Karfiolleves füstölt kolbásszal

Nagyon sok gyerkőc idegenkedik a zöldségektől, és azt hiszem, még többen a karfioltól. Azonban egy kis huncutsággal lehet olyan meleg levest készíteni, amivel a kicsik is elcsábíthatók. Következzen egy ízletes karfiol krémleves, amihez ha krumplit is pürésítünk, és fűszerezzük, akkor az egész család számára ízletes, egészséges ebédet kapunk.

karfiol_leves_1_kesz_700.jpgFotó: KockacZukor

Tészta kelbimbóval és dióval

A hétvégén találkozom pár barátnőmmel, és közös főzőcskézést tartunk. Három receptet is elkészítünk az ultraegészséges élet jegyében, közben borozgatunk és csicsergünk. Az egyik étel hozzávalója a kelbimbó is, amit a hét elején már meg is vásároltam. Sajnos nem „élte túl” a munkás napokat, mert az egyik este előkaptam, és elkészítettem ezt a ropogós, ízletes, különleges tésztát. Így most mehetek ismét a közértbe, és vásárolhatok újra. :D De cseppet sem bántam meg! :D

teszta_kelbimboval_kesz_700.jpgFotó: KockacZukor

Gasztrobáron innen és túl..

..avagy a SonkaArcoknál vacsiztunk.

Hét közben, viszonylag kora délután érkeztünk a bárkonyhába.

Már több blogger, szakmabeli, illetve „csak” az ízlelőbimbóit kényeztető gasztro fan írását olvastam a helyről. Eljött az idő, hogy a saját érzékszerveimmel is megtapasztaljam az éttermet.

1_13.jpg

Az első benyomást nem az ételek adták, hanem a hely hangulata, a kellemes enteriőr, a sötét fából készült bútorok, a falak, a táblákra festett grafika, a vendégek köre, a felszolgálók segítőkészsége, a pultban állók viselkedése, vagyis az étterem lelke. Az belső színek simogatóak, a bútorok minőségiek és kényelmesek, a felszolgáló mosolygós.

A relatív korai érkezés miatt a vendégek még nem töltötték meg az éttermet, így nem tudtunk meghitten „elbújni” a párommal. Egy csendben duruzsoló, teli helyen meghittebben elveszhetünk egymásban, és a felkínált gasztronómiában, mint egy csendes, de még üres helységben.

Mint fotós, imádtam és elmerültem a falakat díszítő fotókban, amik nem csak ötletesek, de színvilágban a helyhez passzoló, profi alkotások. 

2_13.jpg

3_11.jpg

A Budapest belvárosában, könnyen megközelíthető helyen található SonkaArcok bemutatkozó oldala szerint a bárkonyhájuk minden, ami jó és a sonkával legalább érintőlegesen kapcsolatban áll. Vonzerejét a delikát ételek jelentik, a sonkák, a különféle spanyol szalámik és ízletes sajtok. A délelőttöt gasztrobárként indító hely estére á la carte étteremmé alakul.

4_9.jpg

5_6.jpg

Mi három fogást ettünk végig, és bár nem sonka- és szalámitálat rendeltünk, azért a tésztás főfogásból nem maradhatott ki a sonka. Elmélyült borozgatás mellett jutottunk arra, hogy jól érezzük magunkat az SonkaArcoknál, és biztosan vissza fogunk térni, mert van még mit megkóstolni az étlapról. :-)

Web: www.sonkaarcok.hu

Cím: 1053 Budapest, Kecskeméti utca 2. / Egyetem tér

 

- KockacZukor -

 

Tonhalas, kapribogyós penne

Születésnapom volt pár napja. Olyan étteremben ünnepeltünk, ahol a tenger gyümölcseiből falatozgathattam végtelenül... kipukkadásig. :D Ekkor jöttem rá, hogy milyen régen ettem halat, tonhalat, szardíniát, kagylót, rákot. Az is eszembe jutott, hogy lazac is van a mélyhűtőben, csak elő kéne venni. :-) Hét közben azonban nem volt időm kiszedni a halcsontokat a lazacból és leszedni a bőrét, így azt hétvégére hagytam. De egy gyors tonhalas tésztát tudtam készíteni. Vacsira mind elfogyott. :-)

tonhalas_1_kesz_700_1.jpgFotó: KockacZukor

Spagetti fokhagymás kenyérbéllel

Egyszer olvastam egy online cikket, ami arról szólt, hogy Gianni kedvenc tésztája egy fokhagymás tészta, amihez pirított kenyérbelet kevernek. Elkészítettem a receptet. Tényleg finom lett, de nekem szükségem volt még valamire hozzá. Egy kis plusz ízre, amit a szárított paradicsommal adtam hozzá. Elégedett lettem az eredménnyel. :-)

 spagetti_fokhagymas_kenyerbellel_1_kesz_700.jpgFotó: KockacZukor

Orsó tészta narancsos, paradicsomos szósszal

Elkezdődött az újévi hajtás. Már az első héten sikerült minden nap meglepődni egy-egy változáson az irodában. Régen örültem ennyire a pénteknek. :-) Kényelmes főzőcskézés mellett hallgattam a nagyobb és a kisebb pasi közös játékát, a legó építést, és nevetgélést.

Nagy mosoly. :) 

csipos_narancsos_teszta_1_kesz_700.jpgFotó: KockacZukor

Fetás, húsos lasagne

Mit eszik meg egy 7 éves fiúcska? (Én készen kaptam egyet. :-) ) A zöld helyett pirosat, a kerek helyett hosszúkásat, a sós helyett édeset, a leves helyett főzeléket, a sajt helyett húst, a paprika helyett paradicsomot, a barack helyett szilvát kért... így nem kevés türelemre volt szükségem. :-)

Végül a lasagne nyerő ötlet volt. Falta, ahogy mi, nagyok is. :D

fetas_lasagne_1_kesz_700.jpgFotó: KockacZukor

Gombapaprikás szarvacskával

Laska gombát pirítottam fokhagymás fűszervajon. A hét éves Csonginak nem nagyon jött be, de apukája fülig érő szájjal falta az ízletes ételt. A kicsi közölte, hogy ő csak a sampion gombát szereti, de azt nagyon. Ezt az információt elraktározva vásároltam egy adagot belőle, és legközelebb gombapaprikást készítettem. Bár a kis Herceg nem nagy evő, és néha könyörögni kell neki, hogy egyen, azért az ebéddel elégedett volt. ;-)     

gombapaprikas_1_kesz_700.jpgFotó: KockacZukor

Baconös, mozzarellás, paradicsomos masni

A fehérbabos, baconös metéltem (http://masteszta.blog.hu/2014/08/23/feher_babos_baconos_meteltnagyon finom lett, így az apró sikeren felbuzdulva ismét baconnel dolgoztam. A paradicsom, a chili és mozzarella csodás ízkombinációnak bizonyult, hamar elfogyott a következő recept alapján készült ebéd. :-)

bacon-os_paradicsomos_teszta_1_kesz_700.jpgFotó: KockacZukor

Sült tésztafészek töltött tojással

Szilveszterkor nem ehetünk halat, mert az elúszik a szerencsénkkel. Baromfit sem ehetünk, mert az kikaparja a szerencsét. De szerencsére tésztát ehetünk, akár ünnepi ruhába öltöztetve. :-)

sult_tesztafeszkek_2_kesz_700.jpgFotó: KockacZukor

Babos, feta sajtos spagetti

Annyi dolgom van mostanában, hogy egyáltalán nincs kedvem a főzéssel foglalkozni, és valójában bele sem fér az időmbe, csak késő esténként érek haza. Karácsonyi ajándékok vásárlása, takarítás, pakolás, költözés, a munkahelyen az év végi hajtás. Szerettem volna meleg ételt tenni a párom elé vacsira, de olyat, ami miatt nem kell túl sokat ácsingóznom a konyhában, mégis ízletes és laktató. Egy korábbi babos receptem igen jól sikerült (http://masteszta.blog.hu/2014/08/23/feher_babos_baconos_metelt), így most ismét babbal dolgoztam.

babos_feta_sajtos_spagetti_2_kesz_700.jpg

Fotó: KockacZukor

DELI - Úgy szeretlek, majd megeszlek

Bejglit rendelni? Hogy ne az édesanyám készítette diósat, mákosat és gesztenyéset egyem? Kizárt! El sem tudtam képzelni ezt mindaddig, amíg a DELI facebook oldalán meg nem pillantottam az előrendelhető bejgli kínálatot. Volt áfonyás-marcipános, konyakmeggyes, vörösboros-szilvás, narancsos-trüffeles, és még sorolhatnám. Mivel nem csak főzőcskézni, és gasztro fotózni szeretek, hanem vásárolni is, felkerekedtem, és megnéztem ezt a delikáteszt is.

2_12.jpg

3_10.jpg

Ünnepi kacsacomb karamellizált gyümölcsös tésztával

A karácsonyi és családi vacsorára készülve az jutott eszembe, hogy az évek során milyen változások is voltak a hatalmas étkezőasztal körül. A nagyszülői házban még kicsi gyerekként csodáltam a szépen megterített ünnepi asztalt, majd a nagypapa és nagymama elmentek. Beültek a helyükre a szerelmek, majd férjek, később a Hugim a családjával külföldre költözött. Falatoztuk már hárman, de tizenhárman is az ünnepi fogásokból. Ami viszont minden karácsony alkalmával állandó, az a kacsacomb, amihez ebben az évben karamellizált gyümölcsös tésztát készítettem.

sult_kacsa_1_kesz_700.jpgFotó: KockacZukor

Baconös, borsós tészta

Tudom, a bacon minden, csak nem diétás étel. De nem lehet mindig kalóriamentesen élni, néha kell egy kis lazítás, megengedni a zsírosat is egyszer-egyszer. Én reggelire készítettem el a bűnös finomságot. :-) (Emlékszel? Tésztából már készítettünk reggelit: http://masteszta.blog.hu/2014/06/07/spagetti_omlett.)

baconos_teszta_kesz_2_700.jpegFotó: KockacZukor

Fahéjas, almás, túrós tészta

Emlékszem, hogy amikor én kicsi voltam, akkor telente szánkóztunk. Hóembert építettünk, ami napokig el sem olvadt. Emlékszem, hogy milyen jó volt a hógolyózás után belépni a meleg házba, ami illatos volt, mert a nagyanyám vagy anyukám sütött valami édeset. Miután levettük a sálat, sapkát, csizmát, rohantunk a hátsó konyhába, hogy meglessük, a finomság még a sütőben van-e, vagy már elkészült.

A következő recept egy túrós, fahéjas, almás édesség, ami melegen és hidegen is isteni, és nem csak az apróságoknak, hanem a nagyobbaknak is ízleni fog - kárpótlásul, amiért idén a hóember még várat magára...

turosalmas_spagetti_kesz_2_700.jpegFotó: KockacZukor

Krémes hagymaleves rövidmetélttel

Amikor Németországban jártam a Húgomnál, ő hagymalevest készített az egyik nap ebédre. Annyira gyorsan kész lett, és olyan jól esett vajas pirítóssal, hogy ezután én is egyre gyakrabban főztem ilyen levest. A következő receptben a hagymát összemixelem, és petrezselyemmel, tárkonnyal ízesítem. Selymes, illatos, különlegesen finom lett. Készítsd el Te is! :-)

hagymaleves_kesz_700.jpgFotó: KockacZukor

süti beállítások módosítása