masni_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

A gyerek másik nagy kedvence

Múlt vasárnap Etyeken ebédeltünk a családdal. A főételhez én köretként sütőtökpürét kaptam rukkolával; bizonyára én vagyok rosszul összerakva, de megint megerősödött bennem, hogy a sütőtököt alapvetően nem szívlelem. Szeretném szeretni, tényleg. Minden évben neki is futok, és sütök belőle, ha szezonja van, de sem a krémleves, sem a püré nem lett a szívem csücske. Süteménybe viszont imádom tenni, például ebbe a guszta sütőtökös muffinba is. :)

muffins-of-pumpkin.jpg

Hozzávalók:

  • 1 és 1/2 csésze liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csésze sült sütőtök
  • 1/3 csésze növényi olaj
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál sütőtök pite fűszerkeverék
  • 1 és 1/4 csésze cukor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál só

A tetejére:

  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál fahéj

 

large-muffins.jpgTök egyszerű (mi más is lehetne :D), mint a legtöbb muffin. A 12-es muffin tepsiben 10 darabot kapsz, ha a fenti arányokkal dolgozol. Olajozd ki a mélyedéseket, és tegyél beléjük kapszlit, a sütőt pedig melegítsd elő 185 fokra. Míg felmelegszik, szitáld össze egy tálban a lisztet a sütőporral. Aztán egy másik tálban dolgozd simára a puha sütőtököt olajjal, tojással, fűszerekkel, cukorral, szódabikarbónával. Majd elegyítsd a két keverőtál tartalmát. Adagold ki a formákba egyformán, a végén fahéjas kristálycukorral hintsd meg a tetejét, és süsd 25-30 percig, tűpróbáig. Ne süsd túl, mert kiszárad. Isteni, jelentem: ez a gyerek második kedvenc házi készítésű édessége a répatorta mellett. :)

Forrás: diethood.com

Meggyes, mákos palacsinta tekercs

Sokszor azért nem állok neki palacsintát sütni, mert az olaj szaga mindenbe beivódik - a ruháimba, a hajamba, a bőrömbe, és a lakás minden szegletébe, még ha csukott konyhaajtó mellett is dolgozom. Nem beszélve arról, hogy – az éhes szájak létszámának függvényében – órákat is ácsingózhatok a tűzhely mellett, mire elkészül. A palacsintának ez a sütőben sütött változata viszont se nem szagos, se nem zsíros, sőt, még gyorsan el is készül. Így azt hiszem, máris az egyik kedvencemmé vált. Természetesen nem csak meggyes-mákos változatban, de túrósan, lekvárosan, egyéb gyümölcsökkel, és töltelékekkel is elkészíthető, csokoládé vagy karamell szósszal, tejszínhabbal tálalható.

meggyes-makos_tekercs_1_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Marhahúsgolyók paradicsomos pestós spagettivel

A Szigetszentmiklósi tanösvény egy apró kis eldugott rövid sétaút, amin olyan régen jártam már, hogy muszáj volt ismét ellátogatnom oda, és élvezni minden kis szegletét. A fák gyökereinek útja, az ágak fura iránya, a náddal körülölelt sétaút, a fából készült kis hidak és egy-egy fapad, ahova ha lecsücsülsz, a Duna vize is rád kacsint. Játszótér, lángosozó az út egyik végén, kávézó a másik végén. Látogasd meg egy szerelmes, andalgós sétára, vagy gyerekekkel, mert egy játszótérrel indul az út. Vidd el idős szüleidet, mert ezt a kis sétát ők is szeretni fogják, és ennyi mozgás még a legidősebbeknek is belefér. ;-)

 marhahusgolyok_paradicsom_pestos_tesztaval_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

HelloHal (Fishbar)

Nagyon szeretem a halételeket, de csak ritkán eszem házon kívül, hiszen egy romantikus vagy üzleti vacsorához nem nagyon illik a szálkák horgászása a halhúsból. Amikor megtaláltam ezt a kis helyet, az első öröm, amit látatlanban is okoztak nekem, hogy szálkamentes halakkal dolgoznak; nem kell a halcsonttal foglalkozni.

1_28.jpg

Pulykanyak leves

Mi úgy nőttünk fel, hogy a vasárnapi ebéd húslevese csibeaprólékkal volt tele. Szeretjük a májat, a nyakat, a zúzát, de a férfiak a csirke futkosóját (lábát) és szárnyát is kimerték a tányérjukra. Gyerekkorunkban nem kérdeztük, mi is az a disznósajt, mi imádtuk. Sőt. Vidéken én ezt tartottam természetesnek, és csak fiatal felnőttként szembesültem azzal, hogy van, aki nem eszi meg ezeket. Pedig milyen jó is a forró húsleves, húsban gazdag pulykanyakkal. :D

 pulykanyakleves_csipettel_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Almás, fahéjas galette

Amikor életemben először galette-t készítettem, nem is tudtam, hogy azt készítek. Kigyúrtam a tésztát, és olyan kevés lett, hogy nemigen tudtam mit kezdeni vele, hát beletöltöttem egy nagy adag barackot. Csak a Provence-i útjaimon jöttem rá arra, hogy nem is én találtam fel ezt az édességet, hanem már nagyon-nagyon rég létezik. :D Sokféleképpen lehet megtölteni. A család imádja a fahéjat, így most egy krémsajtos, almás, fahéjas változatot készítettem el nektek.  

almas_fahejas_galette_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Tonhalas, paradicsomos orsó

Nagyon szereti a család a tonhalat. Rendszeresen eszünk reggelire tonhalas, majonézes, citromos krémet pirítósra kenve. Nagyon szeretjük a paradicsomot is, és bár a lekvárok mellett a paradicsompürék is télire készültek, egyet mégis felbontottam, és tonhallal, chilivel, bazsalikommal és parmezánnal egy ízletes, tápláló ebédet készítettem. Mindig elfogy mind egy étkezéssel, soha nem marad belőle. :D

tonhalas_paradicsomos_orso_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Transzformersz sajtmártás

A lányom alig két hete kezdte az általános iskolai első osztályt, de én úgy érzem, hogy máris eljutottam az első holt pontig. Régi szép ovis idők! Nemcsak ő sírja vissza. Délután, este annyi teendő van otthon, hogy minden együtt töltött időnk kész rohanás és kapkodás. Néhány hete még vígan rollereztünk akár este 8-ig is kettesben Wekerle utcáin, vagy a játszótéren múlattuk az időt, esetleg a kertben diavetítőztünk sötétedés után. Ma már ez csak szép emlék. Suliból különórára rohanás, aztán haza, otthon kis tanulás, készülődés másnapra, fürdés, vacsora, korai elalvás.

eree.jpg

Tíz perces tészta

Egy pénteki napon munka után futkosnom kellett a belvárosban, mert intéznivalóm volt hivatalos ügyben, és a hétvégén a testvérem szülinapja miatt készültem vidékre utazni, ünnepelni. Ergo egy apró ajándékot is kerestem még neki. Hazaérve pakolásztam, és mire mindennel elkészültem, korgó gyomorral zuhantam össze. Természetesen a párom nem vásárolt és nem is lepett meg meleg vacsival, így összeszedtem még a maradék erőmet, és egy pohár finom bor mellé elkészítettem egy extra gyors, de mennyei tésztaételt. Íme.

tiz_perces_teszta_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

süti beállítások módosítása
Mobil