Fotózz hambis dobozzal!

Na fogadjunk, hogy nem gondoltad volna: egy mekis hamburgeres doboz segítségével profi képeket csinálhatsz, telefonnal. Philippe Echaroux francia fotós megmutatta, hogy nem feltétlenül kellenek drága cuccok a jó fotókhoz. Az egyik legfontosabb mindig a megvilágítás, na ő erre a célra egy elemlámpát és egy hamburgeres dobozt tákolt össze. Szuper képek születtek, mi a magunk részéről megpróbálunk alkalmazni egy üres lisztes zacskót hasonlóképpen, később jövünk az eredménnyel. :)

epic-portraits-shot-with-an-iphone-and-a-big-mac-59a65b9205115_880.jpg

epic-portraits-shot-with-an-iphone-and-a-big-mac-59a65b950b8ad_880.jpg

epic-portraits-shot-with-an-iphone-and-a-big-mac-59a65b88bca2b_880.jpg

epic-portraits-shot-with-an-iphone-and-a-big-mac-59a54f2641195_880.jpg

epic-portraits-shot-with-an-iphone-and-a-big-mac-59a54f13d236a_880.jpg

Forrás: boredpanda

Magvas darapuding

Egy barátnőm ahányszor távoli és idegen országokban jár, mindig hoz nekem vásárfiát. Ez a meglepi ajándék legtöbbször valamilyen különleges fűszer. Legutóbb üvegcsébe zárt szárított ehető virágokat hozott. Még soha nem főztem virágszirmokkal, de ezek után muszáj lesz keresnem néhány virágos receptet. :D Addig pedig használom ezeket a színes kis csodákat, mint styling elemeket.

halava_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Vigasz alma-nyalóka iskolakezdésre

Elkezdődött a suli. Másodikos a gyerek, és sírt. Tudom, már nem sírnak a gyerekek másodikban, mert elég nagyok, és milyen ciki már.... hát elnézést kérek, de az én lányom mégis sírt. Hozzáteszem, még csak 7 éves múlt májusban, nem úgy, mint az osztálytársai nagy része, akik már elmúltak 8 évesek régen. A lényeg az hozzá, hogy nyilván megsajnáltam, és már az ajtóból kifelé jövet azon törtem a fejem, mivel szépíthetném egy kicsit a következő nap reggelét. Ezt az almás-karamellás nyalókareceptet találtam. Csomagoltam belőle uzsira, és mint a gyerek elmesélte: így tényleg édesebb és szebb volt az a nap, mint az előző. :) 

sliced-caramel-apples.jpg

Hozzávalók:

  • alma vékonyabb karikákra vágva
  • fehér csoki
  • tejcsoki
  • karamell
  • nyalókapálcikák

Elkészítés: az almákat karikázd fel, óvatosan szúrj beléjük egy-egy nyalókapálcikát. A díszítetlen alma-nyalókákat előbb mártsd olvasztott tejcsokiba, majd tedd sütőpapíros tepsire. Ha megdermedt, csorgasd meg olvasztott fehér csokival és olvasztott karamellel, majd szórhatsz rá színes díszítő cukorkákat, de tört mandulába vagy mogyoróba is forgathatod. Várd meg, míg minden hozzávaló megszilárdul, és már be is csomagolható meglepetésnek az iskolatáskába. :)

chocolate-dipped-apple-slices-800x534.jpg

caramel-apple-slices-recipe.jpg

Forrás: http://domesticallyblissful.com

Tejcihez pite

Kiváló az idő a kirándulásokhoz. Éppen a Budapest környékén található, az általam még felfedezetlen tavakat és tengerszemeket kutatom, nézegetem a térképet. Ajánlom nektek is az ország csodáit, menjetek, csodálkozzatok rá ti is, csodálatos a mi kis országunk. Előtte pedig süssetek édeset és sósat, hogy legyen mit magatokkal vinni a túrára, és reggelizzetek kiadósan. ;-)

tejcihez_pite_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Almás karamellbomba

Még egy utolsót grilleztünk a sulikezdés előtt. Kellemesen lehűlt az idő, ez a 22-23 fok, felhős idő teljesen optimális a kertben tölteni néhány órát a barátokkal. Mivel a legutóbbi sütögetést a barátaink vezényelték, és a bográcsban egy nehéz vetrecét dobott össze a házigazda, mi most könnyedebb, natúr husi sütést, salátázást ígértünk be. De hogy biztosítsuk a lightos fogás miatt kimaradt kalóriákat, ez az almás karamellbomba készült el hipp-hopp a sütőben. Egyet fontos elmondanom csak róla: kevésnek bizonyult a kisütött mennyiség. :)

caramel-apple-pie-bombs-1_1.jpg

Hozzávalók:

  • Csomagolt leveles tészta
  • Vajkaramella
  • Alma
  • Cukor
  • Fahéj

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A tésztából vágj háromszögeket a képen látható módon. A darabokra vágott almát fahéjjal és kevés cukorral főzd át picit puhára. Halmozz kevés almát a háromszögbe, mellé egy darabka vajkaramellát, és görgess tekercset a háromszög egyik csücskénél fogva. A kezedben golyóvá formázhatod. Hempergesd fahéjas kristálycukorba a kis golyókat, és tedd sütőpapíros tepsire. A sütőben 10-12 perc alatt megsül, látni fogod rajtuk, ha elkészültek. Melegen tálald, de ne forrón, mert a karamell éget. :)

caramel-apple-pie-bombs-step-1.jpg

caramel-apple-pie-bombs-step-2.jpg

Forrás: http://omgchocolatedesserts.com

Okos termosz

Óriási fénykorukat élik a trendi kulacsok, különféle hordozható palackok manapság, mert szerencsére divatba jött az IVÁS. Mármint a hidratálás, vagyis, hogy odafigyelünk a rendszeres folyadékbevitelre. Ez jó. Viszont sokan nyakig isszák magukat cukros löttyökkel vagy épp túl sok lesz a bor a napi megengedetthez képest, netán a bevitt kávék hatásairól nem veszünk tudomást. Az okos termosz kielemzi a benne tárolt folyadék összetételét, figyelemmel kíséri egy applikáció segítségével a folyadékkal bevitt tápanyagok mennyiségét, így elkerülhető, hogy túl sok nem kívánatos, cukros vagy magas alkohol, esetleg koffeintartalmú innivalót fogyasszunk napközben. Az okos palackunk emellett jelez is, ha vízből többre lenne szükségünk. A jövőbeli legjobb barátod elérhető itt.

https_blueprint-api-production_s3_amazonaws_com_uploads_card_image_572607_8a1afc6d-a008-4a05-a744-36cd3d9b85be.jpg

Ricottás, meggyes cukormentes desszert

Már érzem az őszt reggelente, az illatát. Az eső is megváltozott, már nem a fülledt nyári, hanem a frissítő hűvös. Bár a 40 fokos melegeket nehezen viseltem, még nem szeretném elengedni a nyarat, a napsütést, a rövid ruhákat és szandálokat, a hosszú nappalokat, a nyaralót, a Balatont, a kerti fák zöld leveleit. De ha már egyezkedni lehetne az időjárással, akkor törölném a telet, maradna az ősz, amit aztán hosszú tavasz követ. ;-)

ricottas_meggyes_cukormentes_desszert_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Mini Buddha

Találkát beszéltem meg egy barátommal a városközpontba a tűzijáték vasárnapjára. Mindezt úgy, hogy a stresszes és lótifuti hétköznapok során teljesen kiesett, hogy nemzeti ünnepnap lesz, és a főváros hangosabban lüktet majd, mint egyébként.

Szombaton egész éjszaka esett. Még reggel is. Ki se akartam kelni az ágyból. Végre friss volt a levegő, imádom hallgatni az eső kopogását, érezni a vizes föld szagát. Hálás voltam a kényelmes ágyért, a vasárnapért, az esőért, az életemért. Egészen addig ebben az emelkedett állapotban tudtam maradni, amíg beértem a Deák térre. Csak akkor jöttem rá, miért is ez nagy tömeg, lökdösődés, turisták, nyüzsgés.

Szürke arccal fogadtam a barátomat. Csak azon kattogott a fejem, hogy hova meneküljünk. A gyomrom korgott, nem tudtam két egész összefüggő lépést tenni. A hozzám legközelebbi lépcsőre fel is ugrottam, és a Buddha Miniben találtam magam.

1_35.jpg

Paradicsomos, kókuszos tengeri hal hosszúmetélttel – lépésekben

Már hét közben azon gondolkodtam, hogy mit is főzhetnék a szombati vendégemnek. Olyasmit szerettem volna, ami ízletes, egészséges, laktató, de nem nehéz, és megmarad egy íz-emlék. :-) Egy netes közösségi felületen talált meg engem egy haláruda, aminek a fotóit tanulmányozva villant be, hogy itt a keresett alapanyag: hallal fogok dolgozni, és a paradicsom, a kókusz, valamint a keleti fűszerek teszik majd színessé az alap ízt. 

kesz-600.jpgFotók: KockacZukor

Főzőiskola: nokedli készítése

Életem első nokedli próbálkozása nanááá, hogy nem hagyományos, hanem Norbi liszt közreműködésével esett meg. Az eredmény nem lett éppen gusztusos. Ragacsos, nyúlós, nyálkás bigyókat kaptam, de mivel tojásos galuska lett belőle, ami egyébként is "szottyosan" jó, így tulajdonképpen nem volt zavaró. Viszont anyukám igazi szép, pergős, fényes, tökéletes állagú, nem kemény, de nem is puha, csodás jénaiban a pörkölt mellé tálalható galuskája az igazi számomra, és most meg is van lépésről lépésre a titok, hogyan lehet a tiéd is ilyen. Mutatjuk, tanuld meg velünk a lenti videóból. :)

masteszta_fozoiskola_3.jpg

569_3.jpg

Karamellek krémje

Na, de most komolyan: miért jó nekünk vagy mire egy finom kis karamellszósz? Hogy mire? Soroljuk: kávéba csorgatni, fagyira kanalazni, fahéjas tekercsre kenni, almát tunkolni bele, brownie-t turbósítani, palacsintára tölteléknek vagy öntetnek, almás pitére édes kísértésnek......... éééééééééééés még hosszan lehetne sorolni, annyi mindent ízesebbé, bűnösebbé tehetünk vele. Íme, hogyan készítsd el.

homemade-caramel-sauce-recipe-no-thermometer.jpg

Hozzávalók:

  • 75 ml tejszín
  • 2 evőkanál víz
  • 12.5 dkg kristálycukor
  • 2,5 dkg vaj

Elkészítés:

Kezdd el hevíteni a kristálycukrot a vízzel, amíg szép buborékos nem lesz, néha keverd meg. Folytasd addig, míg szép aranybarnára karamellizálódik. Ha elérte az ideális színét (aranybarnát), akkor húzd félre a tűzről, és keverd bele a vajat, a tejszínt. Szép simára, krémesre. A hűtőben lezárt edényben simán eláll egy hétig, felhasználás előtt kissé újramelegítve, de frissen az igazi. :)

how-to-make-homemade-caramel-sauce-recipe-4-ingredients-only.jpg

Forrás: https://cakewhiz.com

Baconös tészta kókuszos, kesudiós pesztóval

Végre úgy néz ki a lakás, amibe már jó érzés hazatérni. A legegyszerűbb bútorokkal rendeztem be, a legegyszerűbb kiegészítőkkel. Volt, amit magam készítettem, és volt, amit megvásároltam, volt, amit barátokkal raktam össze és volt, amit egyedül. A szobák szellősek lettek, természetesek, mégis barátságosak, otthonosak. Hálás vagyok és elégedett. :D

baconos_teszta_paradicsomos_kokuszos_kesudios_pesztoval_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Zöldbab ropi

Imádom a zsenge zöld hüvelyű babot. Régebben volt idő, hogy csak ezen éltem, ha köretről volt szó, biztosan megpároltam belőle egy keveset a sülthús mellé, vagy ha nem volt lehetőség beszerezni, akkor - ne kövezzetek meg - a konzerv változatát választottam, és azt kupacoltam a tányérra. Szerintem remek ötlet ez a zöldbab ropi vagy bundás zöldbab, és bár kevésbé diétás, mivel forró, bő zsiradékban kell kisütni a recept szerint, mégis könnyű marad, mivel nem szívja magába az olajat annyira. Ha pedig sülés után papírtörlőn le is csepegtetjük a bundás babot, akkor pláne beleillik egy kiegyensúlyozott, egészséges vacsorába.

crispy-fried-green-beans-appetizer-or-snack.jpg

Hozzávalók:

  • Zöld hüvelyű bab
  • 1 pohár liszt
  • 1 teáskanál fokhagyma
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • őrölt fekete bors
  • 2 nagy tojás
  • panírmorzsa
  • 1/4 csésze parmezán sajt
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

Vágd le a zöldbab végeit, mosd meg kissé, majd főzd forrásban lévő vízben 2 percig. Utána hűtsd le hideg vízzel, és tedd félre egy papírtörlős tálcára lecsepegni. Addig egy tálban keverd el a lisztet, a fokhagymát (vagy fokhagymaport), pirospaprikát, sót és borsot. A babot panírozd a szokásos módon: előbb a fűszeres lisztbe forgasd bele, majd a felvert tojásba, utána pedig a parmezán sajttal elkevert panírmorzsába. Süsd ropogósra bő, forró olajban, majd papírtörlőre szedd ki, hogy a papír a felesleges olajat beszívja.

Forrás: https://cakewhiz.com

Megkóstolták a Star Wars különleges ételeit

Hogyan készült a Star Wars híres babakék színű reggeli itala vagy Joda mester levese? A Fiction Kitchen Youtube videóinak legújabb epizódjából kiderül. A vicces gasztrosorozat "szakértői" utánajártak a földön kívüli hozzávalóknak, és alaposan lemodellezték az elkészítést is, szinte bárki számára elérhető receptet szolgáltatva. :D

ddd.png

Forrás: Mashable

Laktóz- és cukormentes túrós búzadarával

Az egészséges táplálkozás nem azt jelenti, hogy koplalni kell, vagy megvonni magunktól az édességet. Mindössze annyit jelent, hogy minőségi alapanyagokkal dolgozunk, és a cukrot pótoljuk valamilyen - lehetőleg természetes - édesítőszerrel. (Megjegyzem, teljesen kiiktatni sem jó.) A túró és a tojás fehérjeforrások, így szükséges tápanyagok, amit a test igényel. A következő édesség gyümölccsel gazdagítható, ezt tegye mindenki ízlése szerint.  

laktoz-_es_cukormentes_turos_buzadaraval_kesz.jpgFotó: KockacZukor

Felismeri ezeket az ételeket? Teszt.

Az alábbi önteszt remek lehetőséget ad a gyakorlásra: vajon képben van az ételeket/gyümölcsöket/fűszereket illetően? Felismeri őket kép alapján? A sok hasonlóból ki tudja választani, hogy melyik melyik? Lássuk!

Melyik a creme brulee?

s1d4ty9w-_png.jpg

Melyik a csokis kekszes fagylalt?

sjyv7bywz_png.jpg

Melyik a kék sajt?

skf3m-fdb_png.jpg

Melyik a "maki"?

hyn5gbypw_png.jpg

Melyik a mángold?

hywmmwypb_png.jpg

Melyik a fekete bors?

by-e4bkpz_png.jpg

Melyik a barbecue szósz?

sk3r-zkwb_png.jpg

Melyik a paradió?

b15k-lqdw_png.jpg

Melyik a köles?

rkjmhjqww_png.jpg

Melyik a fussili tészta?

sybbsetdb_png.jpg

Forrás: buzzfeed.com

 

süti beállítások módosítása
Mobil