Görögdinnye pizza??? Görögdinnye pizza!!!

Szokásos péntek esti barátnőzés, és az örök dilemma: mivel kéne várnom őket, ami jól esik ebben a hőségben, ami diétás (de legalábbis nem terhelő még akkor sem, ha este 10-kor repetázunk belőle), ami guszta, amolyan lábról levevős fogás... dinnyével nem lehet mellényúlni, így ebből indultam ki, és jött egy fantasztikus megoldás: a dinnyepizza! Hát nem ínycsiklandóan egyszerű? Mindössze néhány szem cseresznye és nektarin, mentalevél szükséges hozzá feltétnek, valamint némi pirított kókuszreszelék, és a jól behűtött gyümölcsök pedig már teszik is a dolgukat, vagyis gyönyörködtetnek és jól lakatnak traccsparti közben. Na mit szóltok, ugye kipróbáljátok? :)

healthy-vegan-watermelon-pizza-dessert-3.jpg

healthy-vegan-watermelon-pizza-dessert-1.jpg

healthy-vegan-watermelon-pizza-dessert-6.jpg

A recept szerint némi lime levéből, és eperből vagy málnából sűrű mártást is mixelhetünk a dinnyepizzára.

Forrás: http://thecookiewriter.com

Idd magad frissre!

Na, először is lendüljünk túl azon, hogy mennyire jól néz ki. Ne. Mégse lendüljünk túl, nézegessük picit, hát nem gyönyörű, ínycsiklandó? Szinte megszólal a frissességtől, csalogat, mi több: finom agresszivitással üvölt felénk, hogy "azonnal igyál belőlem"!

vitamin-water-3-0813.jpg

Mi? Hogy félsz az uborkától a limonádéban? Ne tedd! Még üdítőbb lesz az eredmény, ne hidd, hogy túl domináns lesz a kompozícióban. Néhány héttel ezelőtt volt szerencsém részt venni egy nyári villásreggelin, ahol bazsalikomos, bodzás, kapros frissítőt szolgáltak fel, és valami hatalmas ízélmény volt. Légy bátor, minden, ami friss és üdítő, mehet bele az üvegbe. Kell egy kis idő, míg az ízek összeérnek, ja és igen: a külcsín legalább olyan fontos itt is, mint a belbecs, tehát elsőként egy mutatós kancsót szerezz be a művelethez.

Hozzávalók (ízlés szerint):

  • citrom és lime (ami C-vitamin atombomba)
  • uborka (ami gyulladáscsökkentő)
  • grapefruit (ami gazdag A és C-vitaminforrás)
  • menta (ami emésztés könnyítő)
  • görögdinnye (ami szintén A és C-vitaminban bővelkedik)
  • víz
  • édesítésnek, amit szeretsz

vitamin-water-4-0813.jpg

vitamin-water-6-0813.jpg

Forrás: http://soupaddict.com

 

Kapros csirkeraguleves

A kapor gyógy- és fűszernövény, ami tartalmaz A-vitamint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, riboflavint valamint folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és igen nagy mennyiségű rostot. Kiváló gyomorerősítő, de vizelethajtóként is számon tartjuk, illetve nyugtató és antibakteriális hatása is van. Miután a kolleganőm a kertjéből leszedett több csokornyi kaporral lepett meg, nem állhattam meg egyetlen kapros étel készítésénél. A tejszínes, kapros csirkemellcsíkok után egy levest készítettem.

kapros_csirkeragu_leves_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Búzadara dal

Búzadaráról énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. A különös dalra természetesen mi is felfigyeltünk, növelve a Youtube videó néhány nap alatt már 140 ezerre nőtt nézettségét. A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágere réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről szól, feltétlenül tessék meghallgatni, én megyek is a konyhába egy jó panírozásra, úgy kedvet kaptam. :) 

liezst.jpg

Fitt paradicsomos, kukoricás, tonhalas orsó

Két hete jártam először a nyári Balatonon. Még nem volt szezon, még a vasút is fel volt túrva, de a kis üdülőfalu központja már tele volt emberekkel, elkezdett élni. A családom egy vödörnyi cseresznyével várt, és a piros gyümölcsnek már csak a látványa is boldoggá tett. Az első napon még nem merészkedtem be a Balatonba, de aztán a másodikon már olyan erős volt a víz iránti vágyam, hogy nem érdekelt, milyen hűvös is az a víz. Fájó szívvel hagytam ott a nyaralót... de csak azért, hogy hamarosan visszamehessek. :D

fitt_paradicsomos_tonhalas_penne_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Csak 3 hozzávaló: görögdinnye extrákkal

Időnként áthívom valamelyik barátnőmet egy esti, kerti traccspartira. Ilyenkor - bár nem vagyunk nagy ivók - legurítunk egy-két cídert vagy alkoholmentes sört, és a chipsek/rágcsák is előkerülnek. Van, hogy frissen sütök valami ropogtatnivalót, de az utóbbi időben ráálltunk, hogy péntek este barizunk, viszont így nincs se időm/se kedvem munka után még bíbelődni sütögetéssel a konyhában. Szerintem Nigellától láttam régen egy hasonló dinnyesaláta receptet, ami eszembe jutott így, hogy már kapni mézédes dinnyét. Igaz, horror áron, de egy igaz barátnő kedvéért semmi sem drága, nem igaz? :) Mindketten nagy dinnyeguruk vagyunk, és ez a fetasajtos párosítás nekem olyan különlegesnek tűnt, hogy gondoltam, ez alkalommal lecserélem a rágcsákat, és egy könnyű de különleges salival az ölünkben beszéljük át az élet nagy dolgait a szaletliben. :)

watermelon-feta-salad-2016-1-of-2.jpg

Hozzávalók:

  • Görögdinnye kockára fágva
  • Lila hagyma
  • Feta sajt felkockázva
  • Kevés olívaolaj (de elhagyható)
  • menta (de elhagyható)
  • Szemes só (de elhagyható

Az első három hozzávalóból is elkészül az üde saláta, amit ha jól behűtesz, garantáltan felejthetetlen ízorgiát ígér. Ha több fetát teszel bele, nyilván a sós íz fog dominálni a frissítő, lédús dinnyedarabok között. Ha pedig tovább turbózod csíkokra vágott lilahagymával, nagy szemű sóval, és még kevés olívaolajat is locsolsz rá, akkor valami még extrább dolog kerekedik ki belőle. Ha csípős is a hagyma, a dinnye hűvössége csitítja majd az égő érzést a szádban, a sószemek a dinnyekockákon egy újabb csavarás az alkotáson, az egészet pedig néhány csurrantás olívaolaj öleli át.... hm.... Annyit mondhatok: Klári legközelebbre is ilyet rendelt, ez szerintem jót jelent. :)

watermelon-feta-salad-2016-2-of-2.jpg

Utóirat: az enyém így nézett ki, szerintem nem rossz, egészen hasonlít a fenti képekéhez, és jelentem: tényleg nagyon jól sikerült! A menta egyáltalán nem hiányzik róla, de a dinnye-feta-lilahagyma hármasa valóban frissítő különlegesség. :)

18921735_1885084571518752_308892743912201634_n.jpg

Forrás: www.garnishwithlemon.com

Nyári barackos pite

Napsütés, gyümölcs, chill, strand, limonádé, roséfröccs, hal. Nagyon sok éve nem voltam hosszabb szabadságon, de most úgy döntöttem, végre kipihenem magam, és nem akkor jövök vissza dolgozni, amikor már éppen hozzászoknék a semmittevéshez. Két és fél hét a fülledt Budapesttől és munkától távol - már most a mennyországnak tűnik. Visszaszámlálok.. :D

nyari_barackos_pite_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Így kezd el mászni az uborka a hűtődben

Mindannyian láttunk már friss, egészségtől kicsattanó gyümölcsöt és penészeset is, de hogy az enyészetté válás folyamatát még senki nem örökítette meg ilyen látványosan, az biztos. Szemünk előtt mindössze néhány pillanat alatt lesz kedvenc gyümölcsömből, a görögdinnyéből felismerhetetlen sötétzöld kishajó. A 19 nap alatt teljesen megromlott eper átalakulását is megnézhetjük, valamint az ananász alakváltását, mely filmjének elkészítése két hónapnyi feszült megfigyelést követelt meg. Érdekes képsorok a legkülönfélébb ételek elromlásáról, a tejtől a hamburgerig, kár lenne kihagyni...

8_16.jpg

9_20.jpg

Forrás: boredpanda

Tejszínes kapros csirkemell csíkok tésztával - lépésekben

A minap egy kolléganőm azzal jött be az irodába, hogy nagyon sok kapor van a kertjében. Hozott is egy nagy zacskónyit, hogy vigyünk bátran haza belőle. Nem kellett nekem kétszer mondani, én bizony egy szép adagot felmarkoltam, és fel is használtam azonnal a vacsorához. :D Gyors, laktató, finom, egészséges.

8-600_2.jpg Fotó: KockacZukor

Főzőiskola: paradicsomragu készítése

Azt mondják, paradicsomos tésztát mindenki tud főzni. Valóban??? De tényleg? Én nem hiszem. Ettem már ugyanis rettenetes paradicsomos tésztát, és ettem olyat is, amiből még repetát is kértem, olyan isteni lett. De hogy mit lehet rajta elrontani? Vagy hogy lehet elérni, hogy tökéletes legyen? Főzőiskolánkban most megmutatjuk, mitől lesz igazán finom a paradicsomragu, amely minden spagetti alapja lehet. Az alap verzióhoz talán minden megtalálható a legtöbb spájzban/hűtőben. Gazdagítható gombával, sonkával, darált hússal is, de ha már ez megy, akkor nagy baj nem lehet. Mutatjuk a lenti videóban. :)

masteszta_fozoiskola_1.jpg

569.jpg

696.jpg

Szomszédolós perec

Néhány hónapja új szomszédaink lettek. Kedves fiatal pár, 15 hónapos kisfiukkal. Hamar megtaláltuk a közös hangot, a hétvégén még szomszédolós sütit is kaptam a háziasszonytól. :) Mivel a saját tányérján hozta a finomságot, gondoltam, a tányért majd úgy adom vissza, hogy én is sütök valamit, amivel megköszönjem a kedves gesztust. Mivel említette, hogy a kicsi imádja a perecet, így ezt az élesztő nélküli verziót készítettem el. Volt is öröm, aztán jót kávéztunk beszélgetés közben a kertben. :)

pretzel2.jpeg

Hozzávalók:

  • 1 és fél csésze liszt
  • 2/3 csésze tej
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál cukor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 tojás
  • szórásnak só, fahéjas cukor, mák - ki mit szeret

Az első hat (tehát csak az első hat!) összedolgozott hozzávalóból gyúrt tésztát 15 percig letakarva pihentesd, majd oszd 8-10 golyóra (ezek közepes méretű perecek lesznek). Sodorj belőlük tésztakígyót (kb 1 centis átmérőjűt), és alakítsd pereccé. Majd tedd papírozott tepsire, kend meg a hozzávalóknál írt 1 db tojással, majd szórd meg a tetejét ízlés szerint valamivel, én kevés kristálycukrot használtam. Kb 12 perc alatt megsül a 200 fokos sütőben. Világosra süsd. Hagyd kihűlni, aztán viheted te is a szomszédba, aki garantáltan örülni fog, amiért ilyen figyelmes vagy. :)

5696.jpg

pretzelboard.jpeg

Forrás: http://www.maybejamie.com

Hecserli, Budapest szívében

Már a kis fűszeres és kávézó neve is utal arra, hogy mire számíthat az ember, ha belép: természetesen hazai kistermelők, biogazdák magas minőségű termékeire. Engem mindig nyugalommal és bizalommal tölt el, ha megtudom egy-egy termékről, hogy azt családi kis vállalkozások, vidéki manufaktúrák, kézműves szakemberek készítették. Annyira hamisak már a közértben kapható élelmiszerek, hogy ha tehetném, én már csak és kizárólag ilyen delikáteszbe járnék megvásárolni, amire a konyhámnak szüksége van. A Hecserliben közel ötszáz fajta bio vagy kézműves termék található: laktóz- glutén- és szójamentes, valamint kókuszalapú termékek, olasz tészták, fűszerek, szószok, zöldségkrémek, lekvár- és mézkülönlegességek, kézműves borok, sörök, pálinkák, kistermelői sajtkülönlegességek, minőségi húskészítmények, bio gyümölcslevek.

1_33.jpg

Túrós kagyló kapros mártásban

A múlt hétvégén autóval jöttem vissza Budapestre vidékről. Soha nem volt semmi problémám az út során, de most az egyik autópályán nagyon rossz élményben volt részem. Egy hatalmas fekete dög jött utánam, és bár volt mellettem még két üres sáv, sőt megfelelő tempóban is haladtam, ez a gépállat engem nyomott, és villogott és dudált, és csak nem akart békén hagyni. Le voltak sötétítve az ablakai, nem is láttam, ki ült benne.. Komolyan megijesztett, én pedig nem értettem, miért nem kerül ki. A szituáción túljutva elgondolkodtam azon, hogy pillanatok alatt milyen balesetek történhetnek, és hogy milyen értékes a saját életünk, mások élete. Óvatosan az utakon! 

kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Paradicsomos, cukorborsós, húsos tészta

Sok-sok évvel ezelőtt Veronában jártam, ahol Ludovico Einaudi koncertjét hirdető plakátok lógtak a falakon. Éppen akkor ott, az óváros arénájában adott koncertet. Miután a szerzeményeit is megismertem, már csak Veronába vágytam vissza, vagy bárhova, ahol koncertet ad. Sajnos Magyarországon nem járt még, egészen mostanáig, ugyanis szeptemberben végre Budapesten is fellép. :-) Boldogság! :-)

paradicsomos_cukorborsos_daralthusos_teszta_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Extra gyors pirított tészta leves

Végre eljött a kerti partik ideje. Ugyan nekem nincs kertem, de ha az ismerősök, barátok meghívnak, akkor örömmel társulok a bográcsozókhoz. Legutóbb egy gyönyörű napsütéses délutánon pincepörköltet készítettünk, dumáltunk, nevettünk, ittunk, ettünk, olyan könnyű volt az élet. A nyárra egy olyan barátnőm is szervezett grillpartyt, aki olyan szerencsés, hogy közvetlen vízparton lakik. Alig várom a vizes gasztrobulit, alma- és rosefröccsel. :)

piritott_teszta_leves_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

"Eszemmegáll" sajttorta

Életem legfinomabb pitéjének receptjét még a nyomtatott Éva magazin hasábjain olvastam néhány éve, sajnos azóta sem találom, és elfelejtettem az arányokat, így nem merek nekiállni, pedig sírni tudnék érte. Ez a sajttorta viszont nagyon emlékeztet rá küllemében, és elkészítésében is, ezért megörültem, amikor belé botlottam, nyomban el is készítettem. Különös benne, hogy csurgatva kell adagolni a krémet és a tölteléket, hogy szép foltos, márványos legyen az eredmény. Áfonyával és eperrel ajánlja a recept, én málnával készítettem, így is tökéletes volt.

berry_swirl_cheesecake_5.jpg

Hozzávalók:

  • 16 darab keksz (a recept szerint Oreo van benne, de bármilyen vajas keksz megteszi, töltelék nélkül)
  • 1 doboz krémsajt (250 grammos)
  • 1 csésze apróra vágott eper
  • 1 csésze apróra vágott áfonya
  • 2 teáskanál kristálycukor (1-1 a kétféle gyümölcshöz)
  • A sajtkrémhez további királycukormennyiség ízlés szerint (én édesítőszert szoktam ehhez már)
  • Vaj (amennyivel összeáll a kekszmorzsa, én mindig kevesebbet használok, mint a recept ír)
  • 2 teáskanál vanília aroma
  • 3 tojás

 

berry_swirl_cheesecake_4.jpg

Elkészítés:

Törd össze a kekszeket morzsává, és adj hozzá annyi puha vajat, amennyivel jól összedolgozható masszát kapsz. Nyomkodd bele egy kivajazott, kilisztezett kapcsos tortaforma aljára, majd süsd 180 fokon körülbelül 15 percig. Addig míg sül, készítsd el a gyümölcsszószokat, mindkettőt hasonlóképpen: szórd edénybe a gyümit 1 evőkanál kristálycukorral és két evőkanál vízzel, és közepes lángon, kevergetve sűrű masszává főzd. Majd tedd félre hűlni. Jöhet a krém: keverd el a krémsajtot robotgéppel a cukorral, közben add hozzá a tojásokat, és a vanília kivonatot is. Szépen kidolgozott krémet kell kapnod. A sütőből kivett és elősütött kekszes tortaalapra most önts keveset a krémes masszából, majd csurgass hozzá kevés gyümiszószt az egyikből. Utána jöhet megint egy kis krémsajtos keverék, majd a másik féle gyümiszószból is egy kevés, egészen addig, míg a masszák elfogynak, és szép, márványos hatású lesz a tortád. Told vissza a sütőbe további 35 percre, aztán gyönyörködj, amíg kihűl. Utána vedd csak ki a tortaformából, és vágd fel. Igazi nyári édesség, pont illik ehhez a csodás időhöz! :)
Forrás: http://www.wineandglue.com

 

süti beállítások módosítása
Mobil