Zabliszttel készült pizza

Mostanában elég sokszor reggelizek zabkását, vagy sütök zabliszttel. Bár általában édességet készítek, most egy pizzareceptet hoztam nektek, mert a feltét szabadon alakítható. A húsimádóknak húsosan, a vegáknak zöldséggel, sok sajttal vagy éppen kevéssel, ki hogyan szereti. :-)

zabliszttel_keszult_pizza_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Így dobd fel a főtt kukoricát

Újabb barátnőzős kerti traccsparti van kilátásban. Mivel kéne már őket lenyűgözni??? Ezen agyalok napok óta. A legutóbbi extra dinnyés finomság nagyon bevált, körbe lettem dicsérve, ugyanakkor fel is adta a leckét.
Mert annyira különleges volt, a lányok elsőre olyan bizalmatlansággal fogadták a fura íztársításokat, mégis hatalmasat szólt a végén. Jó értelemben! Legközelebb szimpla főtt kukoricával készülök, esküszöm, és nem agyalom túl, mert nagyon el vannak kényeztetve. :D Addig is itt egy újabb fetás kombináció, és a kukorica is megjelenik, ha már nyár, lássuk, próbáljuk ki, mit szólnak majd hozzá. ;) 

img_3518-3.jpg

Hozzávalók:

  • frissen főtt kukorica, a csőről levágva
  • koktélparadicsom felvágva
  • lila hagyma, apróra vágva
  • aprított petrezselyem
  • kevés almaecet
  • olívaolaj
  • bors
  • feta sajt morzsolva

Arányokat nem írtam, mindenki ízlés szerint adagolhatja, de érdemes a kukorica javára porciózni mindent, mint a videóban is javasolják. ;)

Forrás: http://meaningfuleats.com

Szardíniás, morzsás spagetti

Autót mosni? Minek? Ahogy lemostam, jön egy nyári zápor vagy éjszaka egy macska vagy nyest, és ismét koszos az a kocsi. Ha kint áll a szabad ég alatt, akkor egy kis strapabíró négykerekű kell, ami tűr meleget, hideget, hogy leszakítják a dísztárcsáit, és összekarcolják az emberek. Persze a gazdinak is szüksége lesz végtelen türelemre és erős szívre, hogy ne akarjon minden járókelőt elpusztítani, ha bántották a kis bogarát, de simogassa és dicsérje meg a vasat, amiért még csinálja, és bírja. Irány autóval a közért a lenti recept elkészítéséhez...

szardinias-morzsas_spagetti_kesz2-700.jpgFotó: KockacZukor

Gyerekbarát uzsik az úszótáborban

Javában tartanak a nyári táborok. Az én lányom is úszótáborban tölti az időt ezen a héten. Szabadtéri helyszín, egy kicsinyke strand. Nincs extra komfort vagy sütögetési lehetőség, amolyan igazi camping fíling egy óriási nyitott medencével, és nagy füves területtel. Reggelit csomagolunk a kicsiknek, ebédet kapnak - rendelnek minden napra, ki mit szeretne az adott ételkihordó cégtől. Uzsonnára pedig gyümölcs jár az ellátásban, de a napi 2x1 óra edzésben és a kettő közötti rohangálásban iszonyúan kiéhezett gyerekeknek ez láthatóan kevés. Így több szülővel együtt úgy gondoltuk, készülünk egy-egy tápláló, de "gyerekbarát" energiabombával nekik.

18-mouthwatering-breakfast-recipes-blueberry-breakfast-grilled-sandwich.jpg

A hozzávalókat mi vittük be reggel a táborba, majd hűtőbe tettük. A kész finomságokat délután könnyen összedobhatják, akár kis segítséggel maguk a gyerekek is. Szerdára a tapasztalatok szerint a táboros bagázs kissé elfárad, ez az első holtpont a héten. Ilyenkor a délutáni kemény úszást könnyed vízi játékokra cseréli az edző, hogy kitartson a gyerekek lendülete péntekig. Erre a napra egy tápláló szendvicset gondoltunk az anyukákkal, amelyhez a háromszög szendvicssütőt is kölcsön adtuk a táborozóknak.
A szendvicsbe natúr sajt- vagy vajkrémet kell kenni vastagon, és néhány szem áfonyát beleszórni, majd úgy kisütni... nyamm. ;)

Péntekre, a tábor végére pedig szintén egy áfonyás finomság lesz a jutalma a kitartó gyerekeknek: ehhez édes fagyitölcsérre van szükség (nálunk szerencsére megvásárolható max 30 darab a cukrászdában), bele jól behűtött gyümölcsjoghurt töltendő, és friss, hűtött vagy fagyasztott gyümölcsök, esetleg olajos magvak. Garantáltan elfogy, a kicsik feltöltődnek testileg, lelkileg is, és mi szülők is "tyúkanyóskodhattunk" picit a magunk módján, a távolból... :)

2012-04-21_14-40-20_805_622x621.jpg

Petrezselyem estélyi és karfiol tütü

A legtöbb szülő tiltja gyermekének az étellel való játszást, nem úgy mint Alya Chaglar festőművész, aki 3 éves kislányának közreműködésével mindennapossá tette a gyümölcsökkel, zöldségekkel való mókázást. Evés után/közben vagy helyett az édesanya csak megfelelő szögben tartja a kiválasztott ételt, esetleg virágot kislánya előtt, hogy azt az érzetet keltse a fotózott látvány, mintha a gyermek ezen ételruhákban pózolna. Nagyon élethű az eredmény, vicces, a kislány pedig egyenesen tündéri. :)

food-optical-illusion-dresses-alya-chaglar-1-595f310e4c170_880.jpg

food-optical-illusion-dresses-alya-chaglar-17-595f312fef5c4_880.jpg

food-optical-illusion-dresses-alya-chaglar-26-595f36a1960a0_880.jpg

food-optical-illusion-dresses-alya-chaglar-7-595f311a8b7cb_880.jpg

food-optical-illusion-dresses-alya-chaglar-9-595f311e8d1a7_880.jpg

taken-byseasunstefani-23-png_880.jpg

taken-byseasunstefani-7-png_880.jpg

food-optical-illusion-dresses-alya-chaglar-19-595f3133ca0a8_880.jpg

food-optical-illusion-dresses-alya-chaglar-18-595f3131ddcff_880.jpgfood-optical-illusion-dresses-alya-chaglar-20-595f3135e8377_880.jpg

Forrás és további képek: boredpanda.com

Fitt paradicsomos tészta csicseriborsóval és olívával

Életemben először fogok az unokahugimra vigyázni több napon át. Sokat játszom vele, etetem, öltöztetem, ellátom, de ez egészen más, ha ott van mellettünk az anyukája vagy a nagymama vagy apa. Egészen más, ha több ember játszik vele, intézkedik körülötte, csinálja a dolgát. De most csak én leszek és a kiscsaj. Tesóm és a Nagyi hosszasan próbáltak felkészíteni, mire én biztosítottam őket, hogy a leányzó lelkileg és fizikailag is rendben lesz a 'szittelésem' napjai alatt. Mire Húgom és Anya felnevetve közölték, hogy nem a gyerekért aggódnak, hanem értem.. :D :D

fitt_teszta_csicseriborsoval_es_paradicsommal_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

A kukorica csodája

Hetente 2x biztosan eszünk kukoricát a szezonban. Imádjuk. Főleg a gyerekek. A társasházunkban az udvaron lent játszó gyereksereg minden tagja oda van érte, rohannak fel hozzánk, hogy kérnek még. Kicsi társasházat képzelj el, 7 család lakja, így kb 6 gyerekről beszélünk, nem egy óvodányiról, úgyhogy szívesen vállaltam a kukoricafőző anyuka szerepét. Az utóbbi időben így készítettem el nekik, tejjel és vajjal, mert sokkal ízletesebb, zamatosabb, szaftosabb lesz az eredmény. Nekik bejött, próbáld ki te is. :) 

corn-3.jpg

Hozzávalók:

  • 4-5 cső kukorica (akár félbe vágva)
  • Kb 50 gramm vaj
  • 1 csésze tej
  • víz

Töltsd meg félig vízzel a lábast. Tedd fel a tűzre. Amikor felforrt, add hozzá a tejet és a vajat, majd a kukoricákat is. Az újraforrástól számítva főzd 10 percig, majd zárd el. Hagyd a vízben a kukoricát tálalásig.

corn-24.jpg

Forrás: https://spicysouthernkitchen.com

Made in Pasta

Molnár Zsolt főszakács közvetlensége meglepett. Nemigen tapasztalom ezt a nyílt és egyben befogadó, kedves kommunikációt itthon, főleg nem, ha a háttérmunkára, az alapanyagokra, és egyéb kulisszatitokra kérdezek rá. Valójában rákérdeznem se kellett, mert Zsolt olyan őszinte szeretettel mesélt nekem a Made in Pasta-ról, hogy nagyon hamar elvarázsolt a világuk.

2017-06-26-17-02-40.jpg

Cukorborsó pesztós tészta – lépésekben

Van az a túlhajszolt, és kiégett állapot, amikor már csak zombi üzemmódban megy a reggeli kelés, öltözés, munka, bevásárlás és hazaérkezés. Mint aki elfelejtette, hogyan is kell élni, és már csak vegetál. Aztán egyszer csak valaki bekopog a világ végéről, sőt, nem is kopog, hanem DÖRÖMBÖL, és közli, hogy ez így nem jó, több van benned! Hol vagy? Mikor vesztél el? Mutasd magad! Ettől a pillanattól kezdve pedig semmi sem kell már, ami átlagos, színtelen, üres, hervadt és halott. Egyszer csak újra színes a világ. :-)

1-600_2.jpg  Fotók: KockacZukor

Csak 3 hozzávaló: összeöntős őszileves

Imádom a gyümölcslevest. Egyetlen baj van vele, hogy az ember leginkább melegben kívánja meg jól behűtve, frissítő ebédrevalónak. Na már most: mivel főzni kell, praktikusan sajnos forró lesz, amikor elzárom, következésképp, nem tudok azonnal habzsolni belőle, hanem hosszú ideig hűtenem kell. Viszont nekem gyakran nincs hosszú időm, vagy ha van, akkor türelmem nincs kivárni az optimális hőmérséklet eljövetelét. Így biztosan minden nyáron előkerül ez a recept amolyan szó szerinti tűzoltásnak. A titka,  hogy jól behűtött három hozzávalóval készítsük el, és már élvezhetjük is a hűsítő hatást a finom ízek mellett.

peachsoup7.jpg

Hozzávalók:

  • 1 doboz felezett őszibarackkonzerv vagy befőtt, levével együtt (behűtve)
  • 1 doboz nagy őszibarack joghurt (nyilván a hűtőből szintén)
  • 1 liter őszibaracklé (behűtve, lehetőleg 50%-os)

Csak keverd el egy nagy leveses tálban a joghurtot az őszibaracklével, majd öntsd hozzá a konzerv szirupos levét. Végül gerezdekre vagy darabokra, ízlés szerint vagdosd bele az őszibarackokat, és már tálalhatod, mi több: falhatod is is. :)

Fotó forrása: https://cafelynnylu.blogspot.hu

Rózsaszín köd a konyhában

Nyugalom, nem égett oda a pink habcsók, amelynek következtében vattacukorillatú, pink színű füst tör elő a sütőből. Egészen más rózsaszín ködre gondolunk. A halvány rózsa árnyalat újabban nem csak a babáknak való, hanem a 30 pluszos hölgyek, asszonyok is kedvelik. Ruhában, kiegészítőben, akár bútorokban is vásárolják, és most már a konyhánkat is feldobhatjuk az úgynevezett Millennial Pink szín jegyében.

milpink.jpg

Alapdarab, minden háziasszony álma lehet egy KitchenAid masina, persze nem biztos, hogy éppen rózsaszínben, de ha mégis, ez egy szuper alapdarab a pink konyhai kompozícióhoz, uszkve 180 ezer forint ugyan az ára.

https_blueprint-api-production_s3_amazonaws_com_uploads_card_image_512036_aeba4d7b-6c17-4542-a138-94ce281cf1d6.jpg

Színben tökéletesen passzol, és a konyhapulton gyönyörűen mutat ez a Smeg kenyérpirító, mely azonos színű vízforralóval és aprítóval kedvezményesen vásárolható meg innen 530 dollárért.

smeg-two-slice-toaster-150.jpg

Természetesen kerámia edénykészlet is elérhető halvány pinkben, lábasok, fazekak és palacsintasütők, mostantól a kedvenceink lesztek. 

ns-rt-502.jpg

Egy valamire való konyhatündérnek megfelelő késkészletre is szüksége van, amellyel megvédheti magát a zöldségek és húsok támadásakor. Hámozó, aprító, filéző, szeletelő, kenőkések természetesen pinkben!

41rkwsrn11l_ss500.jpg

Amit kifőztünk, tálalni is kell, min máson, mint Millennial Pink tányérokon, melyek önmagukban is remekül mutatnak, kifinomult megjelenésükkel.

66334_xxx_v4.jpg

A végén pedig igyunk rá valami frissítőt, stílszerűen például halvány rózsaszín málnaszörpöt ebből a kulacsból.

https_blueprint-api-production_s3_amazonaws_com_uploads_card_image_512044_2459b82c-d085-44d1-9c22-c15bdd4d20d1.jpg

Kefires, almás süti

Egy kolleganőmmel éveken át dolgoztunk együtt egy szobában. De ahogy az életben mindig minden változik, ez se maradhatott így örökké. Egyedül maradtam a szobában, és már egy hét után érzem, mennyire hiányzik a már 'nem kolleganőm'. Tartottunk egy búcsúbulit, amire sokan összejöttünk. Nevettünk, nosztalgiáztunk, rosé fröccsöztünk, és persze készültek finomságok is. Egy falat se maradt, és a receptek is gazdát cseréltek. :D

kefires_almas_pite_kesz-700.jpgFotó: KocacZukor

Tojásfőzés: a nagy szúrópróba

Újabb tojásfőző trükkbe botlottunk, szeretnénk most felkérni benneteket, segítsetek nekünk egy rögtönzött tesztelésben. Ránézésre elég különösnek tűnik a módszer, mely szerint egy aprócska lyukat kell ejteni rajzszöggel vagy gombostűvel a tojás alján. Ez a lyuk lehet a kulcsa a főzés után szinte magától leugró tojáshéjnak? Próbáljátok ki ti is, várjuk a véleményeteket! Esetleg, ha nem vált be, javasoljuk a korábbi módszerek egyikét kipróbálni.

569_1.jpg

boiled-egg-hack.jpg

Forrás: www.foodbeast.com

Kelbimbós, kolbászos leves

Még másfél hét és végre pihenhetek egy nagyot. Utánanéztem a Balaton körüli programoknak, és se vége, se hossza a sok lehetőségnek. Alig várom. Viszont el kéne indulni, ami persze nem gyaloggalopp. A kocsiban vezérműszíjat kellett cseréltetni, majd jelezte a szerelő, hogy hoppácska: szükség lesz még más alkatrészre is. Összeszorított fogakkal tudomásul vettem. Még soha nem szedtem szét egyedül a bringámat kerekekre és vázra, és nem logikáztam be a kocsiba, de most ezt is meg fogom tenni, mert tekerni szeretnék vele a Bala partján. Azért csak sikerül majd valahogy elindulnom. :D

kelbimbos_kolbaszos_leves_kesz2-700.jpgFotó: KockacZukor

Áfonya puffancs

Anyám. A minap elmentünk venni gyümölcsöt egy közeli zöldség-gyümölcs árushoz. 5000 forint ezek szerint nem sok, mert fél perc alatt eltapsoltuk, de nem volt ám nehéz a következő árak mellett: 1 doboz egres 800 forint, 1 doboz áfonya 1000 forint...! Alig vettünk valamit, felháborító. Én felháborodtam. Különösen, miután otthon kiderült, hogy az egres 50%-a ehetetlen, mert romlott szemek voltak az épek alá rejtve. Az áfonya viszont legalább kifogástalan volt. Tettünk a gyümölcssalátába is, és maradt két-három marékkal ebbe a szuper felfújtba, aminek a receptjét most megosztom veletek.

blueberry-croissant-puff-plate-1024x732_1.jpg

Hozzávalók:

  • 3-4 nagyobb (üres croissant) felvágva
  • 1 csésze áfonya
  • krémsajt (én egy dobozos Tollét használtam fel)
  • 2 tojás
  • édesítőszer ízlés szerint
  • vanília kivonat
  • 1 csésze tej

Kivajazott, lisztezett, kisebb méretű tepsibe szóród a felkockázott croissantot, rászóród az áfonyát. A többi hozzávalóból sima folyós krémet keversz, és rácsorgatod az áfonyás croissantra. Mehet a sütőbe 180 fokra kb 40 percre, amíg szépen megsül... talán vaníliasodóval még jobb lehet. ;)

qb2a0148-500x345.jpg

qb2a0155-500x345.jpg

qb2a0159-500x357.jpg

Forrás: http://www.the-girl-who-ate-everything.com/

A jövő száraztésztája már nálunk is

Az új Star Wars és más sci-fi filmek ihlették a "lapos csomagolású" elv szerint készülő száraztésztákat, amelyek 2 dimenziós állapotukból 3 dimenzióssá válnak főzés során. Tehát nyersen kisebb helyen is elférnek, amely jelentősen csökkenti a csomagolási és szállítási költségeket. A főzővízben azonban a lapos tésztadarabok fussilivá, csavartcsővé, szarvacskává alakulnak, és hagyományos módon tálalhatók/fogyaszthatók, mint normál társaik. E koncepció mentén újabb ételeken is dolgoznak jelenleg, kíváncsian várjuk a fejlesztések eredményeit. A videóban nagyon érzékletesen bemutatják, hogyan is alakul át a tészta, érdemes megnézni. :)

pasta02.jpg

pasta1.jpg

süti beállítások módosítása
Mobil